Blommemarmelade
Blommemarmelade er lækkert og er en skøn måde at ‘gemme’ lidt af de sidste sensommerfrugter ind i det sene efterår og vinter.
Jeg kommer gerne kanel, vanilje og lidt stjerneanis i vores blommemarmelade, da vi godt kan lide den lidt krydret.
Hvilke krydderier man kan lide og foretrækker er forskelligt, så det er bare med at prøve sig frem. Marmeladen vil også være virkelig lækkert med hakkede smuttede mandler og så smager den godt både på brød og som topping på yoghurt eller grød
Prøv også: flere opskrifter med blommer her >>
Arbejdstid 10 min.
Antal 1 glas
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Blommemarmelade
- 400 g blommer
- 125 g sukker
- 1 vaniljestang
- 1 kanelstang
- 2 stjerneanis, (kan undlades)
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rengør, halver og fjern sten fra blommerne.
Skrab vaniljen ud af vaniljestangen og bland vaniljen med sukker, så de fine vaniljekorn skilles fra hinanden i sukkeret.
Kom sukker, vanilje, blommer, kanelstang og stjerneanis i en gryde og kog blandingen op. Skru ned for varmen til det blot simre og lad det stå og simre i et godt stykke tid, gerne 30-45 minutter til sukkeret karamelliseres og blommesaften tykner.
Hold øje med det, det må ikke koge tørt og brænde på, så tilsættes en smule ekstra vand. Kom den færdige blommemarmelade på et rent skoldet glas og opbevar i køleskabet.
Vi har de lækreste Victoriablommer som jeg laver marmelade af. Jeg pukker 3 passionsfrugter i pr. Kg blommer og en stang vanillie – det bliver en lækker aromatisk marmelade.
Uhm, hvor lyder det vildt lækkert! Tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Hej
Først tak for en fantastisk side.
Jeg har ikke lige læst alle spørgsmål, men kan man fryse blommemarmeladen , jeg har nemlig lige lavet 3,5 kg 😂
Tak for din søde hilsen og sikke en skøn portion :)
Du kan risikere at pektinen i marmeladen (det der gør at den stivner) går tabt ved frost. I værste fald skal du så koge den op igen og tilsætte lidt pektin/geleringsmiddel efter optøning
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Synes det bliver meget tyndt
Det er i så fald kun fordi det ikke er kogt længe nok, så væden kan fordampe
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Den ser lækker ud, den opskrift! Den vil jeg straks prøve af på nogle af de mange blommer, vores træ bugner med lige nu :-)
Når marmeladen simrer 30-45 minutter, er det så med eller uden låg på gryden?
kh Thomas
Hej Thomas,
Det lyder som en skøn plan :)
Jeg lader marmeladen simre uden låg, så koger den lidt ind og karamellisere. Men hold endelig øje med den og læg låg på eller skrue ned for varmen, hvis du synes den bliver for ‘tør’.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Dejlig opskrift. Men kan det passe at der ikke skal tilsættes vand fra starten af. Du skriver i opskriften, hvis det brænder på så tilsæt lidt ekstra vand :-)
Hej Carina
Der skal kun vand i, hvis det risikere at koge tørt eller brænde på, og blot en smule.
Kh Ann-Christine
Hej
Det lyder mega lækkert
Hvor mange millilitre svarer et glas til
Mvh
Ast og lil
Vi har et blommetræ i haven og der giver altid mange blommer – Victoria blommer – så skønne. Når jeg laver blommemarmelade putter jeg tit saft og kerner fra tre passionsfrugter i marmeladen og kalder den Blommepassion 😜. Jeg har så kun vanilliekorn og stænger i som ekstra smagsgiver. Mums.
Uhmm, det lyder også virkelig lækkert!
Kh Ann-Christine
Hej Jeg har vist plukket mine blommer for tidlig her d. 24/8. Det er lidt svære at få stenen ud. Den løsnes ikke så let! Kan jeg godt sylte blommerne alligevel. De har farven som på billedet af Victoria blommerne 😀
Ja, det kan du godt. Du kan også lade dem stå på køkkenbordet og modne i 1-2 dage først.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Den her er voldsomt lækker :)
Men hvordan bliver den, hvis man fryser den?
Ekstraordinær lækker marmelade.
