Churros
De sprøde spanskrør, churros drysset med flormelis. Det er SÅ godt!
Det er sjovt at lave churros selv og de smager helt fantastisk. Sprødt, sødt og lækkert. Det er ren nostalgi med sådan et kræmmerhus med varme spanskrør og sikke de dufter dejligt af jul.
Skønne at servere til decemberhygge, men også som tilbehør til en dessert eller det søde indslag til en børnefødselsdag, hvor man kan lave en masse fine kræmmerhuse og servere desserten i.
Prøv også: min bedste opskrift på risengrød >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 40 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Churros
- 5 dl vand
- 50 g smør
- 50 g sukker
- 0,50 tsk vaniljepulver
- 1 tsk stødt kanel
- 0,50 tsk salt
- 350 g hvedemel
- 2 æg
- 1 liter fritureolie
- 100 g flormelis, til drys
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom vand, smør, sukker, vanilje, kanel og salt i en gryde og varm op til 90 grader.
Tag gryden af varmen. Kom indholdet fra gryden i en røreskål og rør hvedemel i, meget gerne i en røremaskine. Rør dejen glat og smidig ved lav hastighed, mens dejen køler af til 65-70 grader. Kom æggene i og rør dejen et par minutter mere.
Lad dejen køle af til 35 grader og kom den i en sprøjtepose med en lille stjernetyl på ca 9 mm.
Varm olien op i en tykbundet gryde til 170-175 grader.
Sprøjt churros i en længde på cirka 15 cm direkte ned i gryden med den varme olie. Hav en saks ved hånden til at klippe stænglerne over. Lav 4-6 churrus ad gangen. Lad dem stege i et par minutter på begge sider, til de er gyldenbrune og sprøde.
Tag de varme churros op med en hulske og lad dem dryppe af på en tallerken med et par stykker køkkenrulle.
Drys de varme frisklavede churros med flormelis, inden servering.
Hej Ann-Christine
Hvilken hvedemel bruger du til dine churros? Tænker der kan være forskel på udfaldet ift. hvor meget proteinindhold der er i melet.
Mvh Carina
Hej Carina
Oftest Meyers hvedemel, eller den fintsigtede fra skærtoftmølle og har vist nok også lavet dem med den økologiske fra Valdemøllen.
Glædelig jul og god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Så fik jeg afprøvet opskriften… en episk churros katastrofe. Fulgte opskriften slavisk, og endte med en dej der var som tynd grød. Prøvede to gange med samme resultat, hvorefter jeg gav op.
Da melet var rørt i målte jeg straks temperatur og den var ca. 45 grader og ikke 65. Men man kan jo ikke holde temperaturen oppe når man hælder koldt mel i. Så ægget kom i ved 45 grader. Ved ikke om det er afgørende.
Var temperaturen 90 grader, før du kom melet i?
Jeg bruger ikke koldt mel, men stuetempereret, kan det have gjort forskellen, for jeg oplever ikke temperaturen falder så markant når melet røres i.
Kh Ann-Christine
Hej Valdemarsro
Hvis man gerne vil lave dem i forvejen og så fryse ned, skal de så også dyppes med sukker og kanel inden de fryses? Eller kan man gøre det når de tøes op igen? :)
Hej Elvira
jeg vil vente med at drysse med sukker og kanel efter de er bagt fra frost.
Kh Ann-Christine
Hvilken olie bruger du?
Mvh Anja
Hej Anja,
Oftest en økologisk friture/stegeolie fra Urtekram, hvis jeg kan skaffe den.
Kh Ann-Christine
Tak for en skøn opskrift. 😀 smagte churros for første gang til jul i Tivoli i går og bagte dem selv for første gang i dag. Nemt og lækkert.
Hej Maria
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen :)
Kh Ann-Christine
Jeg har prøvet opskriften i en Churros Cake Baker, men der fungerer den ikke. De bliver ved med at være bløde. Jeg tænker, at der skal f.eks. Vagepulver i for at få dem luftige?
Hej Finn,
jeg laver dem altid kun i friture og har ikke testet en baker, så skal ikke kunne sige hvordan de fungere hvis man ikke laver dem i friture :)
Kh Ann-Christine
Kan man mon bruge Air fryer?
