Dampede Bao med nakkekotelet
Bao er en asiatisk dampet bolle med en lille åbning til det lækre fyld. De dampede baoboller er bløde, luftige og uden skorpe og så fylder man dem ellers med krydret kød, grøntsager, krydderurter og lidt chili.
Jeg kan godt lide når de bløde boller bliver fyldt af både velkrydret kød og af knasende sprødt grønt, urter og kerner eller frø. Det giver den perfekte kombination af blødt, sprødt, krydret og er virkelig velsmag i en uimodståelig skøn hapser.
Prøv også: flere opskrifter på asiatisk mad >>
Arbejdstid 1 time 30 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Bao med marineret nakkekotelet
- Bao
- 2 dl vand
- 10 g gær
- 1 spsk sukker
- 50 g smør
- 1 tsk salt
- 400 g hvedemel
- Marinade
- 250 g nakkekoteletter, i tynde strimler
- 2 spsk fishsauce
- 1 tsk sukker
- 1 spsk hoisin sauce
- 1 spsk ingefær, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 1 lime, saften herfra
- Fyld til Bao
- 1 håndfuld frisk koriander, eller bredbladet persille
- 2 gulerødder, skåret i tynde strimler
- 2 forårsløg, skåret i juliene strimler
- 0,50 agurk, skåret i juliene strimler
- 1 drys sesamfrø
- 4 dryp sriracha chilisauce
- 0,50 tsk chiliflager
- Til servering af gnavegrønt
- 3 gulerødder, skåret i stave
- 1 agurk, skåret i stave
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Marinade til nakkekoteletter
Bland marinaden og vend nakkekoteletterne i marinaden. Lad kødet marinere i minimum 2 timer og gerne op til et døgn.
Dampede Bao brød
Rør gær ud i vandet og kom sukker, smeltet smør, salt og halvdelen af hvedemel i.
Rør det godt igennem til dejen er helt glat, tilføj mere mel lidt efter lidt. Når dejen er glat og smidig sættes den til hævning på køl natten over eller i 2 timer på køkkenbordet.
Del dejen i otte lige store stykker og rul dem ud til runde flade boller. Pensl med olie på den ene side og fold dem halvt over, så den olierede halvdel er i midten.
Lad bollerne hæve i 30 minutter.
Kom en asiatisk dampkoger over en gryde med kogende vand. Kom et stykke bagepapir i bunden, som prikkes godt igennem, så der kommer mange huller i – sæt et par boller på og damp dem i 20-25 minutter.
Hvis du ikke har en dampkoger, så brug en sigte over en gryde med kogende vand i, kom bagepapir i (prik mange huller i bagepapiret) og sæt låg på.
Tilberedning af kød og samling af bao
Lynsteg det marinerede kød på en varm pande, til det er mørt og gennemstegt.
Saml bao bollerne med kød, grøntsager, koriander, sesam og chiliflager – dryp chiliolie eller sriracha sauce over inden servering
Har du en dampkoger du stiller på kogepladen, eller skal den i en gryde?
Hej Lotte
Jeg sætter min dampkoger af bambus på en gryde med kogende vand.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Selve dejen bliver rigtig god og er nem at arbejde med. Vi damper dem i kurv. Men næsten alle bao har flere steder, hvor dejen er “faldet sammen”. Som om der er området som slet ikke hæver op, men mere klistre sammen. Hvad kan det skyldes? Mvh Jon
Hej Jon, Ligger de mon for tæt i kurven, så de ikke kan hæve i de områder der klistre sammen?
Kh Ann-Christine
Jeg laver dem halvt så store, og i en airfryer med dampfunktion. Så bliver de “Hapser” til madpakke. De er så lækre!
Og min svigerdatter spurgte hvad jeg havde krydret dem med: De får en helt anden smag end bagt brød.
Så dejligt! Tak for at dele det fine tip :)
Kh Ann-Christine
Hejsa
Har fået disse lækre bao på restaurant og vil nu selv kaste mig ud i det. Damper du i et eller to lag når du laver dem ?
