Blomkålsgratin
Lækker og velsmagende blomkålsgratin med et sprødt låg af sprød rasp på toppen.
Herhjemme er både børn og voksne vilde med blomkålsgratin og den er virkelig også skøn og en dejlig måde at få serveret grøntsager. Jeg kan godt lide at servere den til enten ovnbagt eller grillet laksefilet, som tilbehør til kylling, eller som til en vegetarmiddag med salat og godt brød til.
Min blomkålsgratin har bid og sprødhed, vil du gerne have den mere mør kan du give den længere tid. Se tips.
Prøv også: min fantastiske opskrift på bagt blomkål >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Blomkålsgratin
- 30 g smør
- 2 spsk hvedemel
- 3 dl mælk
- 1 knivspids muskatnød, fintrevet
- 4 æg
- 50 g parmesan
- 0,50 dl rasp
- 500 g blomkål, delt i små buketter
- salt
- sort peber
- 1 spsk smør, til fadet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Smelt smør i en gryde og rør hvedemel i. Pisk mælk i saucen, lad den koge godt igennem og smag til med muskatnød, salt og peber. Sluk for varmen og tag gryden af blusset.
Del æggene i blommer og hvider og rør æggeblommer og parmesan i saucen. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i saucen.
Drys rasp i bunden af et smurt ovnfast fad og kom halvdelen af saucen i, derefter alle blomkålsbuketterne og til sidst resten af saucen.
Drys resten af raspen over og sæt fadet i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka 30-35 minutter.
Åbn først ovnlågen, når de 30 minutter er gået, da gratinen ellers kan risikere at falde sammen.
Der er noget i vejen med min varmluft funktion. Hvordan og hvor længe bager jeg gratinen ved den almindelige funktion?
Hej Christian
Det har jeg skrevet lidt nærmere om på denne side: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/
Kh Ann-Christine
Rigtig god opskrift som også kan laves glutenfri. Kog mælken op og kom muskat, salt og peber i og jævn med maizenamel rørt ud i mælk. Det smager super godt👌
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Hvis man ikke er kalorieforskrækket, så er den helt fantastisk med hvidløgs-/urtesmør til, som man kommer på den varme gratin i tallerkenen, så det smelter hen over den.
Det har jeg altid fået siden min helt tidlige ungdom. Og jeg lider ikke af overvægt ;)
Er retten fryseegnet?
Jeg har 2 hele blomkål i “overskud” som jeg gene vil bruge senere.
Glæder mig til at prøve opskriften.
Jeg har ikke testet det, men vil næsten tro at den ændre konsistens efter optøning og derfor er bedst frisklavet.
Ellers kan du lave denne lækre https://www.valdemarsro.dk/blomkaalssuppe/ – den kan fryses
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hvor er det bare lækkert. Vi havde rosenkål og gulerødder, så det puttede jeg i i stedet for blomkålet. Det blev SÅ lækkert. Ungerne er dog ikke vilde med rosenkål, men de voksne elskede det. Tak for dit gode arbejde.
Så lækkert :)
Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Lyder så lækker. Vil prøve at lave den i aften. Men forstår ikke helt det med tiderne. Du skriver arbejdstid 30 min. Gratinen skal i ovnen i 30 – 35 min. Men tid i alt står der 1 time og 30 minutter? Hvor skal de sidste 30 min bruges henne?
Hvis man gerne vil have blomkålen ekstra mør, istedet for sprød og med bid som jeg selv foretrækker :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Valdemarsro
Jeg er stor fan og bruger mange af jeres opskrifter.
Da jeg skulle bruge “Blomkålsgratin” første gang, opdagede jeg en skrivefejl.
Det er i afsnittet hvor den skal i ovnen. Der står, at den kun skal have 30 – 35 min., men den skal jo have 50 – 60 min. ellers er den jo overhovedet ikke færdig opdagede jeg…
Det anbefales, at tiden ændres til det rigtige
Mange hilsner
Janne
Hej Janne
mange tak for din hilsen, jeg er rigtig glad for at du har glæde af mine opskrifter :)
Jeg kan bedst lide at blomkålen er sprød og har bid, så derfor den kortere tilberedning i opskriften her. Jeg har skrevet nærmere om det – og tips hvis man ønsker et andet resultat – i tip under opskriften
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan jeg bruge ‘havredrik’ istedet for mælk..? _)
Jeg har forsøgt – også med kokosolie i stedet for smør, men også med soyadrik. Det fungerer også rigtig fint. Og også med rismel, hvis man ikke kan tåle hvede eller gluten 😀
Jeg har ikke testet det, men det vil jeg tro du kan
Kh Ann-Christine
Jeg giver den 3/4 time på 200 grader varm luft
Hej Cecilie
I denne opskrift er blomkålen delt i mindre buketter. Som jeg læser din kommentar bruger I blomkålen hel – det er måske derfor det ikke passer med tilberedningstiden :)
Vh Anja
Blomkålsgratin er en af mine hofretter. Jeg laver en smørsovs til af halv smør, halv vand og en smule salt. Det er kun vandet der skal saltes.