Jeg har ikke en air fryer og har ikke prøvet det, så det må jeg melde pas på :)
Kh Ann-Christine
For mig er Churros lige sommer, sol og tivolitur :)
Har aldrig spist dem om vinteren og aldrig til jul!
Ja, det kan jo nok være forskelligt fra person til person og familie til familie … som så meget andet :)
Kh Ann-Christine
Hej,
Hvis man ganger opskriften op med 10, skal fritureolien så også ganges tilsvarende op, eller er det unødvendigt?
De skal bruges til omtrent 50 gæster nemlig :)
Mvh Maria
Nej, det er ikke nødvendigt. Jeg ville blot bruge dobbelt mængde friture, da der svinder lidt undervejs i stegningen. .
God fornøjelse med dem
Kh Ann-Christine
Hej ValdemarsRo
Jeg er just ikke så ferm i et køkken, men når jeg kaster mig over noget, går jeg 100% ind på det, og jeg falder oftest for dine opskrifter, da de er så gode. Men denne opskrift med Spanske Rør, volte mig desværre en del problemer ?
Vi er 3 i familien, så det passede med at halvere alle ingredienserne. Det troede jeg i hvert fald, men dejen eller substansen var så lind, at det løb ud gennem sprøjteposen. Så det var hel umuligt at styre!
Jeg måtte hælde dejen tilbage i skålen flere gange og tilsætte mere mel (ca 6-9 store skefulde) indtil dejen blev mere fast. Det tog en del forsøg, så gætter på jeg brugte dobbelt så meget mel som i forhold til din opskrift.
Jeg tilføjede også en tsk bagepulver, som ikke står i opskriften (kunne se det bruges andre steder på nettet.)
Det blev jeg rigtig glad for, da de hævede fin op i den varme olie, da det lykkedes mig at ramme en nogenlunde temperatur.
Jeg har aldrig prøvet at friturestege noget før, så det var også noget af en prøvelse. Og sprøjteposen sprang 3 gange, så jeg var spændt hård for Ha Ha.
Det endte med vi fik Spanske Rør til 2 dage, og dem der blev fine, smagte rigtig godt :)
Familien og jeg vil gerne lave dem igen en anden gang, men ærger os over, vi ikke kan følge netop din opskrift, da det selvfølgelig ville have været det letteste, og din vejledning undervejs er rigtig god, især når man kaster sig ud i nye projekter i køkkenet.
Jeg har ikke læst andres kommentarer, så jeg ved ikke, om jeg er den eneste, der måtte bruge (ca) dobbelt så meget mel??
De bedste hilsner
Nadja
Hej Nadja,
Der skal ikke mere mel i dejen. Jeg synes den passer som den skal være både med melmængder og ingredienser. Men det er rigtig nok en smule mere krævende opskrift end så meget andet, da ingredienserne skal varmes op til det koger osv.
Det kan sagtens være det er gået galt, netop fordi du har kommet alt for meget mel i og ikke har fulgt opskriften med mængder mv. Derudover er det ikke alle opskrifter der egner sig lige godt til at blive lavet i mindre portioner.
Dejen sætter sig hurtigt når melet tilsættes til den brandvarme masse og når ægget derefter røres i, så snart dejen er rørt helt glat, så vil ægget også tykne dejen, da ægge koagulere og tykner dejen yderligere, når den tilsættes til en varm dej, der gerne skal være omkring 50-65 grader varm. Det bliver lidt teknisk, men det er egentligt blot for at beskrive det lidt mere detaljeret, for at fortælle hvorfor der ikke skal mere mel i.
Kh AC
Hej Valdemarsro
Jeg har lige lavet dejen til churros, men den er meget meget lind lidt som en pandekagedej.
Hvad kan der være sket?
Har du afprøvet opskriften i et churros jern?
Tak for gode opskrifter.
Mvh Henriette
Hej Henriette,
Det lyder mærkeligt og langt fra den konsistens som jeg får.
Har du fulgt opskriften nøjagtigt med temperaturer, og rørt den i røremaskine som beskrevet.
Hvis du har det, så tænker jeg næsten der må være noget målt forkert i mængderne.
