Citrontærte
Citrontærte er SÅ lækkert – at det er næsten skørt at jeg ikke tidligere har delt min opskrift på den lækre franske klassiker tarte au citron.
Kagen er den perfekte afslutning på en skøn middag, dejlig til eftermiddagshyggestunder, til servering for gæster og de skønneste afternoon tea selskaber. Lav den enten som hel tærte eller del opskriften til 6 små portionstærter.
Prøv også: min bedste chokoladekage >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Citrontærte
- Tærtebund
- 240 g hvedemel
- 50 g flormelis
- 1 knivspids salt
- 120 g smør, koldt
- 1 æg, sammenpisket
- evt. en smule koldt vand
- Citroncreme
- 2 æg
- 2 æggeblomme
- 125 g sukker
- 1,50 dl citronsaft
- 0,50 øko citron, lidt fintrevet skal herfra
- 15 g majsstivelse
- 50 g smør, koldt og skåret i små tern
- Marengs
- 0,50 dl vand
- 150 g sukker
- 75 g æggehvide
- 1 knivspids salt
- 1 tsk citronsaft
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Tærtebund
Kør hvedemel, flormelis, salt og smør i en foodprocessor, til det er ensartet. Saml dejen i en skål med sammenpisket æg og evt. lidt koldt vand hvis nødvendigt. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir og sæt den på køl i 30 minutter.
Smør en tærteform på 24 cm i diameter og læg dejen i formen. Tryk den flot til i kanten og skær kanten til, så der er en pæn afslutning på kagen. Prik huller i tærtebunden og læg bagepapir over tærtedejen. Fyld bunden med tørrede bønner og blindbag tærten i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i ca. 15 minutter. Tag tærtebunden ud, fjern bagepapir og bønner og bag videre i 5-8 minutter, til bunden er fint gylden. Lad tærtebunden køle lidt af.
Citroncreme
Pisk æg og æggeblommer, sukker, citronsaft og -skal samt majsstivelse sammen i en gryde og lad det langsomt varme op ved middelvarme, til det tykner. Tag gryden af varmen og pisk smør i lidt ad gangen. Fordel cremen i den færdigbagte tærtebund og sæt på køl.
Marengs
Kom vand og sukker i en gryde og lad det koge op til præcis 118 grader – brug et sukkertermometer.
Pisk æggehviderne, til de er luftige og stive. Pisk sukkerlagen i æggehviderne i en tynd stråle og pisk til sidst salt og citronsaft i. Pisk fortsat i 10-12 minutter, til marengsen er blank og luftig. Fyld marengsen i en sprøjtepose med stor stjernetylle og sprøjt mange tætte marengstoppe på tærten. Brænd marengstoppene med en gasbrænder til kager, til toppene har en smuk gylden farve.
Hejsa :-) Jeg har en veninde der er mælkeallergiker (altså allergisk over for proteinet i mælkeprodukter). Er det mon muligt at erstatte smørret i din opskrift med vegansk smør, margarine eller noget andet?
Hej Lisbeth,
Det vil jeg tro du kan, men da jeg ikke har testet de forskellige produkter, så har jeg desværre ikke en anbefaling til hvilken der smager bedst.
Kh Ann-Christine
Det er så absolut min yndlingstærte og jeg har købt den mange gange hos en bager i Bruxelles, hvor den altid var på frys. Bageren gav den en tur med gasbrænderen inden han pakkede den ned og gav besked på den skulle tages ud af køleskabet to timer før servering. Hvis vi ikke fik spist hele tærte, så røg resten i fryseren. Summa summarum: Tærten kan sagtens fryses.
Hej Kirsten
Skønt tip! Mange tak for at dele det
Kh Ann-Christine
Kan man bruge en blender som alternativ til en foodprocessor? Eller gøre noget andet eventuelt?
Så vil jeg blot smuldre dejen med fingrene og samle den med hænderne.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Ved du om jeg kan bruge tilsvarende opskrift med en aflang tærteform, uden at skulle ændre på mængden af de forskellige ingredienser? Formen er 35 cm lang og 11 cm bred.
