Engelsk julekage – english christmas cake
Engelsk julekage er en lækker konfektkage, som skal laves i rigtig god tid inden juletiden. Et perfekt bageprojekt til os, der i starten af november kan mærke det kribler, for at komme i gang med juleforberedelserne.
En rigtig klassisk engelsk julekage skal laves i god tid. Kagen er fyldt med tørrede frugt og alkohol, som står og trækker længe og gør, at kagen bliver bedre og bedre, som ugerne går. Den holder sig godt, så man skal ikke være nervøs for, om den kan holde til jul. Hvis I bager kagen i starten af november, så er den klar til at blive pyntet og spist fra midten af december.
Prøv også: opskrift på de lækreste norske klejner >>
Arbejdstid 2 timer
Antal 1 kage
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Engelsk julekage - english christmas cake
- 150 g rosiner, lyse
- 150 g rosiner, mørke
- 100 g tørrede abrikoser, finthakket
- 100 g tørrede figner, finthakket
- 150 g dadel, finthakket
- 75 g mandler, grofthakket
- 100 g korender
- 1 dl portvin
- 1 dl mørk rom
- 200 g hvedemel
- 50 g mandelmel
- 0,50 tsk stødt nellike
- 1 tsk stødt kanel
- 0,50 tsk stødt ingefær
- 1 knivspids stødt kardemomme
- 1 øko appelsin, fintrevet skal + saften herfra
- 1 tsk bagepulver
- 250 g smør
- 200 g brun farin
- 4 æg
- Derudovere
- 0,50 dl mørk rom
- Overtræk til kagen
- 3 spsk abrikosmarmelade
- 1 spsk mørk rom
- 200 g marcipan
- 4 spsk flormelis
- Glasur
- 2 æggehvide
- 250 g flormelis
- 50 g hvid fondant
- 1 knivspids spiseligt sølvstøv
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Sæt rosiner, abrikos, figner, dadler, hakkede mandler og korender i blød i en beholder med låg. Hæld portvin og rom over, sæt låg på og lad det trække 1-2 timer.
Bland mel, mandelmel, nelliker, kanel, ingefær, kardemomme, revet appelsinskal og bagepulver sammen i en ren skål.
Pisk smør og farin til det er luftigt og pisk derefter et æg ad gangen i og gør det sammen med mel og krydderi blandingen.
Rør de iblødsatte frugter, hakkede mandler og overskydende væde, samt appelsinsaft i dejen og rør dejen godt sammen.
Smør en høj springform på cirka 20 cm i diameter og kom bagepapir i.
Hæld dejen i formen og bag kagen i en forvarmet ovn ved 150 grader varmluft i 1 time. Skru ned for varmen til 110 grader og bag kagen yderligere 2 timer. Hvis kagen bliver for mørk, så læg en tallerken eller et låg over.
Tag kagen ud af ovnen, lad den køle helt af i formen. Prik kagen flere steder med en gaffel eller træspyd og hæld langsomt cognac eller rom over kagen, så det når at trænge ned i kagen. Var der væde til overs fra iblødsætning af de tørrede frugter, så hæld også det over kagen.
Pak kagen godt ind i bagepapir og derefter i folie eller plast. Opbevar kagen mørkt, tørt og køligt. Et skab med en temperatur på omkring 18 grader er glimrende. Kagen skal trække i minimum 2 uger inden den pyntes og spises, men den kan holde sig i månedsvis.
Pynt kagen
Rør abrikosmarmelade med rom og smør kagen op med marmeladen.
Rul et tyndt lag marcipan ud på bordpladen drysset med lidt flormelis.
Rul først en marcipanstrimmel ud til at dække kanten af kagen og derefter en cirkel til toppen. Læg marcipanen på og samle kanterne pænt.
Pisk æggehvide og flormelis til en tyk glasur og smør kagen op med en paletkniv, så glasuren lægger flot på kagen.
Rul fondant ud og stik stjerner ud, samt tril små kugler og pynt kagen med stjernerne. Drys lidt spiseligt sølvstøv over, når glasuren har sat sig.
Opskriften giver ca 24 stykker kage.
Hej! Jeg er i gang med at bage kagen og jeg er gået i stå ved valg af springform. Jeg har almindelig springform på 20 cm og 24 cm, men de er ikke høje. Hvilken vælger jeg?
