Chokoladetærte med flydende saltkaramel
Fristende lækker chokoladetærte som er rig på chokolade, saltkaramel og med en mørk chokoladeganache, der smelter på tungen og både visuelt og smagsmæssigt får kagen smagsløgene til at jubel af begejstring.
– og saltkaramel … så behøver man næsten ikke sige mere, det er bare altid godt, ik´
Den kræver lidt tid til at lade tærten hvile og sætte sig, så derfor er det en god ide at lave den dagen før den skal serveres.
Prøv også: Min bedste opskrift på banankage >>
Arbejdstid 2 timer
Antal 10 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Chokoladetærte med saltkaramel
- Tærtebund
- 220 g hvedemel
- 25 g usødet kakao
- 50 g flormelis
- 1 knivspids salt
- 125 g smør
- 1 æg, sammenpisket
- evt lidt koldt vand
- Saltkaramel
- 2 dl piskefløde
- 90 g sukker
- 20 g brun farin
- 50 g glukosesirup
- 0,50 tsk flagesalt
- Chokolade ganache
- 2 dl piskefløde
- 200 g mørk chokolade, finthakket
- 0,50 tsk flagesalt, til at drysse over
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Tærtebund
Kør hvedemel, kakao, flormelis, salt og smør i en foodprocessor, til det er ensartet. Saml dejen i en skål med sammenpisket æg og evt. lidt koldt vand. Rul dejen tyndt ud mellem to stykker bagepapir og lad den hvile på køl i 30 minutter.
Kom derefter dejen i en smurt tærteform på 24 cm i diameter og tryk den til i kanten og skær den til. Prik huller i bunden og læg bagepapir over. Kom et stykke bagepapir over tærtedejen og fyld den med bagekugler, tørrede bønner eller lign. Blindbag dejen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 15 minutter.
Tag tærtebunden ud, fjern bagepapir og bønner og bag den videre i 5 minutter. Lad tærtebunden køle lidt af.
Saltkaramel
Lav saltkaramellen, mens tærten bager. Kog piskefløde, sukker, brun farin og glukosesirup op i en stor gryde, til temperaturen er 112 grader. Rør i gryden af og til. Drys salt i, rør rundt og afkøl til stuetemperatur. Hæld karamellen i tærtebunden i et lag på ca. ½ cm i højden og sæt tærten på køl i 1 time.
Chokoladeganache
Kog fløde op og hæld den over chokoladen i en skål. Rør, til chokoladen er smeltet, og cremen er ensartet. Køl af til stuetemperatur og hæld massen over bagsiden af en spiseske og ned på karamellen i tærten. Drys med lidt flagesalt. Sæt tærten i køleskabet i minimum 5 timer, til chokoladen har sat sig.
Åh den ser bare så lækker ud. Jeg vil lave den til nytår. Tænker jeg vil servere den, toppet med friske hindbær og enten en klat flødeskum eller god vanilleis til. Lyder det helt dumt?
Hej Susan
Skøn ide! Det lyder super lækkert :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej det første gang jeg laver din kage idag jeg synes min karamel er ret tynd ide har varmet den. Til 114 grader skal jeg bare satse på den sætter dig?
Hilsen Celina 😁
Hej Celina
Karamellen sætter sig når den bliver kold. Du kan tage en teskefuld op og sætte i køleskabet eller fryseren i 5 minutter, så er det nemmere at vurdere konsistensen.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Åhh har lavet tærtrn idag og givet mig god tid, men den mislykkedes totalt. Karamellen var hård da tærten skulle skæres ud, og chokoladetoppen var ligesom skilt ? Hvad er mon gået galt ?
Vh den frustreret Maj-Britt
Hej Maj-Britt
Har du brugt termometer til at måle temperaturen nøjagtigt?
Kh Ann-Christine
Kan fudge holde til en størrere “lagkage”
Altså lag på lag kage, tænker på om fudge vil falde sammen
Tænker du på den karamel der er i midten af kagen her? Den kan ikke laves med lag på lag, da den er let flydende.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Det ser ud som om, at der mangler et par linjer til sidst i denne opskrift?
Tak for en rigtig god hjemmeside:)
Tak for at gøre opmærksom på det og din søde hilsen :)
Det er rettet nu
Kh Ann-Christine
Kan man bruge de 2 øverste lag som top på en kaffecheesecake? Og i så fald, kan den laves onsdag mhp fest fredag?
Ja, det tror jeg da vil være super lækkert :) – og det kan fint holde sig i 2 dage på køl.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej,
kan jeg bruge alm. lys sirup i stedet for glukosesirup og køre 50% nougat 50% mørk chokolade i ganachen? :)
Det lyder i hvertfald lækkert, jeg har dog ikke testet det af, så det må komme an på en prøve
RIgtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Okay og gælder det også ift den alm sirup i stedet for den med glukose?
