Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/10-bedste-boeger-jeg-har-laest/

10 bedste bøger jeg har læst – nogensinde

10 bedste bøger

 

For noget tid siden, fik jeg den fine forespørgsel at lave et indlæg over de bedste bøger jeg nogensinde har læst. Så fin en opfordring, som jeg nu vil dele med jer og samtidig give videre, for det kunne være så sjovt og hyggeligt hvis I deler i kommentarfeltet også.

Jeg overvejede lidt frem og tilbage, for hvad gør en god bog værdig til at være blandt de bedste 10?

Med i gennemsnit 1,5 bog læst om ugen siden jeg var 7-8 år … langt mindre de første år som nybagt mor til babytvillinger og langt, langt mere før jeg startede Valdemarsro og før børn. Det bliver det jo alligevel til en hel del bøger gennem årene.

Jeg oplever jævnligt, at min læseoplevelse og samlede indtryk af bogen handler om dagsformen. Det kan være, at jeg er i en periode med ro og overskud trænger til lidt udfordring på læsefronten. Det kan på den anden side lige så vel være, at jeg er i en periode med alt for meget på programmet finder ro i kaoset ved at læse noget rart og let.

Dette halvår har vi haft to meget store projekter i gang på samme tid. Det ene er min kommende kogebog, som udkommer til september og hvor vi lige mangler de allersidste smårettelser. (den bliver virkelig god og brugbar og jeg glæder mig enormt meget til at dele den med jer).

Måske derfor har jeg haft lidt svært ved at samle mig om bøgerne og har haft en yderst sjælden oplevelse af at læse nogle bøger i træk, som jeg havde glædet mig enormt meget til, men som viste sig at være yderst ligegyldige og jeg måtte give op på.
Det er noget nær et skrækscenarie for læseglade væsner, at markedet for gode bøger rinder ud og løber tørt ;) Jeg har derfor i denne uge tyet til den dejligste redning, nemlig at læse den seneste bog af Jojo Moyes og nærmest som en lindrede balsam kan sådan et valg løse op for den bogmæssige hårknude og jeg begynder at få smag for flere fortællinger igen.

Det pudsige er, at jeg tidligere har oplevet ,at bøger som jeg ellers havde opgivet, blev fundet frem igen på senere tidspunkter og læst med største fornøjelse.

Så for mig handler en god læseoplevelse meget af dagsformen. Jeg læser udelukkende for underholdning og fornøjelse. Jeg holder af at der er stor variation mellem genrer, forfattere, handlinger og kan godt lide både bøger der giver udfordringer, læring, lindring og de der er ren og skær underholdning.

Med min liste over de bedste bøger, ville jeg være uden filter og ikke sætte ‘bøger på listen, blot fordi de ville se fine og interessante ud i samlingen’. Klassikere af Hemmingway, Tove Ditlevsen, Brontë søstrene mv. som alle har været spændende bekendtskaber og bøger, som jeg gerne læser igen. De ligger dog ikke nødvendigvis hos mig på top 10 over de bøger, som jeg har været mest begejstret for. (Måske fordi de blot ikke har ramt mig på dagsformen, hvem ved …).

Tro mig, jeg kunne gå længe og veje for og imod. Finde bøger til min top 10 (som i øvrigt er i vilkårlig rækkefølge), sammenligne, fjerne igen og være i tvivl om den ene havde mere berettigelse end en anden til at blive nævnt.

Så jeg gjorde følgende: 
Satte en halv time af og skrev de 10 bøger ned, der faldt mig ind med de to kriterier, at de gennem hele min læsetid havde rørt noget særligt og som jeg varmt vil anbefale videre til mine børn, så de kan læse dem, efterhånden som deres alder passer.

Så her er de …

Listen med de 10 bedste bøger jeg har læst, nogensinde

  1. Harry Potter af J.K. Rowling. Jeg læste den første i serien, da den udkom på dansk i 1998 og var tryllebundet af det magiske univers. Derefter købte og læste jeg de efterfølgende, så snart de udkom. Nu har også både Johan og Julie læst bøgerne og er helt lige så fascineret og opslugt af Hogwarts, Harry, Hermione og magien. Drømmer om en tur til London og Harry Potters studios for os alle fire til efteråret eller næste forår og lige nu hygger vi også med at se filmene om fredagen.
  2. Sofies Verden af Jostein Gaarder. Min introduktion til filosofiens verden, som jeg faldt pladask for. Jeg læste den i midt halvfemserne og overvejede længe at læse filosofi på uni, for at forlænge og udvide interessen for den filosofiske verden, som var så ny og interessant. Jeg har stadig bogen stående i bogreolen og overvejer at læse den igen denne sommer.
  3. To Brødre af Ben Elton. Jeg oplever at lære enormt meget af skønlitteraturen ift historien omkring 2. verdenskrig. Den reflektion og de menneskelige fortællinger, skæbner og følelser som litteraturen kan er vidunderlig. Denne bog bør være undervisningsmateriale i dansktimerne sideløbende med historieundervisning i historie – jeg er overbevist om, at læringen vil rodfæste sig. Vil ihvertfald gerne opmuntre mine egne læseglade børn til, når de kommer i den alder, at dykke ned i litteraturen sideløbende med fagbøgerne om 2. verdenskrig.
  4. Sarahs Nøgle af Tatiana de Rosnay. I bund og grund samme begrundelse som ovenstående, men også fordi denne bog i den grad rører mit hjerte. Samtidig sætter fortællingen fokus på, hvordan man kan komme omkring hjørner af en verdens historie, som ellers er gået i glemmebogen hos mange, fordi man i skolen mest forholder sig til de store træk.
  5. Stolthed og Fordom af Jane Austen. Jeg er meget begejstret for Jane Austen, hendes finurlige humor, distance og underfundige måde at betragte og beskrive omgivelserne i 1800 tallets England. Jane Austen blev født i 1775 og jeg holder så meget af hendes stemme i beskrivelserne af den tid.
  6. Anne fra grønnebakken af L.M Montgomery. Jeg har læst bøgerne adskillige gange som barn og ung. Det var dog først for et par år siden, at jeg opdagede at der var flere end de tre bøger i serien som jeg kendte til. Nu står hele rækken samlet på bogreolen og er læst med største fornøjelse. De kan sagtens læses, også som voksen.
  7. De syv søstre serien af Lucinda Riley. Jeg er lige dele underholdt og imponeret over rammen og den scene, der er sat for seriens opbygning. Det er nogle herligt tunge bøger, som dog er hurtigt og let læst, da fortællingen flyder let. Jeg faldt især for Lucinda Rileys evne til at veksle på fineste vis mellem fortid og nutid, med en rød tråd og  uden det bliver en rodet affære. Må indrømme at jeg synes de første bøger i serien ramte mig mest, men det kan jo evt handle om dagsformen …
  8. Amazonernes Ring af Anne Fortier. Sikke et brag af en fortælling, og en af de bøger hvor man forsvinder helt ind i fortællingen og har lyst til lige at sætte verden på pause imens. Den er opslugende, medrivende, intens og spændende. Det er ikke en decideret krimi, som jeg også holder meget af at læse, men den kan det samme ved at både være en bog, hvor siderne nærmest læser sig selv og vejret holdes i spænding imens.
  9. Vilde svaner af Jung Chang. Mon ikke jeg har læst denne bog 5-6 gange, siden jeg læste den første gang i midten af 90’erne. Kinas historie de sidste 100 år fortælles af tre kvinder, fra bedstemoren fødes i 1909, får brækket fødderne og snøret dem ind efter tidens tradition så kun kunne sælges som konkubine til en general. Morens liv under japansk herredømme og senere den ekstremt kommunistiske tid under Mao og til Jung Chang, forfatteren, fødes i starten af 50’erne og beskriver hendes barndom og ungdom. Det er en enormt medrivende og lærerig fortælling, som har fascineret mig hver gang jeg har læst den.
  10. Brødrene Løvehjerte m.fl af Astrid Lindgren. Jeg har altid været, meget begejstret for Astrid Lindgrens fantastiske forfatterskab. Både som barn, da jeg læste bøgerne og så filmene og som voksen hvor jeg sammen med mine børn har nydt at læse alle bøgerne højt og se filmene sammen med dem.
    Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg, de søde børn i Bulderby, Karl og Jonathan Løves kamp for frihed i Nangijala og den enormt sørgmodige triste historie om et barns død, der fortælles så fint og modigt i børnehøjde. Astrid Lindgrens børn i bøgerne er modige, seje, selvstændige, fantasifulde, sjove og særlige. De er helt klart et forbillede og til stor inspiration.

