Citronkage
Saftig citronkage med birkes og den helt perfekte balance mellem sød og syrligt ♡
Min citronkage er med marcipan, hvilket gør den ekstra svampet, saftig og med den lækreste krumme. Selv om min datter ellers ikke er super begejstret for marcipan, så synes hun alligevel kagen var virkelig lækker og man bemærker ikke marcipanen, udover at den bidrager med saftighed til kagen. ! Derudover er kagen tilmed er den super nem og hurtig at røre sammen og skal derefter blot passe sig selv i ovnen, til den er færdig.
Prøv også: opskrift på de bedste fastelavnsboller >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 8 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Citronkage
- 175 g smør, blødt og stuetempereret
- 175 g sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 175 g marcipan, i tern
- 1 dl citronsaft
- 0,50 øko citron, fintrevet skal herfra
- 4 æg
- 200 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 1 knivspids salt
- 2 spsk blå birkes
- Citronglasur
- 150 g flormelis
- 0,50 øko citron, saft og fintrevet skal
- 1 spsk blå birkes
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Pisk smør, sukker og vaniljesukker sammen, til det er luftigt. Pisk derefter marcipan og citronsaft i, til det er helt ensartet og pisk til sidst et æg i ad gangen, til dejen er ensartet.
Bland mel, citronskal, bagepulver, salt og birkes godt sammen og sigt melblandingen i dejen. Vend birkes fra sigten i til sidst og rør dejen sammen.
Kom dejen i en smurt form på 10 x 25 cm. Bag citronkagen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 45-60 minutter, til den er gennembagt. Lad kagen køle af.
Rør en tyk glasur af flormelis og citronsaft. Fordel glasuren over kagen, når den er kølet af, og drys til sidst med friskrevet citronskal og blå birkes.
Hej,
Jeg skal bage denne kage i en bradepande (40*38) på lørdag og toppe med en hvid chokolade creme, men når jeg bruger din omregner skriver den at jeg skal gange opskriften med 6. Det tænker jeg er lidt meget og at den måske ikke tager højde for højdeforskellen mellem din høje form og en lav bradepande.
Hvor meget tror du jeg skal gange med for at få til en hel bradepande? :)
Vh Anna
Hej Anna
Det er rigtigt at omregneren ikke tager forbehold for højden, så der skal man lige sjusse sig lidt frem. jeg ville nok gange opskriften med 3-3,5 så bliver der til en flot bradepande i højden. Hvis der er dej til overs, så kom det i muffinsforme.
Husk endelig at tage højde for en reduceret bagetid også – tjek kagen efter cirka 30 minutter og vurder derefter med fx et trægrillspyd hvornår den er færdig bagt.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej igen er det muligt at øge ingredienserne hvis jeg vil bruge en større form på 30 cm i længden, uden at kagen ændres , hvormeget kan jeg forhøje til 200- 225- 250? Hvormeget mere mel? og skal der så et æg mere? Håber du kan hjælpe mig. Mvh Silvana
Hej Silvana
I denne kageform beregner kan du sætte målene ind på formen i opskriften og målene på din egen form, så bliver det beregnet hvor meget du skal gange ingredienserne med. Hvis din form er 10×30 cm, så skal du gange alle ingredienserne med 1,2, og så får du samme højde på kagen som min kage er.
Kh Ann-Christine
Jeg har bagt kagen og den smagte vidunderligt, synes bare den var lille i str, derfor mit spørgsmål om målet på formen er indvendige mål eller udvendige? Vh Silvana
Hej Silvana
Så dejligt du synes godt om den :) Jeg bruger det indvendige mål på formen.
Kh Ann-Christine
Er kageformen 10×25 indvendige eller udvendige mål? Vh Silvana
Hej,
Dejlig opskrift 👏
Fodnote: Du mangler lige at tilføje den revet citronskal fra ingredienslisten til opskriften (dejen).
