Brød med rosmarin
Lykken er nogle gange et nybagt brød med knasende sprød skorpe som knitre og giver sig. Duften som spreder sig i køkkenet. Glæden ved at tage det lækre nybagte brød ud af ovnen og trippe utålmodigt mens det køler lidt af på en rist. Skære den første skive og spise den lune endestykke med smør som smelter lidt for hurtigt.
Jeg har i dag bagt et rosmarinbrød inspireret af ‘verdens bedste brød‘ metoden. Grydebrød er min favorit, når der skal bages hele brød. Det er så nemt, enkelt og fejler aldrig.
Jeg har brugt rosmarin. Men andre urter kan også smage fantastisk, prøv fx timian, oregano, basilikum eller lavendel.
Arbejdstid 15 min.
Antal 1 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Rosmarinbrød i gryde
- 0,50 liter vand
- 5 g gær
- 2 tsk salt
- 1 tsk honning
- 3 spsk frisk rosmarin, blade, meget finthakket
- 50 g solsikkekerner
- 550 g fuldkornshvedemel
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fyld en stor skål med 5 dl vand og rør gæren ud i vandet.
Tilsæt honning og rosmarin.
Rør mel og solsikkekerner i sammen med salt.
Kom låg eller et rent klæde over skålen, og lad skålen stå på køkkenbordet natten over, eller i 9-12 timer.
Derefter æltes det kort med foldemetoden, hvor dejen foldes over hinanden 5-8 gange, ikke mere.
Drys rigeligt med mel rundt om dejen og læg dejen i en hævekurv. Lad den stå der i en times tid.
Sæt en støbejernsgryde i en kold ovn og sæt temperaturen på 250 grader.
Når ovnen og gryden har opnået 250 grader hældes dejen forsigtigt i gryden.
Kom låg på og bag i 30 minutter, derefter tages låget af og ovnen skrues ned på 230 grader.
Bag videre i 15 minutter.
Tag gryden ud og vend brødet ud på en rist.
Lad rosmarinbrødet køle af i 15 minutter.
Kan man bruge en stegeso til at bage i?
Hej Dorte
Jeg tør ikke sige om alle slags stegeso kan bruges til bagning, så det må komme lidt an på en prøve og om du vurdere den kan/bør kunne bruges til det.
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg vil gerne prøve at lave dit lækre Rosmarinbrød; og netop lade det hæve i min flotte hævekurv. Det er jo let at vippe et brød fra hævekurv over på en bageplade, men jeg kan ikke helt regne ud hvorledes jeg skal få den fint mønstrede dejkugle, til at lande præcist i den gloende varme gryde??Har du et fif til det?
Det håber jeg, og takker på forhånd da jeg glæder mig til at bage et flot lækkert brød i min Ikea gryde
Jeg bager det også i gryden og vipper det blot forsigt i gryden, for det meste lander det fint og en gang imellem lidt skævt, men det bliver smukt alligevel ♡
Kh Ann-Christine
Super lækker opskrift! Men skal gryden smørres, før dejen kommer i?
Nej, det skal den endelig ikke. den skal være tør og varm (samme princip som en pizzaovn)
God fornøjelse
Kh AC
Ahh, perfekt, tusind tak :)
Hej
Tusind tak for spændende hjemmeside.
Jeg vil blot høre, hvilken slags god økologisk mel du vil anbefale til langtidshævet brød?
På forhånd tak.
Der er flere varianter jeg godt kan lide. Ølandshvede er rigtig god til langtidshævning, og jeg er generelt rigtig glad for at bruge mel fra både Meyers, Aurion og Skærtoft Mølle pt.
Kh AC
Det lyder SÅ lækkert.. Kan man på nogen måde blot bage det i ovnen, hvis man ikke har en støbejernsgryde?
Jeg ved andre har fint succes med stegeso og rømertopf – men jeg har ikke selv testet det.
Hej,
Tak for en superdejlig blog. Må jeg spørge, om man kan forberede rosmarin brødet aftenen før, hvis man først spiser det til aftensmad dagen efter?
Sådan at så meget som muligt gøres klart aftenen før og man ikke skal meget mere end sætte det i ovnen aftenen efter.
Håber at høre fra dig.
Pft
Therese
Hej Therese,
Mange tak for din søde hilsen :)
Du kan sagtens lade brødet koldhæve fra aftenen før til næste aften. Hvis du tager det ud af køleskabet en time før bagning, folder det forsigtigt nogle gange og lader det efterhæve i en meldrysset skål eller hævekurv i 45 minutter, så er det klar til bagning.
Kh AC
5 gram gær eller 50 gram?
5 gram – lidt under størrelsen af en ært … :)
Kan du anbefale en god og ikke alt for dyr gryde til at bage brødet i?
Jeg har hørt flere tale godt om støbejernsgryden fra Ikea, jeg tror den er et godt bud :)
Hej. Jeg er for nyligt faldet over din blog, og er imponeret over dine opskrifter (og billeder). Vi skal holde barnedåb og vil i den forbindelse have et oste-pølsebrød til frokost. Jeg overvejer i den forbindelse at bage dette brød, men da jeg gerne vil kunne forberede mest mulig i forvejen, vil jeg høre om du vil anbefale at fryse brødet ned og tø det op på dagen, eller blot bage brødet dagen forinden? Hvis du har andre (eller bedre) forslag til, hvad der kan serveres af brød og evt tilbehør til buffeten må du endelig gerne skrive det.
På forhånd tak :-)
Hej Helle,
Mange tak, dejligt at du fandt vej hertil :)
Jeg ville bage det dagen inden, for så har det stadig den sprøde skorpe. Det holder ret godt på fugten og bliver ikke sådan lige tørt. Denne slags brød variere jeg ofte og til et oste-pølsebord ville jeg måske ud over at bage rosmarinbrødet, også bage et neutralt brød og et med små stykker soltørrede tomater og oliven.
Disse grissini er også rigtig gode: http://www.valdemarsro.dk/grissini/
Og under kategorien snacks finder du soyamandler, persillepesto og andre små retter som vil være gode som tilbehør
Rigtig god fornøjelse med forberedelserne og barnedåben, ikke mindst :)
Kh Ann-Christine
Jeg har glædet mig SÅ meget til den opskrift lige siden du viste billeder på instagram!
man kunne næsten dufte brødet på billedet ;)
bare din beskrivelse er mundvandsløbende – men det er godt nok også et pænt brød:)
Ja, det er så fint med rillerne fra hævekurven :)