Andesteg – langtidsstegt and med appelsin og timian
Denne opskrift på andesteg er en af mine favoritter til årets juleand og det er da også denne opskrift, som vi gentager år efter år, enten til Mortensaften eller til selve julemiddagen, som jeg altid står for.
Den er så god og vi glæder os hvert år til julemiddagen med langtidsstegt and og indimellem også med flæskesteg.
En langtidsstegt andesteg, hvor smagen af appelsin, vanille og timian komplimentere anden helt perfekt. Den julesauce, som bliver tilberedt fra skyen på sådan en andesteg, den smager så englene synger!
Prøv også: opskrift på brunede kartofler >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Andesteg - Langtidsstegt and med appelsin og timian
- 1 and, ca 3 kg
- 2 øko appelsin
- 1 frisk timian, bundt
- 1 spsk flagesalt
- 1 tsk sort peber, friskkværnet
- Til bradepanden
- 0,50 vaniljestang
- 3 gulerødder, skåret i tern
- 4 stængler bladselleri, skåret i mindre stykker
- 3 rødløg, i kvarte
- 5 dl appelsinjuice, friskpresset
- 1 liter vand
- Til saucen
- 1 tsk honning
- 1 spsk majsstivelse
- 0,50 dl piskefløde
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fremgangsmåde
Tag anden ud en time før den skal i ovnen og rens og soigner andestegen. Tag posen med indmad ud og gem kråsen til at komme i bradepanden til saucefonden. Dup anden tør indvendigt og udvendigt med køkkenrulle og gnid anden med salt og peber, også både indvendigt og udvendigt.
Skræl appelsinerne og skær dem i grove tern. Kom dem i en skål og vend sammen med timian, samt en smule friskkværnet sort peber. Fyld anden med timian og appelsinbåde og luk åbningen med en kødnål.
Tilberedning i ovn
Læg indmad fra anden, timiankviste, gulerødder, bladselleri, løg og en flækket vaniljestang i bunden af bradepanden.
Læg anden med brystet ned i bradepanden og sæt i en kold ovn ved 125 grader almindelig ovn (ikke varmluft) og steg anden i en time.
Vend anden om og sæt den på en rist efter en time, så den har brystet op og hæld appelsinsaft og 1 liter vand over anden, så det løbet ned i bradepanden. Steg videre i 2 timer ved 125 grader. Hæld væde fra bradepanden over anden hver halve time.
Hæv temperaturen til 150 grader i yderligere en time. Hæld væde fra bradepanden over anden hver halve time. Mål eventuelt med et stegetermometer sat ind i anden. Efter en time, eller når temperaturen på anden er 65 grader, så hæves temperaturen til 225 grader og anden steges videre i cirka 20 minutter eller til temperaturen er 74-75 grader. Du kan også tjekke om anden er færdig ved at stikke den med en kødnål, hvorefter saften der løber ud skal være klar.
Si skyen fra og sæt den i køleskabet. Partér anden og læg stykkerne i en bradepande. Brun anden lige inden servering, til skindet er sprødt, ved 250 grader i ca. 10- 15 minutter. Skum skyen for fedt og kog ind, til der er ca. 5 dl sky tilbage til saucen. Jævn eventuelt saucen med lidt majsstivelse og smag til med honning, piskefløde, salt og peber
Servering
Andesteg serveres med almindelige, brune og franske kartofler, den brune julesauce, rødkål, en sprød kålsalat, surt og sødt og et dejligt glas kraftig rødvin.
Kan man erstatte honning med noget andet i saucen? Vi vil gerne lave retten, så den mindste på 8 måneder også kan smage.
På forhånd tak
Hej Melanie
Man kan erstatte honning med fx lidt sukker, ribssirup eller lign – det er blot til at smage til med.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Som altid gode inspirerende opskrift fra dig.
Jeg leder efter lidt alternativ til juleaften. Jeg tænker om du har en menu ide, stadig med and, men med en twist på de sædvanlige tilbehør?
På forhånd mange tak.
Der er masser af gode opskrifter i min julekogebog til lækre salater og skønt tilbehør til julemiddagen.
– og der er også masser af opskrifter til julemiddagen her
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Er anden frossen eller tøet når den tages ud og står en time?
Det er den optøede eller fersk and.
Har du en frossen and, så skal den tø op i køleskabet i omkring 3 dage.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej!
Tak for alle dine skønne juleopskrifter – vi benyttede denne her sidste år og vil gentage succesen i år.
Jeg vil dog høre om man mon kan forberede anden aftenen før, mht. rengøring og fyld, så den står klar til at komme i ovnene tidligt om morgenen d. 24.? Vi har desværre ikke mulighed for at tilberede den d. 23.
Vil man kunne gøre det?
Mange tak for din søde hilsen :)
Jeg vil anbefale at vente med at fylde den til lige inden den skal steges. Men du kan gøre fyldet klar, og vende det hele sammen i en lufttæt pose eller beholder – og du kan rengøre anden inden. . Så er det relativt hurtigt at fylde den inden stegning.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Spørgsmål fra en rookie (ja skal lave and for første gang til jul). Og jeg har læst alle kommentarene igennem og mit spørgsmål er der ikke, så håber du vil hjælpe.
1) Den del af gumpen hvor fedtkirtlerne sidder på oversiden skærer jeg fra. Har du en forklaring eller link så jeg kan se hvor gumpen sidder? Har prøvet at google det…
2) til saucen bruger du majsstivelse. Det jeg er i pulver form. Men i YouTube videoen er det flydende. Hvilket blandingsforhold bruger du?
3) kan man kombinerer appelsiner og svesker? Jeg vil gerne undgå æbler pga æble allergi.
Hej Kim,
Gumpen sidder nederst ved rygstykket og lige ved åbningen af anden.
Jeg blander majsstivelse med lidt koldt vand, blot efter anvisning på emballagen.
Du kan sagtens kombinere appelsin og svesker. Men jeg vil personligt foretrække appelsin og abrikoser, da de to smager særligt skønt sammen. Der skal du endelig blot gøre som du synes bedst om.
Rigtig god fornøjelse med juleanden og rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej AC
Selskabet er ikke så stort i år, men igen vil jeg bruge din opskrift.
Hvad tænker du om stegetid til en and på 1400 g
Glædelig jul og tak for lækre opskrifter
Bedste hilsner Sidsel
Hej Sidsel
Jeg vil helt sikkert anbefale at bruge et stegetermometer og så vil jeg umiddelbart satse på at halvere tiden ved de 125 grader, fra samlet set 3 timer i min opskrift til det halve. Men hold endelig godt øje med den og tjek temperaturen løbende. Lige sådan skal du holde godt øje med om den skal have kortere tid ved de 150 grader.
Rigtig glædelig jul og rigtig god fornøjelse med julemiddagen :)
Kh Ann-Christine
Jeg har set, at du foreslår at sprænge gåsen for at gøre kødet mere mørt og lækkert. Ville det også gøre anden bedre?
Det er helt sikkert også rigtig godt til and.
Jeg synes dog ikke det er absolut nødvendigt på samme måde som med gås og kalkun, men det giver helt sikkert en saftig og mør steg.
Kh Ann-Christine
Jeg har lavet and efter denne dejlige opskrift. Den bedste jeg nogensinde har lavet. Mit problem er, at jeg skal stege 4 ænder til juleaften. kan jeg evt. stege dem i god tid , patere dem og fryse den udskårne and . Jeg vil så ta` andestykkerne op i god tid og varme dem i ovnen juleaften, selvfølgelig pensle med rigelig andefedt.
Hej Kirsten
Hvor er det dejligt at høre!
Jeg har aldrig selv prøvet at fryse den parterede and, så jeg må desværre være dig svar skyldig. Dog har jeg hørt fra en anden læser på et tidspunkt for nogle år siden, at hun med succes gjorde helt som du beskriver, da hun skulle have den færdige and med til julemiddagen.