Hej Martin
Mange tak! Det er jeg glad for du synes, og citronskallen er fluks opdateret så den også er med :)
Kh Ann-Christine
Hej🙂
Kan man komme mindre marcipan i end der står i opskriften uden at det betyder noget? (Ellers må jeg lige få købt noget mere😉)
Virkelig lækkert kage, har bagt den et par gange før.
Kh. Stine
Hej Stine
Så dejligt! Det er jeg glad for at høre :)
Hvor meget mindre marcipan? Du kan nok godt gå en smule ned og måske alternativt justere en lille anelse op på æg/sukker/smør. Men det bliver jo lidt et sats :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Ok, tak. Det er 50 g. Men holder mig nok til det sikre 😊
OBS saften af en halv citron er for meget ift. 150 gram flormelis. Glasuren blev meget tynd.
Hej Gitte
Hvor mange saft der er i en halv citron kan selvfølgelig variere, så det er uanset altid en god ide at tilsætte væde lidt efter lidt, når man pisker glasur
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Nu er jeg ikke så glad for marcipan, kan jeg bare lave opskriften den som den er og undlade at putte marcipan i? Eller tror du det vil ‘ødelægge’ den?
Kh Rebecca
Jeg vil hellere forslå at lave denne lækre sandkage og tilføje ekstra citronskal + 1-2 spsk citronsaft (du kan så tilføje tilsvarende 1-2 spsk ekstra hvedemel)
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg bager citronkage nu og panikker lidt… Den har bagt 50 min v. 175 varmluft, og den er ret mørk, men slet ikke bagt indeni. Jeg fortsætter v.175 uden varmluft. Ellers nogen forslag?
kh Karen
Hej Karen
Det lyder lidt mærkeligt, har du fulgt opskriftens mængder, ingredienser og mål?
Uanset, så bager ovne forskelligt, så du kan ihvertfald dække kagen over når den begynder at blive mørk.
Kh Ann-Christine
Hej. Jeg skal bage din gulerodskage, citronkage og blåbær muffins til en sommerfest her på lørdag, blandt nogle af mange af dine lækre kager her på hjemmesiden. Da det bliver lidt presset at bage dem alle fredag/lørdag, ville jeg høre dig hvilken en kage du tænker jeg vil kunne bage torsdag aften og først servere lørdag eftermidag med mindst chance, for at blive tør? På forhånd tak. Kh Caro
Uhmm, det lyder lækkert! Du kan sagtens bage gulerodskage i torsdag, og citronkage+blåbærmuffins fredag eller lørdag.
Ellers kunne banankage, bananbrød, eller brownie være glimrende bud på kager der snildt kan bages torsdag
Rigtig god fornøjelse og jeg håber det går og du er godt igang med bagningen, selv om jeg først har nået at tjekke kommentarer her torsdag aften ♡
Kh Ann-Christine
Kan se nogle har bagt den med en hel citron mere i 🤗
Jeg er ikke til meget søde kager og tænker på også at prøve med mere citron 🙏🏻
Hvad tænker du omkring det ? Kan man det uden resultat bliver meget anderledes ?
Mener du 2 dl til en kage i stedet for 1 dl citronsaft?
Dejen vil nok blive alt for våd. Du kan måske med bedre held, komme en kvart til en halv dl mere saft i og skære ned på sukkeret med 25-50 g.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har lige smagt en citron-birkes-kage, og da den smagte godt, har jeg lyst til at bage sådan en kage. Men kan det gøres glutenfrit?
Kan jeg erstatte de 200 g hvedemel med noget andet?
Maizenamel, kartoffelmel eller mandelmel eller en blanding heraf?
Jeg går ud fra, at melet skal sikre, at dejen får en passende konsistens og ikke er alt for våd.
Hej Eva og Ann-Christine
Har en af jer afprøvet en gluten fri version med eks mandelmel?
Hvis, var det en succes og hvilken blanding brugte I?
