Appelsinsauce og karameliserede mandler til risalamande
Appelsinsauce og karameliserede mandler med honning er en lidt anderledes og virkelig lækker servering til den klassiske risalamande.
Den vaniljeprikkede appelsinsauce og de sprøde honningkarameliserede mandler er et lækkert alternativ til den klassiske kirsebærsauce, som også smager dejligt og er et hit i mit dessertkøkken i juletiden. Jeg servere den gerne som dessert til Mortens Aften eller som alternativt tilbehør til juledesserten – sammen med kirsebærsauce – på selveste juleaften.
Prøv også: min skønne opskrift på brændte mandler >>
Arbejdstid 20 min.
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Appelsinsauce og honningmandler
- Appelsinsauce
- 5 dl appelsinjuice, friskpresset
- 1 vaniljestang
- 0,50 dl grand marnier
- 100 g sukker
- Honning karameliserede mandler
- 2 spsk honning
- 100 g mandler
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Appelsinsauce
Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud i sukker på et skærebræt. Fordel vaniljekornene godt i sukkeret, så de skilles fint fra hinanden.
Kom vanilje, sukker og den hele tomme vaniljestang i en gryde sammen med appelsinsaft. Kog saften op og lad det koge i 15 minutter uden låg, så det koger en smule ind og bliver lettere sirupsagtig. Kom Grand Manier i appelsinsaucen og kog i yderligere 5 minutter.
Sigt appelsinsaucen gennem en finmasket sigte og hæld fx på en rengjort skoldet glasflaske, som kan bruges til servering.
Honningkarameliserede mandler
Kom honning på en sliplet pande og varm op til det smelter og bobler let.
Kom mandlerne på panden og rør i dem indimellem til de har den perfekte bruge sprøde overflade. Pas på mandlerne ikke brænder på – og pas også godt på ikke at brænde dig på dem!
Hæld dem op på et stykke bagepapir, og lad dem køle helt af, inden de hakkes groft.
Helt fantastisk og absolut favorit juleopskrift
Tusind tak! Det er jeg rigtig glad for at høre ♡
Kh Ann-Christine
Prøv den til nye kartofler og berberiandebryster! Det er ikke kun en dessertsovs!!
Hvor dejligt! Tak for din fine hilsen
And a la orange er jo så lækkert! Kan sagtens forestille mig det med nye danske kartofler til :)
Kh Ann-Christine
Hej :)
Har lige prøvet at lave appelsinsaucen – fulgte opskriften til punkt og prikke, også de små tips samt kommentarerne. Min sauce fik ikke engang den samlede tid, du har beskrevet – den endte med at blive fuldstændig tyk og klistret og hang fast på tænderne. Havde brugt alle appelsinerne, så gode råd var dyre – prøvede at tynde den op med en Squash sodavand til en mere flydende konsistens, det blev nogenlunde. Hvad har jeg gjort galt? :)
Hej Stine
Kogetiden afhænger af blandt andet temperaturen på kogepladen, men også størrelsen på gryden – altså overfladet målet som har betydning for hvor meget væde der fordamper.
Jeg tror det må være det der er gået galt, vil det give mening?
Kh Ann-Christine
Fantastisk tilbehør til ris a la mande, vi lavede den, da kirsebær saucen manglende og den smagte fantastisk , husk gryde med stor overflade til indkogning er vigtigt, tak for tippet og glædelig jul.
Så dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
godt nytår :)
Kh Ann-Christine
Lavede app. Sovsen til firma julefrokosten og det blev et hit. Hold nu op det er godt
Så dejligt! Det er jeg glad for :)
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Tak for dine mange lækre opskrifter! Jeg glæder mig til at præsentere familien for appelsinsirup i år. Men hvor meget kan man forvente at det koger ind? Vil du vurdere at en glasflaske på 0,5 liter er nok til at rumme siruppen?
Kh. Signe
Hej Signe
mange tak for din søde hilsen, det lyder så dejligt med appelsinsiruppen til jeres jul
Jeg plejer at koge den ind til omkring 1/2 liter, så det passer rigtig fint :)
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Kan man evt. erstatte spiritussen med cognac?? Eller er det bedre at udelade??
Vh Mette
Hej Mette
Du kan evt blot komme 1 spsk i og smage til, om du synes den skal have lidt mere :)
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh Ann-Christine
Har lavet saucen og den blev fin i konsistens. Jeg brugte appelsinjuice, hvor der er lidt sukker i og syntes den blev lidt for sød. Vil det kunne påvirke konsistensen, hvis jeg reducerer sukkermængden – og hvor meget vil du anbefale, at jeg reducerer?
