Chokoladeboller
Nybagte duftende chokoladeboller, som er helt perfekte til fødselsdagsfester og andre hyggelige lejligheder – eller simpelthen bare som en rigtig hyggelig eftermiddagslækkeri i weekender og ferier.
Chokoladebollerne er bløde, lækre og med en skøn krumme. Jeg har bagt dem med mørk chokolade, men man kan lige så fint bruge en skøn mælkechokolade i stedet – det vil helt sikkert være et kæmpe hit hos alle børn. Der er en anelse kanel i dejen, men ikke mere end at det giver en lille fornemmelse for kanel og man kan fint undlade det ekstra krydderi, hvis man synes.
Disse chokoladeboller kan fint fryses ned – både færdigbagte eller man kan fryse de formede ubagte boller inden efterhævningen, tø dem op i køleskabet og lad dem dernæst efterhæve som i opskriften.
Arbejdstid 30 min.
Antal 16 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Chokoladeboller
- 2 dl mælk
- 30 g gær
- 2 æg
- 1 spsk sukker
- 450 g hvedemel
- 0,50 tsk flagesalt
- 1 tsk stødt kanel
- 100 g smør, stuetempereret
- 125 g mørk chokolade, grofthakket
- Derudover
- 1 æg, sammenpisket - til at pensle med
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Lun mælken op til den er lillefinger lun. Rør æg, gær og sukker i gryden med mælk.
I en ren skål blandes mel, salt og kanel. Smuldr smøret i melblandingen til det er som fint savsmuld.
Rør langsomt melsmulderet i gryden med mælkeblandingen, når det er rørt sammen æltes dejen grundigt på køkkenbordet.
Når dejen er færdigæltet, foldes chokoladen ind i dejen ad flere omgange.
Kom dejen i en skål, som sættes til hævning i en time på køkkenbordet. (kan også koldhæve i køleskabet natten over, brug i så fald kun 15 g gær).
Tag dejen ud på et bord, drysset med mel og form 16 boller, som sættes tæt på en bradepande med bagepapir – der skal være ca. en centimeter mellem bollerne.
Kom et rent viskestykke over og lad dem efterhæve i 1 time.
Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka 15 minutter.
Tip
bollerne kan koldhæves. Brug i så fald 15 gram gær og lad dem hæve natten over. Når bollerne formes og dejen er kold, skal de gerne efterhæve i 1 time og 15 minutter inden de bages.
Da jeg var inde på en af dine andre opskrifter, var der i kommentarfeltet en som omtalte dine boller med chokolade og frysetørrede hindbær. Jeg synes det lyder super lækkert, men jeg kan kun finde denne opskrift ? Som iøvrigt ser super lækker ud :)
Mvh Vibeke
Hej Vibeke
Der er ikke lige en klokke der ringer ift boller meed frysetørredee hindbær og chokolade ..
Prøv denne og kom da evt lidt frysetørrede hindbær i, det kunne være lækkert :)
Kh AC
Hej
Bagte bollerne i går – de smager simpelthen fantastisk. Bagte dem faktisk tidligt på dagen og gav dem 5 min. i ovnen, da vi skulle spise dem, så var de som nybagte.
mvh Ellen
De lyder så lækre! Jeg holder fødselsdag på søndag men kan simpelthen ikke nå at bage dem på dagen. Kan jeg bage dem i morgen og varme op i ovnen søndag måske? Hvad ville være bedst?
Tak for skønne opskrifter😄
Hej Sofie,
Det kan du fint. De kan godt blive lidt tørre på 2. dagen, men hvis du skærer dem op og ‘rister’ dem i ovnen med den skårede overflade op, så bliver de lækre og lidt ala ristede hvedeknopper, bare med chokolade i som bonus ;)
God fødselsdagsfejring i morgen
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Jeg er blevet ret vild med dine opskrifter, og tænker at jeg vil forkæle børnene med disse boller i weekenden. Hvor lang tid skal de kold hæve i køleskabet natten over?
Mvh Anja
Hej Anja,
Hvor er det skønt at høre! Jeg lader dem koldhæve natten over, former dem om morgenen og lader dem gerne efterhæve 2 timer på køkkenbordet inden de bages.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hold da op hvor den efterhævning virker godt! Bollerne smager fantastisk og er super lækre luftige.
Tak for en god opskrift.
Dejligt at høre! Mange tak for din fine tilbagemelding :)
Kh AC
Så er opskriften prøvet, så lækre boller der bliver af denne dej.
Men desværre havde jeg valgt at opbevare dem i min nye brødkasse fra bodum, og de er blevet rigtig tørre over natten. Må jeg spørge, hvilken brødkasse bruger du til at opbevare dit brød og boller i?
Hej Nikita
Jeg har en brødkasse fra Stelton. Disse boller bliver lidt tørre efter en dags tid, men smager stadig forrygende hvis de ristes på brødristeren – lidt som med varme hveder.
Kh Ann-Christine
Mums de her var fantastiske, og jeg stinker virkelig til at bage boller! De var så bløde indeni. Det gør vel ik noget hvis man fjerne kanel og chokolade og bruger det som opskrift til alm boller? :-)
Det vil helt sikkert også være lækkert :)
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Måske et dumt spørgsmål, men hvis man laver dem koldhævede skal mælk osv. så være koldt?
Det skal gerne være stuetempereret for at aktivere gæren
Kh AC
Hej :) – hvordan bliver de dagen efter? Tænker at hvis de kommer i en pose med samme, så burde det gå? Skal nemlig bruge dem til min datters børnehave, og når ikke at lave dem på dagen.
Ja, det burde gå. jeg synes selv de er allerbedst friskbagt eller ristet dagen efter, men jeg tror nu det vil gå helt fint som du beskriver
Kh AC
Jeg er stor fan af dine opskrifter, og har netop lagt denne dej til hævning. Jeg har puttet dajm chokolade i, så det er spændende, hvad det betyder for smagen. Jeg er sikker på de bliver et hit hos min 7.klasse på den sidste dag inden juleferien!
Tak for dig!
Mvh. Helen
Uhmm, det lyder lækkert!
– og hvor er det sødt af dig at skrive det. Tusind tusind tak for din søde hilsen og dejlige feedback
Glædelig jul
Kh AC
Kære Ann-Christine
HJÆLP!
Jeg prøvede at røre dejen i en Kenwood røremaskine, men dejen blev vildt sej og ville ikke hæve… (Jeg glemte at lade dem efterhæve (men de stod til hævning i 1,5 time før jeg formede dem))
Det endte desværre med nogle meget kompakte boller :-(
Er denne opskrift kun beregnet til at æltes i hånden eller kan man bruge maskine og hvilken røre gadget ville du bruge? (jeg brugte den der ligner en klo til den portion der ikke blev god)
Hej Josefine,
efterhævningen er nødvendig – det skal være en time (eller mere), ellers bliver bollerne kompakte og ret kedelige :)
En dej som denne rører og ælter jeg altid i hånden, men jeg vil da fint tro den kan gå på maskine, hvis du følger vejledningen og ingredienserne. Den skal ikke røres længe, men blot æltes sammen på maskinen, ellers bliver dejen netop sej, som ved fx surdejsboller mv.
Til min ankersrum maskine ville jeg bruge rullen til at røre dejen sammen med og blot ved lav til mellem hastighed.
Kh AC
Er i fuld gang… hvordan skal dejen være når den er færdigæltet? – helt fast, klistret, slet ikke klistret? .. og kan jeg tilsætte mere mel efter hævning – hvis nu den er for klistret?
Den skal være smidig og let klistret.
Mængde af mel kan altid variere en del efter mærke og kvalitet, så det kan godt være du skal ælte den med et par spsk ekstra
Kh AC
Ihh de ser lækre ud!
Hvis nu man ikke har flagesalt men kun alm groft og fint salt, kan det så bruges?
Og er det samme mængde?
Ja, det kan du sagtens bruge og samme mængde vil være fint
God fornøjelse
Kh AC
Normalt mislykkes det altid for mig at bage boller, men de her blev helt perfekte – kæmpe thumbs up herfra! :-)
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften ♡
De lyder så lækre. Når du koldthævede dem kommer du så chokoladen i før eller efter koldhævning?
Jeg kommer chokoladen i før de hæver, også ved koldhævning :)
Rigtig god fornøjelse med dem og dejlig dag til dig
Kh AC
Heeej!
Uh dem vil jeg begive mig ud i at bage idag! fridagen skal udnyttes ;-)
Jeg ville bare høre hvor lang tid de kan holde sig? Hvis de bliver bagt idag, kan de stadig spises lørdag?