Hej Natasja
Jeg har lavet denne bageform beregner: https://www.valdemarsro.dk/beregning-fra-en-bageform-til-en-anden-bageform/ der kan du sætte talene på formen ind, og se hvor meget mere/mindre du skal bruge
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvad med en mere dansk version, hvor citronsaft erstattes af ribssaft? Vi har maser af ribs i haven, som jeg ku drømme om at bruge i en lækker kage… Tror du jeg kan byte saften ud med succes eller vil andre ændringer i opskriften være fordelagtige i samme ombæring?
Det lyder lækkert! Jeg har ikke testet det, så skal ikke kunne sige om sødmen skal justeres en anelse, men det må endelig komme an på en prøve. Skriv gerne igen her i kommentarfeltet, hvis du giver det et forsøg :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg er i tvivl om at man skal komme væsken på 118 grader ned i marengsmassen varm eller skal den køle af ?
KH. Eva
Hej Eva
Den skal piskes langsomt i marengsen, når den er varm.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan jeg bruge de hvide bønner, jeg har brugt til blindbagningen, til noget andet bagefter? :)
De kan sagtens udblødes og bruges efterfølgende, jeg plejer dog blot at lade dem køle af og bruge de samme igen og igen til blindbagning
Kh Ann-Christine
Hvorfor kan kagen kun holde sig i 2 timer når der er marengs på?
Bliver den dårlig? Eller bare blød?
Hej Helene
Den bliver ikke dårlig, men der er en lille risiko for at marengsen falder sammen efter nogle timer
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Jeg har planer om at lave disse lækre kager (portions anretning) til i morgen aften. Kan du hjælpe mig med hvad der kunne være lækkert at servere til? Lidt ekstra udover pynt i form af blomster og marengs. En god vaniljeis, en creme eller andet?
Kh. Stine
Hej Stine
Hvor lækkert!
jeg ville måske overveje nogle små flade kiks bagt ala nøddekurve, men med mandeler i stedet for hasselnødder, små marengskys, og måske nogle hvide fyldte chokolader med syrligt passionsfrugt eller lign – hvis der er tid :)
Rigtig godt nytår :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Jeg har før lavet denne tærte med stor succes! Men nu skal jeg bage den til nytår i små ø10 forme (6stk). Kan jeg bruge målene/mængderne fra opskriften eller skal jeg gange op?
Kh Sofie
Hej Sofie
jeg har lavet en omregner her: https://www.valdemarsro.dk/beregning-fra-en-bageform-til-en-anden-bageform/ så kan du bruge den til at finde de præcise mål til kagerne
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh Ann-Christine
Simpelthen verdens bedste citrontærte. Men hvorfor revner min tærtebund når jeg putter citroncremen på?
Tusind tak :) Det ved jeg sørme ikke hvorfor den gør – sker det lige så snart du kommer cremen på?
Kh Ann-Christine
Jeg er ikke nogen ørn til at bage i hele taget. Derfor har jeg tænkt mig at “ springe over hvor gærdet er lavest.” Kan ma ikke bruge en købt lagkageform og derefter hælde citronmassen ?
Barbara
Hej Barbera
Jeg er ikke helt med på hvad du mener med en købt lagkageform?
Kh Ann-Christine
Jeg elsker tarte au citron og køber den ofte hos min lokale bager. Her er kagen på frost med både citroncreme og marengs. Den tør op i to timer og får en tur med gasbrænderen og så er den helt perfekt.
Er det muligt at lave marengsen 4-5 timer i forvejen, fylde den på sprøjtepose og i køleskabet, også sprøjte det på kagen lige inden servering?
Som udgangspunkt ja, men man kan risikere at den skiller. Prøv det endelig af og gerne så kort tid som muligt.
Kh Ann-Christine
Jeg prøvede det lige af og lod den være i køleskabet i 4 timer og den var som den skulle være. Lukkede den så tæt sammen i sprøjteposen som jeg kunne med to klemmer.
Perfekt! Det er jeg glad for at høre :) Tak for tilbagemeldingen
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg skal lave denne lækre citrontærte til familien som kommer på besøg imorgen. Tænkte at jeg ville lave tærtebunden i dag, hvilket du skriver man godt kan. Er det fint nok at opbevare tættebunden på køkkenbordet, tæt pakket af sølvpapir indtil da??