Kh Ann-Christine
1.Der står under ingredienslisten, at der skal honning, maizena og fløde i bradepanden. De tre ingredienser er ikke nævnt i fremgangsmåden. Skal de i og hvornår? 2.hvordan laver man sauce ud af det, der ligger i bradepanden efter stegning er overstået? Du har en separat opskrift på en julesauce, men den stemmer ikke lige overens med appelsinandens ingredienser.
Hej Line
Det er fluks rettet til nu :)
Tak for at gøre mig opmærksom på det
Kh Ann-Christine
Jeg har fundet din fine plan for at undgå julestress og tænker at jeg vil følge den. Jeg står dog med den udfordring at jeg skal arbejde lillejuleaften, så jeg vil høre hvor tidligt jeg kan stege anden eller om jeg skal stege den juleaftensdag.
Du kan godt stege den 2 dage før, sørg blot for at dække den godt med andefedt, når den står på køl. Og den kan også steges juleaftensdag, det er lige så fint som lille juleaften, så endelig hvad der passer bedst med din planer
Rigtig god fornøjelse
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej – er det korrekt forstået, at med 2 ænder i ovnen skal man anvende varmluft, dog skal den stadig sættes i en kold ovn. Hvis de 2 ænder står ved siden af hinanden, skal man så stadig anvende varmluft eller skal man anvende almindelig ovn?
På forhånd tak for mange gode retter
Hej Peter
Mange tak for din søde hilsen
Det kommer altid mest af alt an på hvordan ens ovn bager bedst, i min ovn fungere det bedst med vamrluft når jeg bager to ænder. Men hvis jeg skifter side på dem og bytter om på dem i ovnen løbende (hver halve time eller deromkring), så kan det også fungere helt fint med alm ovn.
Så er man sikker på at de er tilberedt ensartet.
Ovne kan nemlig godt bage lidt uens, jeg synes det er nemmest at se om min ovn bager ensartet eller lidt ujævnt, hvis jeg fx bager småkager
Kh Ann-Christine
Tak for dit hurtige fine svar
Kh. Peter
Kan man lave anden på samme måden uden grønsagerne i bradepanden? Altså hvis man ikke laver den sovs til?
Men en anden simpel sovs?
Hej – er i tvivl om, hvorvidt den første times stegning uden rist med brystet direkte nede i bradepanden er helt uden væde? Bliver fyldet i bradepanden til sovsen ikke branket af dette…? Glæder mig til at prøve opskriften :-) God jul!
Ja, det er det og nej, det oplever jeg ikke det gør, det er jo så lav en temperatur.
Glædelig jul og godt nytår
Kh Ann-Christine
Altså i denne opskrift og ikke den med saucen – deraf forvirringen, hehe
Hov, det har du skrevet, kan jeg se – bare glem det og god jul igen :)
Ups – prøver igen 😊🎅🎄
Hejsa
Vedr. Andesteg – langtidsstegt
Anden er sat over kl. 12.00 med ryg opad, på 125 grader og i 1time.
Det næste afsnit forstår jeg ikke:
“ Vend anden om og sæt den på en rist efter en time, så den har brystet op”
Skal den nu ha’ 1 time med brystet opad, og efterfølgende på en rist?
Eller er den time, der refereres til, den første time hvor anden lå med ryggen opad?
Stor hilsen
Mads
Jeg kommer også helt i tvivl:-). Så det er 4 timer og 20 min i alt, ikke? MH Morten
Hej Mads
Efter en time md brystet ned i bradepanden er det på en rist med brystet op.
Den time uden rist jeg skriver om, er den med brystet vendt ned.
Glædelig jul og rigtig god fornøjelse med julemiddagen
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Jeg vil prøve at give mig i kast med denne opskrift på torsdag. Du skriver at man kan bruge stegetermometer – måske jeg spørger dumt, men hvor i anden vil du stikke termometret ind? Brystet eller hvordan? :)
I brystet eller det tykkeste sted mellem lår og bryst.
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Skal der både timian ind i anden OG timian ned i bradepanden?
Du skriver det nemlig i teksten, men du nævner ikke timian i din ingrediensliste “til bradepanden” ?
Det går jo nok hvis du ikke kommer det i bradepanden, men jeg plejer at komme både i anden og et par af kvistene i bradepanden også
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej
Jeg prøver lige igen, da der ikke kom svar:-)
Kan metoden med at tilberede d. 23., og opvarme på d. 24. også med fordel anvendes ved kalkun?
Vh Christina
Hej Christina
Det er helt fint du skriver igen. Jeg prøver at nå omkring så mange kommentarer hver dag som muligt, men i nogle perioder er der bare så mange, at jeg umuligt kan nå at svare alle :)
Kalkun er meget anderledes i kødet og stegen end and og gås, så der griber jeg den noget anderledes an.
Jeg tilbereder stadig ved lav varme i lang tid. Jeg mangler lige det sidste på den kalkunopskrift jeg er ved at udvikle, men håber den er klar til at dele næste år.
Rigtig glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej! Anden ser vildt lækker ud, og i år skal jeg selv holde jul for første gang, så der vil jeg prøve at lave den på den her måde! Jeg har lige et enkelt spørgsmål: skal der kun appelsiner i anden, eller skal der også de klassiske svesker/æbler i?
Hej Sally, i denne opskrift kommer jeg kun appelsiner, timian i, helt som beskrevet i opskriften.
jeg har en anden opskrift på and med æbler og svesker, men mikser ikke de to sammen.
RIgtig god fornøjelse
Kh AC
Hej
Jeg har købt anden men den er 4 kg og vil gerne spørge om hvor lang tid skal den være i ovn? Jeg er lidt bang at den ikke bliver god….
Kan du hjælpe mig?
MVH, Teresa
Hej Teresa,
Det er beskrevet nærmere under mine tips. Læs endelig tips rigtig godt igennem og opskriften på forhånd, så skal det nok gå helt fint
Rigtig god fornøjelse med opskriften og rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej
Lige et spørgsmål ang anden og fyld. Du skriver at der skal appelsin og timian ind i anden. Senere skriver du at fyld af æble/svesker anrettes på samme fad som anden. Hvor kommer æbler og svesker ind i billedet? Jeg plejer at bruge æble/svesker inde i anden, men tænker at appelsin og timian kunne være lækkert at prøve.
Laver du æble/svesker for sig selv?
Hej Nikolas,
Det var en lille skrivefejl fra min klassiske andesteg med æbler og svesker som lige var smuttet med i min tekst her også. Det er rettet nu.
Rigtig god fornøjelse med opskriften
Kh AC
Hej
Kan metoden med at tilberede dagen før og opvarme på selve dagen også bruges med en kalkun?
Kh Christina
Fandt din opskrift og fik lyst til at prøve den juleaften. Men, men mit barnebarn og svigersøn kan ikke tåle appelsin. For nogle år siden så jeg i en juleudsendelse at Jamie Oliver brugte klementiner og det mener jeg at de begge kan tåle, men tror jeg kunne bruge det i stedet?
Ja, det vil jeg synes kunne være lækkert!
Kh AC
Hej
Kan man lave anden og flæskestegen samtidig med denne opskrift?
Hej Maiken
Det står nærmere beskrevet i tips under opskriften :)
Kh AC
Hej
Tak for mange dejlige opskrifter.
Jeg vil gerne vide om dine ovntemperaturer er varmluft eller “almindelig”.
Mortensanden er lige sat ind og derfor tænkte jeg endnu en gang om det er det ene eller det andet
Vh Lisbeth
Hej Lisbeth,
Jeg har skrevet almindelig ovn i opskriften her, så her bruger jeg ikke varmluft.
I langt de fleste opskrifter på brød, kager mv bruger jeg varmluft, men ikke når jeg steger and :)
Rigtig god fornøjelse med den lækre andesteg.