Vi lavede den “kun” med kanel – og uden sukker (pga sukkersyge) dog med lidt sødemiddel. Smager SÅ godt.
Min “marmelade masse ” er meget tynd. Hvad gør jeg ?
Der er ikke så meget pektin i blommer, så væden skal dampes væk. Uden låg og gerne i en gryde med stort overflade mål. Hvis du vil, så kan du tilsætte pektin, som får det til at stivne lidt.
Når marmeladen er kogt og der skal testes om den er for flydende eller tyk i konsistens kan man tage en kold teske og hælde den varme masse udover bagsiden af den kolde ske. Du vil straks kunne se om massen har den rette konsistens når den køler af/løber af. Er den for tynd kan yderligere pektin tilsættes. Er den for tyk kan lidt væske tilsættes inden de ryger på skoldede glas.
Kunne man evt lave marmeladen med lidt atamon i så glassene kunne holde sig og man kunne få glæde af dem til vinter ?
jeg er ikke selv begejstret for atamon og brugen af dette i mad. Jeg vil i stedet anbefale at lave mindre portioner, skolde glassene og låg og derefter skylle dem i alkohol. Alternativt kan man fint fryse både saft, marmelade og syltetøj ned og på den måde opbevarer til efterår, vinter og det tidlige forår.
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine.
Tak for supergod opskrift på blommemarmelade. Har nu lavet en fin portion og hældt det i et skoldet marmeladeglas. Hvor længe holder det på køl? Har ikke brugt atamon.
Hej Pernille
Mange tak, hvor er det dejligt at høre!
Du kan se holdbarheden i opskriftsboksen, lige under opskriftsnavnet. Jeg bruger heller ikke atamon, så holdbarheden er ud fra dette og opbevaret på køl.
Kh Ann-Christine
Mmmmm, jeg elsker simpelthen denne marmelade.
Men jeg mangler en god opskrift på jordbærmarmelade… kan jeg mon bare gøre som med blommemarmeladen? Er så bange for at få et dårligt resultat og dermed skulle kassere en hel portion.
Hej Ellen,
Ja, det kan du sagtens – måske ville jeg undlade stjerneanis, men hvis du er vild med smagen af disse, så prøv endelig bare at komme en i og smag til efter 5 minutter. For hvis du synes det smager nok igennem efter 5-10 minutter, så kan de fint der fiskes op igen.
Rigtig god fornøjelse til dig
Kh AC
Det er nu anden gang i år vi laver denne skønne blomme marmelade, vi har også forsøgt os med din fantastiske brombær marmelade med lakrids mums. Tak for altid gode opskrifter ?
Hvor er det dejligt at høre! Det er så skønt når der er blommer i sæson ♡
har du en god opskrift med Reineclouder blommer
Jeg har faktisk ikke så mange blomme opskrifter (endnu)
Men der er et par få opskrifter med blommer her
Det ser virkelig lækkert ud!:-) Vi har et blommetræ som er ved at vælte omkuld pga. de mange frugter, så må hellere i gang! Men hvis nu man har nogle små poder, som helst skal have marmeladen helt smooth for at ville spise den, kan denne så blendes eller dur det ikke med skindet på blommerne?
Ej, hvor luksus :)
Jeg tror sagtens du kan blende den, og i en god blender vil skindet blot blive helt fint og smooth
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej. Angående blommemarnelade. Det er min erfaring at blommerne i alle afskygninger altid skal koges med sten, som man fjerner senere i processen. Det giver en herlig nøddesmag.
Venlig hilsen
Ejvind winther
Lyder som en rigtig god opskrift! Har du erfaring med at bruge frosne blommer? Hvis ja – er der så noget særligt jeg skal gøre i forhold til at bruge friske?
Kh Lene
Hej Lene,
Det kan du sagtens gøre – jeg ville følge opskriften helt på samme måde som her
God fornøjelse
Kh AC
Hey. Tænker at prøve denne opskrift. Men hvor meget vand skal der til, når du starter opkogning?
Ingen vand, det er blommerne der afgiver saften til marmeladen
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har udstenet og frosset store mængder blommer. Kan jeg skolde dem og ta’ skindet af, inden jeg koger dem til marmelade ?
Eller kan jeg “fiske” skindet op af den kogte marmelade ?
Jeg ville kun fjerne skindet hvis det er tykt eller har en bitter smag. Ellers lader jeg det blot være i marmeladen.
Hvis du gerne vil fjerne skindet er det nemmeste at skolde blommerne og fjerne skindet inden marmeladen koges.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak for en rigtig god opskrift – er netop afprøvet med stor succes!
Vh. Pernille
Hvor er det dejligt at høre :)
Hej Ann-Christine.
Idag har jeg lavet din lækre blommemarmelade og den er bare blevet så fantastisk. Jeg har ikke tidligere kommenteret her på din side, men nu må det være tid at fortælle dig at jeg elsker dine opskrifter og jeg laver flere af dem nærmest ugentligt. :) Af alle de blogs jeg følger er det altid dine opskrifter jeg ender ud med at bruge. :) Tusind tak for fantastisk inspiration og dejlige opskrifter. Venlig Hilsen Maria
Årh, hvor er det dejligt at høre :)
Tusind tak for din søde hilsen, som gjorde mig så glad!
Rigtig dejlig weekend til dig
Kh AC
Hold da op, hvor denne blanding dufter dejligt i mit køkken lige nu. Fandt et halvt kg blommer i min fryser. Og begik en overspringshandling fra projektarbejdet.
Tak for den!
Vh. Bettina
Herligt overspringshandling :)
Rigtig dejlig dag til dig
Kh AC
Hej
Jeg har nogle friske jordbær og blommer jeg gerne vil lave til marmelade.
Jeg har før lavet jordbær-blomme marmelade før men med miksede resultater.
Den struktur jeg søger er den samme som den marmelade de sælger i netto om sommeren(sikkert fordi det er relativt friskt det de sælger), jeg har glemt navnet, den er et aflangt glas der plejer at koste 17-18 kroner. Med lidt hvidligt/brunligt låg. Vejer ca 250-300 gram. Og det er vist nok økologisk så vidt jeg husker. Og dansk.
Den har en lidt trevlet struktur, og ikke så meget en moset struktur. Men i retning af moset, men stadigvæk en del geleret, uden dog at være for meget.
Meget “bedre” end fra den gamle fabrik der er syltetøj.
Jeg har også frugt-pektin som jeg vil bruge som syltemiddel.
Nu har jeg den ikke stående, så jeg kan ikke huske ingredienserne. Om det er med rørsukker, og frugtjuice osv. Jeg er bare træt af alm. hjemmelavet marmelade, jeg vil gerne opnå en lidt mere gourmetagtig struktur/smag. Og den de plejer at have i Netto rammer plet hvad min smag angår. Jeg synes det er pissesvært at finde ud af hvor langt præcist man skal koge det hele, skal det moses, skal man tilsætte jordbærrene senere osv. Synes ikke rigtigt det fungerede ved at tilsætte jordbær og afskrællede blommer samtidigt. Jordbærrene bliver for udkogte.
Kan det ikke passe at nogle frugter skal koges forskelligt for at udnytte dem bedst muligt, og feks i jordbær-blomme marmelade at det er bedst at vente med de friske jordbær så meget som muligt?
Sidst men ikke mindst har du en præcis ide angående hvor meget pektin jeg skal tilsætte? Det er selvfølgelig lidt svært, når jeg ikke har et præcist slutresultat at måle efter.
Hej Isaac,
Jeg kender ikke den marmelade, og kan desværre ikke rigtig hjælpe dig med en opskrift. Heller ikke på mængden af pektin, da jeg ikke selv har brugt det i mine opskrifter.
Kh AC
Den hedder Frk. Annas marmelade. Fandt den sjovt nok i dag i netto, dog kun jordbærmarmelade.
Jeg synes det er svært at få noget andet end bare ordinært marmelade ud af mine bær og frugter Ann-Christine.
Jeg tror der er mange faktorer der spiller ind, feks citronsaft og rørsukker og mængden af pektin(syltesukker evt), hvor meget man koger frugterne, hvor meget sukker osv. Men det er pissesjovt når det endeligt lykkes. Jeg foretrækker at købe det i butikken, men man sparer MANGE penge ved at lave det selv til en 1/3 af prisen, og så er det jo også sjovt at spise hjemmelavet mad.
Helt enig, det er så sjovt at lave det selv. Jeg er ret glad for at komme krydderier i dem jeg laver, for at gøre dem anderledes – fx vanilje, kardemomme, stjerneanis osv.