Mvh Nilla
Hej Nilla
Min almindelig springform på 20 cm er ca 7 cm i højden (indvendigt mål) og min høj springform er ca 8,4 cm i højden.
Skulle jeg vælge mellem en almindelig 20 cm og en 24 cm ville jeg vælge den på 20 cm til opskriften her. Det er ikke en dej der hæver meget op, så jeg ville folde et stykke bagepapir og lægge det i dobbeltlag rundt i kanten og lade bagepapiret stikke 1,5-2 cm op langs kanten hele vejen rundt. Derefter ville jeg fylde dej i springformen til max 1 cm under kanten på selve formen. Skulle der være lidt dej til overs, så kan man jo lave en minijulekage i en muffinsform eller lign.
Rigtig god fornøjelse – jeg håber det bliver fantastisk og du må endelig skrive hvordan det gik :)
Kh Ann-Christine
Tusind tak for svaret! Hvilket faktisk var et rigtig godt svar, desværre så jeg bare ikke du havde svaret. Så det blev den på 24 cm fordi jeg troede den ville hæve over og jeg ikke kendte tricket med bagepapir. Jeg håber virkelig ikke den er blevet tør! 🤞 Men jeg må vente spændt og finde ud af det om en måned.
Hej igen,
Hvis du er i tvivl om den kan være blevet for tør, så kan du evt hælde et par spsk rom over den, for det vil trække ned i kagen og så er der jo også så dejligt mange tørrede frugter i, så den skal nok blive god. Det håber jeg!
Kh Ann-Christine
Hej
Tak for de skønneste opskrifter🤩
Jeg har bagt kagen og den er fantastisk!
Men icingen volder lidt udfordringer for den knækker i store plader når man skal skære kagen og den er meget hård her 7 dage efter den er kommet på. Den var ellers så smuk i starten😊
Jeg har fulgt opskriften men måske har du et fif til at afhjælpe at det sker?
Venlige hilsner
Maria
Hej Maria
Mange tak for din søde hilsen ♡ Så dejligt du kan lide kagen :)
Når jeg laver kagen bliver icingen også fast, men jeg oplever at jeg kan skære den med pæne linjer, uden den flager.
Når det driller som du beskriver, så ville jeg prøve at holde en (nyslebne) kniv under kogende vand et par sekunder, tør kniven af i rent klæde og skær straks kagen, så skulle den gerne kunne skære fint igennem. Håber det hjælper
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Tak for alle dine helt fantastiske opskrifter. Altid afstemte og hvis man følger dem er man stort set altid garanteret masser af velsmag – tak:) Jeg vil simpelthen kaste mig ud i denne kage for den ser drønlækker ud.
Laves denne kage nogle gange med cocktailbær eller er det i en plumkage og hvad er egentlig forskellen? :) På forhånd tak for svar og glædelig december. Kh Julie
Hej Julie
Mange tak for din søde hilsen, jeg er rigtig glad for at du har glæde af mine opskrifter!
Man kan godt komme cocktailbær i en engelsk julekage, det er mest en smagssag, så tilføj det endelig hvis du har lyst.
Rigtig glædelig jul og rigtig god fornøjelse med kagen
Kh Ann-Christine
Hej tak for en fin opskrift og blog.
Jeg er i tvivl om, om hvor meget rom/cognac man hælder ud over kagen efter bagning? Er det de 0,5dl eller var de til marmeladen?
Mvh Stine
Tusind tak for din søde hilsen :)
1/2 dl til at hælde over – og du kan godt give den en sjat ekstra, hvis du synes :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej, hvilken dejlig opskrift. Den smager godt nok af jul :) Det er første gang jeg prøver og bage den, min svigerfar er helt tosset med den så det giver altid gode point. Jeg syntes dog den er blevet lidt porøs i den øverste halvdel så den smuldre lidt let når man skærer i den. Hvad kan jeg have gjort forkert? vh krestine
Hej Krestine,
Mange tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre :)
Mht at du oplever den er lidt porrøs øverst, ligner den så min på billederne, hvor frugten er jævnt fordelt eller er de sunket til bund i kagen?
