Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/brun-sauce/ Efterår Familiefavoritter, Forår, julemiddag, Juleopskrifter, Mormormad, Sommer, Tilbehør Aftensmad, Vinter

Brun sauce til flæskesteg

Min bedste opskrift på klassisk brun sauce til flæskesteg, lavet med masser smag, saft og kraft – og virkelig skøn.

Under opskriften deler jeg lidt tips til hvordan man i god tid kan forberede saucen til juleaften og få en fond der er fyldt med smag, som kan fryses ned og bruges til fx frikadeller eller hakkebøffer med bløde løg, nu vi er ude i ‘brun sovs’ kategorien af mad …

Min familie jubler, når der er brun sauce til flæskestegen, måske særligt fordi det kun sker et par gange om året. Til gengæld, så bliver det også en mægtig god brun sauce, når jeg får den lavet.

Brun sauce til flæskesteg
Vil du gerne have billede på udskriften?

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.

PT3HPT30M4
Ingredienser
  • Fond til saucen
  • 2 løg, skåret i tern
  • 1 gulerødder, skåret i tern
  • 3 fed hvidløg, knust
  • 2 stængler frisk rosmarin
  • 1 tsk tørret timian
  • 3 laurbærblade
  • 3 stængler persille
  • 6 peberkorn
  • 3 svineben, (kan undlades, men giver en kraftigere sauce)
  • 8 dl vand
  • Til saucen
  • 1 spsk smør
  • 2 spsk hvedemel
  • 6 dl stegesky/fond fra flæskestegen
  • 0,50 dl rødvin, eller 1-2 tsk. rød balsamico
  • 1 tsk worcestershire sauce, evt. mere til at smage til.
  • 1 tsk ribsgele, eller lign
  • 1 dl piskefløde
  • sort peber, friskkværnet
  • flagesalt, efter smag
  • 2 dråber kulør, efter behov.
Udskriv
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fremgangsmåde

Fond til flæskestegssovs
Kom alle ingredienserne til fonden i den bradepande, hvor flæskestegen placeres på en rist over, så saften drypper ned og giver smag.

Tag bradepanden ud af ovnen en halv time inden flæskestegen er færdig. Hæld fyldet i bradepanden gennem en fintmasket sigte ned i en skål og sæt flæskestegen tilbage i ovnen og tilbered den færdigt.

Sigt fonden en gang til gennem en fintmasket sigte og stil den i køleskab, og lad den sætte sig. Ønsker du en meget fin og klar sauce, så kan du sigte den en ekstra gang gennem et rent bomuldsklæde.

Lad fonden stå på køkkenbordet i en ren skål og skum det øverste fedtlag fra, når den har delt sig.

Sauce til flæskesteg
Smelt smør i en gryde og pisk hvedemel i. Pisk fonden til flæskestegen i gryden med mel og smør, mens den koger op. Hvis saucen mangler væde kan du spæde op med kartoffelvand.

Smag til med rødvin eller balsamico, worchestershiresauce, ribsgele, piskefløde, salt og peber, alt efter smag og behag og juster farven med et par dråber kulør.