Kan se at, det ikke er noteret, at den kan fryses. Er det helt umuligt og hvad sker der hvis man gør det?
Jeg vil tro at karamellen og chokoladen bliver grynet og kedelig af frys og optøning, derfor har jeg ikke markeret den som fryseegnet.
Hvis du forsøger dig med det, så lad mig endelig høre hvis det lykkedes fint :)
Kh Ann-Christine
Jeg glæder mig så meget til at bage og ikke mindst smage denne tærte!!
Men jeg har lige nogle spørgsmål før jeg går i gang.
Hvad menes der med tørrede bønner? Jeg sidder nemlig og forestiller mig kidney bønner
Og hvad er det det gør når man bager med dem?
Hvad betyder det, at blindbage?
Tusind tak for en lækker blog!
Hej Tuperna
Tusind tak for din søde hilsen :)
Bønnerne kan fx være tørrede kidneybønner. Jeg har et glas stående, som jeg kun bruger til blindbagning og de kan bruges igen og igen.
Blindbagningen gør at dejen bliver holdt på plads og ikke hæver uens og for meget op under bagningen. Som alternativ til blindbagning kan du sætte fadet med tærtedej i fryseren til næste dag og derefter bage den frosne tærtedej, det har samme effekt.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej.
Hvad er egenlig det hvide, der er mellem karamellen og ganache`en?
Det er blot reflektion af lys :)
Helt klart en af mine favoritdesserter! Jeg skal bage den for anden gang senere i dag.
Et lille spørgsmål: Hvordan får du tærten ud af formen og over på et fad, uden at den går i stykker (som det ses på det øverste billede)? :-)
Hej Sara.
Hvor er det dejligt at høre :)
Jeg har et tærtefad med en løs bund, så fungere det nemt med at få den over på et alm fad, synes jeg. Men man kan sagtens servere den i selve tærtefadet og ellers evt bruge bagepapir i bunden af formen og smør kanterne ekstra grundigt.
Kh AC
Min så også stiv ud, men så snart jeg tog den ud af køleskabet og skar i den, blev den blød uden dog ligefrem at løbe, altså tilpas.
vh. Anneyye
Hej! HOLD NU OP hvor ser den lækker ud! Hvis nu jeg vil bage den i små portionsforme på ca 10 cm i diameter, hvor mange tærter tror du så der er til i én portion?
Kh Mette :)
Hej.
Skal ganache`en røres i hånd eller med mixer?
Med venlig hilsen
Laila Olsen.
Blot med en grydeske – men begge dele vil fungere fint.
Kh AC
Kan man bruge mandelmel el. Andet i stedet for hvedemel i jeres chokoladetærte m/saltkaramel, da vi har en gluten allergiker i familien
Det tror jeg godt du kan lave noget godt med :) Det kan være den bliver lidt mere smuldret i krummen, men jeg tror det vil smage skønt!
Kh AC
Hej!!
Jeg er netop gået igang med tærtebunden og opdager at der også skal bruges rørsukker til at lave karamel, som jeg lige har brugt det sidste af til tærtebunden. Kan rørsukker erstattes af almindelig sukker?:))
Hej Celina
Du kan sagtens bruge alm sukker til opskriften
God fornøjelse
Kh AC
Hej, kan man blot erstatte karamellen med en dåse kondenseret mælk? Skal der blandes noget i?
Pft. Lotte
Den kondenserede mælk skal koges til karamel og kan derefter bruges i kagen
Kh AC
Mmmm…. Det lyder SÅ lækkert. Har glæder mig i mange dage til at smage denne tærte! Nu står den færdig i køleskabet og venter på at blive spist imorgen aften. Jeg snød dog med karamellen og snuppede ‘dåseudgaven’. Er mest spændt på dejen, og så kunne jeg måske godt have brugt lidt mere ganach, min form er 25 cm.
En klat vanilleis og et (total-uden-for-sæson) jordbær dkal serveres sammen med.
Hvor er det dejligt at høre og hvor lyder det lækkert!
Rigtig godt nytår
Kh Ann-Christine
Hejsa :)
Tak for en mega god opskrift, og tak for gode opskrifter generelt. Jeg skal ud og rejse i 3 måneder til januar, og skal derfor holde “på gensyn-fest” for mine veninder på fredag.
Jeg er igang med at lave tærten nu. Jeg havde dog en del overskydende tærtedej tilbage, da jeg havde puttet det i dejen. Måske dejen er blevet for tynd? Tror du det gør noget?
Hilsen Sarah
Hej Sarah,
Mange tak for din søde hilsen, hvor lyder det skønt med din rejse.
Jeg tror tærtebunden er blevet tyndere end min, men er sikker på at det går helt fint alligevel
Rigtig god rejse til dig
Kh AC
Hej Ann-Christine kagen ser virklige god ud.