Kh AC
Jeg mindes du også havde en opskrift på traditionel Andesteg, med Svesker og æbler.. Den kan jeg dog ikke finde? 🙂
Det er helt rigtigt, min opskrift på klassisk and med svesker og æbler er her
Hejsa og glædelig jul.
Vi fulgte din opskrift på juleand- og sauce, og den var fantastisk og bliver helt sikkert den vi følger fremover.
Vi havde en and på 3,4 kg.
Et forslag til opskriften er, at skrive kernetemperatur på 70 grader ved brystet på. Vores and skulle have godt 6 timer ved 125 grader. før den var klar, så det er noget mere end de ca. 4. Men efter godt 6 timer, var den helt perfekt mør. (Godt at vi stegte den dagen i forvejen.)
Tak for altid gode opskrifter, dine saltkarlameller er også lavet et pr gange her i julen :)
Mange hilsner Ditte
Hej Ditte
Mange tak for din søde hilsen og glædelig jul.
Hvor er det dejligt at høre den blev lækker :)
Det vil jeg lige kigge på og teste igen
Kh AC
Hej lækker opskrift skal selv lave det til 1. Juledag. Men kan man også bruge varmluftsovn?
Ja, det har jeg prøvet nogle gange, særligt i min gamle tidligere ovn. Man risikere dog nemmere at brystkødet kan blive lidt tørt. Sørg gerne for at stege anden med brystet ned den første 1,5 time og derefter vend den og hæld løbende fond fra bradepanden over.
God fornøjelse og rigtig glædelig jul
Kh AC
Hej :) du har nok ikke tid til at svare, men jeg er i gang med at lave to ænder, en klassisk og en med appelsin (dine opskrifter). Kan jeg blande de to fonder, så jeg kun skal lave en sovs? Kh
Hej Valdemarsro
Jeg vil i år prøve din opskrift med appelsin og timian i stedet for den klassiske med æbler og svesker.
Er i øvrigt storforbruger af mange af dine opskrifter:)
Jeg skal lave 2 ænder og er bare blevet i tvivl om der skal være skal på appelsinerne, der kommer ind i anden?
Ser frem til en ny variant og håber gæsterne synes det samme;)
Rigtig god jul
Vh Marian
Hej Marian
Mange tak for din søde hilsen. Jeg synes begge dele fungere lige godt, både med eller unden skal. Men, de hvide hinder under skallen i de hele appelsiner giver bitterhed til anden og fonden, som er en smagssag om man er til eller ej. Hvis du er i tvivl, så pil endelig appelsinerne og riv evt lidt fintrevet appelsinskal i.
God fornøjelse og glædelig jul
Kh AC
Prøv at ligge en svinemørbrad ind i anden sammen med æbler og svedsker du får så ca 500 gr rent kød mere som smager helt som anden, det gjorde vi da jeg var barn og pengene var små. Skær mørbraden ud i ca 1 1/2 cm tykke skiver og lig dem evt under stykker af skrovet så bliver alt spist GLÆDELIG JUL
Det var da en super god ide! Det skal jeg prøve ♡
Tak for din søde hilsen og rigtig glædelig jul
Kh AC
Hej Valdemarsro
Vedr. Juleand med appelsin og timian.
Skal appelsinerne pilles eller skal de beholde skallen på?
Mvh Charlotte
Hej Charlotte,
jeg synes begge dele fungere lige godt. Men, de hvide hinder under skallen i de hele appelsiner giver bitterhed til anden og fonden, som er en smagssag om man er til eller ej. Hvis du er i tvivl, så pil endelig appelsinerne.
God fornøjelse
Kh AC
Når du tilbereder anden dagen før, venter du så med at brune den, til opvarmningen
Ja, det gør jeg :)
Det skal prøves, dejlig video
Mange tak og rigtig god fornøjelse
GLædelig jul
Kh AC
Hejsa- tusind tak for inspiration, elsker dine opskrifter. Hvis anden vejer 3,8 kg skal den så have længere tid?? Og hvis man har 2 ænder i ovnen på en gang, skal de så have længere tid ??
Kh Anna
Hej Anna,
Jeg ville give den 30 minutter længere tid og 2 ænder tilberedt på samme rist i ovnen vil ikke kræve længere tid.
Rigtig glædelig jul
Kh AC
Tusind tak – så ca 5 timer ved 125 grader? Rigtig glædelig jul til dig også ???
Kan opskriften også bruges på vildænder?
Jeg har ikke forsøgt med den, så det må komme an på en prøve ..,
Kh AC
Jeg har to ænder på hver 3,8 kg, de skal gerne i ovnen på samme tid.
Jeg går ud fra at, hvis jeg tager dem op af fryseren D. 21 December så har de fået tid nok til at tø? eller er det for tidligt?
M.h.t ovnen, er det så bedst at bruge varmluft eller Alm. ovn?
og graderne er vel ca. omkring de 110-120 grader i 5-6 timer, hvis jeg gerne vil langtidsstege dem?.
Hej Henrik
Jeg ville også tage dem op af fryseren den 21 om morgenen og sætte dem til at tø i køleskabet.
Jeg bruger alm ovn til langtidsstegning af and og gås, da jeg oplever at anden bliver sagtigere af det.
Jeg vil sige 125 grader alm ovn (hvis din ovn fungere bedre på varmluft, så 110 grader) i 4-5 timer, hvorefter resten af opskriften følges som beskrevet.
Kh AC
Hej AC.
Jeg mistede min gamle andeopskrift, og prøver nu din appelsin and – jeg har nu ellers sværget til den gamle opskrift, men den forsvandt under flytningen. Dine andre opskrifter er altid en succes her i familien, så jeg har stor tillid til denne andeopskrift :) Nu er spørgsmålet bare; skal jeg skrælle de der appelsiner først? :D
Mvh Rumi
Rigtig god fornøjelse med den. Det kommer lidt an på bitterheden i de hvide hinder i appelsinskallerne – og hvordan man har det med smagen af en smule bittert. Hvis du er i tvivl, så kan du rive lidt af appelsinskallerne, hvor den lækre aromatiske smag sidder og derefter pille skallen og den hvide hinde af.
Kh AC
Hej :-)
Skal man skære gumpen af i forbindelse med, at man soignerer anden?
Skal man skrælle appelsinerne?
Når anden er sat i ovnen, efter at være blevet gnedet ind i salt/peber, skal den overhældes med vand/saft – ryger al salt/peber så ikke af?
Venligst Eva
Hej ☺️
Jeg står og skal severe and I morgen (sikke en overraskelse) ?
Jeg vil lave den i dag og varme den op i morgen. Kan ikke se om jeg bare læser forbi det eller om det ikke er beskrevet (jeg er meget ny i køkkenet til højtider så lidt nervøs er jeg)
Skal anden parteres i dag og så pensles med fedt og varmes i morgen, eller skal jeg lade den være hel og først partere den når den skal spises?
Tak for en skøn blog! Både din mad og din diy side, elsker det ?
Hej Sheila,
Det står beskrevet i opskriften, at den parteres dagen før, når den er kølet lidt af. Det er nemmest af partere den når den er afkølet, men ikke helt kold.
Tusind tak for din søde hilsen og jeg håber det blev en skøn andesteg I fik tilberedt til Mortensaften :)
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg skal lave tre ænder på en gang. Er det samme fremgangsmåde (tid) som en and?
På forhånd Tak.
Kirsten
Jeg skal ikke kunne sige det med sikkerhed, men tror ikke det vil variere væsentligt i metode og tid :)
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg kan med glæde sige at alle tre ænder kom ud helt perfekte, lige efter opskriften, så tusinde tak. Alle gæster var super tilfredse og det smagte dejligt.