Kh Ann-Christine
Hej, sikke en skøn opskrift. Jeg prøvede den sidste år og alle var begejstrede. Jeg har nogle dadler (ikke de bløde ikke papbakken) tilovers som jeg overvejede at bruge til kagen. De er dog allerede lidt tørre, så det havde været synd hvis det gik udover smagen. Tror du mon det er fint, da de alligevel skal ligge i blød så længe? Vh Charlotte
Hej Charlotte
Mange tak, det er jeg glad for at høre! Du kan sagtens bruge de dadler. De vil være skønne til formålet og du kan evt komme lidt ekstra rom i til i blødsætning, hvis du vurdere det kunne være et hit.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej…
Er lidt i tvivl. De 0.5 dl rom eller kognac skal hældes på en gang…. og så skal kagen står i 2 uge for sig selv…. dvs uden mand hælder mere alkohol…
Mvh Marina
Ja, jeg hælder det på, på en gang som beskrevet i opskriften.
Uanset, så vil begge dele fungere glimrende
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
fik lyst til at sende dig en hilsen.
Tak for dine gode opskrifter – ikke mindst de grønne – året rundt.
Men især for dine julekager. der har jeg altid tidligere været lidt
“skræmt”, men det er nu tredje år, jeg har bagt din engelske julekage,
ingefærkagerne og brunekagerne. Så i år har jeg vovet mig ud i
jødekagerne og Luciabrødene også. Og pebernødderne – nu med 2 årige børnebørn! Alt er blevet vel modtaget. Så mange tak!
Glædelig jul og mange hilsner
Sanne
Hej Sanne,
Hvor er det sødt af dig at skrive! Tusind tak for din søde julehilsen og pæne ord om mine opskrifter.
Det er jeg virkelig glad for ♡
Glædelig jul og godt nytår til dig og dine
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej 🎄 skøn opskrift vi glæder os til at smage den har nu stået i en måned , hvor længe kan den holde når jeg har skåret hul på den ?? Mvh Birthe
Hej Birthe,
Dejligt at høre. Den kan også holde meget længe efter du har skåret i den, blot dæk den rigtig godt til.
Glædelig jul
Kh AC
Hej,
Kagen ser helt fantastisk ud og jeg vil så gerne prøve den. Desværre bor jeg i udlandet og kan simpelthen ikke få fingrene i en portvin. Har du et alternativ der kan bruges?
Venlig hilsen,
Charlotte
Hej Charlotte
En Madeira eller Sherry vil være lækkert
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa,
Jeg har tænkt mig at kaste mig over denne opskrift i år :)
Jeg skal ud og investere i en springform til den, så jeg kan jo lige så godt gøre det rigtigt første gang. Når du skriver “høj” springform, hvor høj taler vi så? :) Jeg vil helst ikke købe en der så viser sig at være for lav :D
På forhånd tak for svar,
Mvh Michelle
Jeg mener min er omkring 15 cm høj.
God fornøjelse
Kh AC
Hej igen,
Nu skal jeg snart til at lave den, men jeg kan ikke se hvor meget appelsinskal der skal i? Er det en hel appelsin der skal appelsinskal fra?
På forhånd tak for svar,
Dbh Michelle
Hej Ann-Christine,,
Vi er i tvivl om korianderne 100g, er det hele frø, friske eller stødt.
Mvh Betina
Hej Betina,
Det er ikke koriander, men korender.
Korender er en speciel variant af rosiner, som du fint kan erstatte med rosiner i opskriften
Kh AC
Går det at bage kagen, bare 1 uge før servering?
Jeg vil synes det er synd, for den bliver klart bedst af at stå og trække smag længe :)
Hej
Er det hvid eller rød portvin du har brugt?
Kh
Joan
PS tak for alle de dejlige opskrifter
Det er rød (da det er den vi oftest har ved juletid), men begge dele kan fint bruges hertil
Kh AC
Hej.
Jeg har lavet to kager igen i år, for det var EB stor succes sidste år.
Det bekymre mig dog lidt at de er meget fugtige nu efter 3 uger med klap og pensling med portvin og cognac.
Det er først i disse dage at jeg er kommet til at tænke på at jeg kun har haft dem i folie og ingen bagepapir. De har ligget i køleskabet siden d. 24. Nov.
Tror du at jeg skal tage dem, ud og lade dem tørre lidt inden jeg pakker dem ind i marcipanen.
Har du forøvrigt også marcipan på bunden, det syntes jeg at der måske er på dit billede.
Mvh
Susanne.
Hej Susanne,
Måske er det fordi den står i køleskabet, hvor der er en del fugtigere end i et mørkt skab. Jeg plejer gerne at opbevare den tørt, mørkt og køligt (omkring 16-18 grader) – så prøv gerne at tage den ud, og lad den tørre lidt på køkkenbordet, blot overdækket med en stor skål eller lign.
