Citronmåne
En saftig citronmåne med en skøn krumme og vidunderlig smag af sødme og syrlig frisk citron.
Det er virkelig en lækker kage og et hit at bage selv og servere for gæster, familien eller kollegaerne. Kagen kan sagtens bages i forvejen, for den holder sig lækker og saftig.
Den aromatiske citronskal på glasuren giver lige lidt ekstra og så ser det fint og friskt ud.
Prøv også: opskrift på citronmuffins med birkes >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 12 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Citronmåne
- Dej 1
- 250 g smør, blødt og stuetempereret
- 125 g flormelis
- 110 g sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 3 æg
- 3 æggeblomme
- 250 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 1 øko citron, skal og saft herfra
- Dej 2
- 125 g marcipan, i små tern
- 75 g sukker
- 50 g smør, blødt og stuetempereret
- 2 æg
- Citron glasur
- 1 øko citron, saft og skal herfra
- 150 g flormelis
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Dej 1
Pisk smør, flormelis, sukker og vaniljesukker, til det er luftigt. Pisk et æg i dejen ad gangen og derefter en æggeblomme ad gangen. Bland hvedemel og bagepulver sammen, sigt det i dejen og rør rundt. Rør citronsaft og fintrevet citronskal i dejen.
Dej 2
Rør marcipan og sukker sammen, til det er helt ensartet, og rør derefter smør i. Rør et æg i ad gangen, til dejen er ensartet. Rør dejen i dej 1.
Kom dejen i en smurt springform på 24 cm i diameter beklædt med bagepapir i bunden.
Bag kagen i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft i ca. 45 minutter, til den er gennembagt
Citron glasur
Riv skallen af citronen og lad den lufttørre på et stykke køkkenrulle i en time, mens kagen bager og køler af.
Pisk flormelis med citronsaft til en hvid og tyk glasur. Fordel citronglasuren på den afkølede citronmåne og drys til sidst med den lufttørrede citronskal.
Det er en virkelig god kage. Det er mega lækkert at den er så svampet, og har en god citronsmag.
Hilsen Cleo.
Hej Cleo
Mange tusind tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften! Det er jeg rigtig glad for :)
Kh Ann-Christine
Hej,
Har du erfaring med at bage denne opskrift i en brioche form? Samt at bage og pynte med glasur dagen før servering? I så fald, hvordan vil du opbevare den?
På forhånd tak
Jeg har ikke bagt denne i briocheform, men forestiller mig at det vil gå glimrende.
Den holder sig fint frisk og lækker til næste dag – opbevares lufttæt og tørt (ikke køleskab)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg overvejer at skære kagen ud til en bogstavkage til en konfirmation, men tænker du den vil være god til det? :-)
Skøn ide!
ja, det tror jeg faktisk den vil være rigtig fin til
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Ej den ser lækker ud!
Kan kagen laves i en brød form?
Ja, det kan den også fint
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej,
Sikke en lækker opskrift – jeg bagte den med stor succes for nogle uger siden og er nu i gang igen.
Sidst havde jeg ingen problemer med det, men i dag kan jeg ikke få dej 2 til at blive jævn, marcipanen vil bare klumpe sammen, jeg er i gang med portion nummer 2, og det går simpelthen ikke.
Har du et råd til at få marcipanen blandet sammen med resten?
Kærlig hilsen Lene
Hej Lene
Hvor er det dejligt at høre!
Mon det er en anden marcipan du bruger her anden gang? Der kan være forskel, så nogle marcipantyper er mere bløde og nemme at arbejde med – og dermed piske ind i dejen. Men ellers er det bedste tip at rive marcipanen på et fint rivejern.
Kh Ann-Christine
Kan jeg erstatte smør med margarine? Jeg tåler ikke mælkeproteiner nemlig.
Og hvis man bager dagen før, skal man så vente med glasuren til selve dagen den skal serveres?
Har du en ide hvis man vil pifte pynten lidt op, den skal bruges til en barnedåb nemlig :-)
Jeg har ikke selv erfaring med at erstatte smør med margarine – men du må endelig prøve det af :)
Som pynt, kunne det være smukt med fx kandiserede citronskaller og pynte fint med dem. Det kunne være lækkert og flot + et nogle små kugler vendt i spiseligt guldstøv.
Jeg pynter den helst samme dag, så står glasuren flottest
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Giver det ikke problemer at der er citronsaft i kagen og kun bagepulver som hævemiddel synes ved andre kager at kommer der syre i som fx citronsaft så falder de let sammen eller bliver ret kompakte hvorimod de hæver flot hvis man bruger både bagepulver og natron eller kun bruger citronskal og ikke saft . Har du erfaring med det ? Men må bestemt prøve den for elsker alt med citron
Det oplever jeg ikke problemer med
Rigtig god fornøjelse med kagen :)
Kh Ann-Christine
Super lækker kage 😋 valgte at røre glasuren med hjemmelavet Limomcello. Og snød lidt med æggene – istedet for 2 æggeblommer i dej 1, gav jeg bare et helt ekstra æg. Synes altid det et lidt træls med overskydende æggehvider. Havde også fejllæst opskriften lidt inden jeg købt ind. Så der kom kun sammenlagt 250 g smør i dejene tilsammen. Men den blev alligevel rigtig skøn 🤗
Uhm, hvor lyder det lækkert med limoncello i glasuren – sikke en dejlig ide!
Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Rigtig lækker opskrift 😀👍
Det kunne være lækkert med lidt mere præcis angivelse af citronsaft (gram/milliliter), da der er mange forskellige størrelser af citroner 😀
Hej du skriver ×3 når jeg vil lave citron måne i bradepande. Det er voldsomt mange æg der skal i eller læser jeg forkert? Mvh Lone
Hej Lone
Jeg har lavet en beregner her: https://www.valdemarsro.dk/beregning-fra-en-bageform-til-en-anden-bageform/ så kan du måle din form og få præcis hvor meget du skal gange alle målene op med :)
– og det er helt rigtigt at der er mange æg i denne skønne kage. De skal ganges op på linje med de andre råvarer når du laver i en større form :)
Kh Ann-Christine
Når kagen først skal bruges en uge efter bagning, og dermed fryses, kan den så laves helt færdig med glasur og fryses?
Jeg tror ikke glasuren forbliver pæn af at blive frosset og tøet, så den ville jeg altid vælge at komme på efter kagen er tøet op igen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man bruge opskriften til muffins? Og hvordan/hvor længe skal de så bages?
Vh Mia
Hej Mia,
Ja, du kan se vejl og bagetid til citronmuffins her
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Elsker den kage 😍 kan man bruge økologisk appelsin istedet for citron? Mere for at give den er tvist 🙂
Ja, det kan du sagtens. Det smager også dejligt med appelsin til kagen :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Ved godt det er snyd
Men hvis jeg vil bruge vaniljesukker, hvor meget skal jeg så bruge
Det er bestemt ikke snyd – men helt ok at bruge vaniljesukker.
Jeg har skrevet om mængder her: https://www.valdemarsro.dk/tag/vanilje/
Kh Ann-Christine
Kan den fryses
Ja, det kan du også altid se i opskriften, sammen med mængde, tid mv :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Men den nye er også god!