Nu kunne det være mægtigt sjovt, hvis I ville tage udfordringen op og i kommentarfeltet, lave en liste med de 10 bedste bøger, som I nogensinde har læst og meget gerne blot de 10 bøger der falder jer først ind at nævne …

10 bedste bøger

121 kommentarer
  • Lars skrev:
    14. februar 2023 kl. 19:16

    Top 10 Bøger (tegneserier ikke medtaget)
    1. Menneskejagt af Desmond Bagley
    2. Kaninbjerget af Richard Adams
    3. Ringenes Herre af J.R.R. Tolkien
    4. Klit af Frank Herbert
    5. De Tre Musketerer af Alexander Dumas
    6. Ulvehunden af Jack London
    7. Navarones Kanoner af Alistair MacLean
    8. Brødrene Løvehjerte af Astrid Lindgren
    9. Jorden Rundt i 80 Dage af Jules Verne
    10. Sjakalen af Frederick Forsyth

    Boblere: Solar af Brian Roland Larsen, Oxen Trilogien af Henrik Jensen, Mataresernes Cirkel af Robert Ludlum, Tigerens Øje af Wilbur Smith, Blind Flugt af Desmond Bagley.

  • Anita skrev:
    9. april 2021 kl. 20:25

    Alle mine yndlingsbøger er blevet nævnt i ovenstående, dog mangler der én:
    Hundehoved af Morten Ramsland

    Tak for god inspiration til kommende læseoplevelser!

  • Merete skrev:
    9. april 2021 kl. 17:05

    Min ven Thomas af Kirsten Holst
    Pelle Erobreren af Martin Andersen Nexø
    Brødrene Løvehjerte af Astrid Lindgren
    Rådhusklatreren af Kim Blæsbjerg
    Hundehoved af Morten Ramsland
    Serien om Laura Ingalls Wilder
    Odysseen af Bent Haller
    Kaskelotternes sang af Bent Haller
    Endnu er der håb af Karin Wahlberg
    Serien om Dyveke af Herta J Enevoldsen

  • Christine skrev:
    6. februar 2021 kl. 19:56

    Jeg synes det var en god idé med en liste over de 10 bedste bøger jeg har læst, så her kommer den. Elsker virkelig YA, science fiction, romantik og fantasy. Grunden til at der ikke er voksenbøger på listen
    er at jeg er 12 år gammel.

    De 10 bedste bogserier jeg har læst:
    Divergent af Veronica Roth
    The Hunger Games af Suzanne Collins
    Twilight saga af Stephenie Meyer
    En flænge I himlen af John Green (kun en bog)
    Anne fra Grønnebakken af Lucy Maud Montgomery
    Skammerens datter af Lene Kaaberbøl
    Vildheks af Lene Kaaberbøl
    Harry Potter af JK Rowling
    Leonbøgerne af Lisa Weiss Næraa
    Danmarkshistorien af Sigurd Barrett

    • Ann-Christine skrev:
      8. februar 2021 kl. 09:49

      Hej Christine,
      Mange tak for at dele, det er også god inspiration med din liste til mine tvillinger på 11 år. De har læst nogle af dem du anbefaler :)
      Kh Ann-Christine

  • Tatjana Hejgaard skrev:
    19. december 2020 kl. 00:51

    Rigtig mange gode bøger – smiler bare ved at læse om dem.
    Min absolutte yndlingsbog er slet ikke nævnt:
    Vindens Skygge – af Carlos Ruiz Zafon
    Ellers mange gengangere:
    Den lille prins – af Antoine de Saint- Exupery
    Brødrene Løvehjerte – af Astrid Lindgren
    Laura-bøgerne – af Laura Ingalls Wilder
    Tegn til kærlighed – af Jan Kjærstad
    Drageløberen – af Khaled Hosseini
    At høre hjertet slå – af Jan-Philipp Sendker
    Hændelser ved vand – af Kerstin Ekman
    Øen – af Victoria Hislop
    Jordens søjler – af Ken Follett
    Hovsa… jeg kunne blive ved…
    Mangler Isabel Allende, Fay Weldon, Susanne Brøgger, Karen Blixen, Ernest Hemmingway, Paul Auster…

  • Heidi skrev:
    16. december 2020 kl. 23:53

    Uha har også læst en del gennem tiden.
    Jeg er dog særligt glad for social-realisme krimier.