God fornøjelse med processen med at fremstille lige præcis din yndlingsmarmelade :)
Fik lavet marmeladen. Med 1Kg blommer og 300g jordbær og ca 500g rørsukker, 2 vanillestænger, saften fra ½ citron, og ca 12g pektin. Den har fået en rigtig marmeladestruktur
Jeg kan aldrig opnå et godt professionelt resultat. Jeg opnår når jeg laver mad et godt hjemmelavet resultat ofte. Sådan er det altid med mad og mig.
De professionelle bruger specielle teknikker og redskaber, og har mange års erfaring i at opnå det rigtige resultat.
Nå men stadigvæk hyggeligt selv at lave med og den slags. Det er også en del af det at lave mad, nemlig hyggen.
Marmeladen står og simre, er prøvesmagt, det er SÅ godkendt. Tak :-)
Hilsen Marianne
Tusind tak, det er jeg glad for at høre :)
Den skal OGSÅ prøves, elsker blommemarmelade :-)
sikke en masse gode opskrifter du har, fik da også lige købt din bog, den er superlækker og en masse fine billeder i :-)
Tusind tak, Charlotte! Det er jeg virkelig glad for du synes :)
Har lavet den for 14 dage siden…. dog uden anis. Nammenam!!!
Fik den til pandekager i søndags; det var en super kombi!!!
Uhmm, pandekager – det får jeg lyst til nu :)
Dejlig marmelade – tilsatte lidt reven citronskal.
God weekend!
Det lyder lækkert :)
Dejlig dag til dig
Super lækker marmelade! Let at lave og smager skønt, især på en mad med gedeost :) Tak for opskriften.
Hvor lyder det dejligt! Og selv mange tak :)
Hej
Det lyder vildt lækkert, det vil jeg bruge mine blommer til! Men de 400 g blommer, er det med eller uden sten? Og hvor længe kan det holde sig (hvis man nu laver en stor portion) :-)
Vh. Henriette
Det er uden sten og det kan holde sig længe (op til 4 måneder, vil jeg tro), hvis du skolder glasset det skal i, og skylder det i lidt vodka, cognac eller atamon.
Kh Ann-Christine
Hvor lyder hun sød og kreativ :) Måske må vi se halskæden i dit næste Små Glimt indlæg…
God uge!
Hvor længe kan den ca holde og mon ikke den egner sig fint til fryseren?
Holdbarheden er minimum 1 måned uåbnet, men også helt afhængig af hvordan den opbevares + at glas mv er skoldet godt osv. kan holdbarheden være kortere eller længere.
Marmelader egner sig ikke så godt til frys
Kh Ann-Christine
Dét er hun – jeg blev også ret stolt af hendes initiativ :) Jeg må lige huske at vise den frem i mine næste glimt.
Og tak, jeg håber også du får en dejlig uge
Har også lavet blommemarmelade – og nyder den på min havregryn hver morgen. Gerne kombineret med nogle hakket mandler. Så får jeg bare en super start på morgnen :-)
Det er altså en dejlig start på dagen, ik´ :)
Rigtig god mandag til dig!
Mmm, blommemarmelade er simpelthen så skønt. Lavede selv blommemarmelade for en uges tid siden af blommer fra svigerforældrenes have, og der puttede jeg netop også kanel og et par stjerneanis i. Den der milde note af lakrids er super skøn til de sødmefulde blommer.
Ha’ en dejlig fredag, AC – og weekend ikke mindst! :)
Hej alle sammen en rigtig god ide herfra i disse tider er at man istedet for at starte op kogningen med det samme og alt det der med at proppe ekstra vand i så tag og halver de halve så i får 4 kvarte af hver frugt og smid dem i gryden hæld sukker og vanilje over dem tag en ske og sørg for at alt frugten bliver godt dækket af sukkeret så lader i det stå natten over ca. 12 timer med låg på (for at undgå insekter i frugten) når man kommer tilbage efter de ca. 12 timer så har sukkeret trukket alt frugtsaften til sig og man kan smide gryden på blusset og koge i 15-20 min. det er mere end en halvering af kogetiden og så står man ved den hele tiden og rører rund så er der heller ikke noget der brænder på.
MVH.
Thomas Trab
Elsker lakridssmag :)
Rigtig dejlig weekend til dig også!