Mvh
Kirsten
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde tilbagemelding
Kh Ann-Christine
Vi er helt vilde med and i min familie så jeg synes det er en lidt lille and du har givet opskrift på. Hvis man nu har en and på 3400/3500 g, vil du så gætte på at den skal have en time mere? Tak for mange vidunderlige opskrifter og ord – fantastisk hjemmeside du har her. Har lige lavet din blommemarmelade som jeg også brugte til kompot til gæstedessert om lørdagen. Fik MEGET ros, og gav den straks videre. Hanne
Hej Hanne,
Jeg har lavet ænder på omkring 3500 g, hvor de har fået blot 15-20 minutter mere og hvor det passede fint, så evt kan du bruge et stegetermometer og ellers omkring 20 minutter mere.
Tak for din søde hilsen, det er rigtig dejligt at høre ♡
Kh AC
Jeg prøver det her lige om lidt:-) Jeg er i tvivl om jeg også her dagen før dagen skal give ænderne det sidste skud på 250 grader når den er skåret?
Det vil jeg anbefale at vente med til i morgen :)
God fornøjelse og rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej AC.
Jeg har købt en dansk gourmet and, på 3900g incl. Indmad. Regner med at anden kommer til at veje ca 3600g, når indmad og flommefedt er fjernet.
Hjælp. Hvor lang tid skal den have i ovnen?
På forhånd tak og rigtig glædelig jul.
Mange julehilsener
Jeanett.
Jeg ville nok beregne ca 30-45 minutter ekstra.
Rigtig god fornøjelse og rigtig glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Jeg synes din opskrift ser fantastisk ud. Kan jeg mon lave både traditionel and (svisker/æble) og appelsinand i samme ovn uden at alt smager af det samme? Jeg vil selvfølgelig have to forskellige bradepander med forskelligt saft til at dyppe ænderne med, men jeg tænker at måske damp og saft og kraft cirkulerer rundt i ovnen så det måske ender med at appelsinanden også smager af svisker??? :)
Du kan sagtens lave dem i samme ovn og jeg oplever ikke at selve andestegen tager smag fra hinanden. Saucen vil naturligvis smage lidt af begge, hvilket jeg dog personligt blot synes er et win/win – men det er jo lidt en smagssag.
Rigtig god fornøjelse og rigtig glædelig jul ♡
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Kære AC
Total yndlings mad blogger igennem mange år.
Nu skal jeg lave and for første gang, jeg steger den dagen før. Men er lidt på den mht d 24. Skal også lave en flæskesteg, og der står i opskriften, at anden skal ind i en kold ovn – what to do?
Glædelig jul fra en der også lige har bagt dine vaniljekrænse mums!!!
Det kan godt udfordre lidt, når både and og flæskesteg skal laves klar. Min anbefaling er at tage anden ud af køleskabet en times tid før den skal tilberedes færdig, så stiger den jo lige fra 5 til 22 grader og derefter kan den bedre klare at blive sat i den varme ovn ved 100 grader sammen med flæskestegen.
rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen ♡
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Måske et dumt spørgsmål? ? Men jeg vil stege to ænder i ovnen på samme rist samtidig. Skal jeg så også fordoble indholdet der skal i bradepanden eller er det nok bare at lave én gang af det?
Jeg ville komme lidt ekstra i, men du behøver ikke være helt nøjeregnende med at fordoble. Det giver jo blot endnu mere smag og kraft til den gode julesauce.
Kh AC
Man kan ikke mage appelsinen vel? K as n nemlig ik foredrag den smag. Heller ik et hint af appelsin smag
Så vil jeg helt klart anbefale at lave denne klassiske andesteg i stedet – for man kan godt smage appelsinen (herlig smag for os der er vilde med det ;))
Rigtig glædelig jul ♡
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Ved 2 ænder i ovnen, hvor mange grader på varmluft ?
Vi laver dem dagen før.
Vi bliver 11 så der skal noget sovs til. Skal Vi spæde til med kartoffel vand eller fløde ?
Jeg ville tilberede dem på samme temperatur og helt ideelt vil det være at koge fond på skroget fra anden i 3-4 timer den 23 om aftenen og spæde saucen op med det.
Kom endelig de samme grøntsager, urter, salt og peber i gryden til skroget, som dækkes med vand – så får I en dejlig kraftig og velsmagende julesauce og rigeligt af den.
Kh AC
Det med skroget, det magter vi ikke stå med. Vi bruger fonden fra ænderne.
Vi gav 2 3 kg ænder på 125 varmluft nøjagtig 4 timer. Og tog dem ud. Tjekkede temperaturen for en sikkerheds skyld og så var de blevet næsten 10 grader for varme. Frygter de er alt før tørre. What to do??
Der skal ikke bruges varmluft i denne opskrift – men alm ovn. Så temperaturen har været for høj, desværre – og beklager, men jeg overså at du skrev varmluft i første kommentar, men hæftede mig blot ved at der spurgte på to ænder, da jeg både i opskriften og video skriver og nævner, at der ikke skal bruges varmluft.
Prøv endelig at partere den, pensl rigtig grundigt med andefedt over alt på kødet, stil på køl straks og pensl dem med andefedt igen imorgen inden de lunes ved lav varme i en kold ovn.
Jeg krydser fingre for at det går.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for en super opskrift og fremgangsmåde, der er udførligt beskrevet! Vi skal holde jul for første gang i år, og glæder os meget til at lave and selv og med denne opskrift tør vi godt springe ud i det. Har lige et spørgsmål til and + sovs:
1) hvis vi bliver 11 voksne + 2 små børn skal vel egentlig bruge 3 ænder omkring 3kg tror jeg, men det er der ikke plads til. Vi tænker i stedet at lave 2 ænder d. 23. og så lave nogle andebryster ud over kødet fra de hele ænder juleaften.. MEN tror du man kan stege brysterne d. 23. også og så varme dem med op i ovnen d. 24., eller vil det så blive tørt mon?
2) ift. sovsen kan man så lave den tidligt d. 24. (inkl. fløde, maizena, tilsmagning osv.) og så stille på køl og varme op igen når man skal spise?
Ja, jeg er lidt en novice indenfor hjemmelavet julemåltid så håber du vil svare på mine dumme spørgsmål :) :) :)
Kh. Ditte
Hej Ditte,
1) Jeg ville nok vælge først at stege selve andebrysterne på dagen, men har omvendt ikke prøvet at stege blot dem og varme op dagen efter, så skal ikke kunne sige om det fungere.
2) Saucen kan sagtens laves helt færdig dagen før og blot varmes igennem inden servering.
Rigtig god fornøjelse, jeg håber det bliver en hyggelig og rar oplevelse at stå med julemiddagen ♡ Mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Min and nærmest helt rå, og meget bleg, efter fire og en halv time i ovnen på 125° ?
Det lyder lidt mærkeligt … måske din ovn måler væsentligt anderledes end de ovne jeg har lavet opskriften i gennem årene. Men det er jo endelig blot at skrue op for ovnen i så fald.
Jeg har tre ænder på 2600g hver, hvordan tilpasses stegetiden?
Hej Valdemarsro.
Jeg vil gerne lave min 3200 gr øko and i Rømertopf/stegeso.
Er nu blevet i tvivl om den skal have samme tid som i bradepande?
Der bruger jeg ingen boullion da al saft og kraft forbliver deri.
Jeg giver den cirka samme tid når jeg laver den i Rømertopf :)
Tak for hjælpen
Hej med dig!
Jeg har haft vild succes med mange andre af dine opskrifter og nu vil jeg prøve denne her på lørdag til mortensaften kombineret med min datters 1 års fødselsdag.
Men lige et spørgsmål: bliver sovsen meget præget af appelsinsmag? Har ‘desværre’ nogle meget konservative andespisere i familien som sværger til den klassiske brune andesauce. Hvor meget adskiller denne sig fra den helt klassiske?
Hvor lyder det hyggeligt og som den lækreste menu til kombination af fødselsdag og mortensaften!
Jeg synes altid det er lidt svært at svare på det spørgsmål … for den slags er jo virkelig smag og behag, og noget smager meget igennem for nogen, men ikke for andre. Jeg synes ikke selv den smager meget af appelsin, men den har da noget. Måske kan du passe lidt på med vaniljen, og så bruge blot en dl appelsinsaft, samt grøntsagsboullion for resten. Så tror jeg alle kan spise med, inkl de konservative andespisere ;)
Rigtig god fornøjelse, jeg håber det bliver et hit ♡
Kh AC
Tak for svar! Jeg har købt tre ænder, som jeg steger dagen før. Der er alligevel ikke plads i min ovn til alle tre fugle, så de to af dem bliver stegt traditionelt, og den sidste efter denne opskrift.
Så er det både godt og skidt hvis de er helt vilde med appelsin-anden ??♀️?
Lyder som den perfekte plan til at teste den af :)
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
For os novicer ud i madlavning kunne i godt skrive hvad i bruger gulerødder, løg og selleri til, men jeg formoder det er til sovsen?
Det er nemlig til at give smag til saucen, sammen med indmad, saften der drypper fra anden osv.
Hej!
Jeg fulgte din opskrift i går, og desværre blev anden lidt tør (men ellers smagte den og sovsen fantastisk). Så jeg tænker jeg vil justere tiden ned til 3,5 t til juleaften. Dog skal jeg der lave to ænder, har det nogen betydning ift stegetiden..?
Mvh, helt nybegynder i andeverdenen, Andrea
Hej Andrea,
jeg tror ikke det har indflydelse på stegetiden om det er to ænder – der kan være stor forskel på ovne, så det lyder rigtig fornuftigt at sætte stegetiden ned i din ovn, eller at sætte temperaturen lavere end 125 grader.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej,
Tak for alle de gode råd, du deler. Jeg undrer mig dog over, at du skriver, du sætter den kolde and til opvarmning i en kold ovn 30-40 min før servering. Min ovn er jo på det tidspunkt godt varm efter langtidsstegning af flæskesteg….Hvad gør du??
Jule hilsner
Charlotte Andersen
Ja, det kan godt udfordre lidt, når man både skal lave and og flæskesteg klar samtidig. Jeg vil anbefale at lade anden stå på køkkenbordet i en times tid, så den ikke er køleskabskold og sæt den så ind i ovnen ved 100 grader.
Hej Ann-Christine
Valget til dette års julemiddag er faldet på denne and – og jeg glæder mig meget til den. Jeg har lige set din video omkring langtidsstegning af and, og når jeg sammenligner den med opskriften så har jeg lige et par opklarende spørgsmål.
I kommentarerne til opskriften skriver du som svar til en anden, at du er ‘begyndt at springe det step over med at lægge anden med brystet nedad i en bradepande’. Og i videoen ser det også langt mere simpelt ud end det opskriften beskriver.
Vil det være så simpelt, at jeg tager min klargjorte og fyldte and, lægger den på en rist med brystet OP, grøntsager, vand og appelsinsaft etc. i bradepanden og så 4-5 timer i ovnen ved 125 C?
Og når jeg så laver den d. 23/12 er det så rigtigt forstået, at jeg Ikke bruner anden (opskriften: brun anden til skindet er sprødt ved 250 C i 10-15 min) men stiller den på køl efter parteringen og d. 24/12 så giver jeg den 30-40 min ved 100 C og slutter af med 5-10 min grill?
Tak for hjælpen – fra en der laver en hel and for første gang i sit liv !!!
:-) Louise
Ja, det er helt korrekt med stegetiden – (jeg har lige skrevet opskriften om, for det er sådan har jeg gjort de seneste år – opskriften er tilbage fra 2007, så det ændres lidt hen af vejen og jeg rammer den nu omkring 4 timer i alt)
Mht step to, så er det helt korrekt. Det handler om at anden nu er køleskabskold og derfor skal have tid til både at absorbere lidt fedt, blive varmet op uden at blive tør og så blot skal have skindet sprødt til sidst.
Rigtig god fornøjelse med and og julemiddagen :)
Kh AC
PS: Er ellers ret vild med alle dine andre opskrifter :-)
Jeg afprøvede din opskrift Mortensaften. Efter af have stegt anden efter din forskrift ved 150 gr. alm.ovn i først 1 time og derefter 2 timer viste stegetermometret allerede 75 grader. For en sikkerheds skyld prøvede vi vores andet stegetermometer, der viste 73 grader. Da vi var i tvivl, om vi skulle tage anden ud nu (der var stadig en anelse lyserød kødsaft), gav vi den yderligere ½ time, hvorefter stegetermometret kom op på 85 gr.
Vores and var desværre blevet halvtør, fordi jeg rettede mig efter dine tider og ikke mit stegetermometer. Jeg vil derfor mene, at 1 + 3 timer er alt for lang tid til en 3 kg. and, for normalt er ænder spiseklar ved 70-75 gr.
En anden gang vil jeg hellere stege anden ved lav temperatur 100 gr. i ca. 3-4 timer, for så tror jeg, den bliver perfekt. Det har jeg prøvet med andre stege med stor succes.
Det er jo bare så ærgeligt med en andesteg, der bliver stegt for meget …
Jeg har selv lavet denne adskillige gange over de sidste 10-12 år og den har virket hver gang, med en skøn mør andesteg – så jeg skal ikke helt kunne sige om det er forskel på ovn der spiller en rolle her.
Kh AC
Jeg er absolut ikke til andesteg og slet ikke andesauce, jeg spiser kun et lille stykke and når det serveres af ren høflighed.
Men jeg har overgivet mig til denne opskrift, hold da op hvor smagte det godt og saucen er præcis som du siger ikke mindre end fantastisk. Den er allerede sat på julemenuen sammen med flæskesteg, som dog stadig er min favorit.
Tak for en fantastisk blog – vi får ugentlig inspiration herfra og har efterhånden lavet rigtig mange af dine opskrifter – altid med stor succes.
Hvor er det bare skønt at høre, Charlotte! Det er da virkelig godt at have laet en opskrift på andesteg der kan ‘omvende’ en der normalt ikke er så begejstret for den spise :) Tusind tak for din søde hilsen og pæne ord til min blog. Det er jeg glad for♡
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej :)
Først, hvor er det nogle gode opskrifter du har.
Får meget inspiration herfra :)
Jeg vil høre om du har erfaring med and på gasgrill?
Mvh Line
Vi har kun en meget lille transportabel gasgrill, så jeg har ikke så meget erfaring med den type grill, desværre.
Tak for din søde hilsen♡
Kh AC
Hej Ann-Christine
Et spørgsmål til din langtidsstegte andesteg med appelsin:
Hvis jeg tilbereder den dagen før, skal jeg så også give den de sidste minutter på høj varme af hensyn til skindet dagen før, eller kan jeg gemme den natten over med blødt skind, og så stadig få skindet sprødt ved at give den parterede and fuld varme inden servering?
Vh Lars
PS: tak for mange gode opskrifter og inspiration.
Hej Lars,
Mange tak for din hilsen, det er dejligt at høre :)
Jeg plejer ikke at give den det sidste med høj varme, hvis jeg laver den dagen før – så er det først lige op til servering, da skindet uanset bliver blødt igen når det køler af :)
Rigtig god fornøjelse med den
Kh AC
Tak for det… Jeg glæder mig til at lave anden. Skal holde generalprøve snart, og så skal jeg lave den til jul :-)
Venlig hilsen
Lars
Spændende! Jeg håber den bliver et hit :)
Kh AC
hej Ann-Christine
Er vild med din juleand,hvor kan man købe den smarte rist til anden,
den er ret smart.
kh
Ulla Christine
Det er en jeg har fået i gave af min mor, men tror den er købt i kop&Kande eller lign.
Kh AC
Hej!
Det ser simpelthen så lækkert ud!
Jeg er i tvivl om, om skralden skal blive på appelsinerne? Og jeg ledte efter videoen, da beskrivelsen “appelsinbåde skal skæres i skiver”, forvirrede mig lidt;) Jeg kunne ikke finde videoen – kun den med æbler og svesker..
