Æblesirup
Hjemmelavet æblesirup til pandekager, æbleskiver, på morgengrøden eller skyr. Uhm, det er ren efterårssolskin på flaske og det smager forrygende. Julie og jeg holder en dejlige fridag sammen i dag, bare os to. Jeg glæder mig, det gør hun også og vores dag skal starte med morgengrød, toppet med æblesolskin.
Næste gang er det Johans tur til en tosomhedsfridag. Jeg har nemlig lige reserveret hele dage i kalenderen fremover, til mine absolut allerbedste yndlingsfridage med mine dejlige unger. Det er simpelthen glippet i en periode, hvor den ene dag bare tager den anden – der er jo altid nok af spændende opgaver og projekter at kaste sig over, men de dejlige fridage alene sammen, dem vil jeg nu prioritere at have tid til igen. Mindst en gang hver 14 dag.
Arbejdstid 5 min.
Antal 1 portion
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Æblesirup
- 3 dl æblemost, ufiltreret
- 1 dl sukker
- 0,50 vaniljestang
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skrab kornene ud af vaniljestangen, og bland vaniljen med sukker.
Kog det hele sammen i en gryde til konsistensen er lækker sirupsagtig – tag testprøver med en teske.
Det må endelig ikke være for tykt, for så stivner det til bolcher, når det bliver koldt. Skulle det ske, så kom lidt mere æblemost i.
Opbevar på en flaske eller glas på køl, hvor det kan holde sig i 1-2 måneder.
Tip
Æblesirup kan også tilberedes ved blot at koge 7 dl friskpresset æblemost ind til det halve.
1 portion svarer til 2 dl
hvor ser i det med metode 1 og 2?
Hej Tina
Det er vist blot det der står under tippet i opskriften :)
Kh Ann-Christine
Er det muligt at lave æblesiruppen med friske hele æbler?
HJÆLP
vi kogte æblesaft (på saftkoger) i går, og ville lave sirup, men da vi hældte det på flaske (lidt for tynd efter min smag) og det blev koldt, så var det gele … sikkert pektin fra æblerne.
kan det reddes ?
Dorthe
Hej Dorthe,
Hvis du kanfå det ud af flasken, så kan du sagtens koge det op igen med 1 dl ekstra vand.
– og sidder det fast i flasken, så sænk den et minutstid i et vandbad, så skal det nok ‘smelte’ så du kan få det ud og koge det op igen med ekstra vand.
Kh AC
Jeg er ved at lave rosensirup og granskudsirup, men vil gerne prøve at lave det med danske produkter og uden tilsat sukker…..
Tror du man kan bruge æblesirupmodellen som base til granskud og rosensirup?
Ja, måske – det lyder da ihvertfald lækkert og som et forsøg værd.
Jeg ved dog ikke om det kan risikere at overdøve smagen lidt.
Kh AC
Jeg plejer at lave din æblesirup med friske æbler, kan ikke huske opskriften i hovedet, trods jeg har lavet den maaaaange gange – hele familien er pjattet med den på morgenmaden. Det det bare mig der ikke kan se længere eller mangler der et link ;-)
Kh Marlene
Hej Marlene,
Du får den gamle tekst her: det er min opskrift på æblegele, blot med knap så mange æbler, omkring 700 g æbler er fint. Resten er som opskriften, det skal bare ikke koges helt så længe.
Kh AC
Skal der også 300 g sukker i når man laver æblesirup efter metode 1.
Mvh Mette.
Hej Mette,
Hmm godt spørgsmål … ;) Jeg tænker at du kan gøre begge dele. Altså både tilsætte sukker, men også lave den helt sukkerfri (ift tilsat sukker) og blot koge saften ind med den naturlige sukker der er i æblesaften. Jeg må lige have kigget nærmere på den opskrift og få det skrevet lidt tydeligere snarest :)
Kh AC
Tak for svar. Jeg puttede 200 g sukker i. Også kogte jeg det i ca 5 min. Jeg har ikke smagt æblegelen på mad i nu. Men håber at den er tyk nok.
Mvh Mette.
Hvad gjorde jeg galt??? Havde 3 dl. Æblemost fra egen have, sukker og vanille. Men det ville ikke blive tykt ?
Mh Bettina
Hej Bettina,
Jeg tror bare det skal koges længere tid. Kogetiden kommer lidt an på hvor stor en fordampningsoverflade ens gryde har.
Så skal det nok lykkedes.
Det skal koges ind til ca 2 – 2 1/2 dl sirup.
Kh AC
Hej
Ved godt det afhænger af grydestr., men har du en ca. kogetid?
Go aften
Berit
Jeg vil tro at jeg plejer at bruge omkring 20 minutter på at koge det ind til halv mængde :)
Super tak. Så en opskrift et andet sted hvor det skulle simre i 2 timer. Mængden var godt nok størrere, men tænker det lyder af lang tid
Det synes jeg også lyder som længe, når det er sirup.