    “Submarino” af Jonas T. Bengtsson
    “Nordkraft” af Jakob Ejersbo
    “Afrika triologien” (specielt Eksil og Liberty) af Jakob Ejersbo
    “Blækhat” af Sissel Jo Gazan
    “Mænd der hader kvinder” (alle 3 bøger i serien) af Stieg Larsson
    “Hvis der skulle komme et menneske forbi” og “En dag vil vi grine af det” af Thomas Korsgaard
    “Joonna Linna” serien af Lars Kepler

    Det er lige nogle af de bøger jeg kan huske, der har opslugt mig :-)

    • Heidi skrev:
      17. december 2020 kl. 00:07

      Jeg glemte da helt Jesper Steins bøger om Axel Steen. Synes dog helt klart at de første bøger i serien er de bedste :-)

  • Ragnhild skrev:
    2. november 2020 kl. 21:39

    Det er første gang, jeg kommenterer, så vil lige først sige mange tak for et dejligt website med mange gode opskrifter, som jeg ofte vender tilbage til!
    Okay, jeg glemmer sikkert mange bøger nu, men here goes in no particular order. Jeg læser selv på mange sprog, så det er lidt tilfældigt, om jeg overhovedet kender den danske titel..
    1. Tous les hommes sont mortels af Simone de Beauvoir
    2. Und sagte kein einziges Wort af Heinrich Böll (elsker for så vidt alle hans bøger)
    3. Maddaddam trilogien af Margaret Atwood
    4. Cien años de soledad af Gabriel García Márquez
    5. La ciudad de los prodigios af Eduardo Mendoza
    6. Broder Jacob af Henrik Stangerup
    7. Jo confesso af Jaume Cabré
    8. Brødrene Løvehjerte (skal også have en plads her) af Astrid Lindgren
    9. Nora Webster af Colm Tóibín
    10. The Enchantress of Florence af Salman Rushdie

    • Lene skrev:
      5. december 2020 kl. 20:40

      Flere a mine top-10 bøger er allerede nævnet, så jeg går lidt længere ned af listen:
      – Alt af Fredrik Backmann
      – Om svampe og sorg af Long Litt Woon
      – The Outsidere – og alt andet a Susan E. HIngon
      – At læse Lolita i Theran af Azar Nafisi
      – Orange is the new black af Piper Kerman
      – Min usynlige syn af Esben Kjær (ikke skønlitt.)
      – The immortal Rules af Julie Kagawa
      – Når man forveksler Kærlighed med en saks af Thomas Lagermand lund
      – Into the wild af Jon Krakaur
      – Færdig med eddy bellegueule af edouard louis
      – Jakob var her af Rune Skyum Nielsen (til jer, som kan lide Afrika-triologien.

  • Christensen skrev:
    31. oktober 2020 kl. 11:38

    Vi kommer ikke uden om Hans Christian Andersen Danmarks berømte rejse og eventyr forfatter. (1805- )
    Samlerens Glædelig Jul fra 2003 fortalt med viden og glimt i øjet.
    Martin bøgerne for de ordblinde lærte mig at læse og ikke kun se billeder i 1947 ->
    Aros i Trøjborg Århus fra 1971 om de danske ministre i 100 år
    Jane Schull´s Hvilken plante hvor ? på Politiken 1999
    Ungdomsskolens leseverk fra Fabricius & sønner i Oslo 1966 Norsk
    Astrid Lindgren og Selma Lagerløfs bøger

  • Malene skrev:
    19. september 2020 kl. 10:14

    Jeg giver også mit bud, lige sådan from the top of my head…
    Og i vilkårlig rækkefølge;

    * Det lille hus i de store skove (Laura Ingalls Wilder) – den første i serien om det lille hus på prærien. Det var min ynglingsbog som barn og jeg har genlæst den som voksen et hav af gange, det er som at dykke ned i en tryg og varm tidslomme.

    * Phillippa Gregory´s trilogi om det engelske hof i gamle dage – det er spænding, mord, intriger, sorg ,sex og vildskab for fuld udblæsning. (“Dronningens nar” – “Jomfruens elsker” – “Kongens frille”)

    * “Dobbeltgængeren” af Fjodor Dostojevskij – en virkelig spøjs fortælling, men med så mange finurligheder at den alligevel kravlede under huden på mig og sidder som en stor læse oplevelse.

    * “Stolthed og fordom” og “fornuft og følelse” af Jane Austen er meget rørende og levende fortællinger. Man er bare “med” i føleregistret hele vejen…

    * “Kejseren af Portugalien” af Selma Lagerlöff… fordi det er sådan en fin fortælling.

    * Astrid Lindgren… jeg ved slet ikke hvor jeg skal starte… Ronja, Pippi, Brødrene Løvehjerte…

    * De gode gamle Kim-bøger (De der drenge bøger, som man måske har arvet fra sin far)….

    * En mand der hedder Ove… jeg elsker ALT ved den fortælling!

    * Michael Laudrups tænder, hvis man trænger til at grine-græde i et væk :-)

    Jeg kunne blive ved…

  • Pernille Brouer skrev:
    19. september 2020 kl. 08:46

    Hvor er det et sjovt indlæg. Og selvom jeg kan se at jeg er år bagud, vil jeg alligevel byde ind.
    Min ældste datter skal til at læse Brødrene Løvehjerte i skolen, og hun er så empatisk at jeg forventer at tårerne kommer til at trille. Jeg tør slet ikke læse den igen efter jeg er blevet mor…
    Nå men her er min liste:
    1: Harry Potter – kræver vist ikke nærmere forklaring. Min mans læser dem for børnene om morgenen, og det er så hyggeligt at lytte med og se deres reaktioner på den.
    2: Den Store Djævlekrig af Kenneth Bøgh Andersen – den er fuld af humor og spænding, og den er gennemarbejdet med fantastisk research i myter og religion. Den skal den store i øvrigt også læse i skolen, så jeg fjernede den fra hendes bogstak på natbordet
    3: Dresden Files af Jim Butcher – igen masser af humor og spillen på mytologi og religion. Denne gang om den eneste troldmand, der står i De Gule Sider. Trods plotholes, så er jeg kæmpe fan
    4: Store Små Løgne af Liane Moriarty – jeg blev virkelig overrasket over hvor meget denne kom under huden på mig
    5: Hvor Flodkrebsene Synger af Delia Owens – bare så smuk
    6: His Dark Materials af Philip Pullman – jamen Lyra er for cool
    7: Century Trilogien af Ken Follet
    8: Clifton Krøniken af Jeffrey Archer – skrev ikke noget ved nr7, men det er samme argument. Familie-krøniker omkring livet i det 20. Århundrede, blandet med masser af historiske elementer.
    9: P.S. Jeg Elsker Dig af Cecelia Ahern – griner og græder nogle gange på samme side
    10: Skammerens Datter af Lene Kaaberbøl – og de bliver genbesøgt med børnene på lydbog (efter vi havde hørt Vildheks-serien)