Jeg har ikke prøvet et churros jern :)
Kh AC
Vi skal bruge dem til konfirmation. Er det ikke muligt at lave dem inden og så fryse dem rå, for derefter at tage dem op når de skal bruges ?
Hej Dorthe
Nok noget set at svare, men jeg kan se en anden har skrevet et tip længere oppe netop med det, du søgte. De skulle bruge en stor portion til en konfirmation og lavede dem på forhånd, frøs dem og smed dem på en plade i oven på 200 grader i 5 min på selve dagen. Det lød til at det lykkedes med succes. Håber I fandt ud det og havde en god konfirmation. Knus Nadja
Det har jeg ikke forsøgt, så skal ikke kunne sige hvordan det vil fungere – prøv det evt i forvejen.
Kh AC
Hej med dig
Jeg har lige afprøvet opskriften.. smagen er fantastisk, men det er som om, at de hæver op og bliver til en slags rund pølse i stedet for en flot stjerne. De spækker også og vi ved simpelthen ikke hvor fejlen ligger. Har du et bud?
Hej Line,
De vil hæve en anelse op under bagning, så måske kan det blot være tyllen der er større end den jeg har brugt (kan ikke huske størrelsen på min)
Mht at de sprækker kan det måske være noget med temperaturen. Uanset, hvis de smager dejligt og er sprøde og lækre, så er det kun lidt småting der måske lige skal justeres til og prøves frem med :)
kh AC
Hvor lang tid før kan man lave disse churros, uden at de bliver “kedelige”? De skal vel helst være lune når de serveres?
Jeg har kun prøvet at servere dem helt frisklavede, for jeg synes hurtigt de bliver kedelige når de køler af :)
Hej:)
Kan man bruge raps olie istedet?
Mvh Sofia
Hvis den er ikke er koldpresset og er egnet til friture, så ja :)
Jeg glæder mig til at lave dem. De ser vildt lækre ud! Jeg tænkte på om du laver kursusser? Eller om man må “låne” dig til at stå for maden til diverse begivenheder? Jeg er nemlig helt vild med dine opskrifter!
/Mie
Hej Mie,
Mange tak for din søde hilsen og forespørgsel.
Det gør jeg ikke desværre, tiden er ikke helt til det for øjeblikket, da der er så mange andre spændende projekter som jeg har valgt i stedet (bla. bogskrivning og flere videoer).
Skøn dag til dig ♡
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Et godt råd hvis du laver churros tit eller til mange og et tip til dem der elsker køkkenudstyr: Brug en churrera, der er et rør med tylle, hvor den seje dej kan presses ud. Også perfekt til melboller.. så er der endnu en undskyldning for at investere. køb den billigste af plast for 100 kr. når du er i Spanien næste gang.
God undskyldning til at tage til Spanien også ;)
Tak for tippet!
Kh AC
En god opskrift. Jeg foretrækker lige at rive et strøg, eller to, marcipan i dejen. Det giver lige det sidste! Og så selvfølgelig en gang hjemmelavet softice og marmelade.
God weekend derude!
ps. Er stor fan af din blog! :)
Hej Matthias,
Uhm! Det lyder altså godt med marcipan i, det skal jeg prøve næste gang.
Og tusind tak :) Rigtig god dag til dig
Kh AC
Hey
Prøvede dine churros i går. Er så imponeret over hvor fine dine er blevet. Godt det ikke var mine der skulle fotograferes
Min sprøjtetylle var væk. Så prøvede jeg at sprøjte det ud af et hul i en pose. Det gik ikke. Posen flækkede. Efter flere umulige forsøg prøvede min datter at rulle dejen ud i pølser som vi kogte i olien. Det fungerede fint og de smagte dejligt. Portionen var rigeligt til 2 voksne og 2 halv store børn. Vi nød dem med sukker, kanelsukker, flormelis og flødeskum.
Tak for opskriften.
Nytårsaften skal vi have hummer til forret. mørbrad og tryllekartofler a la valdemarsro med tilbehør til hovedret. Og til dessert indbagt Alaska. Noget børnene og jeg har drømt om længe. Tænk bare is marengs og ild. Det kan kun blive godt.