Tak for svar på forhånd
Det variere, jeg synes begge dele fungere glimrende (altså med to dampkurve oven på hinanden og ikke med baobollerne oven på hinanden)
Rigtig god fornøjelse :)
Kh Ann-Christine
Skønne, skønne små brød! Jeg lavede dem med marineret kylling i stedet.
Jeg har ikke en dampkoger og synes jeg kunne lave så få af gangen i en sigte, så jeg gjorde som Carsten, mere eller mindre.
Jeg har en hulplade til ovnen, smed dem derpå uden bagepapir, vand i en stor bradepande under og en høj bradepande over de små brød som et låg.
180g forvarmet ovn, ca 20 min. og de blev bare så lækre! Et kæmpe hit herhjemme.
(Og så vil jeg lige tilføje, at de også smager rigtig godt kolde dagen efter med nutella og banan)
Dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Lækker opskrift. Prøvede første gang igår. Havde ingen dampkoger, så prøvede med gryden med dørslag og bagepapir. De blev ikke specielt godt. Da vi havde gæster og jeg havde mange der skulle laves besluttede jeg derfor at proppe dem på en rist og ind i ovnen v 180 gr og en stor bradepande med vand under og en bradepande ovenpå dejen som låg. De blev virkelig perfekte….
Hvor lang tid gav du dem så i ovnen?
Skønt tip, tak for at dele – jeg er glad for at det lykkedes så fint i ovnen også.
Kh Ann-Christine
Der står retten er fryse egnet, er det bare kødet, eller kan man evt lave bollerne og fryse dem inden de skal have de sidste 30 min hævning, eller ville du fryse dem når de er helt færdig hævet, tø dem op og derefter dampe dem?
Hilseb mia
Det er både bao brød og kød (for sig)
Jeg fryse enten de færdigdampede bao eller før de efterhæver
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvilken type dampkoger bruger du, altså ift. om den er lavet af bambus eller?
Mvh. Julie
Kære Ann Christine
Jeg elsker dine vegetariske opskrifter som vi bruger mange gange om ugen, de er altid lækre og smager fantastiske
Faldt lige over din opskrift på Bao her og så spørgsmålet fra Louise om du har en vegetarisk variant. Jeg kunne virkelig godt tænke mig at prøve dem, men forsøger at lade være med at spise kød 😉
Kh Dorte
Tusind tak for din søde hilsen.
Det må jeg få lavet snart så :) Får også helt lyst til at lave bao igen nu.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine!
Jeg er ligeledes interesseret i en vegatarisk version, men ville høre om du ville ændre i fremgangsmåden/marinaden hvis man bytter svin ud med kylling?
Mvh,
Rune
Hej Rune,
Jeg ville gøre lige sådan med kyllingebrystfilet eller kyllingeinderfilet, som med svinekød, så det kan du fint skifte 1:1.
Kh Ann-Christine
Hej Ann.
Kan det passe de skal dampe i 20-25 min?
På andre opskrifter står der ca 12 min og nogle helt ned til 5-8 min.
Hvad sker der hvis de får for lidt/meget? :)
Hilsen
Daniel
Hejsa
Hvorfor er du ikke på Pinterest med dine lækre opskrifter :-) Det burde du
MKH Anja
Det er jeg – og du finder Valdemarsro på Pinterest lige her
Hejsa. Jeg planlægger at prøve dem til nogle gæster på onsdag. Vi bliver ikke så mange, så behøves ikke som sådan lave dem på forhånd. Men når du damper dem af flere omgange, hvad gør du så med de første du damper? Skal de helst holdes (og serveres) lune?
Kh Heidi – evig fan :-)
Det betyder ikke så meget at de køler af til stuetemperatur, da de stadig er lækre noget tid efter de er lavet. Du kan evt forstøve dem en anelse med vand og holde dem lune dem i ovnen ved 60-75 grader
Tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse med dem
Kh AC
Hej Ann-Christine!
Det her er virkelig en fantastisk lækker opskrift!
Jeg ville så lige høre om man evt. ville kunne lave det her med almindelige svinekoteletter i stedet for nakkekoteletterne eller bliver det mon for tørt?
Ja, det kan du godt. Skær dem i tynde strimler og lynsteg dem, så de ikke bliver tørre.
Tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Kære Ann Christine. Tak for en fantastisk opskriftssamling, som jeg tit bruger. Dine baos ser meget lækre ud. Har du også en vegetarisk variant? Mh Louise
Kære Louise,
Hvor er det dejligt at høre, tak for din søde hilsen.
Jeg har ikke lavet en vegetarisk opskrift på baofyld endnu – men det var da en fin opfordring, som jeg meget gerne tage op :)
Kh AC
Jeg har prøvet denne opskrift en enkelt gang, og det var virkelig lækkert! Det er ikke sidste gang jeg laver bao. Det eneste der undrer mig er, at kødet på billederne til denne opskrift er mørkt. Det kød jeg fik lavet var helt lyst. Er det fordi jeg ikke marinerer det længe nok, eller måske steger jeg det ikke nok?
Tusind i øvrigt for en fantastisk madblog!!
Jeg har lige lavet dejen, og der er cirka 6 timer til jeg skal lave det. Er det så bedst at lade den koldhæve eller på bordet? Eller en kombination?
Jeg ville nok sætte den i køleskabet i en times tid og derefter på køkkenbordet, så sænker du hastigheden af gæren og dejen hæver langsommere.
Det vil også nok gå fint på køkkenbordet, hvis den ikke står alt for lunt
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hje Kristina,
Hvor er det dejligt at høre og tusind tak for din søde hilsen :)
Jeg tror umiddelbart at det kan være kokossukkeret, som jeg har brugt der farver kødet meget, for jeg oplever også at det bliver væsentligt lysere ved brug af rørsukker. Kan det mon være det?
Kh AC
Uhm de var så lækre! Tak for en god opskrift
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Hey :)
Hvad gør man for at undgå de bliver lidt misfarvede? Jeg oplever de falder lidt sammen og bliver misfarvet når jeg løfter lovet.
Min første tanke er det er vand som drypper ned fra låget. Har du oplevet det? :)
Hej Nikolai
Du kan med fordel placere et viskestykke mellem gryde og låg, så falder der ikke vanddamp ned på bollerne :)
Det har jeg ikke oplevet, så skal ikke kunne sige hvad det kommer af … men måske kan det hjælpe at prøve at skylle låget, duppe det tørt og derefter lade det lufttørre.
Kh AC
Elsker simpelthen dine opskrifter!!! Ud af ugens 7 dage, tror jeg der er 5 dage hvor aftensmaden bliver lavet med inspiration fra dig!
Har du et foreslag til en god (børnevenlig) asiatisk salat, som ville være god til, hvis man vil have dette som hovedret??
På forhånd tusind tak :)
Hej Ditte
Hvor er det dejligt at høre ♡ Sikke en skøn hilsen at få!
Jeg plejer selv at lave et par dips, fx denne goma dip eller peanutdippen som mine børn er meget begejstrede for og så servere en masse grøntsagsstave + edamamebønner. Det bliver lidt et miks fra forskellige asiatiske køkkener, men jeg synes det fungere og er en dejlig måde at få spist godt med grønt til.
Hvis det mere er en ‘rigtig’ salat, så ville denne salat, uden and, også være skøn.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Tak for den gode opskrift AC! Hvis man koldhæver dejen, skal der så mindre gær i, ligesom man vil gøre med andet bagværk? Og har du præferencer for at bruge tørgær eller alm gær her?
Jeg bruger samme mængde, da der er forholdsvis lidt gær i dejen.
Selv foretrækker jeg alm øko gær, men du kan fint bruge tørgær, så vil jeg blot røre tørgæren i melet og lade dejen stå på køkkenbordet en times tid, så gæren kan blive aktiveret inden den koldhæves.
Kh AC
Hej Ann-Christine!
Jeg synes det ser rigtig lækkert ud, og kunne godt tænke mig at servere dem som gæste mad. Men ved du om bollerne kan laves i forvejen og så holde sig?
Hej Kirsten,
Jeg har ikke prøvet det, men tænker at de nok fint kan holde sig nogle timer under et rent klæde og så lige stænkes med vand og dampes lidt i ovnen ved 125 grader inden servering.
Kh AC
Halløj :D!!!
Hvad str er din damper ?
Mvh Lizette
Jeg tror den er ca 20 cm
Hej Ann-Christine.