På fredag skal jeg have gæster og har ikke meget tid efter arbejde til at kunne lave kagen, derfor går jeg og overvejer om jeg kan bage tærebunden den ene dag og komme karamellen på den næste dag, eller skal tærtebunden være lund for at få den rigtigt effekt? :)
Hej Charlotte,
Du kan fint lave bunden i forvejen og komme karamellen på næste dag.
Rigtig god fornøjelse.
Kh AC
Kære AC.
Jeg lavede tærten i søndags men kom lidt sent igang… startede formiddag og fik gæster kl 14. MEN! Den blev SÅ lækker! Super opskrift. Og når det så er sagt, så var resterne jo bare endnu bedre, da vi spiste dem i går, så næste gang vil jeg være i bedre tid og bage den dagen før :-). Tak for god inspiration og lækre opskrifter.
Bedste hilsner, Eva.
Dejligt at høre at det blev godt :)
Tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Hej Ann-Christine
Tak for en super god blog, har brugt mange af dine gode opskrifter som jeg synes altid er garanti for virkelig lækker mad. Tænker altid at det jeg er i gang med at lave i køkkenet nok skal blive godt hvis jeg følger din opskrift haha;)
Har lige et spørgsmål til denne opskrift: jeg har ingen tærteform – tror du man ville kunne bruge en springform på 24cm i diameter i stedet og så lade dejen gå lidt op ad siderne?
God aften.
Vh. Ditte
Hej Ditte,
Hvor er du sød! Det er jeg glad for at du tænker om min blog og opskrifter ♡
Du kan fint lave denne i en springform, det vil fungere glimrende også.
Rigtig god fornøjelse og dejlig dag til dig
Kh AC
Hej Ann-Christine,
I opskriften står der: Tag tærtedejen ud, fjern bagepapir og bønner og stil tærtedejen på en rist til kort afkøling, hvorefter den fyldes med karamel.
Skal tærtebunden afkøles helt inden der hældes karamel på.. og så i køleskab med karamel bagefter?
Glæder mig til at bage!!! :-)
Hej Karina,
Den behøver ikke afkøle helt, det skal blot være omkring 40 grader cirka – så karamellen ikke begynder at smelte.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Den ser perfekt ud til et kage-elskende og ikke-kalorieforskrækket selskab – et sikkert hit her i huset :D
Jeg er lidt grøn udi tærtebunde – kan man genbruge de tørrede bønner fra gang til gang eller kan de evt. spise efter brug til tærten?
På forhånd tak,
Hilsen Eva
Hej Eva,
Så dejligt at høre :)
De tørrede bønner kan fint iblødsættes, koges og anvendes efter de er brugt til tærtedejen
Rigtig god fornøjelse med kagen
Kh AC
Vildt lækker tærte ❤
Jeg toppede den med scoops af lækker vanilje is, friske jordbær og hindbær og lidt citronmelisse.
Sådan var den bestemt heller ikke dårlig ?
Hvor lyder det også bare virkelig, virkelig lækkert ♡
Hej!
Jeg lavede chokoladetærten som dessert til nytår serveret med lidt jordbær og god vanilieis *mums*
Da det er en ret “tung” kage rækker opskriften til mere end 8-10 personer, så jeg havde en hel tærte i overskud :-) Men har nu testet at den i hvert fald kan holde 5 dage i køleskab og smager stadig fantastisk.
Fantastisk at den fint kan holde og at den blev god – du kan også fryse den ned og gemme den til disse romkugler eller træstammer
Hej Ann-Christine
Tak for alle dine skønne opskrifter.
Tænker at lave denne chokoladetærte til nytårsaften.
Jeg har en dåse kondenseret mælk fra Tørsleff, som allerede er karameliseret, der står dolce de leche udenpå. Kan den bruges som den er, eller skal den også koges? Har søgt lidt på nettet, men der er ikke så mange der skriver om det.
Ser frem til dit svar.
Mange hilsner Kirsten
Hej Kirsten,
Jeg har ikke prøvet den kondenseret mælk der er karameliseret – men har netop tænkt som du at den vil kunne bruges helt som den man tilbereder selv, så det tror jeg sagtens du kan.
Rigtig god fornøjelse med det.
Kh AC
Jeg lavede din tærte, ikke et øje tørt…
1. gang kogte jeg karamellen for længe så den karameliserede… , men den smagte godt.
2. gang var den perfekt, blev spist over 3 dage og alle klappede i deres små hænder. Tak for en super god opskrift.