Ja, den bliver på – de bliver blot skåret i kvarte.
Kh AC
Jeg synes ikke jeg kan få øje på om det er 150 grader i alm eller varmluft?
Alm ovn :)
Jeg forstår ikke, du ikke koger vingespidser, halsskind, halsstykke mv til en skøn fon. Indmaden kan jo sagtens serveres sammen med stegen alligevel.
Sammen med grøntsager som hos dig, får man verdens bedste sauce, også uden fløde!
Kan man bruge stegepose ?
Ja, sagtens. Jeg har dog ikke selv prøvet det, så har ikke så meget erfaring med det :)
Hejsa og tak for god opskrift samt videoguide.
Jeg skal lige være helt sikker på, hvad jeg stiller op, med rist hvis jeg har to ænder? Jeg har ikke plads til to separate riste i min bradepande, så er det ok at lægge ænderne sammen med grøntsagerne og væden, eller skal de hæves?
Hvis jeg ligger dem på en alm bradepande med rist kan jeg jo ikke komme til at hælde væde på fra bunde løbende?
Kan jeg ikke kombinere dine 2 forskellige opskrifter? Tænker om ikke det er ok at bruge appelsinsaft og vanilje i den opskrift du viser i videoen?
Jeg kunne sagtens finde på at lave dem over samme rist – eller alternativt lave den ene på grillen og den anden i ovnen.
Anden med svesker får så godt nok smag fra appelsin og saucen bliver også præget af appelsin og vaniljesmagen – hvilket jeg helt bestemt kun synes er dejligt :) Mht at hælde væde over løbende, så kan du efter en times tid tage bradepanden ud og fylde lidt væde fra bradepanden i et bæger. Det kan bruges til at hælde over anden/ænderne løbende.
Sig endelig til hvis du har spørgsmål til det :)
Kh AC
Mange tak! Så jeg kunne evt lægge dem direkte i bradepanden med brystet ned af, efter en time hælde fedt fra – lægge ænderne op på rist med brystet opad og efter en time tage lidt væde fra til løbende pensling?
Jeg er selv begyndt at springe det step over med at sætte anden med bryst ned af i bradepanden først og så blot starte på risten og med brystet op fra starten.
På den måde kan jeg også få alle grøntsager mv i bradepanden fra start og det er nemt at få fedtet fra efterfølgede, når det hele til sidst sigtes over i en beholder og stilles på køl.
Men ellers kan man også sagtens gøre som du skriver, jeg tror hensigten må være at det forventes at give et mere saftigt andebryst, men jeg oplever ikke den store forskel når man langtidssteger – så bliver kødet lækkert mørt uanset.
Sprøg endelig igen, hvis det er uklart det jeg skriver :)
Kh AC
Den bedste and nogensinde. Tak for en super god side. Den er i brug mange gange om ugen. Glædelig jul
Åh, hvor er det dejligt at høre! Det er også min favorit :)
Rigtig glædelig jul til dog og tak for den søde hilsen
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Jeg vil lave din and her på fredag, og jeg glæder mig til at servere den :)
Jeg vil dog høre, om du tror, det er muligt at forkorte stegetiden? Jeg planlægger at gå i gang med anden lige efter fyraften, men jeg vil gerne spise, før det bliver alt for sent, så hvad tænker du, ovnen skal stå på, hvis jeg “kun” vil stege anden i tre timer? Anden vejer 2,4 kg.
Tak for hjælpen! :)
Mvh. Ann
Du kan sagtens forkorte stegetiden til tre timer – samme temperatur :)
Det kan være den blot lige skal have 5-10 minutter mere ved høj temperatur til allersidst, men jeg tror det ikke.
Rigtig god fornøjelse.
Kh AC
Den andesteg skal prøves i dag. men et spørgsmål: Skal appelsinbåderne ind i anden med eler uden skal?
Hej Olavur,
Var selv i gang med julehyggen, så nåede ikke online i går :) Jeg kommer appelsinerne i med skal
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Jeg overvejer virkeligt at prøve denne opskrift på andesteg. Der er bare to ting der driller lidt.
1. Jeg elsker virkelig æble-sveske – guffet som der plejer at være i ” min mors gås” til jul og jeg fylder også Mortens anden med svesker og æblerne – men jeg tænker også at appelsin giver noget saft til kødet.
– mon det kan kombineres??
2. Vi skal holde juleaften hjemme for første gang, trods at jeg aldrig har forstået at der både skulle And, flæskesteg og medister til jul da jeg er vokset op med kun at få gås/ and. Så er det endt med, at vi skal have alle tre ting for at til gode se alles ønsker og behov samt Sikre Julefreden… Flæskesteg er ikke min spidskompetence udover spise den. Men jeg satser på langtidstegt. Men hvordan kombinere jeg dette med også skulle stege And. Min plan er at stege Anden om formiddagen og flæskesteg om eftermiddagen, så genvarme anden. Jeg vil helst lave And på dagen da jeg elsker duften, og jeg tror ikke jeg når at stege den d. 23.12, der vist nok andet der skal gøres.
Hej Lisbet,
Jeg vil næsten forslå at lave anden med æbler og svesker helt som du plejer ;) Altså den med appelsin er jo min favorit, men måske den er god at teste af Mortensaften i stedet. Jeg kan ikke helt forestille mig en kombination af de to.
Mht til tilberedningen, så i med anden tidligt fra morgenstunden, parter den og sæt på køl og så flæskestegen om aftenen. Det lyder som en god plan :)
Rigtig glædelig jul og rigtig god fornøjelse med middagen
Kh AC
Tak for en rigtig god opskrift! Prøvede den i går i ovnen og vi må sige, at det den bedste andesteg,vi har fået længe. Anden bliver lavet i grillen på rotisseri juleaften!
Ej, hvor er det dejligt at høre. Og sådan et rotisseri tror jeg hellere at jeg må spørge Martin om det ikke lige kunne være sagen på hans ønskeseddel i år ;)
Vil lige fortælle, at anden lavet i grillen på rotisseri er virkelig også super god – alle gæster roste anden og at det også var en af de bedste ænder de havde fået!!! Vi lavede den om formiddagen og smurte den i fedtet og blev varmet i ovnen.
Uhmm, det lyder virkelig godt!
Jeg må have købt et rotisseri til vores grill :)
Hej Ann-Christine,
Jeg ved simpelthen ikke lige hvor jeg skal stille dette spørgsmål henne, så nu bliver det her under dette opslag, da jeg tænker det er mest nærliggende.
Jeg er på jagt efter en god økologisk and eller gås til juleaften og tænkte, at du måske kunne have bud på hvor man kan få fat i sådan en?
Jeg følger din blog og tænker at du på den baggrund er garant for god kvalitet med fokus på økologi – derfor er jeg nysgerrig efter at høre hvad du tænker om forespørgslen?
Bedste hilsner
Anne Sofie
Hej Anne Sofie,
Det er bare så fint at stille det her under denne opskrift :)
Jeg køber årets julegås fra Gothenborg og det var også derfra jeg havde købt årest andesteg til Mortens aften.
Nu ved jeg ikke hvor i landet du holder til. Men de kan købes i deres webshop
I sommers havde jeg et samarbejde med Gothenborg som kun har økologiske fjerkræ og jeg var i den forbindelse ude at besøge gården og se hvordan deres fjerkræ voksede op på markerne. Virkelig et skønt sted, gode forhold for dyrene som har meget plads og lever et så naturligt liv som overhovedet muligt + det smager bare virkelig, virkelig godt kødet fra de fjerkræ.
Håber det kan bruges :)
Kh Ann-Christine
Tak for et meget brugbart svar! Jeg har idag bestilt en julegås på hjemmesiden til levering i december. Nøj vi glæder os til at sætte tænderne i den juleaften!
Hvor godt! Jeg glæder mig også vildt meget til at tilberede sådan en lægger gås til jul
God fornøjelse til jer
Kh AC
Tak for en altid inspirerende blog!
