Coq au vin
Den franske klassiker Coq au vin er en rigtig simre hyggeret, som dufter skønt i hele huset, mens den gode (hane)kylling bliver kogt mør og lækker i gryden.
Traditionelt bruges hanekylling – derfra navnet til retten – men det går lige så fint at bruge anden kylling, her kan man enten vælge at partere en hel kylling eller at bruge udskæringer som fx bryst, overlår eller hele lår.
Det lækre kyllingekød i rødvinssaucen, med sprøde gulerødder, søde perleløg og champignon er virkelig anbefalelsesværdigt!
Arbejdstid 40 min.
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Coq au vin
- 1,50 kg kylling, bryst, overlår, lår
- 2 løg, finthakkede
- 4 fed hvidløg, finthakkede
- 0,50 knoldselleri, i tern
- 5 gulerødder, i skiver
- 750 ml rødvin
- 1 håndfuld frisk timian
- 5 laurbærblade
- 4 hele nelliker
- 10 peberkorn
- 100 g bacon, i skiver
- 250 g champignon, i kvarte
- 200 g perleløg
- 1 spsk sukker
- 1 spsk vand
- 2 tsk majsstivelse, rørt i lidt koldt vand
- 1 spsk olivenolie, til stegning
- 1 spsk smør, til stegning
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Kartoffelmos
- 1,50 kg kartofler
- 110 g smør
- 2 dl mælk
- 1 knivspids muskatnød
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 1 håndfuld bredbladet persille, grofthakket
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Gnid kyllingestykkerne med salt og peber og brun dem godt af i smør og olie i en stegegryde, til skindet begynder at blive sprødt.
Tag kyllingestykkerne op og sæt dem til side på et fad.
Kom nu løg, hvidløg, knoldselleri og halvdelen af gulerødderne i gryden og sauter dem i et par minutter.
Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden, sammen med rødvin, timian, laurbærblade, nelliker og peberkorn.
Læg låg på gryden og lad retten simre i 1 – 1 1⁄2 time.
Lige inden retten er færdig, steges bacon sprød på en pande. Rist derefter champignoner og de resterende gulerødder på panden i fedtet fra bacon og sæt til side.
Tilsæt nu perleløg, smør, sukker, salt og vand på panden, lad det koge op under omrøring, til løgene karamelliserer. Sæt til side.
Tag kyllingestykkerne op, når retten har simret færdig, og sæt dem til side.
Sigt saucen gennem en finmasket sigte over en gryde og kasser fyldet.
Skum overflødigt fedt fra saucen og kog den op i gryden uden låg.
Jævn saucen med lidt majsstivelse og smag den til med salt og peber.
Tilsæt kyllingestykker, champignoner, gulerødder, perleløg og bacon.
Varm retten godt igennem og drys med krydderurter inden servering.
Kartoffelmos
Kog kartoflerne i usaltet vand, til de er møre. Lun mælken i en kasserolle til den er ca. 50 grader varm.
Mos de varme nykogte kartofler let med smør og pisk derefter kartoffelmosen med en håndmikser, tilsæt imens den varme mælk lidt efter lidt, til konsistensen af kartoffelmosen er cremet, luftig og fløjlsblød.
Smag til med salt og peber, samt friskrevet muskatnød.
Hej,
Kan den tilberedes dagen før?
Mvh Susanne
Ja, det kan den sagtens.
Kh Ann-Christine
Kan retten fryses? Vil lave det weekenden før da vi bliver 36 så kan ikke stå med det på dagen
Ja, det kan den fint
Rigtig god fornøjelse :)
Kh Ann-Christine
Simpelthen bare så lækkert,det er ikke sidste gang vi laver det. Min mands kommentar var at hvis vi ikke var gift så havde han friede lige med det sammen😃.
Årh hvor fint! Det er da en skøn kompliment ♡
Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Din opskrift på coq au vin vender tilbage til gryderne hos os hvert efterår. Jeg har dog til gode at prøve at lave de karamelliserede perleløg, fordi jeg ikke kan finde perleløg i butikkerne. Bruger du perleløg på glas og hvor kan de købes?
hvor dejligt, det er også bare sådan en skøn efterårsret :)
Jeg køber perleløg enten på glas eller frosne – i Super brugsen, Føtex, Kvickly mv.
En enkelt gang eller to har jeg fundet dem friske, men det hører til sjældenhederne.
Kh Ann-Christine
Glæder mig til at lave din version på fredag, men har et spørgsmål.
Perleløg skal på panden med smør sukker, salt og vand, men under ingredienser står der ikke, hvor meget vand?
På forhånd tak.
Hilsen Kirsten MG
Hej Kirsten
Det er med nu :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
I stedet for at jævne saucen med majsstivelse, kunne man så ikke blende og dermed bruge de grøntsager, som du skriver man skal kassere, efter at retten har stået og simret ?
Hilsen Per
Hej Per,
Det er helt sikkert et forsøg værd
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa – jeg skal lave din opskrift på coq au vin til 15 personer på lørdag. Jeg kan ikke se nogen steder, hvad man kan serveret til? Har du et forslag. Bh Sanne, Galten
Hej Sanne
jeg har lige opdateret indlægget med et par serveringsforslag :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
skal lave cog au vin
I weekenden , har lavet det før men kan overhovedet ikke lige komme i tanke om hvad tilbehør jeg plejer at lave
Hvad er dit bud
Græskarsalat og kartoffelmos vil være et hit
Kh Ann-Christine
Hej!
Hvor ser det lækkert ud! Kan man bruge kyllingebrystfillet?
Tja, det kan du nok godt, men jeg synes den bliver lækreste tilberedt af kylling med ben og skind :)
Kh AC
Jeg kan bare ikke finde din opskrift på coq au vin blanc, jeg har søgt i lang tid…hjælp!
Den der kommer tættest på den ret er nok denne https://www.valdemarsro.dk/kylling-hvidvin-floede/
Kh AC
Sindsyg lækker opskrift 👌. Jeg havde lavet for meget, og dagen efter smagte den endnu bedre😉😊
Tak for forrygende dejlige opskrifter, som også er nemme st gå til 😘
Hsr erfaret, at også gemalen søger til jer. 🎄
Herlig opskrift, jeg har brugt flere gange. Dog synes jeg, der skal noget mere – ca. 1 liter – vin i, der der ellers kommer til at mangle noget væde i sidste ende.
Hej
Om en måned slagter jeg 8 hanekyllinger, og laver Coq au vin af de fire. Jeg er fristet af idéen om at stege kyllingerne dagen før, gæsterne kommer, af hensyn til presset i køkkenet….?
Hej Ann-Christine!
Sidder her sent, og ser jeg har alle råvarerne, undtagen knoldselleri.
Vil du ikke mene, jeg kan benytte bladselleri i stedet.
– Dét har jeg nemlig.
Well. Jeg venter sikkert ikke på svar.
“Smider” i stedet det hele i slow cookeren, og ser hvordan det går natten over.
Giv et pip, hvis du er interesseret i resultatet. :-)
Mvh.
Jo, det vil helt sikkert fint gå an.
håber det blev godt :)
Kh AC
Hej – dejlig opskrift! Så fint med klare mængder. Det savner jeg i din bog Aftensmad. Der er fx ikke den samme mængdeangivelse ift perleløgene.
Det er mere korrekt angivet i bogen, faktisk ;)
Her har jeg blot brugt 20 store friske perleløg, i bogen er det underordnet om du bruger friske eller på glas, det tager mængden i gram højde for :)
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg vil lave din skønne opskrift her i Morgen og glæder mig ☺.
Jeg vil gerne lave den i god tid. Og tænker om jeg kan varme det hele op sammen i et fad i ovnen i stedet for i gryden.?
Tænker bare at så slipper jeg for at skal have det fra gryde til fad lige inden servering, da jeg helst ikke vil have gryder på bordet når der er gæster ?.
Til dessert er jeg igang med at lave din chokolade tærte med salt karamel,så det skal nok blive et lækkert måltid ?.
Mvh Malene
Hej Malene
Det tænker jeg godt du kan gøre :)
Det lyder som en virkelig lækker menu!
Rigtig godt fornøjelse med det og god aften til jer
Kh AC
Hej. Det ser rigtig lækkert ud. Når man “jævner” sovsen, kan man så smage til med evt. lidt fløde?
Venlig hilsen
Lotte Christensen
Hvis du synes det lige vil give prikken over i´et, så ja, endelig bare prøv det af – og blot en lille anelse af gangen :)
Kh AC
Hej :-)
Jeg vil så gerne lave Coq au vin til min 25 års Fødselsdag, men kan det lade sig gøre at lave denne ret til 20 mennesker i en stor gryde?
Mvh
Hej Rebekka,
Det kan du nok godt (har ikke forsøgt mig med så stor en portion i en gryde), jeg tror næsten jeg ville vælge at bruge to store stegefade til retten.
Rigtig god fornøjelse med retten
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Jeg har før lavet din lækre coq au vin, og den smager så himmelsk!
Min kæreste og jeg får gæster, og jeg overvejer at lave denne ret til dem, men der er en gravid i selskabet. Ved du om det er okay at servere coq au vin for en gravid? Nu hvor du allerede skriver i opskriften, at du har serveret den for dine børn. Jeg vil selvfølgelig ikke risikere at hun ikke kan spise med grundet rødvinen i maden.
Kh
Line
Hej Line,
Mange tak for din søde hilsen. Mht coq au vin til en gravid så vil jeg anbefale at ringe eller sende en sms og lige høre hende selv.
Jeg ville ikke selv være bekymret over at spise coq au vin da jeg var gravid – og jeg tror det er helt okay at spise en portion af retten. Men uanset, så er det vigtigste, at vi hver især følger vores egen intuition og jeg tænker at hun bedst selv ved, hvad hun er tryg ved :)
Kh AC
Den ser virkelig lækker ud. Kan man bruge hvidvin i stedet for rødvin?
ja, du kan godt bruge en tør hvidvin. Resultatet vil blive noget anderledes, men jeg tror bestemt også det vil være lækkert.
Hej Ann-Christine.
Har lige lavet denne ret – dog efter en anden opskrift. Det blev lækkert, men jeg så først din opskrift bagefter da jeg skulle dobbelt tjekke mængden af rødvin (chok!) Det ser super lækkert ud med perleløg.
Den opskrift jeg fulgte var amerikansk eller engelsk der skulle bruges søde løg/Roscoff løg – kender du dem? De er MEGA lækre <3
Det lyder også lækkert, roscoff løg smager skønt!
Kh AC
Jeg er helt nybegynder i køkkenet, og kastede mig alligevel over denne famøse ret! Jeg synes selv det blev ret lækkert! Din opskrift er jo lige til at gå til :) Jeg har dog lige et enkelt spørgsmål.. Min kylling var fuldstændig lilla efter simretiden (altså både kød og knogle). Den ligner slet ikke din ret. Har du et bud på hvad jeg har gjort forkert?
Hej Maria,
Hvor er det skønt at høre! Jeg er helt sikker på at du intet har gjort galt, men at det blot er din vin der har haft mere farve end den jeg har brugt, hvilket slet ikke har betydning for smagen.
Kh AC
Ah… Det lyder godt! Tak for svar!
Hej…Er ved at lave endnu en af retterne med stor fornøjelse. Der er et par småting der undrer/mangler i opskriften her Er det kun stilkene fra persillen der skal bruges og ordet “sukker” mangler i vejledningen ift. bruning af de glaserede løg. Men det dufter rigtigt godt. mvh. PerK.
Hej Per,
Mange tak for input, det er rettet til nu :)
Persillebuketterne bruger jeg til anretningen.
Håber det blev en dejlig middag
Kh AC
det blev det absolut ;-)
Hej med dig søde Ann Christine! Jeg vil først og fremmest sige, at jeg bare elsker din madblog. Bliver dagligt inspireret til mere spændende mad her i den travle hverdag ❤️
Jeg har et hurtigt spørgsmål. Har tidligere lavet din version af coq au vin, som smagte fantastisk!
Har tænkt mig at lave den igen her næste uge til nogle gæster. Vil høre om retten kan laves dagen forinden? Altså forberede den til steppet, hvor saucen skal i køleskabet. Kan den ligge der til dagen efter og så blive varmet op med kyllingen og grøntsagerne inden vi skal spise på dagen?
Tusind tak for din søde hilsen, Giang ♡ Det er jeg glad for at høre
Du kan sagtens tilberede Coq au vin dagen før, som forslået – det skal nok blive super lækkert.
God fornøjelse
Kh AC
Hej Ann-Christine
Hvad er forskellen på en hanekylling og en alm. kylling? Kan man bruge sidstnævnte i stedet?
Mvh. Tanja
Du kan sagtens bruge både en kylling og en hanekylling.
Der er forskel i kødstrukturen og en hanekylling er typisk lidt mere ‘kompakt’ i fiberstrukturen, så den har godt af en længere simretid. Men ellers tjek undervejs, for at se hvornår kødet er dejligt mørt.
God fornøjelse
Kh AC
Ser så lækkert ud, og skal prøve her i weekenden.
Perleløgene, er det friske eller dem på glas?
Mvh Mia
Jeg vil allerhelst bruge friske perleløg, men de er lidt svære at få fat i – så det ender som regel med dem på glas og det går også rigtig fint :)
God fornøjelse
Kh AC
Jeg bruger dem på Frost jeg synes de bliver mere lækre hvad siger du Vh Mie`
Jeg har ikke set dem i fryseboksen, men ville helt sikkert også vælge dem på frost frem for glas.
Hvor har du fundet dem?
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine,
Jeg vil forsøge mig med din Coq au vin i weekenden. Tror du, at jeg kan lave retten om formiddagen, stille saucen i køleskabet i et par timer i stedet for de 15-20 min og så varme den og kyllingen op, når jeg skal bruge den senere på dagen?
Venlig hilsen Anne
Hej Anne,
Ja, det kan du sagtens – bare stil kylling, sauce og det hele på køl og så fortsætte derfra inden servering :)
God fornøjelse med den
Kh AC
Jeg ved ikke, om det bare er mig, der er blind, men hvor i processen kan man med fordel stoppe, hvis man forbereder retten dagen inden? :-)
Jeg ville tilberede den færdigt og varme den op inden servering
rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Din opskrift giver inspiration til nye oplevelser i denne ret. Jeg har tidligere lave Coq au Blanc ud fra fri fantasi, og det var en stor succes.
Kan du give en forklaring på hvorfor skindet skal sidde på kødet når retten serveres?
Jeg kan sagtens følge at skindet bliver siddende under tilberedningen, men jeg syntes ikke at udseende og duft følges.
De bedste hilsener
Kim
Hej Kim,
Mange tak :) Jeg vil også gøre mig forsøget med Coq au Blanc til efteråret – det er ihvertfald på to cook listen :)
Mht skindet, så vil jeg mene at det er blot et spørgsmål og smag og behag. Jeg spiser det ikke selv, da jeg ikke er så vild med blødt skind – men det er der andre der godt kan lide. Gør endelig blot hvad du foretrækker.