Ja, du kan fint blot opbevarer den med et stykke film eller lign over.
rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej, nu har jeg været godt og grundigt forvirret i noget tid, og kommentarsporet forvirrer mig blot endnu mere. Jeg skal lave 5 af den her citrontærte til på lørdag. Jeg kunne godt tænke mig at forberede så godt som muligt, så jeg ikke skal gå fra arrangementet i 1 time for at få lavet desserten færdig.
Hvis jeg laver tærtebundene fredag og bager dem, og også laver citroncremen fredag, skal den så samles der eller ej? Du skriver at du ikke vil anbefale at man samler den dagen før, for så bliver bunden blød af cremen. Det forstår jeg godt, men du skriver også et sted, at det ikke er muligt at putte citroncremen på, når den først har været i køleskabet og sat sig. Så hvis jeg på fredag laver både cremen og bundende klar, skal jeg så hælde cremen på eller ej? Eller skal jeg vente med at lave cremen til lørdag, hvor jeg så hælder den i bundende? Jeg er meget forvirret, håber du kan hjælpe mig :)
Ahh, det er jo en af mine gamle klassikere, så det kan godt være jeg har ændret mening undervejs over årene ;)
Jeg tror fint du kan komme cremen på glas og lægge den på den færdigtbagte tærtebund dagen efter
Skøn sommer til dig
Kh Ann-Christine
Mega tak for en dejlig opskrift. Jeg har bagt den og spist den på dagen. Nu vil jeg forsøge med små forme og bage dem dagen i forvejen 🤞🏻 Skal bundende på køl i lufttæt pose til dagen efter, eller bare i lufttæt pose og opbevares ved stuetemperatur ?
Og
Hvordan gør jeg mht Lemoncurd. Når jeg laver den dagen i forvejen vil den stivne når den er på køl. Rører jeg bare forsigtigt i den inden den sammensættes eller ?
☀️🌸🫣
Hej Dina,
Hvor er det dejligt at høre.
Jeg opbevarer bundene lufttæt ved stuetemperatur, da de ellers kan blive bløde af fugten fra køleskabet. Citroncremen kan fint røres igennem og lægges på bundene dagen efter.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Min creme er slet ikke blevet så mørkegul som din – er den så undertilberedt? Kan den reddes hvis den er?
Det kan variere alt efter farven på æggeblommerne, smager den skønt og ser fin ud, så er alt godt :)
tusind tak for din søde hilsen.
Kh Ann-Christine
Er det muligt at lave det hele dagen før og så sprøjte marengs på når den skal serveres? Overvejer at lave den til kaffen når vi skal på camping, men har ikke tid om formiddagen😅
Og ellers bare tak for nogen super fantastiske opskrifter🥳
Tusind tak for din søde hilsen.
Jeg ville lave creme for sig og tærtebund for sig færdigt og samle på dagen og derefter komme marengs på. Så er du sikker på at citroncremen ikke gør den sprøde tærtebund blød.
Rigtig god fornøjelse og rigtig god tur på camping
Kh Ann-Christine
I marengsen, skal det så være en varm sukkerlage, eller kan man istedet tilsætte glukosesirup ved stuetemperatur? Eller blot sukker? Hvilken forskel ville det gøre? Jeg har nemlig hverken sukkertermometer eller køkkentermometer :-)
Det bliver bedst med en varm sukkerlage, men du kan også piske marengs med hvid sukker, som piskes i med en spiseskefuld sukker af gangen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvad gør man hvis man ikke har et sukkertermometer?. Jeg er næsten helt sikker på at jeg har lavet denne kage før, men kan ikke huske hvad jeg gjorde for at sukkerlagen kom op til den rigtige temperatur😊
Du kan se om du har et køkkentermometer, som kan måle de høje temperaturer. Ellers prøve på gefühl, men det er lidt mere tricky. Jeg plejer at ramme de 118 grader efter 5 minutter, men det kan variere lidt alt efter gryde og hvor kogeplade, men prøv at lade det koge godt i omkring 5-7 minutter.
Kh Ann-Christine
Den her tærte er voldsomt sur. Er mængden korrekt??
Ja, mængden er helt korrekt :)
Der kan selvfølgelig være tale om smag og behag – men jeg kan ikke genkende oplevelsen af citroncremen som “voldsomt sur”.
Jeg synes selve cremen har en dejlig og perfekt balance mellem syrlighed og en smule sødme, som balancere perfekt med den søde marengs.
125 g sukker og 1,5 dl citron bør uanset ikke kunne give en ‘voldsomt sur’ kage. Er du sikker på at du har målt rigtigt?
Kh Ann-Christine
Hej :)
Du skriver i opskriften, at der anvendes en tærteform på 26 cm, men i kommentartråden skriver du 24 cm?
Min form er 28 cm og jeg bliver så i tvivl om hvorvidt jeg kan stole på værdierne jeg får når jeg bruger omregneren?
Vh Susanne
Hej Susanne
Update – jeg har lige opdateret opskriften og gennemtestet den igen – med en tærteform på 24 cm, så den holder vi fast i fremover og opskriften er tilrettet til den :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Godmorgen.
Du skriver 4 citroner, 1 25 dl saft? Er det så enten 4 citroner eller 1 25 dl konsentrat? Når jeg presser 4 citroner får jeg minimum 3 dl saft.
Vh. En fan
Jeg er lidt usikker under dit afsnit omkring marengs – der står man pisker citron, salt og sukkerlage i en tynd stråle? Altså jeg er med på at sukkerlagen skal i imens man pisker, men hvordan med citronen og salt? Skal det i sukkermassen eller direkte i æggehviderne?
Hej Ida
Det er skrevet mere tydeligt nu :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
I Frankrig fik jeg ofte en citrontærte med bagt marengs. Her i Danmark er de altid ubagt, synes det er super ærgerligt. Er det virkelig så svært? At man har “farvet” den lysevrun med en brænder hjælper i min verden ikke på at den er “ubagt”, kunne være fedt at du kom med 2 versioner.
Hvis marengs er bagt, vil den også nemmere kunne holde flere dage.
Det handler for mig ikke om at det er svært ;)
– men blot at jeg virkelig godt kan lide denne version med citroncreme og marengs.
Det kan fint være at jeg på et tidspunkt vil lave en opskrift på bagt citrontærte
Kh Ann-Christine
Må jeg spørge, om jeg kan udskifte citron med granatæble? Så skal kernerne vel blendes og sigtes og skal der så ikke mere i, da smagen er mildere end citron? På forhånd titusinde tak. Kh Gitte
Jeg har ikke testet det, så skal ikke kunne sige om jeg vil ændre mængder på sukker mv også.
Men det er endelig bare at prøve det af og eksperimentere med det.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Den var så lækker. Hvor lang tid kan den holde sig?
Det er jeg glad for at høre! Du kan se holdbarhed i tips under opskriften :)
Kh Ann-Christine
Jeg vil gerne bage kagen glutenfri, tror du man ville kunne udskifte hvedemel med f.eks. havremel?
Jeg har ikke forsøgt mig med det, så det må komme an på en prøve.
Umiddelbart ville jeg nok prøve med 50/50 havre og mandelmel.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa – skal blommer og hvider være pasteuriserede?
Det er op til dig.
Jeg bruger selv friske økologiske danske æg, du kan læse mere om det her: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/
Kh Ann-Christine
Hej.
Skal tærten ikke bages med citroncreme? Og så pyntes med marengs.
Dan
Jeg bager ikke citroncremen :)
Kh Ann-Christine
Hvis man laver 6 små kager, er bagetiden så den samme? :-)
Nej, jeg vil anbefale at tjekke kagerne efter 10 minutter og derefter holde godt øje med dem :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man evt lave citron creme og sætte den på køl og så først fylde den i dagen efter? For at bevare tærtens sprødhed?
Nej, for den vil sætte sig i køleskabet. Skal du gøre noget for at bevarer tærtens sprødhed, så kan du pensle bunden med et halvt sammenpisket æg, efter halv bagetid og derefter bage den færdig. Det skaber en hinde mellem tærtedej og fyld.
Kh Ann-Christine
Kan marengens laves om formiddagen og ligge på køl i en skål/sprøjtepose og lægges på inden servering?
Du risikere at den skiller, så jeg ville vente til inden servering :)
Kh Ann-Christine
Lækker opskrift ! Jeg kan ikke få marengstoppene til at få den flotte markerede facon når jeg bruger stor tylle – den splatter for mig – what to do? Skal jeg evt køle marengsen inden den sprøjtes på?
Jeg tænker det måske er marengsen der ikke er pisket længe nok?
eller at æggehviderne har fået en smule æggeblomme med i skålen, så de ikke kan piskes stive nok til marengs.
Kh AC
Kan man lave bunden glutenfri?
Jeg har ikke forsøgt mig med det, men har skrevet lidt om glutenfri madlavning ift mine opskrifter her: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/#glutenfri
Håber du finder en god løsning der smager dejligt ♡
Kh Ann-Christine
Kan Marengsen laves om dagen og opbevares i en skål/sprøjtepose til om aften når kagen skal spises ? Eller skal marengsen laves lige inden spisning ?
Jeg bruger et trick med at sætte tærtefadet på en isblok (sådan en til køletaske) så jeg bunden helt fri og tærten køler hurtigt (hvis man nu er lidt bagud). Til at hindre at tærtebunden falder ned at kanten kan man klemme staniol rundt om den på indersiden.
Hej AC,
Endnu en lækker opskrift, er jeg sikker på! Jeg skal dog lige forstå..
Kan jeg bage tærtebunden OG komme citroncremen på, dagen inden servering? For det ligner i opskriften, at man ikke helt skal samle den dagen inden, men i kommentar sporet lige det at man godt kan.
Jeg skal nemlig lave omkring 18 små tærter, tror jeg, så det ville være ærgerligt at samle dem dagen inden, hvis de egentlig ikke kan tåle det.. Så får jeg travlt på selve dagen ;-)
Hej Camilla,
Det kan du godt.
Tærtebunden vil dog blive lidt blødere af citroncremen, derfor anbefaler jeg at vente med at fylde dem.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan marengen laves i forvejen og ligge på køl i sprøjtepose inden den sprøjtes på kagen? Vil gerne forberede så meget som muligt inden gæstebesøg ;-)
Og hvad vil det evt. betyde for konsistensen, hvis jeg gør det?
Det vil jeg også mægtig gerne have svar på
Jeg synes den er bedst frisktlavet, hvis jeg skulle vælge
Rigtig god weekend
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg skal lige være helt sikker med de æg, skal der 2 hele æg med blommer og hvider + 2 blommer i citron cremen?
Ja, det er helt korrekt :)
Kh AC
Ja det er rigtigt :)
2 hele æg + 2 extra blommer!
Skal tærtebunden have samme temperatur og tid i ovnen hvis man laver det i tærteforme på 10 cm i diameter?
Samme temperatur, men nok kun omkring halv tid, hold endelig øje med dem og tjek dem undervejs.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg har kun en tærteform på 28 cm. Du skriver længere oppe, at man bare kan lave lidt ekstra dej og citroncreme. Tænker du, at man kan dobbelt opskriften op eller kun lave 1/2 portion oven i, for at det passer til 28 cm?
Jeg har lige bagt denne kage to gange. Den første gang smagte den super – den anden gang havde det gule i tærten en meget underlig smag, synes det kan beskrives som at smage at jern…
jeg har ledt og ledt hvad der kan have gjort det, men kan ikke finde noget, er der nogen der ved hvad det kan være jeg har gjort forkert??
Hej Linda
Det lyder mærkeligt! Kan du have gjort noget anderledes, en anden gryde, piskeris, skål eller haft noget i køleskabet som kunne have afgivet smag til citroncremen?
Rigtig godt nytår
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Kan man bruge kartoffelmel i stedet for majsmel?
Hej.
Vi er igang i køkkenet og tænkte på om citroncremen kan laves en dag før. I så fald stiver den for meget hvis den kommes på køl? :-) Eller er din anbefaling at samle kagen og lave cremen samme dag som den skal serveres?
Hej Camilla,
Du kan sagtens lave citroncremen en dag før. Jeg ville først samle kagen inden servering :)
Glædelig jul og godt nytår
Kh Ann-Christine
Hej Ann Christine
Kan man bruge æggehvider der ikke er pasteuriseret, når den ikke skal bages i ovnen igen, risikerer man ikke sermonella?
Venlig hilsen Lene
Hej Lene,
Jeg har skrevet om valg af rå æg vs pasteuristerede æg her: https://www.valdemarsro.dk/tag/aeg/
Kh Ann-Christine
Har du en anbefaling til hvad man kan servere dertil?
Jeg har planlagt at jeg vil lave denne til dessert, til en flok veninder til en lille hyggelig 19 års fødselsdag, men vil gerne servere noget hertil. Har du nogle forslag? Det kan både være drikkelse, eller andet spiseligt (fx bagværk el. frugt)
Mvh. :)
Kan man evt udskifte citron med appelsin?
Den ser så lækker ud, så den tænker jeg at prøve her næste weekend!
Jeg har dog kun en springform på 18 cm. eller en tærteform på 26 cm. hvad tror du er at foretrække til den her tærte? :-)
Tak for en god blog med masser af inspiration!
Du kommer nok til at have for lidt dej til den på 26 cm, men du kan jo evt lave en smule ekstra og en smule ekstra citroncreme til den lidt større tærte. Marengs, tror jeg ikke du behøver lave ekstra af. Omvendt kan du også gå ned i størrelse alt efter hvor mange du skal lave kage til :)
Tusind tak for din søde hilsen og god fornøjelse med den dejlige kage
Kh AC
Hej🙋♀️
Jeg er i gang med at bage bunden. Hvordan får du den egenligt ud af formen uden bunden knækker helt ?
Mvh Stine
Jeg har en tærteform med løs bund. Men ellers kan den fint serveres i formen.
Kh AC
Hej.
Jeg undre mig over at marengsen ikke skal bages før marengs toppene skal brændes. Kan det virkelig passe?
Mvh. Dorte
Hej Dorte,
Ja, det er helt rigtigt.
Det gør jeg ikke, da jeg ikke ønsker en sprød marengs, men en lækker luftig variant. Det er jo en smagssag :)
Kh AC
Jeg har en del af marengs massen til overs, tror du at jeg kan lave marengs-kys af resten?
Ja, det kan du sagtens :)
Hej Ann-Christine
Jeg skal beklæde små portionsanrettet desserter, jeg selv har komponeret, med marengs. Lige som Baked Alaska, vil bare ikke sætte dem i ovn med bruge gasbrænder. Har derfor søgt på opskrifter på I-Marengs og der er godt nok meget stor variation i forholdene imellem hvide, sukker og vand. Hvor stor betydning har foldet og bruger du forskellige opskrifter alt efter hvad du skal bruge det til?
Min æggehvidemasse ville bare ikke stivne… piskede en 35 minutter med håndmikser, og det blev blot en sovset masse. Nu kom jeg den på tærten, og den er i køleren… mon ikke den smager meget godt alligevel.
Men hvad kan være gået galt?
Vh Anton
Hej Anton,
Æggehviderne kan ikke stivne ordentligt hvis der ved et uheld er kommet æggeblomme i æggehviderne så kan de ikke stivne, eller hvis der er brugt en skål eller piskeris som ikke er helt rengjort og tørre, efter at have pisket fx citroncremen.
Kh AC
Den skal prøves – men skal smørret til dejen være koldt eller stuetemperatur?
Kan man evt. godt udskifte majsstivelsen med noget andet, i så fald hvad?
Ja, det skal være koldt smør.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man lave tærtebunden glutenfri? Jeg har glutenfri havremel, men jeg har ikke erfaring med at bruge det (endnu). Jeg glæder mig helt vildt til at prøve opskriften!
Hvis citroncremen laves dagen i forvejen, opbevares den så på køl? Og i så fald; stivner den så ikke? :)
Kan man lave tærtebunden og komme citroncremen på dagen i forvejen? Eller skal man vente med at komme citroncremen på til dagen hvor den skal spises?
Hej Rikke
Jeg vil vente med at komme citroncreme på til samme dag hvor den skal serveres.
Både tærtebund og citroncreme kan dog godt laves i forvejen
Kh AC
Hej!
