Bergamotte Marmelade
Bergamottemarmelade er så lækkert og virkelig skønt som tilbehør til ostebordet og på en dejlig ostemad og en nybagt bolle.
Denne marmelade er meget aromatisk. Sød og bitter på én gang og den er så skøn til en fed cremet ost.
Bergamotte er en citrusfrugt, som er meget aromatisk duftende og som nok er mest kendt for at blive brugt i Earl Grey te. Frugten er i sæson i december og januar og kan være lidt svær at få fat i herhjemme. Spørg hos grønthandleren eller find dem online.
Prøv også: min opskrift på appelsinmarmelade >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 2 glas
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Bergamotte Marmelade
- 5 øko bergamotte
- 2 spsk frisk rosmarin, finthakket
- 500 g sukker
- 2 dl vand
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skyl bergamottefrugterne grundigt og riv skallen fint i en gryde. Skræl bergamottefrugterne og kasser den hvide hinde under skallen. Skær frugtkødet i små tern og kasser alle kerner.
Kom bergamottefrugtkød i gryden med fintrevet beergamotteskal. Kom også finthakket rosmarin, sukker og vand i gryden og kog marmeladen op.
Lad det simrekoge i 30-40 minutter uden låg.
Hæld den varme marmelade på rene skoldede glas.
Jeg køber bergamotterne hos Camilla Plum på Fuglebjerggård (og får dem sendt, da jeg bor i Esbjerg).
Jeg laver min bergamot-marmelade med gule mirabeller og bergamotter. Det er- uden sammenligning – min absolut ynglings marmelade. Den smager som smeltede – men let syrlige alteabolcher.
Jeg har ikke prøvet din marmelade endnu, men den er “på programmet ” til næste syltedag.
Jeg har lige købt en frygtelig mængde bergamot frugter, da jeg elsker smagen i både te og bolcher. Jeg har prøvet din opskrift, og er meget forbavset over at althea bolche smagen udebliver. Det smager syrligt og har en næsten besk eftersmag. Jeg har kogt det mørt inden sukkeret blev tilsat, selv efter dobbelt sukker er det uspiseligt. Hvad kan jeg have gjort forkert. Jeg er en erfaren marmelademager, så min forbavselse er stor. Jeg havde set det som pomeransmarmeladens overmand. Den rå frugt dufter heller ikke af det, jeg kalder “earlgrey teduft”. Vh Else
Hej Else
Hmm, ja det lyder mærkeligt. Bergamotte smagen og duften som man kender fra earl tea sidder i skallen, måske det er lidt for tidligt på sæsonen. Jeg plejer først at finde og købe bergamotte i januar, og indimellem fra midten af december.
Kh Ann-Christine
Jeg har netop lavet marmeladen – halv portion med to bergamotter og en citron. Jeg synes, den er meget bitter – er din også det?
Vh
Sidsel
Min blev tilpas bitter … men der er nemlig det med smagen bittert, at den opleves meget individuelt, så hvor den er tilpas for mig kan det være den er alt for bitter for dig. Omvendt så kan det også være at de citrusfrugter du har brugt har haft rigtig meget af den hvide hinde under skallen som indeholder stort set alle bitterstofferne i citrusfrugter.
Den bitre smag kan reguleres med sukker, så prøv endelig at komme et par spsk ekstra sukker i og se om det ikke bliver bedre :) Den kan evt koges op igen med sukkeret.
Kh AC
Tak for tip. Der var meget af det hvide i bergamotterne. Vil prøve at give det et opkog med sukker. Overvejede det også, men er ikke så marmelade-kyndig?
Jeg krydser fingre for at det lykkedes og bliver godt :)
Hej Ann-Christine!
Først et obligatorisk og stort tak for en dejlig blog med altid god inspiration. Det er skøn læsning.
Jeg har simpelthen et bergamotte-spørgsmål til dig. Jeg har aldrig smagt frugten, men kan forstå at det et dem, der giver smagen til det der farmor bolche, altheabolchet. Du ved, det der orange, ovale bolche, der bl.a. laves af bolchefirmaet evers. Smager frugten virkeligt ligesom de bolcher? For i så fald må jeg sende min grønthandler ud på mission.
Mvh. Lotte
Hej Lotte,
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre!
Selve bergamottefrugten gør ikke, synes jeg. Den er sur og bitter! Lidt som en citron, men med en smule mere bitterhed. Men når den bliver trylles om til marmelade og skallen bliver brugt (det er i skallen bergamotteolien sidder) så synes jeg sagtens man kan smage altheabolche smagen :)
Kh AC
Lavede de super gode fastelavnsboller til fødselsdag i weekenden – en klassiker hos os – succes hver gang :-)
Hvor er det dejligt at høre :) VI har også lige bagt dem igen, og det er virkelig også en yndlingsopskrift herhjemme <3
Hej AC,
Endnu engang tak for inspiration :-)
Jeg forstår ikke helt, hvad du bruger de der udrørte Chia-frø til? Er det bare noget du spiser ved siden af – for at få det sunde med fra chiafrøene?
Det bliver vel meget stift i det – gør det ikke?
God fornøjelse med fastelavnsboller og legegruppe. Det er så hyggeligt at møde ungernes kammerater :-)
Bedste hilsner fra Stine
Hej Stine,
Det var bare så hyggeligt igår – både med fastelavnsboller og legegruppehygge :)
Og ja, det er da også lidt spøjst det der chiadrik. Jeg så det på Pinterest, hvor det hedder Chia Fresco, og er med citronsaft, vand og chiafrø – vist en mexicansk drik, som er super læskende og tørstslukkende, så jeg tænkte at det måtte være sagen inden formiddagstræning. Det smagte dejligt og slet ikke så underligt som det lyder. Rør det bare godt rundt inden det drikkes, så bliver det heller ikke stift – mere sådan cremet.
Kh AC
Super lækkert!
Og rigtig fint at du lige skriver hvor man kan købe bergamotte henne. Jeg elsker smagen, men har aldrig set dem i en alm butik før..
:) Måske grønthandleren også kan skaffe dem hjem hvis man spørger efter dem …