Godt nytår.
Nicoline
Jeg har også testet at køre dem igennem stjerne formen på min Assistent maskine. Det fungerede slet ikke og de blev virkelig uformelige ;) Stjernetyl i en sprøjtepose er vejen frem for et pænt udseenede på dem, men pyt – hvis bare de smager dejligt :)
Uhmmm til jeres nytårsmenu! Lyder så lækkert med indbagt Alaska, festligt og godt :)
God fornøjelse og rigtig godt nytår
Kh AC
Hej. Lyder lækkert du nævner salt hvor meget skal der i dejen?! God jul. Kh
Blot et lille nip salt – jeg opdatere lige opskriften med info :)
hej … jeg undrer mig over, at melet skal puttes i den varme blanding. Normalt rører man melet ud i den kolde væske, for at den ikke skal klumpe. Er der mon noget, jeg har misforstået? :-)
Nej, det er helt korrekt at det skal være sådan her :)
Uha de churros ser gode ud. :-) Der var en der spurgte om man kan lave dem i frituregryde, og det kan man sagtens (men ikke ved for lav varme, for så suger de bare olien og bliver fede). Til min nevø’s konfirmation i maj havde han bestilt softice med churros til dessert. Da det skulle være til 50 mennesker ville det være umuligt at lave dem på selve dagen, så vi prøvede at koge en portion og putte dem i fryseren, og efterfølgende fra frossen tilstand på en bageplade og i en 200 grader varm ovn i ca 5 min. De blev fine sprøde og smagt som nykogt. Så vil man lave til mange er det en god og nem måde at gøre det på. :-)
Ej, hvor fint! Tusind tak for tippet :)
Uuuhm de ser gode ud og vækker en masse minder. Da jeg boede i Spanien for en del år tilbage spiste vi dem hver morgen på det sundhedscentret, hvor jeg arbejdede. Måske jeg skulle forsøge mig med at lave dem selv.
Og rigtig glædelig jul i øvrigt. Vi er så glade for dine opskrifter herhjemme og bruger flere af dem flittigt :)
Uh, ja det synes jeg du skal prøve – de vil helt sikkert bringe minder frem :)
Og tusind tak, det er jeg rigtig glad for, det er så rart at opskrifterne er til glæde!
Rigtig glædelig jul til dig og din familie
Kh Ann-Christine
Mums – har lige lavet dem med mine to små børn . De er super gode, og børnene var helt vilde:-) et rigtig godt alternativ til æbleskiver.
Hvor lyder det godt :)
Nu da du er begyndt at lave churros kom jeg I tanke om at jeg faktisk er den lykkelige ejer af en “churrosmachine” indkøbt for 20 år siden i Sydney da jeg arbejde på en café hvor vi laved churros dagen lang. Den er stadig I kassen så meget er den ikke blevet brugt. Men måske nu :-)
Ej, hvor fint! Ja, det ville da lige være årstiden at få den i brug :)
Mmmmm. Oh ja. Det var værd at vente på. Den lange, lange ventetid fra i går til i dag ;)
Jeg er, stadig, ikke super glad for tanken om at sprøjte dejen direkte i olien, men det er nok fordi jeg har en eller anden forestilling om at den er svær at presse ud osv. Men jeg må kaste mig ud i det, hvis jeg vil have churros og dét vil jeg!
:)
Det kræver også lidt håndkræfter, men ellers prøv om du kan sprøjte dem ud på en hulske som du sænker i olien. Måske det fint kan gå :) Rigtig god fornøjelse med dem!
Det skal vi helt klart lave i weekenden – tror at ungerne bliver ellevilde.
Gad vide om de kan laves i frituregryde på lav varme….
Hej Charlotte. Jeg lavede min i en frituregryde og havde den helt oppe på 180 grader, uden at det gjorde noget eller brændte dem på :) Så det kan du godt!
De kan sagtens laves i en frituregryde, sæt temperaturen til omkring 170 grader
Uhm, dem må jeg vist prøve at lave en dag. De vækker minder fra både Tivoli og festivaller :-)
/Line
Lige præcis – churros er også lig med rare minder for mig :)