    Sjov udfordring – der var mange flere jeg kunne have nævn, men dette var min top ti – med en lille snyder til sidst :-)
    Nu tror jeg at jeg skal have en del af de andres bøger på listen – for er da virkelig blevet inspireret

  • Inge-Lise Krushave skrev:
    15. september 2020 kl. 19:43

    Dejligt, med inspiration til gode bøger, her kommer min liste med bøger der har gjort et stort indtryk på mig:
    1. Oplyst af Tara Westover
    2. En hårfin balance af Rohinton Mistry
    3. Græsset synger af Doris Lessing
    4. Hvor der er fugle af Maren Uthaug
    5. Et helt liv af Robert Seethaler
    6. Dinas bog, Lykkens søn og Karnas arv af Herbjørg Wasmo
    7. Min geniale veninde serien af Elena Ferrante
    8. Berlinerpoplerne serien af Anne B. Ragde
    9. Stjernerne på himlen af Jo jo Moyes
    10. Vilde svaner af Jung Chang
    Og til dem der endnu ikke har læst “Hvor flodkrebsene synger”, glæd jer – det er en fantastisk bog.

  • Charlotte skrev:
    30. august 2020 kl. 18:15

    1. Min familie og andre dyr (+ resten)
    2. Kineserpigen
    3. Se dagens lys
    4. Melendy-bøgerne
    5. Dragonriders of Pern
    6. Czeslaw Milosz’ digte
    7. Huset ved verdens ende (+ de andre)
    8. Sherlock Holmes-bøgerne
    9. Madanme Curie
    10. Insu-pu
    11. Ametystens hemmelighed

    Ups, jeg kunne vist blive ved. Stopper her!

  • H. L skrev:
    26. august 2020 kl. 19:56

    Outlander serien. Af Diana Gabaldon, De første 3 på dansk og de næste 5 på engelsk Og går nu og venter på nr 9.

    Den hundredeårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt af Jonas Jonasson. (Knækkede sammen af grin)

    Stig Larssons triologi (mindst 3 gang) finder altid nye detaljer hver gang jeg læser dem

    Me before you Af Jojo Moyes.

    Tjenerindens fortælling Af Margaret Atwoods , sindsyg spændende

    Kvinden i toget af Paula Hawkins

    Jussi Alder Olsens Afdeling Q

    3096 dage og 10 år frihed Natascha Kampusch
    Sindsyg spændende.

    Dødevaskeren af Sara Omar

    En flænge i himmelen af John Green.

  • Sine skrev:
    18. august 2020 kl. 21:10

    Jamen der er jo allerede nævnt rigtig mange gode bøger. Jeg begyndte i 2003 at skrive en liste over de bøger jeg læste. Det er faktisk sket, at jeg har været i gang med en bog og tænkt: “Hmm, – den virker bekendt”, og så kan jeg se, at den er læst for 10 år siden :)
    Jeg markerer også de bøger der har gjort størst indtryk, og skal jeg nævne 10 må det blive:
    – Den lukkede bog (Jette Kaarsbøl)
    – Pi’s liv (Yan Martell)
    -Undtagelsen (Christian Jungersen)
    -Vi de druknede (Carsten Jensen)
    -Det jeg elskede (Siri Hustvedt)
    -Karitas, kaos på lærred (Kristin M Baldursdottir)
    – Alt det lys vi ikke ser (Anthony Doerr)
    – Blækhat (Sissel Jo Gazan)
    – Der vokser et træ i Brooklyn (Betty Smith)
    – Skønhed for folket (Merete Pryds Helle)

    • Ann-Christine skrev:
      19. august 2020 kl. 17:19

      Hej Sine,
      Sikke en god ide, det tror jeg da jeg vil lave en liste på min telefon. Læser alligevel en del der ikke bliver omtalt og det vil da være sjovt at se tilbage på den liste over tid. Tak for tippet og dine fine anbefalinger, dem vil jeg kigge nærmere på.
      Har du set filmen ‘Life of Pi’? den er virkelig god.
      Kh Ann-Christine

      • Sine skrev:
        28. august 2020 kl. 19:05

        Hej Ann-Christine
        Tak for dit svar. Ja, jeg har set filmen og syntes også godt om den. Men jeg læste bogen først, og så er det tit svært når man ser filmen bagefter, – måske også fordi jeg så kendte slutningen som overraskede mig meget, da jeg læste bogen.

  • Karin Jørgensen skrev:
    2. juli 2020 kl. 13:46

    Jeg har lige afsluttet “Nattergalen” af Kristin Hannah
    En fantastisk bog om den Franske modstandsbevægelse under 2. Verdenskrig
    Kh og god sommer Karin

    • Ann-Christine skrev:
      2. juli 2020 kl. 15:48

      jeg er helt enig, Nattergalen er en af de bedste bøger jeg har læst :)
      Skøn sommer til dig
      Kh AC

  • Lis skrev:
    24. juni 2020 kl. 18:40

    Jeg er en sucker for de bøger, som altid lever videre inde i en, og for mig er alle de her bøger på den liste:

    Jonathan Livingston Seagull af Richard Bach
    Brødrene Løvehjerte af Astrid Lindgren
    Sofies Verden af Jostein Gaardner
    Harry Potter serien af J.K. Rowling
    The giver quartet af Lois Lowry
    Neanderthal Parallax serien af Robert J Sawyer
    Little Women af Louisa May Alcott
    The passage trilogien af Justin Cronin
    This perfect day af Ira Levin
    Ringenes Herre af Tolkien

    • Dorte EH skrev:
      25. juni 2020 kl. 22:18

      Et lille liv – fantastisk bog
      Alt det lys vi ikke ser
      En hårfin balance
      Et glas mælk tak
      Hulebjørnens klan (uuuh det er længe siden)
      Min geniale veninde serien
      Brødrene Løvehjerte
      Alkymisten
      Havets katedral
      En mand der hedder Ove

  • Sanne skrev:
    23. juni 2020 kl. 15:18

    Peter Plys af H.H. Milne – Frændeløs af Hector Malot – Howl’s moving castle af Diana Wynne Jones – I kamp mod tiden af Ben Elton – Napoli bøgerne af Elena Ferrante – Playground af Lars Kepler – Et lille liv af Hanya Yanagihara – Alt det lys vi ikke ser af Anthony Doer – Pottemagerens Hus af Rosie Thomas – Forberedelse til næste liv af Atticus Lish