Tak for dig og din blog.
Jeg tænker at lave baos til et selskab med 15 gæster. Har du prøvet at lave dem på forhånd (samme dag bare et par timer før fyldet skal i?)
Hej Maria,
Tusind tak for din søde hilsen ♡
Jeg har ikke prøvet at lave dem i forvejen, men tænker at det fint kan lade sig gøre. Hvis du inden de skal serveres lægger et fugtigt og varmt opvredet rent viskestykke over dem, så de bliver lidt bløde igen inden servering. Måske det lige skulle testes inden, men jeg tror det fint kan fungere :)
Kh AC
Vi har prøvet at lave dem dagen før og så lune dem i 5 min i damperen. Det bliver vildt godt.
Skønt tip, tak for at dele det
Kh AC
Så er det min tur til at kaste mig over denne super lækre opskrift. Bruger du smeltet smør til dejen?
Ja, jeg har lige rettet det til, så det står i opskriften :)
Tak for at gøre mig opmærksom på det og rigtig god fornøjelse med dem
Kh AC
Det var da så lidt?
Tusind tak for endnu en fantastisk opskrift?
Kan klart anbefale andre at lave dem.
Det er dejligt at høre :) Tak for tilbagemeldingen på opskriften :)
Kan man sætte alle 8 ned sammen, eller skal de dampes over flere omgange..?
det kommer an på hvor meget plads du har til det … jeg damper dem over to omgange i min dampkoger
Haha nu modsiger jeg vidst en anden, men bao betyder altså bolle på kinesisk – men mange kinesiske ord har vidst mange betydninger afhangig af tonation. De fyldte dampede boller du snakker om hedder baozi og findes også i kina alle steder på gaden. De er SÅ lækre og dem kan jeg også varmt anbefale at man laver selv og dypper i en blanding af sesamolie, soya og mørk eddike, hvis det skal være helt kinesisk. Det er lækkert :D
Lyder lækkert, det skal prøves ?
Ved du om de kan laves i en damp ovn?
Det må næsten komme an på en prøve – jeg har ikke forsøgt mig med det
Jeg har forsøgt at lave bao bollerne i dampovn med super godt resultatet. De blev bløde og luftige. Jeg gav dem 130 grader i 20 min. med dampskud under hele bagningen. Og tak for en fantastisk opskrift på bao – de smager fantastisk! Ja det gør alle dine opskrifter men nu havde jeg kun lige en kommentar til denne ?
Tak for dit fine input og søde hilsen, det er dejligt at høre og skønt du deler tippet med dampovnen
Kh AC
Ej, hvor sjovt. Bao betyder livmoder på kinesisk. Det passer jo egentlig meget godt.
Det var en sjov oplysning. Tak for den, ja det passer da fint til denne ret. Noget blødt med noget indeni. Kært ?
Ja, det er da ret sødt og finurligt ♡
Hvordan de brød dampes, når man nu ikke har en dampkoger, er en af de ting du meget gerne må vise i en video ;)
Kan de spises dagen efter, hvis de har stået overdækket på et bord?
Ja, hvis de ikke er fyldt og det blot er selve brødene du mener.
Kh Ann-Christine
Det er blot at komme en sigte i en høj gryde med vand, uden at bunden af sigten rører ved vandet. Bagepapir, hvor der er klippet huller i så dampen kan slippe igennem, lægges i bunden af sigten – læg bollerne derpå og sæt låg på.
Skal gerne lave en video med dem på et tidspunkt også :)
Eller bare et billed. Min fantasi rækker ikke helt. Men video vil jeg blive glad for.
Hvor skønt :-) Jeg har set disse Bao brød i fjernsynet og synes de ser vildt lækre ud. De skal prøves :-) Tak for opskrift.
De er nemlig bare så fine og lækre!
Rigtig god fornøjelse med dem :)
Hvis man nu ikke har en dampkoger, kan man så lave bollerne på en anden måde – for de ser helt vildt lækre ud?
Jeg lavede dem med laks i stede for det var super godt. Steget ca 250 g den langsom på panden med marinaden.
Ja, det får jeg fluks lige skrevet ind, du kan sagtens lave dem i en sigte over en gryde og så med låg på :)