Blåbærtærte med frangipane
Blåbærtærte med frangipane er blandt mine mange yndlingskager. Den er både nem og usandsynlig lækker!
Det er helt enkelt en klassisk mørdejsbund, en lækker frangipane, som er en lækker tyk italiensk mandelcreme, der gør tærten lækker og smovset og derudover rigelige mængder blåbær af den vilde nordiske slags, der er helt gennemblå og fyldt med farve og antioxidanter.
Kagen er stjernegod og skøn at nyde både lun og nybagt og dagen efter den er bagt.
Prøv også: min bedste opskrift på chokoladekage >>
Arbejdstid 25 min.
Antal 6 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Blåbærtærte med frangipane
- Mørdej
- 240 g hvedemel
- 50 g flormelis
- 1 knivspids salt
- 120 g smør, koldt
- 1 æg, sammenpisket
- evt. lidt koldt vand
- Frangipane
- 100 g smør, stuetempereret
- 100 g sukker
- 2 æg
- 100 g mandelmel
- Fyld
- 225 g frosne blåbær
- Til servering
- 1 dl cremefraiche 38%
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Mørdej
Kør hvedemel, flormelis, salt og smør lynhurtigt i en foodprocessor, til det er ensartet. Saml dejen i en skål med sammenpisket æg og evt. lidt koldt vand hvis nødvendigt. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir og sæt den på køl i 30 minutter.
Smør en tærteform på 24 cm i diameter og læg tærtedejen i formen. Tryk den flot til i kanten og skær kanten til, så der er en pæn afslutning på kagen.
Prik huller i tærtebunden med en gaffel og læg et stykke bagepapir over tærtedejen. Fyld bunden med tørrede bønner eller bagekugler og blindbag tærtedejen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i ca. 15 minutter.
Frangipane
Pisk smør og sukker luftigt og pisk derefter æg i et ad gangen. Vend mandelmelet i.
Fordel frangipanecremen på mørdejsbunden, drys alle blåbærrene over og tryk dem en anelse ned i cremen.
Bag blåbærtærten i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 30 minutter, eller til frangipanen er gylden.
Server tærten med en god klat cremefraiche, vaniljeis eller flødeskum.
Hej
Jeg bor i et område der vrimler med blåbær, og planlægger at lave tre til min kommende runde fødselsdag. Jeg kan dog ikke lige overskue at lave det hele på dagen (eller dagen før) så overvejer at bage en ad gangen, og så smide dem i fryseren. Kan man det?
Venlig hilsen Lone
Hej Lone
Hvor lækkert!
– og ja, de kan fint fryses. Rigtig god fornøjelse med dem :)
Kh Ann-Christine
Kan man bruge hvedemel istedet for mandel mel?
Det kan man ikke, men hvis det er fordi du gerne vil undlade mandlerne, så kan du alternativt vælge fx hasselnødder eller pistacie til en alternativ frangipane.
Ellers skal der helt andet fyld til tærten :)
Kh Ann-Christine
Skal frangipanen sætte sig? Den bliver ved at være flydende?
Den må gerne være skælvende og blød. Den sætter sig først helt når kagen er kølet af.
Kh Ann-Christine
Jeg lavede din blåbærtærte og squashkage her i weekenden, de blev rost til skyerne 😊 det er nogle vildt gode opskrifter.
Det er ikke sidste gang jeg laver dem👍
Hilsen Maiken
Hej Ann-Christine ,
Jeg har flere gange lavet din blåbærtærte – så lækkert! Jeg har skrevet opskriften ned i min lille opskriftsbog, men forleden var jeg på besøg hos en ven og lavede den, så jeg gik efter opskriften her på bloggen. Dejen blev helt mærkelig, alt for tør, og alt for meget! Så jeg tænkte bare, at jeg nok var kommet til at afveje noget forkert… Men så lavede jeg den igen i går, nu efter opskriften som jeg havde skrevet ned for nogle år siden, og så viste det sig, at den faktisk er en del anderledes! (Ikke fyldet, kun dejen) Hvad er meningen med ændringen..? Jeg synes den gamle opskrift var langt bedre!
Kh,
Maria
Hej Maria
Mange tak :)
jeg har opdateret den så jeg synes den blev lidt bedre – i forbindelse med at jeg lavede min kagebog :)
Men det er jo selvfølgelig altid smag og behag
Kh Ann-Christine
Hej :-)
Jeg har før forsøgt mig med blåbærtærte m. frosne bær og her blev tærten meget våd. Hvordan undgår jeg det? :-)
Det synes jeg aldrig rigtig at have oplevet selv. Kan der have været meget overskydende frost/is ved?
Kh Ann-Christine
Jeg skal lave rabarbærtærten og blåbærtærten, begge i morgen. Vil det fungere at følge rabarbertærte opskriften til bunden til begge tærter så jeg ikke skal lave to seperate bunde? Den smager så godt.
Ja, det vil du fint kunne :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej, efter at have plukket de lækreste brombær med min søn, ville vi prøve at omsætte dem til lækker kage og faldt over din opskrift. Men hvordan skal konsistensen ende? Havde måske forestillet mig at det ville blive lidt sprød ovenpå, men den er helt blød. Flot gylden brun, men blød. Hvordan ved jeg at den er færdigbagt? Den smager godt, men er bare lidt i tvivl om konsistensen. Mvh Louise
Hej Louise,
Den bliver ikke sprød, men skal bages til frangipanen har sat sig.
Kh Ann-Christine
Hej
Tror du den kan laves med solbær eller er de for “stærke “ i smagen ?
Mvh Louise
Det tror jeg vil være rigtig lækkert :) Men afhænger selvfølgelig af hvor vild man er med solbær i kager.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg skal prøve at bage din tærte i morgen, og jeg er spændt på at smage den :)
Vil I den forbindelse spørge dig, om du bruger færdigkøbt mandelmel, eller om du maler det selv? Jeg har tidligere malet mandler i en kaffekværn, og overvejer også at gøre det til denne tærte, men hvor fint skal de i så fald males?
På forhånd tak for svar.
Mvh. Ann-Kirstine
Hej Ann-Kirstine
Jeg køber færdigmalet mandelmel, men du kan sagtens male det fint selv på kaffekværnen.
God fornøjelse
Kh AC
Jeg skal lave minitærter til min datter barnedåb. Min tanke var at bage tærterne fyldt med lidt frangipane og pensle dem med chokolade. Så tænkte jeg at fryse dem ned og tage dem op dagen før de skal serveres. Kan man det?
Hej Mia,
Det vil jeg sagtens tro du kan – blåbærtærten kan uanset fint fryses som den er her også efter den er bagt.
Kh AC
Hej. Jeg overvejer at prøve denne tærte i morgen med nogle blåbær, jeg selv har plugget. Mit spørgsmål lyder:
Ville man kunne tilsætte lidt spiritus af en eller anden art i mandelcremen? F.eks. en tør sherry.
Hej Anders,
Ja, det vil da være lækkert! Jeg har selv gjort det et par gange med 2 spsk mørk rom i, det smager skønt.
God fornøjelse
Kh AC
Skøn kage. Har virkelig fået gode anprisninger af vores gæster.
Hvor er det dejligt at høre! Tak for din fine tilbagemelding på opskriften
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Hejsa
Din frangipane skal bages igen, denne gang som en peach melba variant. Tror det bliver lækkert
Vh Jette
Hej Jette
Det lyder virkelig også lækkert! Rigtig god fornøjelse
Og skøn sommer til dig
Kh Ann-Christine
jeg elsker bare dine kager , jeg spiser dem hver dag :D
Hej Ann-Christine
Tærten er et hit. Min oldtudsegamle mor elsker når jeg har den med til kaffevisit, og efterlader resten hos hende.
Tror du man kan samle hele tærten og fryse den før bagning? Mørdejen er jo ikke noget problem, men hvad med frangipane? Har du prøvet at fryse den?
Hej Annette
Hvor er det en skøn ide, og tærten kan sagtens bages færdig og fryses, og måske kan den også fint fryses ubagt, det har jeg faktisk ikke forsøgt mig med.
Kh AC
Hej! Jeg vil høre dig om du tror det ville være godt at lave en kombi af denne og din blåbærcrumble – her tænker jeg at tilføje frangipane til crumblen.
Uhmm – det tror jeg vil være skønt :)
Hej Ann Christine
Ved frosne bær- vil du så tø bærerne op inden brug?
Jeg har selvplukkede bær, som bliver lidt bløde efter optøning, så de er svære at trykke ned i dejen,- så tror du jeg kan tilføre dem frosne?
Vh Lene
Hej Lene,
Jeg kommer dem altid selv bare direkte i kagen fra frost :) Det fungere fint.
Kh AC
Hej,
Hvor lang tid kan tærten holde sig frisk? skal bruge den på søndag, men tænkte at bage den i god tid, som idag.
Hilsen Sara
Den kan sagtens bages 1-2 dage før har jeg testet, men har ikke forsøgt mig med 3 dage før … så jeg kan ikke sige det med sikkerhed, men mon ikke det går. Opbevar den i så fald i køleskabet.
Kh AC
Jeg har lavet denne skønne tærte flere gange.
Foretrækker du at servere den lun eller kold fx med drysset flormelis over?
Hvis den er bagt dagen før – ville du så fryse den?
Jeg kan faktisk lige godt lide den lækre tærte lun og friskbagt som dagen efter. Synes den er skøn på hver sin måde.
Den kan sagtens holde sig 2-3 dage på køl uden at blive frosset, men kan også sagtens fryses ned.
Kh AC
Hejsa
Jeg skal bage denne her lækre opskrift med rabarber. Hvordan vil du tilberede dem ifh. størrelse på stykker osv…
Skal den have lige så lang tid i ovnen?
Jeg laver den også en dag før, så vil du anbefale at putte den i køleskabet natten og og så lune den næste dag?
Tak for en god blog :D
Hej Magnus,
Jeg vil anbefale stykker a 1 cm og så endelig tage højde for syrligheden, hvis rabarberne er meget sure.
Den kan sagtens bages dagen før, opbevares på køl og tages blot ud en lille times tid inden servering. Her kan du fint lune den i ovnen, men det er ikke et must.
God fornøjelse og mange tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Er det creme fraiche du servere til?
Ja, det er det – alternativt er flødeskum eller vaniljeis også et hit!
Mon man kan lave tærten om formiddagen, stille den på køl og så sætte den i ovnen, når hovedretten bliver serveret.
Jeg vil forslå at bage den næsten færdig, blot give den 4-5 minutter mindre end hvis du bagte den færdig. Stille den på køl og bage den færdig 10 minutter inden servering.
Jeg ejer et dejligt sted hvor vi lejer ud til kursus, ferie og selskaber. Vi bruger tit dine opskrifter og de fungerer HVER gang. Mange tak for gode ideer og lækre opskrifter. I den kommende weekend skal der fejres 85 års fødselsdag på vores Lønborggård i Midtjylland. Gæsterne skal bla.have blåbærtærten, den bliver helt sikkert et hit.
Hvor lyder det hyggeligt! Rigtig god fornøjelse med weekendens fødselsdagsfest ♡
Min søn tåler ikke mandler og nødder. Har du et forslag til hvad der kan bruges i stedet for mandelmel?
Jeg vil faktisk allerhelst i stedet anbefale at lave en anden tærte, hvis det skal være uden nødder, fx denne frugttærte og blot undlade marcipanen i den
Skal det være mandelmel der anvendes?
Ja, en frangipane er en mandelcreme, og her kan ikke undværes mandelmel :)
Kan den mon laves med jordbær?
Jeg skal have dessert med til Skt. Hans aften og tænker den er et godt bud :-)
Jeg har ikke prøvet den med jordbær, men er sikker på at det også vil være godt
Jeg gik all in, og lavede den med et mix af jordbær, blåbær og hindbær, og det blev SÅ godt. Alle om bordet var meget begejstrede for resultatet, det er ikke sidste gang, den skal med til fest :)
Tak for en god opskrift!
Mange hilsner
Vibeke
Hvor er det dejligt at høre ♡ Tusind tak for din søde tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg glæder mig allerede til at bage denne tærte…den lyder lækker.
De vilde blåbær har jeg haft svært ved at finde… i hvilket supermarked plejer du at købe dem?
De er en fast del af Brugsens änglemark frosne blåbær, og jeg har også fundet dem i Rema og føtex
Rigtig god fornøjelse med bagningen :)
Kh AC
Tak☺️
Den er så lækker! En ny yndlingskage.
♡