Mange hilsner
Anna
Hej Eva,
Det lyder dejligt :)
Hvedemelet har en god bage- og hæveevne. Jeg har ikke gennemtestet testet en glutenfri version, så det må komme an på en prøve. Jeg ville nok vælge en blanding af mandelmel og havremel og måske med lidt kartoffelmel/maizena også.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Har du nogen forslag til noget tilbehør hvis man nu gerne vil bruge den til dessert ??
Måske måske marengskyskager eller en lille portionsanrettet hvid chokolademousse – det kunne være lækkert.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man også lave den med appelsin istedet for citron??
Ja, det er også lækkert :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Super fin kage, jeg har bagt den 3 gange, er helt vildt med den. Jeg har bagt den i en chiffon bageform, når man hælder glasuren over, bliver den så smukt. Mange tak for opskriften :-)
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Kan kagen fryses?
Ja, det kan du også altid se i mine opskrifter, sammen med der hvor der står mængde, tid mv.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Nu er kagen i ovnen og jeg GLÆDER mig til at smage. Kan egentlig ikke lide marcipan, men den ser virkelig god ud, så jeg giver den et skud.
Jeg tænkte på om du i dine opskrifter kan angive størrelsen på æg og om smørret skal være smeltet/blødt. Sommetider har det stor betydning. Jeg forsøgte mig med blødt smør her og det fungerede, men var godtnok i tvivl :)
Og så håber jeg på en kagebog fra dig i 2022! Næsten alle jeg kender bruger stort set kun dine opskrifter.
Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre, du har glæde af mine opskrifter!
Og jeg vil meget, meget gerne lave en kage- og dessertbog på et tidspunkt også ♡
Æg i mine opskrifter er altid økologiske friske æg, str m/l medmindre andet specifikt er nævnt.
Kh Ann-Christine
Jeg kunne ikke finde blå birkes, hvor jeg handlede. Kan man bruges chiafrø? Er birkes bare for syns skyld eller har de en effekt?
Marcipanen forblev lidt i klumper/tern, men det gjorde ikke noget. Og så vil jeg mene, at den kan tåle en anelse mere citron i dejen.
Mvh. Lotte
Hej Lotte
Det eneste blå birkes og chiafrø er tæt på at have til fælles, er faktisk størrelsen på de små frø :) derudover er smag og egenskaber forskellig.
Birkes giver en skøn smag til bagværk, men du kan godt undlade den i citronkagen hvis du ikke har. Jeg vil ikke anbefale at erstatte med chiafrø i denne opskrift
Kh Ann-Christine
Hej Ann Christine
Når du skriver vanillepulver er det så den helt rene slags?
Ja, det er nærmere beskrevet her: https://www.valdemarsro.dk/tag/vanilje/
Kh AC
Jeg brugte opskriften og tilføjede et æg, en hel citron, 400 gram hindbær og 50 g mørke chokolade knapper. Den smager helt fantastisk. Jeg bagte den i en lille bradepande, så den er ikke så tyk som din og i 40 minutter.
Brugte du en citron mere ud over den der allerede er anført i opskriften 🤔
Frosne eller friske hindbær ?
Hej, tak for opskriften!
Den kage er virkelig lækker og mine børn ønsker den som fødselsdagskage. Jeg har en bageform på 38cm x 25cm, hvor meget dej skal jeg bruge til det? er det mon det dobbelte af opskriften?
Uh, det ville jeg også virkelig gerne vide! Jeg skal bage den til en fødselsdag på lørdag, og er i tvivl om hvor stor en portion jeg skal lave ?
Nu er den bagt, men skal bruge den imorgen. er det bedst at vente med glasuren eller? Og skal den stå i køleskabet natten over eller bare køligt?