  • Karine skrev:
    23. juni 2020 kl. 11:35

    De ti bedste bøger, lad mig prøve også at lave en liste. Jeg læser cirka lige så meget som dig, og er da også uddannet bibliotekar :)

    En hårfin balance af Rohinton Mistry
    Tabita af Iben Mondrup
    Undtagelsen af Christian Jungersen (glæder mig til at se filmen)
    Brødrene Løvehjerte af fru Lindgren – kan man andet end græde af den bog
    Den der lever stille af Leonora Christina Skov
    Glasslottet af Jeanette Walls
    Den anden hånd af Chris Cleave – græd i stride strømme især ved de sidste sider af bogen.
    Ekstrem højt og utrolig tæt på af Jonathan Safran Foer
    Harpiks af Ane Riel – meget overraskende handling
    De syv søstre – mest fordi det er hyggeligt at gå og glæde sig til at den næste bog kommer :)

  • Birgitte skrev:
    22. juni 2020 kl. 21:45

    Tre af danske forfattere:
    “En fortælling hvoraf man får et smukt ansigt” Jørn Riel (hylende morsom)
    “Løgnhalsen fra Umbrien” Bjarne Reuter (så sjov)
    “Ravns Føde” Hanne Reintoft (slægtshistorie fra middelalderen)
    “Tør aldrig bort tårer uden handsker” Jonas Gardell (bare så god)
    Hilsen Birgitte

  • Rie skrev:
    22. juni 2020 kl. 21:13

    Det er virkelig sjovt sådan at skulle vælge de 10 bedste bøger jeg har læst, og mine 10 favoritter er:
    1. Tudemarie af Maria Anderse
    2. En hårfin balance af Rohinthon Mistry
    3. Vinter børn af Dea Trier Morc
    4. Liv bøgerne af Trine Bryld
    5. Pige med perleørering af Tracy Chevalier
    6. Hulebjørnes klan af M. Auel
    7. Farven lilla af Alice Walker
    8. Britt Marie var her af Frederik Backman
    9. Inferno af Dan Brown
    10. Dødskammeret af John Grisham

  • Camilla skrev:
    22. juni 2020 kl. 19:52

    Tak for alle anbefalingerne, jeg har for nyligt selv besøgt Warner Bros Harry Potter studio i London, og jeg kan love at det er alt man ønsker/forventer – og mere til! Jeg håber du og din familie får en chance for at opleve det! :)

  • Tenna Friis skrev:
    22. juni 2020 kl. 19:47

    Svært med kun ti, her er dem jeg færst kom i tanke omp

    Ringenes Herrer af Tolkien
    Jordens Søjler af Ken Follet
    Syv fantastiske fortællinger af Karen Blixen
    Howards End af E.M Forester
    21.11.63 af Stephen King
    Jane Eyre af Charlotte Brontë
    Blækhat af Sidsel Jo Gazan
    En bøn for Owen Meany af John Irving
    To byer af Charles Dickens
    Kaninbjerget af Richard Adams

  • Jon skrev:
    22. juni 2020 kl. 19:18

    I vilkårlig rækkefølge
    Øst for paradis – John Steinbeck
    Frændeløs – Hector Malot
    1984 – George Orwell
    1Q84 – Haruki Murakami
    Lev Stærkt, Dø ung – Willard Motley
    Fluernes herre – William Golding
    Lad den rette komme ind – John Ajvide Lindqvist
    A Song of Ice and Fire serien – George R R Martin
    I Kill Giants – Joe Kelly og JM Ken Nimura
    Vampire Chronicles – Anne Rice

  • Solveig skrev:
    18. maj 2020 kl. 09:34

    Mine 10 bedste bøger :
    1. Ronja Røverdatter af Astrid Lindgren
    2. Taj af Timeri Murari. En parallel historie om tilblivelsen af Taj Mahal og den helt fantastiske (og nok noget erotiske) kærlighedshistorie bag
    3. Ramses af Christian Jacq. En historisk roman om Ramses II’s liv og opvækst. Forfatteren havde været egyptolog i 25 år før han gav sig i lag med bogen – serien. En heroisk fortælling, spændende, kærlig og medrivende
    4. Jordens søjler af Ken Follet – Den skal man bare læse.. og også gerne efterfølgeren
    5. Uendelige verden også Ken Follet
    6. Hulebjørnens Klan serien ( minus den allersidste bog) Tror jeg har læst den serie Tre gange.. ååhhh den er bare go’
    7. Stolthed og fordom af Jane Austen – og elsker BBC’s filmatisering af samme. Så den som TV præmierer da jeg i en tid boede i England – måtte have den sidste episode optaget på VHS og sendt til Danmark, fordi jeg rejse hjem dagen før… Drama når det er bedst
    8. Stenkredsen af Joan Dahr Lambert. Den har jeg nok læst ti gange, og lånt ud lige så mange. En urtids- og feelgoodhistorie om kvinder. Man føler sig styrket når man er færdig med at læse den.
    9. Mit liv som Geisha af Arthus Golden.. det er bare en rigtig god bog, og en smuk film (bogen er bedst ;) )
    10. Min Mors datter af Tanja Eskesen – godt nok ikke rigtig skønlitteratur, men en dyb og skelsættende læsning som er absolut anbefalelsesværdig til alle kvinder der har et ‘issue’ med deres mødrende ophav. Bestemt en bog jeg kommer til at læse flere gange.

  • Linda skrev:
    17. maj 2020 kl. 00:09

    – En kvindes pris, af Somaly Mam
    – Bag lukkede døre, af B.A. Paris
    – Den hemmelige kvinde, af Anna Ekberg
    – Pigen i isen, af Robert Bryndza
    – De smukkeste, af Karin Slaughter
    – Indtil November, af Aurora Reynolds
    – Sammenbrudet, af B.A. Paris
    – Søster, af Rosamund Lupton
    – Jeg ser dig, af Clare Mackintosh
    – Solgt, af Zana Muhsen

  • Elisabeth Ravn skrev:
    16. maj 2020 kl. 17:23

    Her er mine dejlige , spændende bøger:
    1. Marguerite Duras: Elskeren fra Nordkina
    2. Jan Guillou : brobyggerne samt 9 STK fortsættelse
    3. Jon Fosse: Andvake
    4. Gunnar Staalesen : Bergen – trilogien
    5. Mikael Niemi: at koge Bjørn
    6. Elena Ferrante: min geniale veninde
    7. Maja Angelou: jeg ved hvorfor fuglen synger i dit bur
    8. Jacob Ejersbo: Liberty
    9. Jon Kalmar Stefansson: alle hans bøger
    10. Kim Leine:
    God fornøjelse