Sikke et hyggeligt fridagsprojekt :)
De kan godt blive lidt tørre i det inden på lørdag, så jeg vil anbefale at fryse dem mens de stadig er en anelse lune. Tø dem op på lørdag, stænk dem med lidt koldt vand og lun dem i ovnen, så er de som friskbagte.
Rigtig god fornøjelse ♡
Kh AC
Kan bollerne laves med margarine i stedet for smør?
Jeg er ikke selv så begejstret for margarine, så da jeg aldrig har det herhjemme, har jeg har slet ingen erfaring med at bage med det.
Synes smørbagte smager bedst :)
Heeej!
Tak for en dejlig lækker blog ?er flittih bruger af dine opskrifter og vi eeelsker dem!!
Jeg har bemærket, at du blot skriver smør på kageopskrifterbe – er det med /uden salt? Eller er det lige godt?
Kh
Khadije
Hej Khadije,
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen.
Jeg bruger altid økologisk smør og medmindre der står andet, så er det den saltede udgave. Jeg synes det klæder de fleste kager med det lille strejf af salt, som det giver, men du kan også glimrende bruge usaltet smør.
Kh AC
Jeg er spændt på at smage de lækre boller. Er igang med dem til Amalie kommer hjem fra lejr. Hun fyldte også år igår (Tillykke til jeres !) så idag skal hun fejres. Jeg brugte ovnens hæveprogram – umiddelbart ikke så smart da chokoladen smeltede.
Hils Martin – savner ham som rådgiver i Nordea.
Hej Lisbeth,
Jeg skulle hilse mange gange fra Martin :)
Stort tillykke med jeres datter i går også. Håber det blev nogle lækre boller
Kh AC
De blev rigtig gode, knap så mange chokolade stykker så næste gang hæver de ved stuetemperatur.
Nyd Toscana ☀️?
Godmorgen i Århus? Vi skal have gæster imorgen aften og jeg mangler lidt inspiration. Vi skal spise rødt kød men har du ideer til tilbehør/kartofler?
Jeg vil gerne servere en lille appetitvækker før middagen. Hvad kunne det være?
Til dessert skal vi ha dine crepe suzzet (staves vist anderledes)
På forhånd tak AC.
Kh Grethe.
Hej Grethe,
Hasselback kartofler vil da sikkert være et hit og måske de bagte gulerødder eller en salat med asparges som er i højsæson lige nu.
Grissini kunne måske være en ide inden middagen og ellers er der flere forslag her
God fornøjelse -det lyder som en hyggelig aften :)
Kh AC
Hej. Er der mulighed for at tilføje lidt grov mel og gøre dem lidt “sundere” ??? Og evt. kokdhæve dem?? Eller egner den dej sig ikke til det? ?På forhånd tak.
Jeg kan generelt også godt lide sådanne boller som denne, hvor jeg snildt kan erstatte 20-25 % hvedemel med grahams/fuldkornsmel – men sundere bliver de nu næppe af det ;) Blot lidt mere fiberrige og med en lidt anden og lige så lækker krumme.
Koldhævning er nævnt i opskriften og det kan du sagtens gøre :)
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Tak, og ja så det m koldhævning efter jeg skrev til dig ?Ups…
Helt, helt ok :)
Kan det passe de skal hæve 3 * 1 time?
Mvh Jane
Godt spottet – det var mig der kom til at gentage mig selv. Det er kun 2 x en time :)
Tak for at gøre mig opmærksom på det :)
Tillykke med elsklingerne????
Hvor ser de gode ud- lige præcis som en chokoladebolle skal være og selv om der skal forberedes eksamen, er jeg sikker på, jeg kan nå at bage en portion i de kommende fridage?
Tusind tak, Trine ♡
– og det er nemlig lige præcis sådan en chokoladebolle også skal være efter min mening :) Så lækker
Dejlig dag til dig, håber det bliver en skøn eksamenstid.
Kh AC
Tillykke med Johan og Julie :-) Og tak for din fine blog, altid en fornøjelse og inspiration at kigge forbi.
Tusind tak! Hvor er det dejligt at høre ♡
Hvor ser de bare gode ud!
Sidst jeg bagte lavede jeg en ‘voksen version’ med 85 chokolade og nødder, og en mere alsidig med hakkede marsbars. Dine her lyder som en perfekt mellemting (:
– A
Uhmm, de lyder virkelig også skønne :)
Tillykke med Johan og Julie. Lyder som en dejlig dag I har i vente. KH Dorte
Tusind tak ♡
Så dejligt med fødselsdage :)