Jeg har marcipan under den på billedet, men det er ikke et must og ikke noget jeg gør hver gang.
Håber det bliver en succes. Rigtig glædelig jul ♡
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Mange tak for alle dine dejlige opskrifter, som jeg ofte finder inspiration i.
Med hensyn til din engelske julekage, så tror jeg, at du har glemt at angive hvor meget hvedemel, der skal i dejen?
Der skal vel mere i, end 50 g mandelmel?
med venlig hilsen Kirstine
Der er angivet mel i opskriften – det står lige midt mellem æg og bagepulver ;)
Tak for din søde hilsen, det er så dejligt at høre ♡
Kh AC
Nu spørger jeg sikkert meget dumt.
Men glasuren, er den cremet eller er den mere “hård” i det?
Leder nemlig efter en lækker cremet, men ikke for cremet glasur til min datters fødselsdags kage.
Vil lave en stor firkantet chokolade kage med en cremet glasur også noget fondant pynt på. ?
Tak for nogle gode opskrifter. Vi bruger tit dine opskrifter i vores lille hjem. Bliv endelig ved! ?
Den bliver hård som fondant, da den er lavet med æggehvide. Vil du gerne have en mere fløjlsblød glasur, så vil jeg anbefale vand og brug gerne en håndmikser til at lave en lækker tyk glasur. Du kan evt prøve at komme blot en smule æggehvide i og se om det ikke kan fungere med en blanding af vand og æggehvide, men det er dog ikke testet herfra.
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre ♡
Kh AC
Hej Ann-Christine,
mange tak for opskriften på den engelske julekage.
Den måtte jeg bare prøve.
Nu har den så hvilet i mange uger i hyndekassen på altanen.
Men i dag måtte vi prøvesmage for at se, om den går an at servere for gæster. Og den er helt perfekt!
Ingen i vores familie er særlig vild med hverken marcipan eller glasur, så den får bare lidt flormelis-sne. Til gengæld var jeg mere rundhåndet med spiritusen, end din opskrift strengt taget foreskrev…
Også tak for mange andre opskrifter, der altid er gennemskuelige og nemme at gå til.
Glædelig jul og de bedste hilsner
Sanne
Hvor er det bare skønt at høre! Så dejligt at julekagen også hitter hjemme hos jer.
Rigtig glædelig jul til jer og tusind tak for din søde hilsen
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Så har min datter på 7 og jeg brugt hele dagen i køkkenet på at skære, hakke og røre og blande.. Ellinor iført juleforklædet fundet frem fra gemmerne. Hun syntes det var skønt at hakke alle de tørrede frugter og fylde dem i det store patentglas og se dem vokse ligeså stille, takt med, at de absorberede portvin og rom. Ét spørgsmål melder sig: da vi siede væden fra efter 2 timer, var der stort set intet – måske svarende til en halv spiskeske? Det hele var næsten absorberet af frugt og mandler. Så der er ikke ret meget at gemme, som der står man skal.. Hvad er din erfaring med det?
Nå men nu er den i ovnen og dufter i hele huset.. SÅ hyggeligt. Og næsten lidt eventyrligt at skulle tage den frem om 14 dage og pynte den.. det synes min datter ihvertfald. Også lidt svært at skulle vente på – men dét er jo helt i julen og decembers ånd. Vi glæder os til at smage den ❤
Hvor lyder det bare vildt hyggeligt ♡
Jeg oplever at det har været lidt forskelligt, hvor meget alkohol der har været tilbage efter de tørrede frugter har stået i blød. Men det gør ikke så meget. Man kan evt hælde lidt ekstra cognac over kagen efter den er bagt – men den holder sig fint alligevel :)
Rigtig dejlig december og jul til jer ♡
Kh AC
Hej
Er med stor forventnings glæde igang med din engelske julekage.
Jeg får ikke noget rom og portvin tilovers ved at si de tørrede frugter fra inden de blandes i dejen. Alt er suget ind i frugterne!
Tror så du jeg skal spæde ekstra til sammen m cognac eller “nøjes” med cognac inden den skal trække?
Tak for en dejlig inspirerende side
Trine
Hvor hyggeligt ♡
Du kan sagtens komme et par spsk ekstra cognac over i løbet af de næste uger. Det er dog ikke et must med ekstra – men den kan omvendt sagtens tage lidt mere :)
Håber det bliver et hit, med denne skønne kage i jeres juletid.