  • Tina skrev:
    16. maj 2020 kl. 10:39

    Er enig i det meste, men der mangler at blive nævnt ALT af Pat Conroy og rigtig meget af Dean R Koontz, særlig dem med en humoristisk tone.
    Kan ikke vente med at læse/genlæse mange af jeres fine forslag :-)

  • Sara skrev:
    10. april 2020 kl. 15:17

    Fantastisk tråd at finde i denne tid, hvor der er mere end nok tid at læse i. Det er skønt at blive husket på en masse bøger som jeg får lyst til at læse igen og finde nye titler jeg får lyst til at købe/låne når biblioteket åbner. Jeg vil bidrage med min absolutte yndlingsbog Driver dug, falder regn af Margit Søderholm, samt Alt jordens herlighed også af hende. Dem vender jeg jævnligt tilbage til. Også serien om Comoran Strike af Robert Galbrait som en anden nævner, fortjener at blive læst. Michael Vraas triologi om Vestindien er bestemt også læsværdig. Carstens Jensens Vi, de druknede. Anna Grue Italiensvej og De voksnes rækker. Rosamunde Pilcher Konkylie-samlerne og September. Richard Adams Kaninbjerget.
    Lars-Henrik Olsen Dværgen fra Normandiet. Vincent Bugliosi: Helter skelter og And the sea will tell. Bent Haller: Når krigen slutter. Og så er jeg lige i gang med Ravnens Hvisken af Malene Sølvsten. 3 dejligt store letlæste bøger som man forsvinder fint ind i mens man lykkeligt glemmer hvordan vores egen lille verden er lige nu?

  • Simon skrev:
    16. marts 2020 kl. 15:11

    Der er godt nok meget inspiration at hente her, både fra din top 10 og fra de mange kommentarer. Jeg får helt lyst til at læse Brødrene Løvehjerte snart igen.

    Jeg synes også Hobbitten står højt på min liste, så den kan jeg virkelig også anbefale hvis man er til den slags.

  • Antaeus skrev:
    12. februar 2020 kl. 16:09

    Menneskejagt af Desmond Bagley
    Klit af Frank Herbert
    Kaninbjerget af Richard Adams
    Ringenes Herre af J.R.R. Tolkien
    De Tre Musketerer af Alexandre Dumas
    Hobbitten af J.R.R. Tolkien
    Blind Flugt af Desmond Bagley
    Navarones Kanoner af Alistair McLean
    Tigerens Øje af Wilbur Smith
    Mataresernes Cirkel af Robert Ludlum

  • Peter skrev:
    1. november 2019 kl. 13:25

    Ikke prioriteret rækkefølge
    1. Rosens Navn 2. 1984 3. Forbrydelse og Straf 4. Kreutzersonaten 5. Dræb Ikke en Sangfugl 6. Udvidelse af Kampzonen 7. Hærværk 8. Løgneren 9. Dr. Moreaus Ø 10. Dagdriverbanden

  • Astrid skrev:
    25. september 2019 kl. 17:30

    Åhh, du skal virkelig prøve at læse Blækhat af Sissel Jo Gazan. Jeg har aldrig læst noget bedre, og jeg er endda en rutineret læser.

  • Liv skrev:
    10. september 2019 kl. 23:11

    Næsten alle mine yndlingsbøger er jo nævnt igen og igen.
    Nogle der popper op er alligevel:
    Vejen hjem af Rosamunde Pilcher – åh den har jeg læst igen og igen.
    Ikke uden min datter – læste den som meget ung, og den rørte mig meget.
    Eragon-sagaen
    ALT af Lene Kaaberbøl.

  • Elisabeth skrev:
    7. august 2019 kl. 12:04

    Det er svært at sige, hvilke der er de allerbedste, men disse har i hvert fald gjort indtryk:

    – Noble house (James Clavall)
    – 16 år i sibirien (Rachel og Israel Rachlin)
    – Himmel og helvede (Kirsten Thorup)
    – Tabte horisonter
    – Stoner
    – Alt det lys vi ikke ser
    – Buddenbrooks (Thomas Mann)
    – Christian Kampmanns serie der senere blev filmatiseret som Familien Gregersen
    – Om skønhed (Sadie Smith)
    – Jakob Eiersbos Afrikatrilogi

    Tak for en inspirerende blog.

  • Andrea Siem skrev:
    29. juli 2019 kl. 12:17

    Tak for en masse inspiration, både i indlægget og i kommentarfeltet! Sad netop og manglede idéer til god sommerferielæsning.
    Mit bud på bøger, der har gjort indtryk, er:

    – ‘Ellinor Oliphant is Completely Fine’ af Gail Honeyman
    – ‘En kort historie om næsten alt’ af Bill Bryson
    – ‘Millenium-trilogien’ af Stieg Larsson
    – Harry Hole-serien af Jo Nesbø, især ‘Snemanden’ og ‘Panserhjerte’
    – ‘Eating Animals’ af Jonathan Safran Foer
    – ‘Dinosaurens fjer’ af Sissel-Jo Gazan
    – ‘Tæl til Tina’ af Tina Dickow
    – ‘Yaxhiri’-bøgerne af Anne Lilmoes (ungdomsbøger)
    – ‘Outsideren’ af Susan Hinton
    – ‘Den der lever stille’ af Leonora Christina Skov

    God læselyst til alle :)

  • Line skrev:
    25. juli 2019 kl. 15:48

    Åh, det er en svær opgave!

    1. Extremely Loud and Incredible Close af Jonathan Safran Foer
    2. Africana af Chimamanda Ngozi Adiche
    3. Bavian af Naja Marie Aidt
    4. The Waves af Virginia Woolf
    5. What is the What af Dave Eggers
    6. Sommerfugledalen af Inger Christensen
    7. Brødrene Løvehjerte
    8. Harry Potter
    9. Transfervindue af Maria Gerhardt
    10. Bogtyven af Markus Zusak

  • Lene skrev:
    8. juli 2019 kl. 16:15

    Jeg tænker, nedenstående bøger har givet mit store læseoplevelser
    Drageløberen af Khaled Hosseini
    Under morbærtræets skygge af Mustafa Can
    Min mor var besat af Peter Øvig
    Afrikatrilogien af Jakob Ejersbo
    Dræb ikke en sangfugl af Harper Lee
    Vi, de druknede af Carsten Jensen
    Som pesten af Hanne Vibeke Holst
    Solsorten synger af Linda Olsson
    Den, der ler stille af Leonora Christina Skov
    Planen og Guds bedste børn af Morten Papegøje