Til æblesmør fx lader jeg det gerne simre længe for at det nærmest karamelisere lidt
Hej Ann-Christine.
ang. æblesirup under metode 2:
der står 11 / 2 dl rørsukker – er det bare 2 dl. rørsukker?
på forhånd tak :-)
Mange hilsner
Mette
Hej Mette,
Der havde sneget sig et mellemrum ind – det er 1 1/2 – men det går også fint med 2 dl :)
Kh AC
Det er en ganske flot flaske, du viser. Ved du hvor man kan købe de flasker?
Tak på forhånd
Det er en gammel 1/4 mælkeflaske – de kan findes på loppemarkeder.
Hej!
Hvor meget får du af en enkelt portion?
Omkring 2 dl, men det kommer lidt an på hvor tykt man ønsker det.
Hej.
Lyder lækkert med æblesirup, men hvor længe kan det holde sig, og bruger du atamon i?
Jeg har det til at stå op til en månedstid i køleskabet unden problemer – vi bruger det altid inden det bliver for gammelt. Men det kan holde sig længe, specielt hvis glassene står uåbnet og lige er skyllet i atamon. Jeg bruger dog ikke atamon.
Øv havde lige håber på svar med atamon.. Tror du holdbarhed er 1 år, hvis man skolder glasset først og ryster i 1/2 tsk. atamon ?
Jeg bruger aldrig atamon, så har ingen erfaring med det. Det skyldes at atamon ikke er godkendt til økologiske produkter / madlavning. – og vi køber primært økologiske råvarer.
Derudover er det aktive stof i Atamon ‘Natriumbenzoat’ som er mistænkt for blandt at kunne udløse allergi – måske er det netop derfor det ikke er godkendt til økologi – det skal jeg ikke kunne sige :)Men jeg synes helt enkelt det er helt unødvendigt i mit køkken at bruge konserveringsmidler.
Så fryser jeg hellere bær og frugt ned ned, laver små portioner, rengør og skolder godt og skyller glas med spiritus.
Jeg har nu lavet den dejligste æble sirup og kan næsten ikke vente til jeg skal nyde det på vafler og forsøde mine morgener med det på havregrød! haps haps.
Jeg lavede versionen med de kogte æbler og havde held med at bruge kun nogle få teskefulde sukker :) måske mine æbler var meget søde.
Uhmm, hvor dejligt :) Jeg håber det gør lykke på en efterårsmorgen
Mine æbler er i hvertfald ret syrlige ;) Jeg tror faktisk sagtens, at man kan fremstille siruppen helt uden sukker hvis æblerne er meget søde. Men den holder måske ikke helt så længe så, da sukkeret forlænger holdbarheden.
Jeg ville elske, hvis jeg havde et arbejde der gjorde det muligt at holde to fridage hver anden uge for at bruge en dag alene med begge min børn! :-) Det lykkes som regel med en månedlig fridag, men der nyder jeg så at have begge piger hjemme. Alenetid får vi når storesøster går med i køkkenet og laver mad med mig næsten dagligt, eller når lillesøster og jeg tager på hyggelig shoppetur. Uh og æv, sådan en HEL dag er da alligevel noget andet end et par timer! ;-)
Tak for din kæmpe inspiration. Min store pige og jeg har fulgt din opskrift på falafel i dag til lækre hjemmebagte pitabrød. Mums!!! :-)
Mange tak, det er rigtig dejligt at høre og hvor hyggeligt at hun er glad for at hjælpe til i køkkenet. Det er sådan en rar måde at være sammen på :)
Det med fridagene er også noget jeg sætter meget stor pris på og som jeg også prioriterede højt at at skabe muligheden for, også dengang jeg var ansat i mit tidligere job. Så fik jeg planlagt mine arbejdstider, så jeg havde nogle lange dage, for så at kunne tage disse fridage med børnene. Jeg har heller ikke planer om to fridage hver anden uge, men én. Så får de én fridag hver alene om måneden – det andet kunne godt lade sig gøre, men det ville give endnu mere arbejde til mig om aftenen og i weekenderne (det skal jo stadig arbejdes ind på et andet tidspunkt)
Hej Ann-Christine
Der er ikke noget link under metode 1, er det ikke en fejl?:-)
Rigtig god fridag til jer to.
Jo, det er da en fejl. Jeg retter det lige senere. Det er opskriften til æblegele jeg vil linke til :)
Tak! :)
Kh AC
Jeg ønsker jer den hyggeligste dag!
Jeg holder også fri med min datter idag – vi skal i biografen og se smølferne 2 og en tur i torvehallerne imorgen skal vi i Tivoli og tælle græskar (-:
Kh maria
Det lyder virkelig som en dejlig fridag. Det er SÅ hyggeligt at være i biografen med sine børn – jeg elsker det :)