Blinis med stenbiderrogn
Den første smag af foråret i køkkenet er uden tvivl den friske stenbiderrogn – det er akkurat lige så stor en fryd som når man spotter den første vintergæk i haven hvert år.
Foråret er på vej, stenbiderrognen er landet og fåes frisk og lækker hos fiskehandleren. Stenbiderrogn er i sæson fra februar til starten af maj, alt afhængig af vejret. Den friske stenbiderrogn er fantastisk lækkert i selskab med nylavede blinis, cremefraice, dild, rødløg og et glas kølig hvidvin. Det er smagen af forår!
Prøv også: min opskrift på luksus stjerneskud >>
Arbejdstid 25 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Stenbiderrogn på blinis
- Blinis
- 2 dl mælk, stuetempereret
- 20 g gær
- 100 g boghvedemel
- 50 g hvedemel
- 1 æg
- 0,50 tsk salt
- 1 spsk smør, til at stege i
- Derudover
- 200 g stenbiderrogn, frisk
- 1 dl cremefraiche 38%
- 1 rødløg, finthakket
- 1 håndfuld purløg, finthakket
- 1 håndfuld frisk dild
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom mælk i en skål og rør gær ud i mælken, pisk derefter boghvedemel, hvedemel, salt og æggeblomme i dejen. Sæt æggehviden til side til senere.
Lad dejen hæve med et rent viskestykke over på køkkenbordet i 1 time.
Pisk æggehviden stiv og vend den forsigtigt i dejen.
Smelt smør på en pande og kom små klatter dej på med en spiseske. Steg blinis gyldne på begge sider.
Anret de lune blinis med stenbiderrogn, creme fraice, rødløg, purløg og dild
Gær. Du skriver 20g her på siden, men 12g i videon – hvad er korrekt?
Jeg bruger 20 g, til hævetiden på en time. Men har du længere tid kan du fint bruge mindre gær og lade den hæve lidt længere.
Hævetiden kommer også an på hvor varmt der er i køkkenet, så derfor har jeg justeret den lidt op ift videoen :)
God fornøjelse med dem
Kh Ann-Christine
Kan man bage dem om formiddagen, køle af og pynte dem om eftermiddagen og så servere dem om aftenen.
De skal gerne kort lunes og anrettes først lige inden servering, men ellers ja, du kan fint stege dem tidligere og køle dem af.
Kh Ann-Christine
Hej,
Kan det passe at man skal bruge 100g gær til 20 personer som der står i opskriften?
Nej, det skal man ikke. Helt generelt skal man ikke gange gær op med samme antal som resten af mængden i en opskrift.
Jeg ville bruge omkring 30-40 g gær til 20 personer.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg ved ikke lige hvorfor, men efter dejen stod 1 time, boblede den og duftede helt vildt af gær. De smagte også forfærdeligt gærede😭
Det lyder til at dejen har stået meget varmt.
Kh Ann-Christine
Hvor mange blinis med stenbidderrogn skal man beregne pr person, når de skal bruges som forret?
3-4 pr person, som en lille forret vil være passende. De mætter dog ikke så meget, så det kommer an på hvad der ellers serveres.
Kh Ann-Christine
Dejligt for en nybegynder at se din video og bagefter laved det efter opskriften!! Stor tak! Men kan man fryse stenbiderrogn – jeg har alt for meget til to :-)
Kære Ann-Christine. Tak for dine fantastiske opskrifter og dine lækre kogebøger. Vi skal have gæster på lørdag og jeg vil kaste mig ud i blinis, da det vist er sæson for stenbiderrogn. Har du et par gode forslag til hovedret? Er det for meget med 2 gange fisk? F.eks laks.
Bedste hilsner
Carina
Hej Carina,
Tusind tak for din søde hilsen :) Jeg har lige haft lidt travlt et par dage, så får først svaret nu – har du mon fundet på noget godt at servere?
jeg synes fint man kan servere stenbiderrogn til forret og en fiskeret til hovedret.