Samler sovsen med lidt kartoffelmel. Denne sovs er cremet og lækker til bl.a gratin
Hej Ann-Christine.
Først og fremmest tak for alle dine fantastiske opskrifter!
Denne opskrift har vi brugt et par gange, da det er min mands livret. Vi støder dog ind i det samme problem hver gang (selvom vi tilsyneladende glemmer det igen, hver gang), den er simpelthen fuldstændig ubagt i midten. I dag gav vi den 45 minutter ved 175 grader, fordi vores lille datter skulle spise med, så vi ville sikre os at ægget var sikkert at spise, men den er helt rå i midten. Der er selvfølgelig forskel på ovne, men det virker alligevel voldsomt at den skal have dobbelt så lang tid som du skriver
Vh Cecilie
Blomkålsgratin er bare mums og den her opskrift hvor blomkålen kommer rå i er langt bedre end med kogt blomkål…..syns jeg. Hvis jeg ikke har en rest kød – det kan være frikadelle, hakkebøf, kylling eller et stykke fisk – at spise til, laver jeg en frikadellefars og lægger i bunden af fadet inden gratinmassen hældes over. Hvis det skal være uden kød laver jeg tomatbøf til – det er bare lækkert 😊👍
Hej Jette
Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften.
Rigtig skøn weekend til dig
Kh Ann-Christine
Hvor kommer parmesanost ind i billedet? Røres den i sovsen eller drysses den på toppen?
Sorry, nu fandt jeg det.
Plejer at bruge morneysovs i stedet for opbagning. Fungerer super og er en del nemmere👍
Passer tiden på 1t 30 min? Tager det virkelig 1t at forberede Blomkålen og lave sovsen? Mvh Jette
Hej igen :) min far lærte mig at lave gratin; i 70’erne; så jeg pensler formen med smeltet smør/margarine, afkøler og pensler endnu et lag smør. Drysser rasp i og sikrer at det lægger sig jævnt. Det betyder at ikke kun toppen er knasende sprød, men hele kanten.
Mariann
Jeg har forsøgt mig med denne her i en mælkefri-version med kokosolie og soyamælk istedet for smør og alm mælk. Det blev meget vellykket! Lige sagen på eb kold og våd efterårsdag.
Ved du hvor mange kalorier sådan en lækker blomkålsgratin indeholder? ☺️
Pr 100 g = Ca. 101 kcal 🙂
Der er desværre ikke beregnet kalorier på mine opskrifter her på Valdemarsro.
Men vi overvejer at tilbyde det i premium på et tidspunkt, men der går lige lidt, for det vil tage en del tid at få det beregnet på alle opskrifter ;)
Kh AC
Hej
Citat:” Tilsæt mere mælk hvis nødvendigt for konsistensen” – Ja – godt så – men hvordan skal konsistensen da være????? – det ved jeg i al fald ikke – og andet spørgsmål: hvor stor skal skålen / fadet være til denne portion?
Mvh en nybegynder udi gratin :-)
Hej Erna
Til det er en god cremet sauce.
mit fad er ca 25 cm i diameter
Kh AC
Hej Ann-Christine
Tak for dine altid gode og gennemarbejdede opskrifter. Inklusiv denne. Men dit fad er vel ikke 5cm i diameter.. som et vandglas?? ;-)
Mange tak for din hilsen :) – og ja, der var da lige en tastefejl, det er fluks rettet ;)
Kh AC
Skulle lige tjekke ud, om du kommer rå blomkål i, eller om du koger den lidt først.
Jeg har lavet blomkålsgratin et par gange den seneste tid og for mig er det ikke bare noget oldemor lavede, jeg synes det er vildt hipt og godt. Mums. Sidste gang kom jeg en rest kartoffelmos i. Det fungerede SÅ godt!!
