Donuts
Luftige og uimodståeligt lækre donuts ♡
Her får du min opskrift på de lækreste donuts, som er fyldt med smag og har en saftig og luftig krumme.
Pynt dem med alverdens skønne krymmel, glasur, glace, karamelsauce eller lign. Det er et herligt projekt at kaste sig ud i sammen med børnene eller vennerne og det er sjovt at pynte og dekorere de fine kager inden man nyder dem sammen.
Prøv også: min opskrift på pandekager >>
Arbejdstid 1 time 30 min.
Antal 25 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Donuts
- 20 g gær
- 2,50 dl mælk, stuetempereret
- 60 g sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 2 æg
- 1 øko citron, lidt fintrevet skal herfra
- 1 knivspids stødt kardemomme
- 1 tsk salt
- 500 g hvedemel
- 125 g smør
- 1 tsk olivenolie, til skålen
- Til kogning
- 1 liter fritureolie
- Til pynt
- 150 g flormelis
- 2 spsk vand
- farvepasta, efter eget valg
- 1 spsk krymmel, tørrede bær
- 1 spsk sukker
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i en skål med mælk. Kom sukker, vaniljesukker, æg, citronskal, kardemomme og salt i. Rør sammen og sigt hvedemel i. Rør ved lav hastighed i 5 minutter på en røremaskine. Kom smør i skålen og rør ved høj hastighed i 5 minutter til dejen er blød og blank. Dejen skal være meget blød.
Kom dejen i en ren skål smurt med lidt olie. Sæt låg over og lad dejen hæve i en time på køkkenbordet og sæt den derefter i køleskabet i cirka 10-12 timer.
Rul den kolde dej ud på et meldrysset bord, til cirka 1 cm i højden. Stik runde donuts ud med en udstikker på 7 cm i diameter og stik derefter hullerne ud med en mindre udstikker på 2-3 cm i diameter. Læg dem på et stykke meldrysset bagepapir og lad dem hæve i 1 1/2 time.
Varm fritureolie op i en gryde, til den er 170-175 grader varm. Kog 2-3 donuts af gangen i cirka 1-2 minutter på hver side eller til de er flot gyldenbrune.
Tag de færdige donuts op med en hulske og lad dem dryppe af på en rist eller på køkkenrulle. Lad dem køle af.
Glasur
Pisk flormelis med koldt vand til en lækker tyk glasur. Kom farve i efter smag og ønske til pynt og pynt de afkølede donuts med kagekrymmel, sukker, frysetørrede bær, lakridspulver mv. efter smag og behag.
Hvor lang tid før opvarmning i ovn, skal de tages ud af fryseren?
Jeg er det til at gøre dem klar dagen før, da vi får gæster tidligt. Skal jeg så tage dem ud om morgenen? Eller bare en time inden opvarmning?
Jeg ville nok tage dem ud af ovnen 45-60 minutter før de skal varmes. – og de skal blot tø på køkkenbordet.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Skal smøren være blød eller må den gerne smeltes i en gryde inden man hælder det i?
Smøret skal endelig ikke smeltes, men gerne æltes i dejen direkte fra køl (i små tern) eller som blødt smør
Kh Ann-Christine
Rigtig lækker opskrift, men jeg synes der sad meget af fritureolien tilbage i dejen… kan man dryppe dem af på en særlig måde/ gøre andet for at dejen ikke suger så meget olie?
Du kan lade dem dryppe af på en rist eller på fedtsugende køkkenrulle. Hvor meget fedt dejen suger kommer an på temperaturen af olien, hvis temperaturen er for lav, så suger dejen mere olie til sig, og det giver en mere olieret smag til kagen.
Kh Ann-Christine
Første og sikker ikke sidste gang jeg skal forsøge mig på donuts. Nem opskrift, super lækre også på dag 2, 3, 4.
Bestem at opbevare dem i plastikpose da holder de fugtigheden bedst.
Lidt justering af opskriften – dejen behøver ikke stå på køl i 12 timer mindre kan også gøre det.
Mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften, det er jeg glad for at høre!
Årsagen til at jeg lader dejen stå så længe er at den udvikler bedre smag i den færdige donuts, når den får lidt ekstra god tid.
Kh Ann-Christine
Kan man lave dejen uden røremaskine?
Ja, men det er vigtigt at dejen æltes godt og længe til den er helt glat og blød.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Kan man tilføje mere gær hvis man gerne vil nå at lave dem i dag ? Og derfor ikke har 12 timer til køleskabet
Mvh Lill
Den vil være svær at arbejde med og at nå, selv om du kommer mere gær i – da opskriften for at give succes kræver, at den først hæver og derefter afkøles helt før den stikkes ud.
Kh Ann-Christine
Hej ann-christine
Har du prøvet at putte chokoladestykker eller ligne i? (Elsker opskriften)
Hej Louise
Det har jeg ikke testet af – men tænker at man godt kan risikere at det smelter ud i den varme olie. Måske vil jeg hellere smelte chokolade og sprøjte det i de færdigbagte donuts – det kunne også være en ganache eller saltkaramel mv.