Ellers kunne det være fx disse lækre kyllingeruller med pistacie eller kylling med honning og sennep med knuste kartofler og 1-2 gode salater.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Jeg har en klage.
Dine opskrifter er for gode …
For 6 år siden (er det vist) havde vi en russisk nytårsaften, hvor vi blandt meget andet serverede blinis (m. kaviar, lakse/torskemousse, blåbærmarmelade mv.).
Vi var 10 pers. og jeg havde med hjælp fra din opskrift lavet 120 blinis (rigeligt – i forventning om at have nogle ekstra til de efterfølgende dage).
Men DE FORSVANDT sgu. Nul-nada-ingen blinis til overs.
Din opskrift er simpelthen ALT FOR GOD.
Hvem kan man klage til??
[Nu endte det så med, at vi måttes spise bortscht i en uge efter – det var også lækkert, men det er en anden historie].
Tak for en inspirerende hjemmeside +++
kh niels
Kære Niels
Mange tusind tak for din søde hilsen.
Det er jeg virkelig glad for og det lyder som en helt forrygende lækker nytårsmenu med masser af lækkerier.
Det gør mig rigtig glad, at du har glæde af mine opskrifter.
Rigtig godt nytår!
Kh Ann-Christine
Vi har i over 30 år spist blinis til frokost juleaftensdag, og nu står den årlige portion dej til hævning. nu skal jeg til at gøre tilbehøret klar ( dild- laks-rødløg og creme fraiche) Så venter vi på familien er kommer med champagne. Rigtig glædelig jul
Det lyder så hyggeligt og som en virkelig dejlig tradition.
God fornøjelse og glædelig jul til jer
Kh Ann-Christine
Kan man lave dejen til formiddag og lade dejen stå til om aftenen?
Ja, så blot lad den hæve en halv time på køkkenbordet og sæt den derefter i køleskabet tildækket. Tag den gerne ud af køleskabet 30 minutter før du steger blinis.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej,
Ville man kunne lave blinis’ dagen før, og så inden servering lige lune dem i ovnen dagen efter?
Det kan du godt
God fornøjelse
Kh AC
Skal man salte stenbiderrogn og hvor længe inden?
Fantastisk opskrift! Lige prøvet den – super god :-) Tusind tak, Ann-Christine!
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Anvendte din opskrift til blinis igår. Meget, meget vellykket. Takker mange gange.
Hvor er det dejligt at høre!
Tusind tak for din søde tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Kan man blande dejen og vente med at bage blinis’erne?
Du kan sagtens koldhæve den i længere tid, blot hold øje med den så den ikke overhæver
Kh Ann-Christine
Nemt og de bliver super fine.
Lavede dem på almindelig pande i små 6-7 cm diameter og fik 25.
Fint til 6 mennesker hvis der er lidt andre tapas/forrets-tingeling ved siden af.
Frisk lavet er helt sikkert bedst for man får lige en fin lille sprød skorpe der forsvinder ved opbevaring.
Jeg lavede dem dagen i forvejen (tidsnød) og det duer helt sikkert også. Bare pak dem tæt ind (brugte plastfolie) når de er helt afkølede og opbevar på køl til dagen efter.
Valdemarsro – mit favorit go to place for afprøvede og faktisk lette men alligevel utroligt velsmagende opskrifter!
Jeg snyder lidt når jeg laver blinis. Jeg steger dem på vaffeljernet. De bliver perfekte.
Så fint et tip! Tak for at dele
Kh AC
De bliver rigtig gode og jeg fik 21 stykker af dejen. Da jeg kun skulle bruge 12 stk har jeg kommet resten i fryseren. Optøet og lunet på en pande – smager de som nybagte.
Jeg har serveret dem med skyr og rejer pyntet med dild og tun kan også bruges.