  • Maibritt skrev:
    8. juli 2019 kl. 15:08

    Min top 10 er (indtil videre) :

    Shantaram
    Harry Potter
    Jordens Søjler
    Et Lille Liv
    Rum
    Rødby-Puttgarden
    Amuletten fra Samarkand
    Man jager et bæst og fanger et menneske
    Lyrefugl
    Catch me if you can

  • Mette hald skrev:
    8. juli 2019 kl. 11:37

    Fantastisk idé ? har helt svært ved at udvælge 10, men her er mit meget blandede bud:

    Sarahs nøgle af Tatiana de Rosnay

    Den hemmelige kvinde af Anna Ekberg

    Bag lukkede døre af B.A Paris

    The Lake House af Kate Morton

    Mig før dig af Jojo Moyes

    Hundehoved af Morten Ramsland

    Undtagelsen af Christian Jungersen

    Den hundredeårige der sprang ud af vinduet og forsvandt af Jonas Jonasson

    At høre hjertet slå af Jan Philipp Sendker

    Kvinden der forsvandt af Gillian Flynn

  • Lone Ammundsen skrev:
    8. juli 2019 kl. 08:57

    Jeg har aldrig rigtig læst bøger, men for 10 år siden købte jeg et blad med en lille bog i. Det viste sig at være bog 2 i Mari Jungstedts serie om Anders Knutas og hans kollegaer der opklarer mordsager. Jeg har sidenhen læst den første og et par stykker mere.
    For et halvt års tid siden blev jeg hevet ind i Outlander universet. Så tre sæsoner på Netflix på en uge, var helt tryllebundet og kunne ikke klare at der ikke var flere sæsoner, så jeg lånte 4. sæson (bog) af min veninde og gik i gang (1100 sider) 3 uger senere var den læst ❤️❤️❤️ Den var SÅ fantastisk. Jeg elsker Diana Gabaldons måde at fortælle og synes det er vildt fascinerende, så meget historie der er med i. Bøgerne foregår i midt og slut 1700 tallet, først i Skotland og sidenhen i Amerika. Jeg er nu i gang med bog 5. Bog 6 er lige udkommet på dansk og ligger og venter på at blive taget hul på. DG er i gang med den 9. bog og har udtalt at der kommer en 10. også. Jeg glæder mig til at læse flere tusinde sider mere om Claire og Jamies liv i kolonierne i Amerika.
    Det er nogle moppedrenge af bøger, men helt fantastisk læsning.
    Det var ikke 10 bøger fra mig, men to anbefalelsesværdige forfattere. Jeg skal helt klart læse mange flere bøger af andre spændende forfattere.

  • Inge Kromann skrev:
    1. juli 2019 kl. 21:45

    Uh – det er svært, men et bud kunne være:
    1) Harry Potter
    2) Drageløberen, Under den brændende sol, Bjergene gav genlyd
    3) Den stjålne vej
    4) Alt det lys vi ikke ser
    5) Åndernes hus
    6) Alkymisten
    7) Den uendelige historie
    8) En mand der hedder Ove
    9) Kvindernes decameron
    10) Niceville
    Godt og blandet fra forskellige perioder i mit liv?

    • Sanne skrev:
      3. juli 2019 kl. 19:17

      Jeg elsker bøger og elsker at få anbefalet bøger således, at man får læst vidt og bredt inden for boguniversets mange fantastiske genrer og forfatterer. Her er lidt bøger, som jeg til enhver tid vil anbefale.
      God sommerlæsning til jer alle.

      1) Der vokser et træ i Brooklyn af Betty Smith
      2) Alt det lys vi ikke ser af Anthony Doer
      3) The Great Gatsby af F. Scott Fitzgerald
      4) Liv efter Liv af Kate Atkinson
      5) Karitas af Kristin Marja Baldursdottir
      6) En landsbydrengs dagbog af St. St. Blicher
      7) Min geniale veninde af Elena Ferrante (og hele Napoli serien)
      8) En hårnål klemt inde bag panelet af Søren Ulrik Thomsen
      9) Den stille pige af Peter Høeg
      10) Min mormor hilser og siger undskyld af Fredrik Backman

  • Elsebeth skrev:
    29. juni 2019 kl. 08:34

    Tak for inspiration? Har netop været inde på bogreolen og finde ‘Vilde svaner’ frem igen…..har aldrig fået den læst færdig, men som du skriver så afhænger det ofte af dagsformen, så den skal have en chance igen?
    Er som dig vild med ‘De syv søstre’ så glæder mig vildt til november, når den næsten kommer. Sikkert julegaveønske her?
    Sidst men ikke mindst en anbefaling herfra er Jesper Wung-Sungs ‘Den anden gren’ som følger hans forfædres møde med Danmark (og Europa). Den er super spændende og velskrevet og beskriver en del af Danmark man måske ikke lige kender…..

  • Henriette skrev:
    27. juni 2019 kl. 20:52

    Jeg kommer ikke lige på 10 tror jeg; men min liste er lidt anderledes end din:
    En mand der hedder Ove
    Britt- Marie var her
    Journal 64 ( a Pro pos historie)
    Panserhjerte
    Nynnes dagbog ( skreg af grin helt for mig selv)

  • Jenny skrev:
    22. juni 2019 kl. 17:54

    Harry Potter alle bøgerne
    Comoran Strike serien, også Rowling men psudonym – seriøst den kvinde skriver bøger om den verden man forestiller sig.
    Illiaden og Odyssen, jeg har virkelig læst dem, både i genfortælling og i oversættelse, det er seje historier, og et sprog, der betager hende, der ikke tror på at sprog gør noget særligt.
    Narnia serien, kan dem uden af.
    Er det min tur til at skrige nu?

  • Lotte skrev:
    20. juni 2019 kl. 14:07

    Er netop ved at lave anbefaling til “farvelhilsen” til kollega der går på efterløn. Og To Brødre var en af de første jeg tænkte på. Enig i mange af dine, du mangler dog 100års ensomhed….

  • Signe skrev:
    19. juni 2019 kl. 12:10

    De bøger der først faldt mig ind:
    Eragon serien
    Mig før dig
    Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt
    Den lille prins
    Sandheden om Harry Quebert sagen
    Abhorsen serien

    Og så er der rigtig mange fine fortællinger som jeg glæder mig helt vildt til at læse højt for min søn, når han bliver ældre.