Kh AC
Lavede denne lækre lækre ret igår. Kæmpe succes hos både store og ikke mindst små. Og særligt den sidste gruppe kan godt være svære at imponere ;) (Må hvis blot erkende, at mine børn mest er til morgenmad og frokost – og ja, så da bestemt også til hjemmebag midt på dagen… ;) Så det er fantastisk når, det lykkedes at fremtrylle noget, som der glider lidt mere ned af!)
Jeg har været så heldig at blive givet to rådyrkøller, der nu ligger i fryseren og venter på, at jeg skal komme i tanke om, hvad jeg gør ved dem! Måske det kunne være en ide tage udgangspunkt i denne ret – men så måske bare lade den simre lidt længere..!?
Ej, hvor sejt! Og hvor er det altså sjovt med børn nogle gange, man forestiller sig jo ikke lige at det umiddelbart vil være en ret som Coq au Vin der tager kegler ved børn, som ellers foretrækker morgenmad og frokost som hovedmåltiderne ;)
Jeg synes dit forslag med rådyrkølle tilberedt på denne måde, lyder noget så lækkert! Det kunne jeg godt forestille mig blev et hit og ja, jeg tror også jeg ville give det måske 30-45 minutter længere simretid. Lad mig endelig høre hvordan det bliver :)
Hold da op hvor ser det bare lækkert ud! Det skal vist prøves.
Kan dog ikke helt samle mig om hvor lang tid retten tager alt i alt? Kan du måske nogenlunde sige hvor mange timer det tager ca? ;-) I forhold til hvornår jeg skal påbegynde madlavningen.
En lækkersulten hilsen herfra
Det kan jeg faktisk godt forstå.
Jeg vil gætte på at det tog omkring 2 1/2 time, fra vi gik i gang med retten til retten var færdig. Ikke mere end det i hvertfald.
Kh AC
En virkelig lækker søndagsmenu med masser af smag! Og det er så skønt med børnenes indgang til det der foregår i køkkenet og herligt med Julies snusfornuft og Johans begejstring :-)
Jeg er også vild med, at de har en holdning til det vi spiser og stiller mange interesserede spørgsmål :)
Nårh, hvor er det sødt – han har rigtig gerne villet sige noget rigtig pænt om maden, din lille Johan :-) Så skidt med, at han ikke lige er den store vin-connaisseur – en kompliment er en kompliment – og det ser ud til at den var velfortjent!
Han er simpelthen så sød til at komme med komplimenter, og han gør sig rigtig meget umage med at beskrive hvorfor han synes noget smager dejligt, er pænt, sejt eller hvad det nu er. En rigtig fin evne at have, synes jeg – og så smelter han jo mit mor-hjerte fuldstændig hver gang :)
Hej Ann-Christine:-)
Hvor ser det super lækkert ud:-) skal helt sikkert på vores Madplan sammen med en masse andre af dine gode retter:-) Har lige en lille bøn om noget helt andet;-) printede en masse af dine “to do” lister ud da du lagde dem på bloggen, og brugte den med super effekt sidst i min barsel:-) da jeg startede på nyt arbejde 1/1 havde jeg ikke overskud til at planlægge min dag, men vil rigtig gerne igang igen så jg får udnyttet fritiden fornuftigt;-) men nu kan jeg ikke fonde listen herinde:-0 hvis muligt vil du så ligge pdf på din opskrifte side så den er nem at finde;) så vil jeg blive super glad:-) på forhånd tak:)
Kh Helene
Hej Helene,
Dejligt at høre :)
Ude i bloggens højre side under kategorier, er der et klikbart link der hedder DIY – der ligger alle PDF´er og andre kreativ inspiration.
Du kan også finde det her: http://www.valdemarsro.dk/diy/
Kh AC
Tusind tak:-) Bare mig der er for dårlig til at kigge;-) Plejer altid at lede efter dine ting inde på listen med opskrifter;-)
God aften til jer
Det kender jeg godt – det med at man kigger der hvor man plejer ;)
God dag til dig