Fladbrød
Lækre bløde fladbrød som er skønne til alt fra gyros til wraps, souvlaki og som madbrød. Sammen med en portion god tzatziki og grønt fyld, så kan man fylde dem med alt fra grillet kød, til krydret kylling, falafler og salat.
De smager så skønt og er dejlige at have i fryseren, så det kan virkelig betale sig at lave en større portion, nu man er i gang – så er der nemme fladbrød til hurtig aftensmad en anden god gang.
Jeg rører dejen sammen aftenen før jeg skal bage fladbrødene, det giver den allerbedste smag, men i tips under opskriften er der hjælp at hente hvis du gerne vil lave fladbrød uden koldhævning.
Prøv også: min opskrift på tzatziki >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 8 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Fladbrød
- 15 g gær
- 4 dl vand, stuetempereret
- 550 g hvedemel
- 10 g salt
- 1 tsk sukker
- 2 spsk olivenolie
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i en skål med vand.
Kom salt, sukker og hvedemel i og rør dejen sammen på en røremaskine ved mellem hastighed i cirka 10 minutter, til dejen er glat, blød og smidig.
Kom dejen i en skål smurt med olie og lad den hæve i 30 minutter på køkkenbordet, sæt derefter dejen i køleskabet i 10-18 timer.
Del dejen i det antal fladbrød du skal lave. Form runde boller. Smør køkkenbordet med lidt olie og rul hver bolle ud til et ca 2 mm højt fladbrød.
Varm en pande op ved middel varme og bag brødene et par minutter på hver side til de er bløde, luftige og har fået en let lysebrun farve.
Hej
Kan man lave dem aftenen før brug, altså godt 24 timer før og så bare lade dejen stå i køleskabet til man er klar til at bruge den?
Ja, det kan du fint, brug i så fald 10 g gær
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Nu har jeg prøvet at lave disse fladbrød med langtidshævning den ene gang og med bagepulver versionen den anden – vil ikke anbefale at lave dem med bagepulver, de får en hel anden konsistens som ikke er så smagsfuld. Til gengæld smager den langtidshævede version hammer godt!
Mange tak for din fine hilsen og feedback :)
Jeg er helt enig i at bagepulverversionen er en nødløsning, den langtidshævede topper den på både smag og konsistens
Kh Ann-Christine
Dem vil jeg prøve ;-)
Må jeg spørge, om du har et god råd til, hvordan man nemmest laver alle klar på en gang til servering? Altså hvis man bruger et par minutter på hvert brød, når de første jo at blive kolde, inden de sidste er færdige. Pakker man dem i staniol for at holde dem fugtige? Eller i viskestykke? Eller i ovn, mens man laver de resterende – eller en kombi 😉?
På forhånd tak for hjælpen ;-)
GH/ Susanne
Jeg lægger dem bare i en bunke på en tør pande, sat på laveste varme og vender bunken med jævne mellemrum, mens jeg steger dem alle. Så holde de alle sig bløde og lune
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak for en rigtig god opskrift.
Kan man bruge surdej istedet for gær, og hvis ja, hvor meget?
Hej Thejs
Ja, det kan du godt, men så vil det være en lidt anden opskrift. Omkring 90-100 g bageklar surdej vil være fint til resten af opskriften.
Jeg ville nok justere vand ned med 50 g, men jeg har ikke gennemtestet med surdej i denne opskrift og noteret mine mål og tider, så prøv dig endelig frem
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Jeg overvejer at lave en større portion til et middagsselskab, men det vil kræve at jeg fryser dem.
Hvordan anbefaler du at de varmes op? Direkte fra frost / optøet / hvor mange grader / ca. tid?
På forhånd tak, også for dine altid gode opskrifter :)
Kære Mathilde,
Tusind tak for din søde hilsen.
Jeg ville nok tø dem 30-45 minutter på køkkenbordet og så lune dem i ovnen.
Forvarmet ovn ved 175 grader i 5-7 minutter. Dæk dem gerne over, så de ikke bliver tørre og sprøde under opvarmning
– og/eller måske du kunne forstøve dem med et lille stænk vand eller sætte et fad med kogende vand på en rist på ovnens nederste rille. Brødene skal ikke være våde, men tricket er at undgå de bliver tørre og sprøde under opvarmningen, så lidt damp er godt og ellers overdækket.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Altså i form af fuldkornsmel
Vil man mon kunne komme fuldkornsprodukter i fladbrødene?
Du kan godt erstatte 20% af hvedemelet med fuldkornsmel, uden at du ellers behøver at ændre i opskriften
Rigtig god fornøjelse :)
Kh Ann-Christine
Super lækker opskrift. Det bliver ikke sidste gang, jeg prøver den.
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Jeg har netop lavet din lækre gyros med disse fladbrød, men brødene blev så seje, de var næsten ikke til at tygge. Har du mon et bud på, hvad der er gået galt? Resten af retten smagte fantastisk, vi brugte spidskål i stedet for salat, det var så lækkert.
Hej Eni,
Dejligt det smagte skønt :)
Mht fladbrødene, var dejen så hævet fint op?
Kh Ann-Christine
Den hævede helt som den skulle, og var supernem at arbejde med…
Jeg var lidt nervøs for, om de blev oversaltede, men det blev de slet ikke – meget lækre!! TAK for tippet med at bruge olie ved udrulningen, det var nemt. Jeg gav dem lidt over middel varme og satte uret på to minutter, så kunne de passe sig selv, mens jeg lavede noget andet 😊
Hvor er det dejligt at høre.
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Ehm, med 25g gær og 45 minutter-versionen (blev muligvis 60min) står jeg nu led en uhåndterlig klistermasse som umiddelbart aldrig bliver til hverken boller først og fladbrød næst 🙈 Men ikke mere mel, skriver du?
Er den æltet nok?
Virkelig gode! Vi kunne bedst lide dem når de lige fik lidt sprødhed, så lidt højere og længere varme👌
Jeg syntes de var lækre…men 😊
Dejen var meget lind, så jeg kom måske 50 gram mere mel i, den var stadig lind men jeg kunne arbjde med den.
Jeg korttids hævede dejen i en time og måske 45 min i køleskab bagefter. (25 gram gær).
Olien på bordpladen var imulig at arbjde med og dejen havde svært ved at slippe bordet hvorved den gik i stykker.
Efter et par fejlslagne “flad”brød rullede jeg de sidste 6 stykker ud på en melet bordplade og dejen var herfter supernem at arbejde med.
Min søn var iøvrigt også vilde med dem 😊👍🏼
Hej Kim,
Hvor er det dejligt at høre :)
Dejen kan godt have brug for mere hævning, når den hæves så kortvarigt, da den ikke når at sætte sig som ved lang koldhævning, så det giver helt fin mening at du skulle bruge lidt mere mel :)
Kh Ann-Christine
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine