Appelsinmarmelade
Hjemmelavet appelsinmarmelade er virkelig lækkert og det smager så dejligt på en ostemad, en portion klatkager af risengrød og den lækre solskinsgule marmelade, er så skøn og uundværlig på vores julemorgenbord, hvor vi har en tradition i min familie med en lidt sen brunch med klatkager, og skønne sager til morgenmad.
Jeg laver min appelsinmarmelade med aromatisk vanilje, et frisk pust af ingefær og lidt bid fra mandler og appelsinskal.
Det er lige, som jeg bedst kan lide den. Her får I opskriften og nedenfor deler jeg lidt ekstra tips og tricks til den
Prøv også: Min opskrift på koldhævede boller >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 1 glas
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Appelsinmarmelade
- 3 øko appelsin
- 1 øko citron
- 40 g mandler, smuttede og hakkede
- 0,50 vaniljestang
- 300 g sukker
- 1 spsk ingefær, fintrevet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skyl appelsinerne og citronen grundigt. Skær bund og top af den ene appelsin og skær den med skal i helt fine tern. Fjern og kassér kerner. Kom appelsinternene i en gryde.
Riv skallen af de 2 andre appelsiner og af citronen med et fint rivejern – sørg for, at den bitre hvide del af skallen ikke kommer med.
Kom fintrevet appelsin- og citronskal i gryden med appelsintern. Pil de to appelsiner og citronen og skær frugtkødet i små tern og kom det i gryden.
Kom mandlerne i en skål og hæld kogende vand over. Lad det trække i 10 minutter, hæld vandet fra og hæld igen kogende vand over og lad dem stå i 2 minutter. Hæld vandet fra, smut mandlerne og hak dem fint.
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og bland vaniljekorn med sukker. Kom vanilje, sukker, finthakkede smuttede mandler og fintrevet ingefær i gryden.
Kog op og lad marmeladen simre i 15 minutter under låg.
Tag låget af og kog videre i 15 minutter uden låg.
Hvis du ønsker marmeladen finere, kan du blende den lidt med en stavblender.
Kom marmeladen på rengjorte og skoldede glas, som er slynget med lidt cognac eller anden spiritus.
En veninde fortalte mig, at jeg i hendes drøm havde lavet en appelsin-citronmarmelade.
Jeg tænkte, at den drøm da måtte kunne gå i opfyldelse, så kastede mig ud i din opskrift. Hold nu op, hvor er den lækker.
Både min veninde, min mand og jeg selv eeelsker den. Jeg har døbt den ‘Drømmemarmelade’ 😉
Tak for et fantastisk opskriftsunivers. Du er altid min go-to 😊
Sikke en sød historie, mange tusind tak for at dele den med mig ♡
drømmemarmeladen er et virkelig fint navn til den lækre marmelade.
Tusind tak for din søde hilsen, det varmer meget :)
Kh Ann-Christine
Jeg har dd lavet denne dejlige sag men fandt ud af, at det er nemmest at pille appelsinerne først vha 4 lange snit og enderne af- derefter kan man nemt rive de 4 store skaller på rivejernet.
Det er nemlig svært at pille en revet appelsin
Kan man mon bruge tørret ingefær i stedet for frisk? Jeg har en del appelsiner til overs – men ingen frisk ingefær 😁
Ja, det kan du sagtens – jeg ville bruge en lille tsk fuld
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej. Hvor længe kan marmeladen cirka holde sig?
Tak
Vh Michala
Hej Michala
Det kan du se i opskriften – samme sted som mængde, tid mv.
Kh Ann-Christine
Mange tak – det havde jeg misset.
Igen tusind tak for en rigtig god opskrift.
Den er bare så god!!
Så skønt! Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre
God weekend
Kh Ann-Christine
Skal der ikke lidt vand med i opskriften?
Det gør jeg ikke, appelsinen safter rigeligt fint til marmeladen synes jeg.
Kh Ann-Christine
Hvad gør jeg hvis min marmelade er for tynd? :)
Du kan koge den op igen, gerne i en større gryde, så vandet kan fordampe og lade den simrekoge ved svag varme, til den er kogt lidt ind.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Brugte grand marnier til at skylle glassene med og tilsatte sjatten til marmeladen – stort hit til ostebordet! Skal definitivt laves igen 😊.
Uhmm det lyder også virkelig skønt!
Mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Skal der gelerings pulver i eller bliver den tyk nok uden?
Jeg bruger ikke geleringsspulver, det er ikke nødvendigt til appelsinmarmelade
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Har lige lavet denne, men den er blevet alt for tyk, mere karamel end marmelade. Kan den reddes?
Ja, du kan koge appelsinsaft op og røre i.
Kh AC
Jeg kan se at det her er en gammel opskrift, men hold nu op hvor er den lækker 🥰 ikke lige så bitter som den man køber, men super smagfuld! Tror jeg prøver med lidt ekstra citron næste gang da den blev lige sød nok (vaniljestængerne er nok skrumpet siden 2013 så jeg tænker ikke at det gjorde den store forskel at jeg brugte en hel i stedet for en halv), men det skal helt klart laves igen, og i større mængder så jeg har mere til mig selv OG familie og venner også kan få glæde af den smukke, orange marmelade!
Dejligt at høre! – og ja., der kan være en del forskel på mængden af saft i en citron og lige sådan hvor syrlig den er.
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej. Så fik jeg prøvet opskriften og den er så god. Nu har jeg fået handlet ind til endnu en portion. 😊👏👏👏
Hej Tina,
hvor dejligt! Det er jeg glad for at høre.
God fornøjelse med næste portion også :)
Kh Ann-Christine
Hej.
Tak for opskriften.
Jeg lavede appelsinmarmeladen og kom lidt valnødder i også.
Men den er slet ikke orange – kun brunlig. Kan det være vaniliepulveret? Det ser ikke helt så indbydende ud som orange – men smager godt.. ✨
Mvh KH
Hej Karen Helene
Jeg tror med ret stor sikkerhed at det er den brune hinde på valnødderne der har afgivet farve og gjort marmeladen brunlig.
Det er ikke vaniljepulver, for det har jeg selv brugt ofte til marmelader som denne.
Dejligt det smager godt alligevel :)
Kh Ann-Christine
Hejsa.
Syntes rigtig godt om din appelsin-marmelade,
har selv prøvet, hvor kogt af to kg, delt i tre portioner,
en hvor jeg har kommet kokos i, samt en med mandel splitter
og en ren, men uden ingefær.
Men har brugt kunstig sødemiddel, bare super lækker.
Med venlig hilsen
Grete Bech.
Hej Grete,
Uhm, det lyder virkelig også som super lækre varianter.
Kh AC
Hejsa :-)
Jeg har netop lavet denne appelsinmarmelade til en plejehjemsbeboer på mit arbejde, som har fødselsdag d. 30, og bliver 92 år :o) Hun spiser appelsinmarmelade hver morgen :-)
Synes den var noget bitter for min smag(kan dog heller ikke lide fabrikant-variationen), så jeg kom lige lidt ekstra sukker i :-) Og så gav jeg den lige lidt med stavblenderen, men tror så også at den blev god :-)
Håber hun kan lide den. Tak for inspiration :-)
Venligst Caroline
Hej Caroline,
Sikke en sød fødselsdagsgave at give!
Hvis man ikke er så meget til det lidt bitre, så kan det hjælpe at undlade skallen. Jeg håber hun kan lide den, og havde en god fødselsdag
Godt nytår
Kh Ann-Christine
Mums, det ser lækkert ud! Det kan jeg da vist lige nå at lave i weekenden!
Og sikken et godt tip med dressingen! Du er og bliver en fantastisk inspirator :-)
Årh, det var sødt sagt! TAK :)
Rigtig god jul til dig