.
Det kan variere en del, hvor meget sødme der er i appelsiner – og hvis du har brugt appelsinjuice med tilsat sukker, så kan det regnes fra. Hvor meget skal jeg ikke kunne sige, det kommer an på smag og behag + sødmen i den juice du har brugt.
Smag dig endelig frem og juster evt sødme/syrebalancen med lidt citron.
Kh Ann-Christine
Hejsa
Er det friskpressede appelsiner du bruger til appelsinjuicen? Eller køber du noget juice? Glædelig jul og tak for mange gode opskrifter.
Mange hilsner Anja
Hej Anja,
jeg bruger friskpresset, men du kan også købe en appelsinjuice, det er helt op til dig
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Fantastisk opskrift og tilbehør til risalamande.
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej,
Kan man evt. erstatte honning med noget andet (til mandlerne)? Jeg ved, vi juleaften har en med i selskabet, der er vild med mandler men ikke er fan af honning.
Umiddelbart tænker jeg en form for sirup?
Appelsinsaucen lyder skøn.
Hej Lisa
Ja, du kan bruge alm lys sirup eller ahornsirup.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Kan man bruge clementiner i stedet for appelsiner?
Ja, det er også lækkert, knap så syrligt, så smag gerne godt til om den skal have lidt syrligt.
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Jeg har handlet ind til denne lækre sauce men glemte vaniljestang :( har ikke mulighed for mere handlen i dag. Kan der bruges vanillepulver? Og hvor tænker du ca.? Tak for alle dine lækre opskrifter :)
Du kan fint bruge en halv tsk vaniljepulver i stedet
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Bruger du fast eller flydende honning til mandlerne?
Begge dele fungere glimrende.
Hvor længe i forvejen kan jeg mon lave appelsinsovsen?? Hvis den skal bruges på mandag juleaften, hvor tidligt kan jeg så lave den?
Den kan sagtens laves 3-4 dage i forvejen :)
Rigtig god fornøjelse med den og glædelig jul
Kh AC
Så tror jeg, at jeg vil lave den i aften – mon det samme gælder din lækre kirsebærsovs? ?
Og glædelig jul til dig og dine kære!
Hejsa – tak for alle de lækre opskrifter, “besøger” dig jævnligt? Jeg har prøvet at lave de honningristede mandler, men de vil ikke blive tørre rigtigt… Og så er de jo ikke til at hakke. Har overvejet flormelis lige som man gør med bolsjer – men er bange for, at det bliver for sødt. De ligger fortsat på bagepapiret, har du et forslag til, hvordan jeg kan redde dem? Hilsen Karina
Måske de skal have lidt længere tid, prøv evt at bage dem i ovnen ved 175 grader i 15 minutter og se om de ikke efter afkøling bliver sprødere.
Kh AC
Øv øv… ville lave denne lækre appelsinsauce til vores risalamande i aften – selvom jeg lod juicen koge længere end opskriften siger, er den stadig juice og langt fra sirup-konsistens… har fulgt opskriften til punkt og prikke, inkl de bedste ingredienser? hvad gik mon galt?
God jul kh Eva
Den skal nu blive perfekt, men den skal blot koge lidt længere og gerne buldrekoge lidt – og vigtigt at den koger uden låg, gerne i en gryde med stor overflade
Er i fuld gang med at lave dun appelsinsauce?spiser i den kold???
Glædelig jul
Den kan fint spises både kold og lun til risalamanden.
Glædelig jul til dig også♡
Hvad har jeg gjort galt..
Den er slet ikke tyknet?
Fulgte opskriften dog lod jeg den koge længere og den kogte også ind men…
Den skal blot koge længere og måske i en gryde med større overflade – det er ene og alene et spørgsmål om, at den skal koge ved høj temperatur, så skal det nok lykkedes.
Det skal endelig koge uden låg, så væden fordamper og det koger ind.
Så er det prøvet.. hældte den tilbage i gryden og reducerede kraftigt… så nu står den i køleskabet. Venter spændt?
Den smager i øvrigt vildt godt.
Måske en ny jule”tradition” er skabt????
Det er også sket for mig:(
Se svar og tip på samme ovenfor :)
Kan man erstatte Grand Manier med andet spiritus? Rigtig glædelig jul ??
Ja, med anden appelsinlikør fx med contreau – eller du kan undlade det.
Glædelig jul til dig :)