Hvis du tester at komme chokoladestykker i dejen, så tip mig endelig omkring hvordan det gik.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Hvis man fryser, de færdigbagte donuts, skal de så varmes i ovn, eller kan man bare tø dem op og så pynte dem, uden at de bliver opvarmet først?
Vh Marie
Hej Marie,
Se nærmere i tips under opskriften :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hen vil gerne afprøve dine dognuts lørdag. Hvor mange timer før de skal spises tror du Lan kan lave dem? Er 3 timer før ok? Altså selve kogning og pyntning
Lyder hyggeligt!
Jo friskere jo bedre, men efter tre timer er de stadig rigtig lækre
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa. Jeg synes at jeg har kigget kommentarerne igennem, for ikke at lave dobbelt spørgsmål, men ved du om din opskrift kan bages/laves i en donut maskine?
Jeg har aldrig prøvet en donutsmaskine, så det skal jeg ikke kunne sige.
Kh AC
Hej,
Jeg elsker dine opskrifter – tusind tak for at de altid fungerer og virker velafprøvede!
Jeg bager stort set hver dag, og er på jagt efter en opskrift på den donut-variant uden hul, med creme og chokoladeglasur – en “Boston creme” tror jeg den hedder hos Dunkin donuts.
Tror du jeg kan bruge din opskrift på donuts? og så selvfølgelig undlade at udstille hul i midten, men istedet sprøjte citron-vanillecreme i efter de er kogt og dyppe dem i chokoladeglasur …
bedste hilsen
Tina
Ja, det kan du sagtens. Det er lidt ala en berliner ellers, der kan du tjekke min opskrift her (de er så lækre!)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Det er simpelthen de lækreste donuts!
Tak for en god og nem opskrift
De er så lette og luftige! Klart de bedste jeg har fået
Hvor er det dejligt at høre, tusind tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften ♡
Kh Ann-Christine
Kan opskriften komme på en video på din youtube kanal ? Vil vildt gerne prøve den og føler det er vildt hjælpsomt at se dine videoer inden jeg selv bevæger mig ud i bageuniverset :D
Jo, Jeg skriver det på listen over kommende video ideer – det er lidt knapt med tiden til det lige pt – men vi skal nok komme igang igen :)
Hej Ann-Christine
Hvordan vil du anbefale at opbevare dem?
De er bedst helt friskbagte, ellers frys dem ned mens de er helt friskbagte
Kh AC
Kære Ann-Christine
Vi har nu prøvet flere forskellige donuts opskrifter og din vinder helt klart!!! Vi lavede dem i går og hold da op, hvor er de gode. Meget bedre en den opskrift jeg tidligere har fulgt fra “den store amerikanske kogebog” Jeg kommer til at linke til opskriften fra vores hjemmeside, hvilket jeg ikke tænker, du har noget imod ;-) Hilsen Line
Kære Line
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Goddag! Sikke en dejlig blog du har – er total fan af den. Min den mellemeste på 4 glæder sig mega meget til at vi skal lave donts. Skal man ændre gærmængden hvis man lader den hæve i længere tid end 12 timer eller gør det ikke så meget???
Elisabeth
Hej Elisabeth,
Tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse med at lave donuts – et herligt efterårsprojekt :)
Du kan sagtens lade dejen hæve 12-16 timer med samme mængde gær, hvis du skal hæve længere end det, så kan du komme en smule mindre gær i.
Kh AC
Sikke nogen fine doughnuts!:) Hvad er dine erfaringer med glasuren? Har du dyppet dem eller overtrukket?
Hej Rikke,
Mange tak :) Jeg dypper dem i glasuren, for nemt og hurtigt at få den pæneste lige kant – men man kan sagtens begge dele.
Kh AC
Uha, de ser mega lækre og skønne ud. Tror mine 3 unger vil knus elske dem.
Tænkte på om kagerne mon kunne bages i stedet for at koges i olie, eller bliver de bare ikke ligeså gode i bagt tilstand? Kræver måske en anden opskrift så..
Tusind tak for nogle meget inspirerende opskrifter, billeder, små positive hverdags historier mv,. Er blevet helt afhængig af at kigge ind hver uge:)
Hej Anja,
Jeg tror de vil blive noget anderledes, men endelig prøv det af og eksperimenter lidt med dem til en bagt version.
Tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for at høre – og det er så sødt af dig at skrive det!
Skøn aften til dig
Kh AC
Tror du ikke, at de kan fryses som rå dej, når de er formet? Det gør jeg med mine klejner, tør dem op og koger dem jeg regner med der bliver spist samme dag, gærdej bliver jo hurtig lidt kedelig.
Jo, det tror jeg faktisk sagtens de kan – det er jo ihvertfald endelig et forsøg værd :)
De ser lækre ud og er fint pyntede. Måske gode til når vi skal holde fødselsdag for den mindste i weekenden. Hvordan laver du glasuren?
Hej Maria
Det var da en skøn ide ♡ og tillykke med fødselaren
Jeg har lige opdateret med info om glasuren i opskriften :)
Kh AC
Hvor kommer de 14.timer fra?? Kan slet ikke få det til passe
Sådan cirka 14 timer, inkl hævetider mv.
Kh Ann-Christine