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Så er der købt ind til kagen. Men vil lige høre, om det kun er dadlerne der skal hakkes? Altså skal figner og abrikoser hele i?
Godt du lige spørger, for figner og abrikoser skal også hakkes – det er opdateret nu :)
Rigtig god fornøjelse med kagen
Kh AC
Den ser så god ud – jeg ville have prøvet sidste år, men var for sent ude. Jeg synes dog, det er meget lang tid, den skulle kunne hold. Vil køleskab være for koldt?
Jeg tror den bliver lidt tør og kedelig af at være på køl – og den kan vitterligt sagtens holde sig uden. Alt den tørrede frugt, sukker og alkohol er meget konserverende.
Kh AC
Hej
Kan man lave en halv portion og i så fald hvordan ændrer det bagetiden?
Det kan du sagtens – prøv at halvere bagetiden på den første halvanden time og så give den 1 – 1 1/2 time til sidst.
Kh AC
Den blev lavet først i november og blev så “pakket ud” for et par dage siden.
Det var en kæmpesucces. Især herrerne i flokken var vilde med den.
Så tak for opskriften-)
Hvor skønt! Det er jeg glad for at høre ♡
Hej. Superflot kage, som da helt klart skal bages. Jeg har et enkelt spørgsmål: Det ser på billederne ud som om, at kagen også er overtrukket med marcipan i bunden ?
Ja, det prøvede jeg lige af i år, da jeg havde lidt ekstra marcipan – men det er ikke nødvendigt og jeg plejer normalt ikke at gøre det :)
Er man lidt pjattet med marcipan, så er det absolut at anbefale ♡
Rigtig god weekend
Kh AC
Kære Ann-Christine.
Først og fremmest TAK for en vidunderlig blog. Jeg læser med dagligt og elsker alle din skønne opskrifter, dine madplaner og vidunderlige bog anbefalinger – TAK ?
Jeg er VILD december, nisserier, julerier, hjemmebag og små-syslerier og det er en kæmpe hjælp at du har samlet alle november-jule forberedelser i en fin oversigt, jeg går i gang med det samme.
I dag vil udnytte en barn-syg (som nu er stået op og vist ikke er så syg alligevel)-dag, på hyggeligste vis. Vi må en tur ind til byen og shoppe krydderier, snaps, øko appelsiner osv.
Jeg vil gerne bruge nogle af lækkerier til jule-weekend-pakker til mine forældre og til min mormor. Kan et stykke af julekagen ikke pakkes fint ind og kommes i en af jule-hygge pakkerne? (Den kommer jo så ikke til at stå køligt -kan det gå?).
Glædelig solskins fredag fra
Maria og knap-så-syg Molli My
Kære Maria,
Sikke en sød og julehyggelig hilsen ♡ Tusind tak, det er jeg rigtig glad for!
Jeg synes det er en mægtig fin ide at pakke et stykke julekage ind, i en lille lufttæt kagedåse eller lign, det vil da være så fint og den kan sagtens opbevares ved en lidt kølig stuetemperatur.
Håber I havde en super hyggelig dag med julehyggerier ♡ Dejlig weekend til jer
Kh Ann-Christine
Hej
Det er andet år jeg nu laver en enkelt julekage, hvor jeg blandt andet bruger din opskrift (kombinerer lidt forskellige)…men jeg har aldrig helt forstået det med marcipan og glasuren ovenpå. Nogle smører marrengs “dej” på istedet for glasuren.
Jeg kan godt se at det bliver super pænt, men bliver det ikke også meget sødt? Og bliver pynten ikke også våd og snasket hvis man ikke spiser hele kage med det samme? (hvilket jeg ikke tror er mulig med mindre man er 20 meget sulten mennesker ?)
Hvad er din erfaring med pynten?
Mvh Charlotte
Hej Charlotte,
Selv om det er en konfektkage, som man ikke spiser meget af, da den er meget intens – så er den heller omvendt ikke hvinende sød og da pynten kun dækker en meget lille del af hvert stykke kage, så “fylder” den helt afbalanceret i smagen :)
Da glasuren jeg laver i opskriften her, er pisket meget tyk og med æggehvide, så tørre den op, således at overfladen på kagen holder sig smuk, også i lang tid efter den er pyntet. Så den holder sig rigtig flot.
Kh AC