Jeg købte min hortensia med smukke lyserøde blomsterskærme, men de er blegnet og er nu helt lyse med et limegrøntskær. En ny blomst er netop sprunget ud i den oprindelige og ønskede lyserøde farve.
Jeg ved, at man skal gøre jorden sur hvis blomsten skal være blå… Men hvad gør man for at bevare den lyserøde farve? -jorden er efter min overbevisning som den skal være. Er planten af dårlig kvalitet, når den ikke er “farveægte”?
Hvordan ser man forskel på en Alm/havehotensia??
Har hørt, at hvis man lægger et kobbersøm i jorden når man planter en hortensia, så holder den farven! Har ikke prøvet, så jeg ved ikke om det passer.
kære alle
Jeg har også hortensia i 2 store potter, er fine, men i stadet for den flotte lyserød farve efter et par måneder, nu grønne :0( , hvordan kan man få dem til at have den oprindelige farve altså lyserød. Jeg elsker denne farve.
Ser frem til at få gode råd :0)
Altså, det var ikke ment som en reklame – jeg mener man kan købe Bayers produkter mange andre steder end hos Bo Grønt ;-) Det var bare for at forklare det med kunderne…
Tja Anjoe, det ved jeg faktisk ikke, for jeg kender ikke indholdet af Matas’ priodukt – men blåfarvningsprodukter alene gør det jo ikke, jorden skal også helst have en vis surhedsgrad.
All Things Blue har i lighed med mange af vores kunder (jeg sidder på hovedkontoret for Bo Grønt) haft held med at bruge Bayers produkt. Måske du skulle give det en chance?
Lene,
Det er nemlig dejligt
Lotte,
Jeg er glad for at du ikke kan lade være :-)
Anjoe,
Ja de er smukke selvom farven ikke er helt som forventet
Madame,
Selv tak :-)
Havehyrden,
Jeg er også helt vil med de tørrede blomster til efterår og vinter. Men gad nu godt den havde holdt farven lidt længere
All Things Blue,
Måske jeg skulle prøve…
Jeg fik to hortensia fra Bilka – de skulle forestille at være blå, men var stort set farveløse. Så gav jeg dem lidt ‘Bayers blå’ og nu efter et par uger har de den skønneste lyse blålilla farve.
ja det er temlig normalt. Jeg har hortensia i havejord, lerjord som er basisk, derfor er de lyserøde. De mister dog løbende farven. En del af visningsprocessen, lidt ligesom grønne blade der bliver gule før de visner og falder af planten. Det er ganske normalt. Mine kan stå i måneder med den “rigtige” farve. Det er ganske længe for en blomst. Normalt holder blomster farven i dage-uger. men hortensia holder farven i måneder. Herefter forsvinder farven så.
Men hvor er de smukke, lige meget hvilken farve de har. Jeg klipper nogle af blomsterne af om efteråret og tørrer dem. De er så smukke i fade rundt omkring i stuen.
Det var meget interessant at læse om! Tak til jer begge, Lotte og Valdemarsro!
At være placeret i en mørk kurv og med masser af grønne blade rundt om, så er det faktisk et kønt syn trods fejlfarven :-D
Et spørgsmål til Lotte: Er Bayers produkt bedre end det Matas tilsvarende forhandler? Sidstnævnte har vi prøvet i to sæsoner, andet år med pænt større og flere doser end “anbefalet”, men ønskede resultat udeblev, øv!
Velbekomme :-D
Planter er jo min metier, og så er jeg sådan indrettet, at jeg godt kan lide og nærmest ikke kan lade være at fortælle, når folk trykker på ‘planteknappen’
tak valdemarsro og Lotte, det er det der er herligt ved bloggerierne, man bliver hele tiden klogere :-)
Lotte,
Tak for dit gode svar :-)
Jeg købte hortensiaen i Bilkas Havecenter og husker, at der har stået noget sortsnavn på den.
Alle blomsterne var lyserøde da de sprang ud og er så blevet blege i løbet af en-to måneder. Det er måske nok bare sådan det skal være.
Jeg havde flere hortensia da jeg havde have og de beholdte nemlig farven, indtil de visnede på smukkeste vis.
Du kan først og fremmest ikke sammenligne en havehortensia med en af de små pottedrevne, som har været til salg rigtig mange steder her i foråret/forsommeren. Så det kunne være interessant at høre, om du har købt den i et havecenter som værende en havehortensia, eller om den er købt i en blomsterhandel/supernmarked/byggemarked. Og om du har et sortsnavn.
Dernæst afhænger farvespillet gennem blomstringen både af, hvilken sort der er tale om og af jordens beskaffenhed. Har du lagt mærke til, om der også er kommet blege blomster som har været blege lige fra udspringet, eller om de blot bleges i løbet af blomstringen (altså om de starter som lyserøde og siden blegner)? Den proces er slet ikke usædvanlig og forklarer, hvorfor den blomst, der lige er sprunget ud er flot lyserød, mens de andre – ældre blomster – er lidt fesne i farven.
Det er i øvrigt rigtigt, at du kan fremme blåfarvningen, ved at plante din hortensia i sur jord, men det der egentlig sker, er at surheden bevirker, at der frigives aluminium i jorden, så en blåfarvning kan speedes op ved at tilsætte aluminiumsulfat (fx i form af ‘Farv mig blå’ fra Bayer). Det skal så lige bemærkes at ikke alle hortensieplanter kan blåfarves.