Tusind tak for din søde hilsen, og skønne tilbagemelding på min opskrift – hvor er det dejligt at høre og hvor lyder de lækre med den topping! :)
Kh Ann-Christine
Kan jeg stege/bage blinis dagen før?
Ja, det kan du godt
Kh AC
Har lige lavet disse dejlige blinis, tusind tak for opskriften! Valgte att toppe dem med lidt håndpillede rejer udover det der står i opskriften, det blev de bestemt ikke dårligere af :-) Jeg kom til at vende æggehviden i dejen inden den hævede, men det virkede ikke som om det var noget problem (nu har jeg iofs aldrig lavet blinis før, men de smagte godt).
Vi spiste dem som hovedret sammen med lidt brød og en god salat og en flaske Kophet. Og nu føler vi næsten at vi har været på en lille ferie i Rusland. ;-)
Uhm, hvor det lyder lækkert og som et skønt festmåltid.
Tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
I opskriften står der 20 g gær. I videoen synes jeg, du siger 12. Hvad er mon bedst?
Begge dele fungere glimrende, det er blot et spørgsmål om hævetid. Jeg bruger som regel omkring 20 g til disse.
Hej og tak for skønne opskrifter. Kan man fryse disse blinis?
Venlig hilsen
Lena Lassen
Ja, det kan du sagtens.
Et lille tip – i Valdemarsro app, får du altid tips om fryseegnethed til alle relevante opskrifter :)
Kh AC
Kan de fryses ned? :)
Det vil jeg næsten tro at de fint kan :)
Hej Valdemarsro,
Er det nødvendigt at bruge boghvede eller man kan bare bruge hvedemel?
Hilsen Olivia
Du kan fint bruge hvedemel, resultatet bliver en smule anderledes – men helt sikkert stadig lækkert og velsmagende!
Kh AC
Kan man lave dejen dagen før, og sætte på køl i køleskabet?
Du kan nok fint koldhæve den, brug i så fald blot 5 g gær.
Hej Ann-Christine!
Tak for dine ALTID lækre og enkle opskrifter!!!!! Kan se at du tidligere har skrevet at der ca bliver en 20-25 blinis af opskriften her….men i Youtube videoen siger du der bli’r 2 pandefunde…(dvs 14stk) Hvad “passer?! De venligste hilsner fra Malene!
Hvor er du sød! Det er jeg glad for at høre ♡
Tja godt spørgsmål … ;) Kan se kommentaren med de 20-25 er nogle år gammel, men jeg vil anbefale at lytte efter videoen og regne med 14-15 stykker, så er der ihvertfald nok :)
Kh AC
Tusind tak for hurtigt svar!!! Så vil jeg kaste mig ud i projekt blinis i morgen og nyde en masse friske stenbidderrogn sammen med familien!
Lyder som en skøn ide!♡
Nu har jeg jævnligt fuldt med på diverse gode opskrifter og tusind tak for det og god inspiration.
Jeg ville høre om, du har en ide om, hvor længe før servering, at man kan lægge blinis sammen – så forberedelse i sidste øjeblik minimeres :)
Tusind tak for din søde hilsen, Marie – det er dejligt at høre :)
Du kan fint bage dem i forvejen (samme dag eller dagen før) og lune dem i ovnen inden servering.
Kh AC
Nåh. Nej mere, hvornår jeg kan lægge fyld på. De behøver ikke at være lune ved servering, da jeg ikke syntes at fyldet fungerer så godt med, at de er lune. Men ville jeg kunne ligge fyld på dem 1 times tid før de skal spises, så de bare kan serveres? :)
ahh, så er jeg med :)
Jeg har ikke prøvet det, da vi altid anretter i skåle og selv kommer fyld på ved bordet – så jeg må være dig svar skyldig på om de kan holde sig pæne i en times tid. Brug evt gerne 38% cremefraiche, det tror jeg vil give det bedste resultat i det tilfælde.