Jeg forstår simpelthen ikke denne opskrift, der ellers lyder rigtig dejlig.
Jeg har tænkt mig at stege og partere andebassen den 23. december og så varme den den 24. Men skal opskriften forstås således, at jeg skal springe bruningen over (der hvor du skriver at anden skal brunes 10-15 min ved 250 grader inden serveringen) og så nøjes med at varme den 30-40 minutter på sele aftenen?
God aften!
Sisse
Tusind tak :)
Jeg har lige rettet det lidt, for jeg ved godt hvad du mener :)
Den 23 springer du sidste step over med at varme den parteret i et fad efter stegning. Den 24 kan du så afslutte med at give den lidt grill hvis skindet lige skal være ekstra sprødt. Håber det giver mening. Ellers spørg endelig bare igen!
Kh AC
Mange tak – tænkte at det nok var sådan, men blev altså lidt i tvivl alligevel. Vi prøvekører din opskrift i næste uge, så jeg er sikker på at anden er godkendt ;)
Tak for en rigtig god blog – jeg har stor glæde af dine ugeplaner :)
Det’ sørme – det’ snart December!
Sisse
Mine børn har allerede erklæret jule for startet, da der kom sne i går :) Så vi er så småt i gang med julehyggen allerede ;)
Rigtig god fornøjelse med andestegen, jeg håber det bliver et hit!
Kh Ann-Christine
Hvornår skal honningen tilsættes?
Den skal bruges til at smage saucen til
Fantastisk opskrift, som gav den bedst langtidsstegte andesteg sidste år og nu står jeg i køkkenet og laver den igen i år.
God jul
Hvor hyggeligt! Glædelig jul ❤︎
Jeg er ved at planlægge julemiddagen og måtte selvfølgelig starte med at se hvad du har af foreslag – du vi har lavet mange af dine opskrifter med stor succes. Sidst dine brunkager, der både var super nemme og mega gode :-)
Nu til spørgsmålene: Vi skal ha’ både flæskesteg og and. Går andesaucen mon til flæskestegen? Og kan man bruge skyen fra flæskestegen til saucen? Eller skal vi monha’ gang i flere sauce?
De bedste julehilsner – Camille
Hej Ann-Christine,
Tak for opskriften. Det lyder vildt lækker. I år skal jeg stå for 2 ænder og har tænkt at bruge din opskrift. Men min familie elsker både æbler og svesker. Kan man bruge både æbler+svesker og appelsin+timian som fyld? Skriger de mod hindanden?
Og et spørgsmål til :D Vil vanillen giver ænderne en “kage-agtig” smag? Jeg har andrig prøvet vanille i mad (kun i kager eller ris a la mande) og er derfor i tvivl om jeg tør at bruge vanille til min ænder.
Tak :-)
Jeg ville lave en af hver, hvis familien elsker den traditionelle æble og sveske-and. Og så kan man jo evt prøve dem hver for sig ved at tage to gange – der skal i så fald laves to sauce til, synes jeg – for at saucen passer til anden.
Den med appelsin og vanilje er ikke kage-agtig, men vaniljen giver et skønt strejf til andestegen. Brug gerne en vaniljestang hvor du har skrabet de dyrbare vaniljekorn ud og brugt dem til kage. En halv ton vaniljestang giver stadig et lille strejf af vanilje.
God fornøjelse og lad mig endelig høre hvad du synes :)
Hej Ann-Christine,
Mange tak for svaret. Vi får se hvad min familie sige om ænderne i år :D
Du og din familie må have en dejlig jul.
Kan man stege anden dagen før og så “nøjes” med trin to dagen efter? Altså vente med at brune anden?
Ja, det gjorde jeg sidste jul og det fungerede helt perfekt
Hej Line,
jeg ved ikke om det er den bedste metode, men i 15 år skulle jeg have både and og flæskesteg klar til juleaften kl. 18:30, så jeg stegte anden aftenen før, og brunede den efter flæskestegen var færdig juleaften, og den var næsten lige så god, men intet er så godt som lige ud af ovnen :-)
Tak for at du lige trådte til og hjalp mens jeg holdt weekend :) Jeg ville have svaret præcis det samme, og jeg synes faktisk det fungerede overraskende godt. Jeg opvarmer anden langsomt med stanniol over fadet, eller et tilsvarende fad vendt omvendt på, og så pensler jeg andestykkerne med andefedt – så bliver anden ikke spor tør
Hejsa.
Jeg lavede den skønneste and for to år siden, og nu kan jeg ikke finde opskriften, men jeg TROR altså, det var din. Den ligner i hvert fald det, jeg kan huske.
Nå, men problemet er, at sidst, jeg lavede den, lavede jeg noget tilbehør, som alle herhjemme var helt vilde med, og som går under navnet “timian sjams” her i huset. Det var noget med nogle løg og, naturligvis, timian. Kender du mon noget til det? Hvis du gør, må du MEGET GERNE dele med mig, da det er mig, der står for ænderne til jul i år.
Og så, i øvrigt, tak for en masse gode opskrifter.
Tusind tak og jeg tror næsten at det er denne andesteg, du tænker på:
http://www.valdemarsro.dk/den-ultimative-andesteg-med-appelsin-timian-og-vanille/
Tilbehøret med timian siger mig umiddelbart ikke noget, men tip mig endelig hvis du finder ud af det, for det lyder da spændende :)
Kh AC
Hvilken type appelsinsaft er det du bruger?
Friskpresset appelsinjuice, som regel. Men man kan også bruge en god købt ‘friskpresset’ appelsinjuice
Kære AC
Hvor længe vil du tro en stor dansk nd på 3750g skal have?
Mange hilsner Eva
Kære Eva,
Jeg har ikke været så meget online i disse juledage, hverken på mail eller blog – men jeg håber du fandt frem til en god løsning og at det blev en skøn andesteg.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hejsa – Vi skal have denne and til jul. Er prøvesmagt. Stor succes. Tak for opskriften. Et enkelt spørgsmål: Når du skriver “franske kartofler”, mener du så chips…?
Hej Astrid,
Hvor dejligt at høre! Den står også på vores julemenu.
Jeps :) Det er helt klassiske kartoffel chips … Det hører sjovt nok bare til juletraditionen hjemme hos os.
Kh Ann-Christine
Jeg lavede en tilsvarende and for et par uger siden, dog 4.500 gram berberi/moskus and, fyldt med appelsin & timian.
4 timer ved 100 grader med brystet ned
4 timer ved 125 grader
1 time ved 160 grader.
Hældte lidt stegesky over brystet hver halve time.
Perfekt mør og skindet var sprødt
Jeg synes ikke det er nødvendigt at anvende hønseboullion, men tager altid vingespidserne, halsen og indmaden og bruner i lidt af andefedtet sammen med Gulerod, løg, pore & bladselleri – Kommer dette i bradepanden sammen med ca. en liter vand.
Dette var mere end rigeligt til 8 personer.
Mange tak for dine gode tip! Jeg vil helt sikkert prøve dit tip som alternativ til hønseboullion – det lyder lækkert!
Jeg har fulgt denne opskrift i flere år. Den lykkes altid og ALLE elsker den bare. Så tak for den bedste opskrift på and, som internettet kan fremvise :)
Tusind tak for den dejlige hilsen! Det er så dejligt at høre, at min favorit også kan bringe glæde i andres hjem :)
1000 tak for en virkelig, virkelig god opskrift, anden blev smørmør og sovsen uovertruffen! Vil helt sikkert blive lavet igen her i huset, den and!
Venligst Karen
Hej Karen,
Det er jeg glad for at høre, det er jo efterhånden blevet vores faste juleand og det er så skønt at andre kan bruge min opskrift og blive begejstret :)
Kh Ann-Chrisitne
Hej Ann
En rigtig rigtig go opskrift :)
Jeg er ikke selv den store “andespiser” men min kone og jeg skulle nu sidste år holde jul for første gang for hele min svigerfamilie. Og de er voksne som børn ægte “andespisere” :)
Så den stod på flæskesteg, and, brune kartofler hele den gammeldags juleaften middag.
