Jeg må hellere fortælle, hvad jeg gjorde med den sidste halvdel af den kondenseret mælk i går … Den første halvdel brugte jeg til de hjemmelavede müslibarer og den anden halvdel kogte jeg til en cremet lækker Dolce Latte. I kender måske godt tricket med at putte en hel dåse kondenseret mælk i en gryde med vand og timer senere har man den lækreste karamel. Men der er flere som ikke er så glade for tanken om de tungmetaller der er i dåsen – så jeg har leget lidt med tanken om hvordan man kunne undgå at koge karamellen på denne måde.
Denne gang har jeg kommet den søde kondenseret mælk i et rent glas og skruet låg på. Der var kun en halv dåse tilbage, så den skulle ikke have så længe. I en gryde, dækket med vand. Sæt låg på og lad koge i et par timer. Det smarte her, er at man kan holde øje med karamellen. Den skal være lysebrun og lettere tyktflydende. Den tykner endnu mere, når den afkøles. Denne version af Dolce Latte bliver en anelse grynet i konsistensen, hvilket ikke sker når jeg har kogt den i dåsen – men smagen er stadig i top og jeg ved ikke om man kan undgå det grynede ved at give den lidt kortere tid.
Jeg gav den cremede karamel et drys saltflager, da jeg e l s k e r sød/salt kombinationen.
Brug Dolce Latte til fx at smøre mellem to kiks, smurt på brød i stedet for fx nutella, toppings på kager, fyld i macarons, til is, frugt mv
Hej Anne Christine
Puffed quinoa… hvad er det.. ? Er det bare quinoa fra posen eller er det kogt først …?
Synes ikke jeg kan finde det når jeg googler…
Rikke
Det er quinoa der er ristede, så de puffer op – de kan købes som puffede quinoa eller poppet quinoa, fx i Super Brugsen, helsekost og Føtex mv.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for det gode råd med glasset. Jeg fyldte to dåser i et stort glas med låg og kogte det i 3 timer. Det blev så lækkert :).
Det blev grynet, som du også har skrevet i opskriften, men så forsøgte jeg at blende det med en stavblender og det blev helt blødt og lækkert, så det kan anbefales.
Mange hilsner Birgitte
Hej Birgitte,
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Nu skal jeg begive mig ud i dulce de leche og jeg har lige et par spørgsmål. Er meget forsigtig…
1. hvis dåsen skal ned i en gryde med vand i, skal det så vand helt op over toppen? Sådan at den er helt dækket?
2. skal der laves “luft huller” så dåsen ikke springer?
3. Har du oplevet at der er kommet undertryk i, så dåsen er sprunget?
4. Kan man bruge patent glas som alternativ?
Jeg lader dåsen eller glasset være helt dækket af vand konstant. Der skal ikke laves huller i og jeg har ikke oplevet der dannes undertryk, når blot glas/dåse er dækket med vand. Jeg bruger selv hellere et patentglas end at koge det i dåsen
Kh AC
Springer glasset ikke når det skal koges?
Det oplever jeg ikke
Hej!
Jeg har forsøgt med kondenseret mælk i gryde, det smager fint, men er blevet ret hårdt i glasset :/ Og det er ikke engang lige så mørkt som det, du har på dit billede. Hvad har jeg gjort galt (og gad vide om jeg kan få det ud af glasset igen ?
Bedste hilsener Line
Det ved jeg sørme ikke, har ikke prøvet at det artede sig på den måde før :)
Okay, tak for svar :) Det er sten hårdt – både i køleskab og almindeligt skab!
Jeg har tidligere lavet karamellen direkte i dåsen, men nu vil jeg stoppe med at løbe den risiko – men jeg kan simpelthen ikke gennemskue hvilket låg du putter på? Er det et gammelt marmelade-glas el.lign?
Jeg har det på samme måde, og vil næste gang prøve at koge det i en gryde under konstant omrøring ved lav/middelvarme. Start evt med middelvarme og skrue ned så snart det begynder at blive varmt. Jeg tror det kan være en fin løsning.
