Det er helt fantastisk som det vokser og gror i haven denne varme måned. Der er fart på krydderurter, sommerblomster og stauderne, og vores højbede og krukker er et sandt overflødighedshorn af lækkert grønt at høste fra allerede.
Nu hvor vi lige har haft et par næsten “småkølige” dage, så blev jeg lige mindet om virkelig at stornyde det lækre sommervejr ekstra meget nu hvor det er her. Jeg synes lidt for hurtigt, at jeg kommer til at tage det gode vejr for givet, når det har varet en uges tid … – så jeg husker mig dagligt på hvordan jeg sukkede efter varme og solskin under sidste års næsten konstante sommerregn.
Lige nu kan en ægte haveaficionada ellers godt synes der trænger til et par enkelte sommernætter med regnbyer til haven blomster og grønne herligheder og have er lige netop hvad det skal handle om i dag.
Nemlig om at plante i krukker og få det meste ud af sine krukker, anset om man har en have eller en altan.
Gartnerens Krukkemuld, som jeg har fået lov at lege med herhjemme i min have og forkælet alle mine sommerblomster med at blive plantet i. Gartnerens Krukkemuld, hedder netop sådan, fordi det er udviklet i samarbejde med professionelle gartnere, som melder om virkelig gode erfaringer og resultater, når de bruger denne muld til deres planter. Mulden indeholder blandt andet 30% træfibre, der er udviklet specielt til brug i gartnerbranchen. Forest Gold træfibrene er fremstillet af FSC-godkendt træ og mængden på 30 % i blandingen har vist sig at give rigtig gode vækstresultater til planter i krukker og en lang række planter i det hele tager. Det gør at vandet fordeles godt i krukken, hvilket skaber en rigtig god rodvækst og ikke mindst sunde, stærke, blomstrende planter. Som en bonus, så medvirker træfibrene til at mulden vejer mindre og ikke tynger så meget, hvilket specielt er en fordel i altankasser, så de ikke bliver så tunge. Jeg har testet den del på nogle altankasser, som er hængt op på rækkeværket i haven – og det fungere virkelig fint!
Så kan vi give slip på intentionen om at gøde krukker løbende …
Jeg har hvert år en intention om at gøde mine krukker løbende med økologisk flydende gødning … men hånden på hjertet, jeg får det sjældent gjort.
Gartnerens krukkemuld indeholder langtidsvirkende gødning, som frigives langsomt over tid i løbet af 5-6 måneder og derfor behøver jeg ikke at huske mig selv på at gøde krukkerne løbende. Nemt og smart! Gødningen der er valgt til Gartnerens krukkemuld indeholder meget kalium, som særligt fremmer blomstringen, så krukkerne står flot henover sommeren. Og den største fordel ved Gartnerens krukkemuld, er nemlig at det giver en utrolig god blomstring i lang tid, da den indeholder langtidsvirkende gødning.
Når sæsonen er slut og sommerblomsternes tid er ovre, så tøm krukken og drys al den resterende muld ud i bedene, hvor gødningen og træfibrene også gavner stauderne.
Jeg plantede mine krukker og altankasser med denne krukkemuld for 4 uger siden og blomsterne stortrives.
Nedenfor giver jeg mine 5 bedste tips til at plante i krukker …
Mine bedste tips til at plante i krukker
- Kom lecanødder i bunden af krukken til at skabe dræn, som gør at plantens rødder ikke rådner, hvis de får for meget vand. Potteskår kan også sagtens bruges. Fyld op til cirka 1/4 af krukkens størrelse. Lecanødderne kan sagtens bruges igen næste år, de skal blot befries fra evt rodnet.
- Vand om aftenen eller når planterne står i skygge, så fordamper vandet ikke og planten svitses ikke af og vand gerne krukkerne godt igennem hver anden dag her i de varmeste sommerdage.
- Løft krukkerne en centimeter fra jorden, brug fx krukkefødder, lecanødder, en lille træklods eller lign. Det sikre, at myrer og lign ikke finder på at indrette et hjem i krukkerne
- Brug en god krukkemuld. Der ér forskel på dem og jeg glæder mig meget til at se hvordan mine krukker kommer til at se ud sommeren igennem med Gartnerens Krukkemuld – jeg er allerede tilfreds og synes under alle omstændigheder det er rart at jeg ikke skal tænke mere på at gøde krukkerne.
- Prøv at plante både sommerblomster, krydderurter og græsser i krukker. Græsser og krydderurter ser så fint ud sammen med sommerblomsterne, er også skønne i buketter og de fleste af krydderurterne kan også fint overvintre.
… og som en lille bonus, husk at nippe visne blomsterhoveder af med jævne mellemrum. Når blomsterne er afblomstret sætter de frø og tænker at de er færdige med sæsonens arbejde. Når man nipper og plukker blomsterne af inden de bliver til frøstande, så forlænges blomstringen markant.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Tak for alle de gode råd. Jeg havde ikke tænkt på den med at myrene jo ofte får placeret sig under krukkerne. Stiller du permanent en træklods under krukkerne? Og kan det stadig se fint ud? Samt stå sikkert?😅
Hvad er det for blomster du har vist – på de to sidste billeder. De er smukke lys lilla
Det er petunia, minipertunia, dahlia og stolt kavaler der er på billederne :)
Kh Ann-Christine
Hvad hedder den smukke plante med de små lyserøde blomster vist på billedet? Mvh annette
Det må være den fine mini petunia du har kig på :)
Kh AC