Jeg igang lillejuleaften med anden i ovnen som du har beskrevet i din opskrift. Og næste dag blev den varmet op, da stegen var kommet ud.
Aldrig har jeg fået så meget ros for maden, og især for den saftige and :)
Så tusind tak Ann-Christine ;-)
Mange hilsner fra Peter)
Hej Peter,
Tusind tak, hvor er det bare rigtig dejligt at høre! – den andesteg står også fast på vores julemenu herhjemme :)
Rigtig god weekend
De bedste hilsner
Ann-Christine
Hej Jesper,
Du har helt ret, timian og appelsin skal blandes sammen. Jeg har lige skrevet det om, så det står mere tydeligt :)
Rigtig god fornøjelse med andestegen og julemiddagen.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hejsa.
Har været en del på din blog og må sige der er rigtig mange spændende ting. Nogle har jeg prøvet og andre er i den liste som man skal forsøge sig med :)
Jeg har lige et spørgsmål ang. denne jule and her..
vil lige have det hele på plads inden imorgen, da jeg skal holde jul for mine forældre og mine bedsteforælre for første gang..
Burde nok have holdt juleaften for dem noget før da jeg er 29 og egentlig elsker at lave mad til familien og venner..
Men men men… nu har jeg som sagt sagt ja. Og faldt over denne and. Vi er en af de familier der enten får kalkun eller and. og ikke for at snakke ond om min mors madlavning. så har hun desværre lavet anden lidt tør de sidste par år hehe :D
Du skriver at timianen skal i anden.. på dit billede er det hakket og blandet med appelsinerne, men i teksten skriver du “også timian i ”
Mener selv det er det bedste at hakke timianen og blande det med appelsinerne, som du har vist på billedet.. Simpelthen for at få mest smag af timianen i hele anden.
Englene sang … og de skal synge igen juleaften.
Tak for en fantastisk opskrift, som vi vil bruge fremover til jul. Det er den bedste opskrift på andesteg jeg har lavet.
Hvor er det bare dejligt at høre! Jeg glæder mig selv meget til at lave denne and i morgen :)
Glædelig jul
Hej.
Denne opskrift lyder virkelig lækker. Den skal da helt sikkert prøves.
Skal man komme mere ned i bunden af bradepanden, hvis man skal lave 2 ænder på en gang? Jeg håber, at der er plads til dem begge. hehe.
Rigtig glædelig jul.
Hej Claus,
Jeg ville tilsætte dobbelt appelsinsauce og måske også ekstra hønseboullion. Rigtig god fornøjelse med ænderne og rigtig glædelig jul :)
Kh Ann-Christine
Hej, hvor meget tror du stegetiden skal forkortes med hvis man bruger et stort andebryst på over 1 kg? Mvh
Jeg vil tro, at den så skal have omkring 1 time – 1 1/2 måske.
Det lyder bare helt vildt lækkert!!! Den skal prøves når vi skal have and i morgen :)
Indmaden – appelsinerne?
Nej, der er ofte en lille pose inden i anden med indmad, det er den der skal i. Den giver en masse god smag til fonden og sies fra inden saucen tilberedes.
Hej og tak for den dejlige opskrift. Jeg prøvede den sidste år og den smagte fantastisk. MEN det her med at “skumme skyen for fedt” synes jeg altid er lidt svært-kan ikke rigtig gøre det ordenligt. Har du nogle gode idéer? :)
Det er rigtig dejligt at høre, jeg elsker selv den andesteg nemlig :)
Når jeg skal skumme skyen, så hælder jeg alt saften, både sky og fedt fra anden over i en høj og smal gennemsigtig skål. Jeg bruger fx det blenderglas jeg har til min stavblender. Så lader jeg det lige stå i 5-10 minutter hvorefter fedtet har lagt sig helt tydeligt oven på og er nemt at tage af med en dyb sauce ske. Håber det kan hjælpe dig lidt :)
Hej
Hvormange grader skal anden være når den er færdig…på weber
Hej Keld, Andestegen er færdig når anden har en temperatur på 72-75 grader
Marianne, jeg håber den blev vellykket! Det er min egen julefavorit..
sen vil jeg prøve til jul!!!!
Anja,
Det er dejligt at høre at det også faldt i jeres smag :-)
-og saucen… vi har aldrig haft noget til overs :lol:
Enig – skøn sauce!!!!!! Er dog ikke god dagen efter – der bliver den lidt skarp i smagen, så man skal helst spise op. Men det er nu heller ikke noget stort problem, den er virkelig lækker…. Vi langstidsstegte en 3600-grams and i ca. 4½ time ved 155-160 grader, skar den ud og grillede den til sidst (i ovnen), og det tog den bestemt ikke skade af.
Claus,
Selv tak!
Det var da ikke det værste at have i udsigt ;-) Jeg glæder mig til at høre, hvad I synes om anden…
Jeg vil også takke for opskriften. Jeg sendte faktisk et link til min egen kære Mor med opskriften – det sjove var at hun om natten ikke havde kunnet sove og selv havde fundet den. Så jeg har fået lovning på ultimativ andesteg a la valdemarsro.dk når vi kommer til Danmark i Februar – mums – glæder mig allerede
Uhada, hvor det lyder dejligt – det ser ud til at være en fantastisk variation af (jule)anden!
Madame,
Velbekomme, jeg glæder mig til at høre hvad du synes om den
Mor,
Det lyder godt! :-)
Mums! siger jeg bare. Og lover ikke for meget, når jeg nu skriver, at vi kommer med GOD appetit, til denne dejlige menu :-)
Det lyder virkelig lækkert, det vil jeg også prøve. Langtidsstegning skulle give mere saft og kraft, men jeg har aldrig prøvet det selv. Tak for en fin idé!
Hej Birthe,
Jeg må lige vende den med min søster, som lavede en fantastisk andesteg sidste år til jul på grillen.
Jeg forstiller mig at jeg ville stege den på indirekte varme med et stegetermometer i, og så lade være med at lette låget, medmindre der skal ekstra kul på eller den er færdig. Jeg vil sætte en foliebakken ned mellem kullene til at samle skyen til saucen. -men på den måde kan jeg jo ikke hælde appelsinsaften over løbende….
-jeg må lige undersøge nærmere og vende tilbage :-)
Hejsa,
Vi fulgte opskriften og fil desværre ikke en god and. Den fik 5 timer, og var flot at se på, men kødet var på ingen måde mørt, nærmere sejt! den lå en time og hvilede.
Hvad har vi mon gjort galt? Heldigvis var der en ekstra and, som en anden havde stegt, så vi fik alligevel mør and 🌲🎅🏻
Skal risten stå nede i bradepanden eller er det lige meget, når det hele er i ovnen?
Jeg havde desværre samme oplevelse med, at anden ikke blev mør. Det var meget arbejde og meget svineri i køkkenet for en and, der ikke blev særligt god. Jeg ved heller ikke, hvorfor.
Jeg er generelt stor fan af Valdemarsros opskrifter, men jeg brød mig heller ikke om saucen med orange. Jeg manglede noget umami i stedet for appelsin.
Det er ærgerligt.
Hej Gitte
Det er ærgeligt, og der kan selvfølgelig være flere årsager til at den ikke blev mør.
Jeg har fået rigtig mange gode tilbagemeldinger på opskriften, med meldinger om super mør og lækker and og det er også min egen oplevelse hvert år, når jeg laver denne and – så jeg skal ikke lige kunne sige hvad der er gået galt i tilberedningen.
Smagen af orange er naturligvis et spørgsmål om smag og behag :)
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej!
Hvordan steger du den når du steger den på grillen? Går ud fra at du ikke starter med en kold grill :-)
Glæder mig til at prøve det.
Mange hilsner
Birthe