Hej Christian
Det er jo lidt en smagssag om blomkålen skal koges eller ej – så hvis du synes det er et hit, så endelig bare gør det.
Jeg blev selv først rigtig vild med blomkålsgratin efter jeg lod være med at koge blomkålen først. Havde justeret helt ned til 1 minut kogetid og droppede det tilsidst og jeg synes det smager bedst uden det bliver kogt.
Lyder super lækkert med kartoffelmos i også :)
Kh Ann-Christine
One of my favourite dinners as a kid. Haven’t had it in years. So excited to make it for my family in Montreal. Tak
Hej . Jeg er ret sikker på den skal have 1 time i ovnen og ikke en halv. Mvh lars
Jeg plejer kun at give den som beskrevet i opskriften :)
Kh AC
Jeg finder altid inspiration og lækre retter her hos Valdemarsro. Og har lige lavet gratinen, som var ingen undtagelse. Tak!
Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre :)
Kh AC
Uhm! Det er en af vores favoritretter :-) Og en ret, hvor det efter min mening, er nemt at undvære kød, da den har så meget smag i sig selv.
Så dejligt ♡ – og jeg er helt enig :)
Hejsa
Du skriver, at man skal bruge kogevand fra blomkålen. Kan jeg bruge bouillon, hvis jeg ikke koger blomkålen først? Og passer mængdeangivelserne af væske så stadig?
Bh Gry
Hej Gry,
Bruger du appen? Der er det nemlig ikke opdateret og en fejl at jeg har fået skrevet det med
Kh AC
Vækker dejlige minder. Må prøves igen.
For dem, der ikke har prøvet opskriften før mangler starten af beskrivelsen måske – det med at blomkålen skal koges, så vandet er klar til saucen ?
Undskyld, jeg skulle have læst videre under dine tips. Så havde jeg fanget det.
God dag ❤️
Hej Gitte
En skøn klassiker.
Jeg koger ikke blomkålen først i min opskrift, for som beskrevet synes jeg det giver et bedre resultat, så opskriften er helt som jeg laver den ♡
Kh Ann-Christine
Det ser lækkert ud! Men kan man mon skifte mælken ud med soya- eller havremælk?
Måske, jeg har ikke prøvet det, så ved ikke hvordan det bliver i retten, men det er helt sikkert forsøget værd :)
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Jeg er vild med blomkålsgratin! Har du erfaring med at bruge frossen blomkål? Jeg har sjældent adgang til frisk blomkål, da jeg bor i Grønland :)
Det har jeg desværre ikke, så ved ikke hvordan det bliver i retten, men det er helt sikkert forsøget værd :)
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Egentlig en gammel ret men stadig ny og velsmagende. Jeg har brugt den i over 60 år men holder stadig meget af den
Det er en dejlig klassiker ♡
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Mmmm…. Jeg får flashback til min barndom. Der fik vi vistnok altid rugbrød og smeltet smør (?) til, så vidt jeg husker.
Jeg må prøve din opskrift snart – blomkålsgratin er gået i glemmebogen her :-)
Lavede gratinen i aftes, den smagte fantastisk. Fulgte opskriften til punkt pg prikke???
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Hvor dejligt! Der er noget ret hyggeligt ved at genopdage de gamle retter :)
God fornøjelse med den
Kh AC
Uhm, det ser lækkert ud. Måske skal jeg udfordre mit barndoms gratin-traume ?
Hvis jeg nu vil lave det i mindre ramekiner, så hver får sin egen portion, hvor lang tid i ovnen tror du så de skal have?
Det ville være synd andet end at bruge blomkåls vandet , laver altid en ekstra i en foliebakke , til nem mad en anden dag. En rest skinke i tern eller lignende, kommer vi også i.
Kan man lave det på forhånd og sætte det på køl, også i ovnen senere på dagen?
Nej, det tror jeg ikke vil blive så godt.
Kh AC
Jo jo jo det er mega godt dagen efter… I køleskab med resterne .. og næste dag skærer du gratinen ud i ca 1 cm tykke skiver og steg skiverne i smør på panden… uuuhhhmmmm lækkert.
Det synes jeg du skal prøve, det er så lækkert og måske gør det også lige forskellen for dig at blomkålen ikke koges først :)
I mindre ramakiner vil jeg nok give dem 20 minutter.
God fornøjelse
Kh AC