Æltefrit brød i form
Her får du en lækker opskrift på æltefrit brød, som er virkelig nemt at lave og som smager virkelig dejligt. Saftig krumme, sprød skorpe og så kræver det hverken en røremaskine eller at du ælter dejen. Den skal blot røres sammen dagen før, og så ellers have rigtig god tid til at gøre sin magi i skålen, mens dejen hæver og bliver spækket med god smag. Dette brød bager jeg ofte til fx når vi skal have en god rejemad, som sandwichbrød, madbrød og til toasts.
Det tager 3-4 minutter fra man beslutter sig for at røre dejen sammen og til det er gjort, og der er ingen nævneværdig opvask. Så alt i alt, super hverdagsvenligt og med et dejligt resultat.
Arbejdstid 15 min.
Antal 1 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Æltefrit brød i form
- 250 g vand, stuetempereret
- 250 g kærnemælk
- 5 g gær
- 10 g sukker
- 12 g salt
- 70 g fuldkornshvedemel
- 550 g hvedemel
- til pensling og drys
- 1 æggehvide, sammenpisket
- 1 tsk flagesalt
- 1 tsk tørret rosmarin
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gæren ud i en skål med stuetempereret vand. Tilsæt kærnemælk, sukker, salt og fuldkornsmel, rør til det er ensartet. Rør hvedemelen i dejen, mel skal blot røres hurtigt i dejen, så der ikke er tørre melklumper.
Læg et rent klæde eller låg over og lad dejen hæve i 10-12 timer på køkkenbordet.
Tag dejen ud af skålen på et meldrysset bord og fold den med en bagespartel over hinanden et par gange.
Læg dejen i en smurt rugbrødsform (2 liter) og lad dejen hæve på køkkenbordet i yderligere cirka 2 timer. Pensl nænsomt med sammenpisket æggehvide (pas på ikke at punktere dejen) og drys med flagesalt og rosmarin.
Bag i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i 20 minutter og skru derefter temperaturen op til 220 grader, og bag videre i cirka 25-30 minutter til brødet er gennembagt.
Vend brødet ud på en rist og lad det køle af.
Hej Ann-Christine
Hvad er formålet med at vende dejen ind over sig selv 5-8 gange, hvorfor ikke hælde den forsigtigt fra skålen og direkte over i den varme gryde efter den lange hævning?
Vh Morten
Hej Morten
Det strækker glutenproteinerne, så dejen hæver ekstra flot op. Du kan evt prøve en runde med og en uden og så sammenligne det resultat du får, så er det nemmest at vurdere om du oplever det “kan betale sig” eller om du synes det fungere fint uden :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg bor i Aus og her kan man ikke købe frisk gær, kan jeg bruge tørgær?
Vh Birthe
Ja, det kan du fint. Blot kom tørgæren i de tørre ingredienser og hold øje med om hævetiden skal justeres lidt.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Dette er lige det brød, jeg har gået og ledt efter en opskrift på – mange tak for den perfekte timing! :)
Jeg har kun en brødform på 1 liter; vil du anbefale, at jeg deler dejen før de 10-12 timers hævning eller før de 2 timer i brødformen?
Kh Camilla
Hej Camilla
Hvor dejligt. Du kan godt lade dejen hæve samlet i en skål i de første 10-12 timer, derefter hælde den ud på bordet og skære dejen i to lige store dele, som derefter foldes og kommes i en form. Rigtig god fornøjelse :)
Kh Ann-Christine
Det vil jeg gerne prøve. Synes måske vi kan have svært ved at nå at spise det indenfor holdbarheden på to dage. Kan det fryses efter det er bagt?
Ja, det kan fint fryses
– og holdbarheden er også minimum, så hvis det er tørt på 3-4 dagen, så rist endelig brødet eller brug det til fx french toast eller lign :)
Kh Ann-Christine
Kan man bruge anden mel end hvedemel
Jeg oplever at hvedemel fungere bedst til denne opskrift. Hvilken mel kunne du tænke dig at erstatte hvedemel med?
Kh Ann-Christine
Kan der tilføjes kerner af en art til denne opskrift.
Spændende opskrift 👍Kan dejen evt. stå i køleskabet natten over?
Mvh Lis
Hej Lis
Jeg bruger oftest koldhævning, men netop denne opskrift kan jeg få til at fungere bedst uden. Så den bliver desværre ikke lige så god af at blive sat på køl. Men prøv endelig at eksperimentere med det. Prøv evt først at følge vejl i opskriften, så du kender det resultat jeg går efter med dette brød.
Rigtig god fornøjelse :)
Kh Ann-Christine
Du kan prøve dig frem, omkring 25-40 g kerner kan dejen godt klare. Juster gerne ned med 20-25 g mel mængde mel
Kh Ann-Christine