Hej Karen,
jeg ville vente med glasuren til i morgen og den kan fint stå i en lufttæt beholder lidt køligt – den behøver ikke komme i køleskab
Kh AC
Hej. Har du prøvet at lave den med bergamotte? Jeg leder efter gode opskirfter med bergamotte :)
Det har jeg ikke, men er overbevist om at det vil være virkelig lækkert :)
Hvor mange dage i forvejen kan kagen laves?
Hvis den bliver bagt torsdag, er den så ok frisk om lørdagen?
Jeg synes den holder sig glimrende frisk til dagen efter den er bagt og smager også glimrende to dage efter …
Men, hvis du bager den i en almindelig springform, så tror jeg den bedre holder sig frisk fra torsdag til lørdag. Den får en ret stor ‘skorpe’ i den form på billedet, og det gør netop at den lidt hurtigere kommer til at virke tør.
Kh AC
Hej
Kan man bruge noget andet i stedet for marcipan?
Så bliver det en helt anden kage … så det må blive en anden citronkage af en art der skal eksperimenteres med :)
Hej! Har du erfaringer med om kagen stadig er saftig og lækker dagen efter?:)
Det er den :)
Tak for svar! :)
Hvor meget citronskal er der i?
Alt det gule fra én citron
Mmm – den bedste citronkage ever ❤️
Har du forslag til andet man kan bruge i stedet for marcipan hvis man løber tør – eller er det i virkeligheden den gode “hemmelige ingridiens” ??
? Valdemarsro fan ?
Hvor er det dejligt at høre – og tuisnd tak for din søde hilsen ♡
Ja, det er lidt den hemmelige ingrediens til at få den super lækker og saftig ;) – alternativt kan du bruge 175 g mandelmel og 25 g honning.
Kh AC
Rigtig lækker!! måske der skulle have været lavet lidt mere glasur til vores, men meget velsmagende :)
Skønt at høre ♡
Tror du man kan lave den til muffinsforme ;)
Ja, det kan du sagtens :)
Hejsa! Er det bedre for kages resultat at den bages i en fin form som i opskriften eller vil et ovnfad af porcelæn også fungere?
Bedste hilser Siri
Du kan fint bage den i en porcelænsform eller springform med bagepapir
Kh AC
Kan ikke finde dit svar om citronkage og marcipan?
Jeg kan ikke finde dit spørgsmål? :)
Har lavet kagen. Super skøn.
Tog en citron extra. Super dejlig og frisk.
Men marcipAnen opløses ikke ? Ligger i klumper?
Kh Helle fra Mårslet
Hej Helle,
Skønt at høre! ♡
Mht marcipanen, så oplever jeg ikke at det ikke bliver en jævn dej når jeg laver citronkage og lignende mazarinkager. Måske det kommer an på hvilken man bruger, men ellers prøv at riv den på rivejern næste gang
Kh Ann-Christine
Ja det tro jeg jeg gør. Ikke fordi det gør noget at smage marcipan.uhm
Du har iøvrigt en virkelig god blog. En af de bedste.
Kh Helle
Bruger dem meget
Tusind tak ♡ Det er jeg glad for du synes!
Hej Ann-Christine
Jeg bagte denne dejlige kage i dag, dog med et lille tvist. Jeg blandede en håndfuld frisk mynte sammen med citronsaften inden jeg piskede den sammen med smør og sukker. I glasuren blandede jeg også lidt mynte og tilsat en æggehvide, det gjorde at galsuren blev tykkere og lidt mere luftig. Den smager herligt af citron, mynte og marsipan. Tak for denne skønne opskrift.
Hej Gudrun
Uhmm, hvor lyder det som en skøn skøn tilføjelse med mynte! Det var en god ide ♡
Tak for din søde hilsen og rigtig dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Den lyder så lækker!
Jeg vil gerne lige høre, hvor den pæne form du har bagt kagen i, er fra?
Hej Mette,
Det er det også, kan du tro ♡ Den fine form er købt hos Isabellasmith.com :)
Dejlig søndag til dig.
Kh AC