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen :)
Hej. Lækker side med meget god inspiration til lækre retter. Jeg har lavet denne lækre tærte til gæster i aften. Lavede også lige et par portionsskåle til “prøvespisning” til mig og sønnike, og synes den sad lige i skabet, dog meget i den søde ende
Har du/I andre et godt forslag til en topping eller noget andet til at skabe kontrast i smagen?? Tænker selv på evt. lemoncurd eller måske bare en kugle vanille is eller en syrlig sorbet
Rigtig god weekend og håb om mange yderligere lækre opskrifter herfra
Hej Martin
Tusind tak :) det er jeg glad for at høre!
Og rigtig god ide med små portionsskåle af denne tærte til prøvesmagninger :)
Gode forslag til toppings/tilbehør – jeg tror den vil gøre sig rigtig godt med vanilje is til og så tænker jeg lidt ala en knap så sød rabarberkompot når det er årstid. Og ellers en masse friske bær, som fx hindbær og jordbær – som vil give en dejlig friskhed og smule syrlighed til kagen.
Dejlig dag til dig
Kh AC
Hej 😍
Tak for disse skønne og lækre opskrifter. Jeg er begyndt at lave forskellige typer mad og slik til mine børn. De er enkle, nemme og 100% korrekte.
M.h Hanan
Hej Hanan
Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskrifterne
Kh Ann-Christine
Jeg glæder mig til at prøve at bage den her kage, den ser sååå lækker ud.
Har dog lige et par spørgsmål.
Selve dejen, skal den ikke rulles ud eller skal den bare presses ud i formen?
Jeg har ikke en tærteform hvor siderne kan tages af, men kan man ikke bare bruge en almindelig tærteform i stedet for?
Og hvis man bruger kondenseret mælk til karamellen er en dåse så passende, og vil du stadig tilføje salt til karamellen eller kan man undlade den (jeg har aldrig lavet noget med/smagt noget med SALTkaramel, så jeg ved ikke helt hvordan det skal være?
Det var en masse spørgsmål på en gang, ups ;D Jeg håber på svar så jeg kan lave den til familiefesten på lørdag :D
Knus
Ps. er stor fan af din blog. Jeg har brugt rigtig mange af dine opskrifter, nogle af favoritterne er helt sikkert hokkaidosuppe, indisk dahl, kanelsnegle, aussieburger og så mange andre. Mange tak for en super inspirerende blog
Hej Nikoline,
Tusind tak for din søde hilsen – og jeg synes da det er en super ide at lave denne kage til familiefesten.
– Jeg presser blot dejen ud i formen, da den er lidt svær at rulle. Bare gør det du finder bedst :)
– Du kan godt bruge en alm tærteform, smør den grundigt med smør inden.
– kondenseret mælk vil være super og en dåse er passende. Jeg ville komme et lille nip salt i. Blot en knivspids og røre det godt rundt. Du kan også undlade det, men det runder lige den søde karamel af – uden at det dog skal smage salt.
Spørg bare igen, hvis der dukker mere op :)
God fornøjelse og TAK – jeg er så glad for at høre at du har fornøjelse af mine opskrifter :)
Kh AC
Hej Ann-Christina
Tror du man kan bruge tricket med at koge kondenseret mælk i stedet for at lave karamellen?
Hej Anne,
Det kan du sagtes. Det vil være så lækkert også
Kh AC
Nu har jeg lige sat tærte med karamel i køleskabet og så kommer der ganache på i morgen tidlig. Er så spændt! Og der var liiiige en klat karamel tilbage i gryden – muuuums. Det kan kun blive godt.
Ps. Lavede kylling med cornflakes igår-hit! Tak for god inspiration.
Uhmm, hvor lækkert og så skønt at du bruger mine opskrifter ♡
Uh, den skal helt sikkert laves til min mands fødselsdag på onsdag!
Jeg ligger inde med en del dulche leche. Mon jeg kan blande lidt salt i det, og bruge det i kagen i stedet for den hjemmelavede karamel?
Ja, det kan du sagtens :)
God fornøjelse og god fødselsdag til ham
Hej,
Er i gang med at lave den lækre tærte men havde ikke lige set at den skal være på køl natten over så nu går mit håb på om jeg kan sætte den i fryser mellem lagene eller til sidst? Gæsterne kommer i aften hvor kagen gerne skulle være klar ?
Tror sagtens du kan forkorte tiden til en times tid på køl mellem lagene :) Altenativt en halv time på frys – og gerne tre timer på køl inden servering.
Mon ikke det lige går, og der er tid nok til det så :)
God fornøjelse
Jeg vidste, at der var en grund til at jeg købte glukosesirup for 1/2 års tid siden… Manden regnede med at det var en af mine utallige spøjse indkøb. Men nej, her er grunden!
Jeg elsker dine opskrifter og denne her kage, får mit mundvand til at løbe og skal helt sikkert afprøves næste gang vi inviterer gæster :)
Mvh. Tine
Hvis man bare kunne spise billeder – nøj det ser rigtig lækkert ud.