Jeg skal simpelthen i krig med den her kage til en familieaften! :)
Men, vi bliver 13 mennesker.. kan jeg bare gange opskriften op? Og i så fald, hvor stor en springform ville du anbefale?
Tak for det ??❤️
Hej Gabrielle,
Hvor dejligt!
Jeg ville gange opskriften op med to og bruge to springforme – eller bage to bunde i en springform på 24 cm i diameter.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hvis man skal have kagen med i byen, er der så noget i vejen for at lave lægger marengsen på 4 timer i forvejen?
Det kan den godt klare, men vær endelig opmærksom på at piske den nok så den holder de fire timer til før servering.
Kh AC
Hvad er årsagen til at du angiver så kort holdbarhed for den færdige kage? Jeg har set holdbarheden sat til 2-3 dage i køleskab andetsteds, og har også selv spist af den i flere dage tidligere, men bliver nu bekymret for om det faktisk er farligt? Eller er det ‘bare’ fordi marengsen ikke er så ‘sprød’ når den har været i køleskab?
Holdbarheden i mine opskrifter altid kun minimum holdbar.
Se, smag og duft dig frem om og hvis det er friskt og lækkert så kan du sagtens spise det.
Kh Ann-Christine
Du skriver at man kan lave tærtebunden dagen før – er det blot dejen, som så skal bages på dagen den skal bruges, eller kan man også godt bage den dagen før?
Du kan godt bage den dagen før den skal bruges.
Kh Ann-Christine
Kan den ikke tilberedes og spises kold ?
Ja, citrontærte spises kold / stuetempereret
Hvor længe kan den holde i køleskab?
Det står i beskrivelsen ved tips under opskriften
Kh AC
Jeg elsker citrontærte og glæder mig vildt til at afprøve din opskrift! Desværre har jeg ikke en tærteform, kan jeg mon bruge en almindelig springform eller skal jeg ud og købe en tærteform først?
Tak for skønne opskrifter!
Hej Sofie,
Du kan sagtens lave den i en springform.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh AC
skal man smelte smøret inden man putter det i citron cremen?
Nej, endelig ikke.
Jeg vil gerne lave din skønne citrontærte til påske – men jeg kan ikke finde ud af hvordan der både er et gult lag og et hvidt lag på billedet af tærten – det synes jeg ikke jeg kan gennemskue af opskriften? Er det marengslaget der er så meget af?
Det gule lag er citroncremen og det hvide lag er marengslaget.
Det er meningen at der er et godt tykt lag marengs på, det giver en fin balance af sødme og syrlighed.
God fornøjelse.
Kh AC
Det samme spørgsmål her. Vil det sige du først smører et godt lag marengs ovenpå det gule lag, for så derefter at lave små marengstoppe? :-)
Nej, det er blot mange marengstoppe, der står tæt, lavet med en stor tyl på ca 1-1,5 cm
Kh AC
kan man også lave tærten uden marengsene
Ja, men jeg vil selv synes den blev lidt for syrlig og ville mangle lidt modspil af noget sødere til :)
Kh AC
Kan man fryse kagen eller dele af kagen ned, så man kan lave noget af den i forvejen?
Du kan fryse bunden ned og citroncremen kan laves 1 dag i forvejen og opbevares på køl.
Kh AC
Bagte den til min søns 13 års fødselsdag i dag og fik hjælp til marengstoppene af min niece…skøn og nem opskrift, som fungerer godt med en tærteform m/ løs bund…glæder mig til kagerester senere i dag.
Hej Claus
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften :)
Kh AC
Jeg har bagt citrontærten i dag og jeg er simpelthen mundlam. Den var fuldstændig fantastisk! Jeg er overrasket over hvor nem den var at lave. Tak ☀️
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften :)
Kh AC
Jeg elsker simpelthen den her tærte! Tak for en rigtig god opskrift.
Jeg havde stor succes jeg at afbage marengsen i oven i 10 minutter ved 250 grader. Man skal dog huske at tærten skal køle ned igen efterfølgende (:
Tak lige denne oplysning jeg manglede 250 grader i va 10 min for at få brændt marengs. Jeg har nemlig ingen gasbrænder men har netop fået et sukkertermometer der skal afprøves.
Blev marengs så mere hård 🙏
Det vil jeg så gerne prøve nemlig 😍😍😍
Hvor er det dejligt at høre!
Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding, og det er skønt du deler din erfaring med at bage den i ovnen
Kh AC
Hej.
Bruger du bagepapir i formen når du bager kagen❓
Jeg skal også servere den på et fad ligesom dig og jeg vil bare sikre mig at den er nem at løfte ud af formen
Mvh Dorte
Hej Dorte
Jeg bruger en tærte springform, som er smurt godt (og uden bagepapir)
Du kan evt bruge en alm springform eller hvis du bruger en porcelænstærteform, så blot lade kagen blive i formen ved servering
Kh AC
Den ser virkelig lækker ud. Kan den laves dagen før den skal bruges?
Tærtedejen og citroncremen kan, blot vendt med at lave og komme marengs på til lige inden servering
Kh AC
Kan citroncremen også fyldes på kagen dagen før servering?
Hvis muligt ville jeg vente til samme dag og opbevarer dem hver for sig, så bunden er så sprød som muligt ved servering
Kh Ann-Christine
Kan man godt piske marengs færdig og fylde i sprøjtepose nogle timer før kagen serveres og så sprøjte toppe på tærten og brænde lige inden? Eller hvordan ville du gøre ved en længere fest?
Hej Sofie
Det kan du godt. Pisk evt 1/2 tsk æblecidereddike i marengsen til sidst, det hjælper den til at holde lidt længere tid.
Kh Ann-Christine
En rigtig klassiker:)
Hvor stor en tærteform er denne opskrift til?
Ja, den er så skøn!
Den form jeg bruger er 24 cm
Kh AC
Jeg har forsøgt mig med den her til eftermiddag. Har du nogle gode råd til mig ? For min tærtedej krymper når den er i ovnen ? jeg endte ud ned en bund uden sider ? men altså den smager godt??den blev bare ikke så pæn
Uh, det ved jeg sørme ikkehar den dækket kanterne fint og ikke været æltet eller rørt på røremaskine?
Super lækker!
Det er min datters yndlingscafé som jeg endnu ikke har vovet at kaste mig ud i selv. Bliver citroncremen ikke nemt til røræg når man varmer den op på den måde?
Det oplever jeg ikke når den piskes konstant, og med den mængde sukker og citron, så oplever jeg at den godt kan holde til det
Hvordan vil den mon fungere, hvis man laver den i små glas og skifter tærtebunden ud med en cheesecakebund(digistive)? ?
Kan tærten laves dagen før, altså bortset fra marengsen?
Ja, se tips til dette i tips under opskriften :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kunne være lækkert! Det er helt sikkert værd et forsøg ♡
Kh AC
Er der er alternativ til sådan en gasbrænder? :)
Jeg skulle engang lave creme brulée. Da jeg stod med de næsten færdige tærter viste min dyre gasbrænder fra kunst og køkkentøj at være kaput. Gode råd var dyre, så jeg fik den lyse idé at bruge ukrudtsbrænderen (den billige lille slags fra jem og fix) og den fungerer ganske fint. Jeg gætter på man kan bruge den til tærten også hvis man er lidt forsigtig :)
Hvorfor ser man aldrig citrontærte med ægte bagt marengs låg? Sådan har jeg fået den i Paris. Jeg tænker egentlig også den så holder længere (hvis den ikke bliver spist) forinden.
Måske det kan fungere at sætte den et minut under grill i ovnen ved højeste varme. Men har ikke testet det …
ellers kan du måske blot undlade at brænde toppen :)
Kh AC
Jeg investerede i en gasbrænder. De er slet ikke så dyre som jeg forestillede mig ;)
Tak for svar!
Jeg tror der er en fejl i citroncemeopskriften. Tænker der bør være noget væde. Fx 1 dl mælk eller lignende.
Hej Margit,
Der er ikke fejl i og jeg kommer ikke mælk eller andet i citroncremen, end jeg skriver i opskriften.
Mængderne er helt, som jeg laver den.
Rigtig god weekend
Kh Ann-Christine
Det virker med grill i ovnen. Blot man er hyperopmærksom på at få den ud i tide. Mvh
Jeg smed min i ovnen med fuld grill. Den blev rigtig god. :)