Kh AC
Jeg vil lige slå et slag for blinispanden ?
Hjemme hos os laver vi jævnligt blinis, kikærtepandekager og majspandekager, og ind imellem amerikanske pandekager til brunch. Og vi elsker vores blinispande, som er en Skeppshult støbejernspande! Alle slags pandekager bliver bagt på den, og de bliver perfekt runde, små og appetitlige.
Og tak for denne opskrift på blinis. Jeg har lavet dem med bagepulver, men ville gerne finde en opskrift med gær i stedet. Nu står dejen og hæver, og jeg glæder mig til at smage bliniserne om en times tid, når vores to døtre kommer til brunch.
Lyder som en hyggelig søndagsbrunch!
Tak for din søde hilsen, det kunne da godt være vi skulle overveje en blinispande ;)
Jeg er på glutenfri kost for tiden, så kan jeg erstatte hvede/speltmel med noget andet? Rismel fx eller bruge 100 boghvedemel?
Du kan fint erstatte med både rismel og boghvedemel i denne opskrift :)
Selvfølgelig er det dygtige Ann-Christine, som har en lækker blinisopskrift, når man står og mangler det. Det kan vel lære mig, bare lige at tjekke her først.
Tak for din fine blog!
:) dejligt at du fandt opskriften og tusind tak for de søde ord <3
Hej Ann- Christine.
Jeg er meget begejstret for dit nyhedsbrev og har prøvet mange af dine dejlige opskrifter. Men een ting forstår jeg ikke, og det er : hvordan kan dine tvillinger blive ved med at være 6 år ?? Kan du ikke bare skrive du har to børn, eller to skolebørn så skal det ikke laves om hvert år. Nu har jeg fået dit nyhedsbrev længe, og jeg fatter ikke, at dine to børn ikke bliver ældre.
Mvh
Lisbeth Kingo
Hej Lisbeth,
Tusind tak, det er rigtig dejligt at høre at du er glad for nyhedsbrevene og opskrifterne her på bloggen :)
Jeg kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet mht Johan og Julies alder. Synes du de har været 6 år ualmindelig længe? :) Jeg synes jo omvendt at tiden går alt for hurtigt og at denne dag i 2009 var lige for et øjeblik siden: http://www.valdemarsro.dk/guldklumper/
Men ja, de er altså stadig 6 år, og det har de så været lige siden deres fødselsdag i maj sidste år og bliver ved med i nogle måneder endnu. Synes faktisk ikke det er uoverkommeligt at rette det den ene gang om året og min svigerfar er flink at huske mig på at rette det til hvert år her på bloggen.
Kh Ann-Christine
Hej!
Kan dine blinis laves dagen før? Så de stadig er gode til servering dagen efter? Og hvordan er det med stenbiderrogn om efteråret?
Vh Kirstine
Hej Kirstine,
Det kan de godt og så bare lune dem inden servering. De er dog nok bedst når de laves på selve dagen, tror jeg.
Stenbiderrogn er en forårsting – det fåes ikke friskt eller af god kvalitet her om efteråret. Jeg ville i stedet bruge røget laks, en laksemousse eller lakserilette som denne: http://www.valdemarsro.dk/lakserilette/
Kh AC
Kan man bage dem dagen før…? Eller bliver de kedelige af det?
Jeg har ikke prøvet det, så det må komme an på en prøve
Vi havde stort held med at bage dem aftenen før og servere dem næste dag til frokost – lettere opvarmet…
Hey elsker din mad så fedt
Hvor mange blinis bliver der cirka af sådan en portion…?
Jeg vil tro at der bliver omkring 20-25 stykker.
Ja, det passer meget godt, men er 5 pr. person ikke lidt voldsomt som forret?
Det kommer helt an på hvad man skal servere til hovedret, dessert mv.
Jeg beregner 3-5 pr person.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine