Beef Wellington
Den lækre klassiker Beef Wellington er en klassisk engelsk ret med oksekød, svampe, skinke og sprød butterdej.
Det smager vidunderligt og selv om der er en del trin i opskriften, så er retten nu ikke vanskelig at tilberede. En del af den kan tilberedes og laves i forvejen, hvilket blot gør den skønne ret endnu mere skøn til festlige middage, som fx nytårsaften.
Prøv også: mine bedste opskrifter til nytårsaften >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Beef Wellington
- 1 kg oksemørbrad
- 1 spsk grov sennep
- 1 spsk dijon sennep
- 500 g champignon, finthakket
- 4 skalotteløg, finthakket
- 3 fed hvidløg, finthakket
- 1 tsk tørret timian
- 1 trøffel, eller trøffelolie
- 140 g serranoskinke
- 400 g butterdej
- 2 æggeblomme
- Derudover
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 1 spsk olivenolie, til stegning
- 1 spsk smør, til stegning
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Mørbrad, svampeblanding og skinke
Puds mørbraden af for sener mv, sørg for at den er ensartet i tykkelse og form, hvis den er mindre i enderne, så skær disse fra og steg dem til fx en salat eller lign.
Dup mørbraden godt tør og lad den hvile på en rist ved alm stuetemperatur i 30 minutter, hvor efter den duppes godt af igen.
Brun mørbraden godt af på alle sider på en varm pande med smør og olie. Tag af varmen og krydr straks derefter den varme mørbrad med salt og peber og smør den op med en blanding af dijon og groftkornet sennep. Lad den hvile, mens den trækker smag.
Steg champignon, skalotteløg, hvidløg og timian under omrøring på panden, kom lidt ekstra smør på, hvis nødvendigt. Sauter til al væden er helt fordampet. Lad svampeblandingen køle af på en tallerken og et stykke køkkenrulle, som kan suge evt. overskydende væde, der kommer når det køler af. Når det er kølet lidt af, dup for ekstra væde og riv trøffel i svampeblandingen.
Kom et stykke film på køkkenbordet og fordel serranoskinken på filmen, så hvert stykke ligger en cm ind over det næste. Fordel derefter svampe, løg og trøffelblandingen derpå i et ensartet lag. Læg oksemørbraden på, rul den sammen til en pakke og luk enderne med skinke. Filmen omkring skinken bruges som hjælpemiddel til at få pakken flot og ensartet og fjernes derefter.
Tip til at forberede i forvejen
Mørbraden kan hvile pakket ind i svampe og skinke, med film om og alle trin indtil her, kan således forberedes i forvejen, fx dagen før eller om formiddagen. Hvis du forbereder i forvejen, så tag ud af køleskabet 30 minutter inden næste step og sørg igen for at duppe godt af med køkkenrulle for overskydende væde, når filmen tages af.
Butterdejsindpakning
Mørbrad pakket ind i svampe og skinke, skal nu pakkes ind i butterdej. Lukningen skal være i bunden og placeres på et stykke bagepapir, sørg for at den er lukket godt hele vejen rundt – men sørg endelig samtidig for at der ikke bruges for mange lag af butterdej.
Pensl først med æggeblomme og skær derefter ridser eller udsmykning i butterdejen, for en flot servering. Her har jeg lavet små butterdejsblade til pynt, og ellers blot ridset den med en skarp kniv.
Bagning
Kom en pizzaplade i ovnen og varm den op til 225 grader, alm ovn. Hvis du ikke har en pizzasten, så kan du alternativt bruge en bradepande eller et stort ovnfastfad, som varmes op i ovnen.
Når ovnen er varm, skrues ned til 200 grader alm ovn, sæt stegen over på pizzastenen – uden bagepapiret under og bag i ca. 25-35 minutter til den har en kernetemperatur på 56 grader (brug gerne stegetermometer).
Lad derefter stegen hvile i 10 minutter, inden den serveres og skæres ud i tykke skiver af ca 1,5 cm med en skarp kokkekniv eller brødkniv.
Hvilken okse udskæring tænker du kunne være et godt alternativ? Lækker og overskuelig opskrift, tænker det skal prøves til en fødselsdags menu😍
Hej Sara
jeg har ikke testet det endnu, men kunne godt være fristet til at prøve den med nyretapper eller med en roastbeef.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man pakke den ind i buttedej et par timer før den skal i ovnen?
Det kan du fint gøre. Pak den gerne ind i film derefter og stil den på køl til den skal i ovnen :)
Godt nytår
Kh Ann-Christine
Hejsa
Jeg vil gerne servere Beef Wellington til nytår – dog har jeg et par venner som ikke spiser svinekød. Kan man undlade serrano skinken, eller kan jeg bruge et andet alternativ?
Mvh.
Ann Sofie
Hej Ann Sofie
Jeg overvejer om bresaola mon ikke kunne være et meget godt alternativ … jeg har ikke testet det af, men mon ikke det kunne fungere
rigtig god fornøjelse og godt nytår :)
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg har langtidsstegt en ribeye roast, som jeg så har tænkt, jeg vil pakke ind til en beef wellington. Men når nu stegen er stegt, hvor længe tænker du så, at den skal have i ovnen for at butterdej, skinke, svampe mv. bliver tilberedt? Og ved hvilken temperatur?
Tak for altid lækre opskrifter!
Vh
Martin
Hej Martin
Mange tak for din søde hilsen og det lyder jo vildt lækkert!
Jeg er i tvivl om du kan risikere at kødet bliver tørt og for gennemstegt ved at bage det igen til butterdejen er sprød. Der er ikke så meget hensyn at tage til svampene og skinken, den del skal nok blive fin, da svampene jo er tilberedt inden. Men butterdejen skal nok have mindst 20 minutter ved 200-225 grader for at blive smukt sprødt og gylden – og det er jeg i tvivl om stegen kan klare uden at blive tør.
Lad mig endelig høre om du prøver det af og hvordan det bliver :)
Kh Ann-Christine
Tusind tak for hurtigt svar. Jeg tror, jeg giver det et skud! :)
Jeg vender tilbage med en tilbagemelding.
Hej
Jeg har købt to ret store oksemørbrad og vil gerne lave denne ret, men er det bedre at skære dem ud, så der i alt blive 4 mørbrad, eller gør det noget ved mørbraden man skære den ud?
mvh Charlotte
Jeg ville tilberede dem hele, uden at skære dem ud
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Hvis jeg bruger trøffel olie i stedet for revet trøffel, hvor meget er anbefalingen så? ☺️
Det variere nok en del efter mærke og smag og behag.
Smag det godt til, så du synes den smager godt og tilpas af trøffel
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Ville man evt kunne bruge en kalvefilet i stedet for mørbrad?
ja, det vil være lækkert!
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvor stor en mørbrad til 6 voksne og 2 børn 😍?
Hej
Er det nok at pensle overlappet af butterdej og vende dette nedad, så der ikke siver væske ud. Min blev lækker men blød i bunden og væske sev ud.
Ja, det er det, men det kan godt være der siver væde fra steg og svampe ud.
Godt nytår
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Glædelig jul til dig og din familie.
Jeg er blevet begavet med et bagestål i julegave, så det lyder rigtig fint, hvis jeg kan bruge det til nytårsmenuen. Jeg håber, at jeg kan bruge bagestål i stedet for en pizzasten?? – men i brugsanvisningen til bagestålet står der, at man helst skal bruge bagepapir, når man bager på stålet. Vil det være OK? – Jeg har aldrig prøvet et bagestål før, så jeg er lidt på bar bund, men jeg glæder mig til at bage pizza og boller m.v. på det.
Mvh Ellen
Mange tak :)
Ja, det tror jeg da fint du kan. Varm endelig bagestålet godt op inden, så det er varmt når beef Wellington skal på.
Rigtig god fornøjelse og rigtig godt nytår
Kh Ann-Christine
Hej!
En idé til et krydderi i stedet for timian? Jeg prøver virkelig at putte den i alle opskrifter hvor det står, men jeg har bare svært ved at blive vild med det og det er som om, at det er det eneste jeg så kan smage i retten, så jeg håber du har et alternativ :-)
Hvad tænker du om oregano, merian eller basilikum? De tre kunne du prøve at eksperimentere med som et godt alternativ :)
Godt nytår
Kh Ann-Christine
Jeg prøver en af dem, tak! :-)
Hvis nu jeg køber en færdig fersk rulle butterdej (da jeg efterhånden har ret mange projekter igang til nytårsmenuen), vil “et lag” rundt om mørbraden være tilstrækkeligt – de er jo godt udrullet?
Godt nytår :)
Hej Mette,
Ja, det er blot et lag af en færdig rulle butterdej.
Rigtig god fornøjelse
Godt nytår
Kh Ann-Christine
Hej, kan man bruge en sous vide før man pakker den ind i butterdej? I så fald … hvor lang tid skal den så i ovnen?
Mvh Lisa
Jeg har aldrig prøvet med sousvide, så det skal jeg ikke kunne sige :)
Kh AC
Faktisk finden en opskrift i Sous Vide 2.0 kogebogen – med Ann-Christines opskrift som basis kan det ikke gå galt. Med dine opskrifter, har vi en vinder hver gang 👍. Skal selv prøve din opskrift, men forberede i sous vide nytårsaften – mit spm er, hvor meget trøffelolie skal der bruges – er bange for at over-/underdosere.
Tak for altid god inspiration.
Kan jeg evt. gøre det hele klar og så fryse den, og herefter stege den på selve dagen?
Vh Helle
Det er ikke forsøgt, så det skal jeg ikke kunne sige, men da optøning danner kondens, vil jeg ikke tro det bliver helt så godt som at lave den friskt.
Kh AC
Den skal prøves snarest, kan velsagtens også være en sommerspise. Jeg er lidt tvivl om butterdej, hvor tyndt skal jeg rulle den?
Du er virkelig god til at formulere dine opskrifter, så selv jeg forstår dem ??
Hej Tina,
Mange tak for din hilsen, hvor er det dejligt at høre :)
Jeg ruller butterdejen til en tykkelse på ca 1,5-2 mm.
Skøn dag til dig
Kh Ann-Christine
Hejs. Tak for din fantastiske side – jeg bliver SÅ inspireret af den. Jeg elsker beef wellington – min mand er ikke vild med svampe – så var gode råd dyre. Jeg lavede den portionsanrettet at to steaks af god kvalitet og så ellers bare på vanlig vis med min. Den til min mand lavede jeg med revet squash istedet for svampe – det blev smadder godt.
kærlig hilsen Jeanet
Sikke dog en fremragende løsning! ♡
Tusind tak for at dele det skønne tip og for din søde hilsen
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Endnu en lækker opskrift. Som wellington-nybegynder, vil jeg høre om du evt. vil lave en video, hvor du viser fremgangsmåde? :-)
Mange tak! Ja, det vil vi helt sikkert rigtig gerne på et tidspunkt :)
Kh AC
Kære Ann-Christine,
Tak for dine fantastiske opskrifter. Jeg håber, at du har fantasi og kræfter til at blive ved.
Rigtig godt nytår til dig og din familie!
De bedste hilsener,
Carl Kähler
Kære Carl
Mange tak for din søde hilsen, det er pænt af dig – og jeg planlægger og håber at blive ved at dele mine opskrifter længe endnu :)
Godt nytår til dig og dine
KH Ann-Christine
Har aldrig smagt Beef Wellington. Skal helt sikkert prøve denne opskrift….en dag jeg ikke er på kur mere ;-)
Det er virkelig også lækkert, så kan varmt anbefales
Godt nytår
Kh AC
Det lyder simpelthen så lækkert, den skal på menuen til vores nytårsaften. Bruger du hele mørbraden eller kun den tykkeste del?
Jeg overvejer at servere dine bagte rosenkål til, tror du det vil passe sammen?
Vh Lene
Hej Lene,
Det er så lækkert :)
Jeg bruger hele mørbraden, den er ikke så stor den jeg køber og jeg synes det går fint at presse den på plads, så den er lige tyk over det hele. Er der et tyndere stykke, så kan det skæres fra og bruges til en anden ret eller luksus biksemad :)
– og bagt rosenkål vil være så lækkert som tilbehør til.
Rigtig godt nytår
Kh AC
Det er en fantastisk “ret”! I min brandert tidligt om morgenen, spiste jeg en halv, håndholdt (på durumwrap måden) beef wellington som natmad, som var tilbage fra nytårsmiddagen et år. Rester kan jeg dermed love, også er vældig gode dagen efter ?.
Godt nytår! ✨