Kh AC
Jeg bryder mig ikke om tungmetaller så jeg hælder den kondenserede mælk i gryde og varmer til det bobler svagt. Rører hele tiden med et piskeris. I løbet af 10 til 15 har jeg den lækreste karamel som ikke er grynet og smager super godt. Brugte den sidst til snickerskagen… Mums :-)
Super tip! Det må jeg prøve :)
undskyld. Der skulle stå 10 til 15 minutter :-)
Hej Ann-Christine!
Skal muslybarer opbevares på køl og kan de fryses?
De kan begge dele, men holder sig i rigtig lang tid i fryseren
Tusind tak for et fedt tip.
Men hvordan kan det være at glasset ikke springer når det varmes op.
Det kan klare ret meget varme, sådan et glas. Lige som når man koger en dåse kondenseret mælk, så forestiller jeg mig at den dog skal være dækket med vand hele tiden :)
Hejsa…
Man kan også bruge den i en lagkage… Mums…
Jeg koger den i en pose som jeg suger luften HELT ud af…. Har ikke oplevet at den blir grynet :-)
Uhmm, ja det er nemlig lækkert!
Er det en special pose du bruger mon?
Jeg kan ikke forestille mig der er tungmetaller i en dåse der bruges til madvare.
Sikke dog en fantastisk blog du har! Jeg kigger med hver dag!
Jeg kunne godt tænke mig at prøve ovenstående opskrift med at koge karamel ud af kondenseret mælk, men hvilket glas kan tåle at blive kogt, et gammelt syltetøjsglas?
Mvh Lise
Hej Lise,
Tusind tak, det er jeg glad for at høre :)
Jeg bruger et hvilket som helst rene glas med skruelåg, og har også brugt gamle syltetøjsglas, med fin succes.
Kh AC
Den opskrift går aldrig af mode!!!
Tak for en skøn blok med skønne opskrifter, dem bruger vi flittigt;-)
Hvor længe kan dolce latte holde sig på køl?
Hvor er det dejligt at høre :)
Jeg har aldrig oplevet det blive for gammelt, det kan der jo være gode grunde til, he he … men vi har vist haft det stående op mod to måneder på køl uden problemer. Der er meget sukker i, så det er godt konserveret.
Så skøn blog du har..
Har lavet rigtig mange af dine opskrifter, og de er bare gode, med god på!
Jeg skal helt sikkert have din bog :)
Tusind tak, Mette :) Hvor er det altså bare dejligt at høre :)
Jeg har med stor succes brugt det vil at lave toffeepops ( kiksebund, karamel i midten og med chokolade på toppen) du kæmpe hit på skolen hver gang jeg har fødselsdag :-)
Nøøøj <3 Uhm, det lyder også godt!
Hej :) Tak for et lækkert indlæg om min yndlings du-må-godt-du-har-jo-ferie spise! Jeg stod lige og manglede et input til at undgå de skadelige tungmetaller og kastede mig fluks ud i din metode. Glasset fyldte jeg helt op, så der kun var lidt luft i toppen. Jeg kogte det over laveste blus, og da cremen så tilpas gyldenbrun ud, slukkede jeg komfuret, men lod glasset stå i vandet, til det hele var kølet ned. Karamellen var ikke grynet overhovedet, bare blød og lækker! :D Tænker at grunden til det bliver grynet er fordi temperaturen er skiftet for hurtigt.. ved det ikke, men det har jeg haft erfaringer med med chokolade. Så den erfaring vil jeg da lige give videre… God påske, og tak for bloggen :)
Jeg tror faktisk du har ret i at jeg har ladet temperaturen skifte for hurtigt. Tak for tippet og fedt at du kunne bruge tippet med karamle i glas :)
God påske til dig :)
Kh Ann-Christine
hvis man nu syntes at karamellen er for tyk efter den er kølet af, hvad kan man så gære for at få den mere sauce agtig??
Hvis du har en smule kondenseret mælk så kan det røres i, ellers ville jeg måske prøve at røre en smule fløde i det som du skal bruge her og nu.
Ja kunne jo altså ikke vente, så ud af ovnen er lige kommet dine müslibarer ;).
Men nu står jeg så med mine halve dåse mælk. Skal helt klart have lavet karamel creme, men tænker om du har prøvet at koge den op bare i gryde og så hælde på glas? I stedet for et par timer i lukket glas i gryde.
Har en kage jeg laver, som er sådan en lidt konfektagtig kage, med farin/kokos bund med karamelcreme, og den laves – altså karamel cremen – af kondenseret mælk som er kogt op med sirup og smør og så oven på bunden og så toppes det af med chokolade. Nå lige et sidespring, det var jo mælken jeg skulle høre om :).
Mvh Sarah
Uh, den kage lyder vildt lækkert – er det en, du vil dele?
Vil være perfekt at bage her i efterårsferien, når alle 3 unger er hjemme…. De elsker kage!
På forhånd tak, og dejlig dag :)
Hej Sarah,
uhm, håber de blev gode :)
Jeg har ikke prøvet at koge det karamelen på denne måde direkte i gryden – testede du det?
Kh AC
P.S den kage …. uhmmmmm ;)
Den kage Ann-Christine er også en af de bedste kager jeg nogensinde har smagt :).
Har lige prøvet at koge karamellen i en gryde. Det gik fint, skulle have ca. ½ time ved svag varme og omrøring ofte. Rørte lidt havsalt i og kom den på et lille glas.
Den er slet ikke så mørk som når man laver den i dåsen, men smagen er den samme. Er dog noget spændt på konsistensen når den er kølet af i morgen, men jeg må vente i spændning hele natten :)
Kh Sarah
:) Super dejligt! Tak for tilbagemeldingen, rart lige at kende det tip til en anden god gang.
Nå ja, glemte da lige at svare på om de blev gode :). Den store af de 3 banditter sagde “uhmmmm mor det er altså bare de bedste müslibarer jeg nogensinde har smagt”, så det må siges at være godkendt :)
Ej, hvor fantastisk! Tak for tilbagemeldingen, det er virkelig rart at høre :)
Nu har jeg ikke læst alle kommentarerne igennem, så jeg undskylder på forhånd, hvis jeg gentager noget.
Min blev også grynet da jeg lavede det (har kun prøvet en gang).
Jeg var vildt skuffet og synes det var helt mærkeligt. Så omhældte jeg det fra dåse til en bøtte og satte det på køl og nogle dage senere, rørte jeg rundt i det, og det blev helt cremet og fint og LÆKKERT. Det holder i øvrigt snildt i maaaaange uger herhjemme. Sukker er jo selvkonserverende.
VH Anne Lotte
Ja, jeg oplevede også at mit lige skulle sætte sig, efter jeg havde kogt det på glas. Efter et par dage forsvandt den grynede konsistens
Wauu hvor er det inspirerende at komme forbi
her:-) tak for kigget
HVor er det dejligt at høre, tak for de søde ord!
WOW… nøj hvor ser det lækkert ud :) fantastisk tip fra dig igen..
Hjemme hos os må man nemlig kun få Nutella i ferierne… :) til stor ærgelse for 10 årige Magnus ;)
Vores lillesøster Mai på 2,5 år er også begyndt at få øje på det der smager godt og sødt ;)
Så nu skal jeg da helt sikker servere kondenceret mælk som weekend overraskelse :)
Det bliver da helt sikkert et hit.
Ha’ en dejlig weekend :)
Der er bare noget hyggeligt ved at holde nutella eller lign til ferietider – det giver lidt hygge og nostalgi omkring den slags. Jeg tror at denne dolce latte er mindst lige så ‘syndig’ som nutella – men den holder sig længe i køleskabet, og lidt lækkert til weekenden er bestemt også rart her i februar ;)
Rigtig dejlig weekend til dig også
Jeg forstår ikke lige bekymringen for dåsen? Den er jo lavet til at opbevare mad i – så må den jo ikke indholde tungmetaller jf. europæisk lovgivning.
Samtidig så har dåser der fx indholder tomater og andre madvarer jo i flere tilfælde allerede være kogt en gang da produktet blev lavet…
Men lækkert ser det ud :)
Altså mange dåser er jo lavet af tin – og er coatede indvendige, og det er først når denne coatning brydes ved åbning af dåsen at tinnen kommer i kontakt med fødevaren… :D
Jeg må indrømme at jeg aner ikke om der er noget om snakken eller ej. Jeg har indtil nu valgt at sige pyt, da jeg max koger 1-3 dåser karamel om året – så går det nok. Da jeg går meget op i økologi, ingen unødige kemikalier og så rene råvarer som muligt – så er det alligevel rart med et alternativ, hvis nu det skulle være noget om snakken … ;)
Selvfølgelig :) Det forstår jeg godt.
Begge dele blev yderst vellykkede :)
Skønt at høre :)
Mums nam nam og yummy.. det lyder mega lækkert!!!
Det er det også ;)
Jeg plejer at vacuum pakke den kondeserede mælk og så koge det i posen, så bliver det nøjagtig som hvis man koger det i dåsen :-)
Smart!
Men hvordan vacuumpakker man den kondenserede mælk i en pose? Skal man ikke have noget specielt udstyr af en slags?
Har en obh vakuum maskine som jeg bruger til utrolig mange ting. Genial til at fryse rester med så de holder sig lækre. så er det også nemt at varme de frosne rester. Bare smid posen direkte i mikro ovnen :-) Når jeg marinerer kød bruger jeg den også for så trækker smager bedre ind i kødet. Brød som vakuum pakkes bliver heller ikke tørt og kedelig af at komme i frysen
Det lyder ret smart! Tusind tak for input – tænk jeg vidste faktisk ikke at man kunne få sådan en sag til hjemmebrug :)
Elsker elsker elsker din blog :))))
Vil lave müslibarer og dolce latte nu – så bliver børnene nok henrykte når de kommer hjem :)
Tak
Heldige børn :) Det skal nok falde i god jord!
Og TAK ♥ Det er jeg rigtig glad for!
Uhhmmnn….. Jeg er heller ikke for vild med tanken om de kogte dåser, så derfor koger jeg altid min egen Dulche de Leche på sødmælk og rørsukker. Det smager så lækkert, men man skal selvfølgelig være lidt mere over gryden så det ikke brænder på. Det er dog umagen værd.
Det lyder også lækkert :)
Smart med glasset! Efter dit sidste indlæg tænkte jeg netop over, hvad du mon havde brugt resten til. Jeg kunne kun komme på is eller hjemmelavet bounty.
Dolce latte er simpelthen en gudespise. Hvad bruger du den til? Jeg har som tidligere skrevet mest brugt den til hindbær og frugt.
Ja, hjemmelavet bounty ville også være oplagt :)
Jeg bruger det til alt muligt. Imellem to kiks, smurt på brød i stedet for fx nutella, toppings på kager, fyld i macarons, til is, på grød med æbletern og nødder, dip til æblebåde osv. Og så skal jeg helt sikkert også prøve dit trick med at fylde den i hindbær.
Jeg er helt vild med dine træ skeer, hvor har du købt dem henne?
ps dejlig blog du har :)
Tusind tak :)
Træskeerne er fra Søstrene Grene
Så løste du lige problemet for mig, for jeg er nemlig ikke så vild med ideen om at koge det i selve dåsen.
Dejligt :)
Vil lige røbe at min svigerinde er vild med dolce karamel smurt på toastbrød – og så kokos hen over.
Har faktisk en dåse jeg ikke har åbnet for endnu… og ikke ved hvad jeg skal bruge til pt (da vi spiser sundt for tiden :\)
Uhh, ja det gør vi også – så den får lov at stå i køleskabet i en periode. Indimellem får Johan og Julie dog smurt en smule på en kiks. UHM, de er svære at holde fingrene fra ;-) Kokos kombinationen lyder faktisk ret så genial! Prøv den også i en skål grød med æbletern og hakkede mandler, mums :)
Kh Ann-Christine