  • Michael skrev:
    19. juni 2019 kl. 11:06

    Tak til jer alle for en god liste, masser af nye ideer til læsning i sommerferien ♥

    Robinson Crusoe
    Harry Potter
    Dødskammeret
    Kvinden i hvidt
    The Count of Monte Cristo
    Godfather
    Ringenes Herre
    Kaninbjerget
    Brdr Løvehjerte
    Den Gamle Mand Og Havet

  • Maja skrev:
    18. juni 2019 kl. 14:13

    Jeg vil også være med :)

    Harry Potter er også favorit herhjemme og vi var i Warner Bros Studios i begyndelsen af maj – det er virkelig fedt og I skal glæde jer!

    Nogle af de bøger, der har gjort mest indtryk på mig kommer her:

    Den tidsrejsendes kvinde

    Hulebjørnens klan (hele serien)

    Game of thrones bøgerne

    Sushi for begyndere

    Anne fra grønnebakken

    Det lille hus på prærien

    Jordens søjler

    Lille Lucifer

    Erik Menneskesøn

  • Sofie skrev:
    18. juni 2019 kl. 10:23

    Uha, jeg er en rigtig læsehest, så det er svært at udvælge 10.

    1. Harry Potter bøgerne af JK Rowling <3
    2. The Name of the Wind og The Wise Man's Fear af Patrick Rothfuss
    3. Little Women af Louisa May Alcott
    4. Stolthed og Fordom af Jane Austen
    5. The Black Magician trilogi af Trudi Caravan
    6. Skulduggery Pleasant serien af Derek Landy
    7. Discworld serien af Terry Pratchett
    8. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy af Douglas Adams
    9. The Hunger Games trilogien af Suzanne Collins
    10. Eragon af Paolini

    Det er nemt at se at mit læsehjerte mest af alt tilhører fantasy-genren.

    De syv søstre ser rigtig spændende ud, så dem giver jeg nok også et skud – man kan jo aldrig have for mange bøger ;)

    • Tine nygaard skrev:
      8. juli 2019 kl. 14:32

      Jaaahhh Patrick ruthfoss.! Med alle dem der nævner Harry Potter bøgerne til at være helt i toppen, er det så vigtigt at få nævnt “the name of the Wind”.
      Den vil helt sikkert snige sig ind i mange af disse top 10 lister ?

  • Stine skrev:
    17. juni 2019 kl. 17:14

    Det er svært, der er så mange der har gjort indtryk op opslugt mig indernes univers. Men her kommer ihvertfald 10 af de meget fantastiske, medrivende, sjove, kærlige, skønne og kloge bøger jeg har læst i mit liv, i tilfældig rækkefølge.

    – Kvinden der husker
    – Shamanens datter
    – konkylie samlerne
    – Den der lever stille
    – Pige Liv trilogien
    – Til sommer trilogien
    – Mænd der hader kvinder trilogien
    – Nynnes dagbog
    – Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte
    – Mig før dig trilogien

    • Ann-Christine skrev:
      17. juni 2019 kl. 17:22

      Kære alle sammen

      Tusind tak for alle jeres søde, inspirerende og fabelagtige boglister og for at dele så flittigt og gavmildt igen den anden vej ♡

      Jeg er så inspireret og skal helt sikkert have fat i Tudemariebøgerne (både til mine børn og så bliver jeg jo nødt til at læse dem selv nu I anbefaler dem så flittigt)

      Jeg havde jo helt glemt Liv bøgerne af Tine Bryld og Louise triologien af Hanne Vibeke Holst fra ungdomsårene.
      – og hulebjørnenes klan som jeg læste liiidt for tidligt til ikke at rødme helt ud i tåspidserne over de indimellem ret beskrivende romantiske scener …
      Den gysende spændende over både Stieg Larsson og Dan Brown bøgerne.

      Der er tilmed så mange mange skønne nye bøger, som I lige har føjet til mine kommende læseoplevelser, som jeg glæder mig rigtig meget til at læse.

      Kærlig hilsen
      Ann-Christine

  • Anja Stæhr skrev:
    17. juni 2019 kl. 16:44

    Tak for det her. Så skægt at vælge, men også svært. Jeg sneg en 11’er med på listen-virkelig anbefales til skolebørn.
    Tak for dejlig inspiration til have, bøger, mad og cocktails. Min liste;
    1. Ringenes herre, hele serien, Tolkien
    2. Louise trilogien, Hanne Vibeke Holst
    3. Open, Selvbiografi af Andre Agassi, overraskende god!
    4. Harry Potter, J.K. Rowling
    5. De 7 søstre, Lucinda Riley
    6. Lars Kepler serien om Joona Linna ( helt vanvittig god og uhyggelig )
    7. Vejen hjem, Rosamunde Pilcher (læst igen og igen som teenager og ung voksen)
    8. Der bor Hollywood stjerner på vejen, Maria Gerhardt ( så smuk og poetisk)
    9. Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage, Naja Marie Aidt ( skånselsløs men fantastisk)
    10. Suser min lind, synger min nattergal af Astrid Lindgren
    11. Caroline Mathilde; Hertha J Enevoldsen
    ( skrevet en masse børne/ungdomsbøger om historiske personligheder Dronning Kristina af Sverige, Leonora Christina M.fl. ) -jeg slugte dem råt i mine yngre læseår)

  • Anna skrev:
    17. juni 2019 kl. 15:37

    Åååh…
    “Anna Karenina” af Tolstoy – roman
    “Momo” af Mikael Ende – børneroman
    “Sommerbogen” af Tove Jansson – for børn og voksne, af hende, der skrev Mumi-bøgerne! <3
    "Der var engang en kvinde, som ville slå sin nabos baby ihjel" af Ljudmilla Petrusjevskaja – russiske noveller
    "På sporet af den tabte tid" af Marcel Proust – romanserie
    "Fanny og Aleksander" af Ingmar Bergman – manuskriptbog
    "Den lille prins" af Antoine de saint-exupery – børneroman
    "Flyver i natten" af Antoine de Saint-exupery – roman
    "Lykkens æbletræ" af Jan Mogensen – børnebilledbog, meget smuk og sød
    "Scener fra et ægteskab" af Ingmar Bergman – manuskriptbog

    …. mine venner ved godt, jeg læser meget, og jeg tror også de har lært, at hvis de spørger om gode bøger, får de tit nogle meget tørre og langtrukne bøger anbefalet. Jeg er bare faldet pladask for klassiskerne, som kræver tid og at man lige læser sig ind i stilen. Men når man så forstår dem, så er det ganske særligt at læse sig ind i. Og man lærer at se deres værdier og hvorfor de er bevaringsværdige. :)
    Svær litteratur for mig er krimier. Dem kan jeg nærmest ikke koncentrere mig om.

    • Tenna skrev:
      22. juni 2020 kl. 19:56

      Ja helt bestemt Momo ❤️

  • Berle skrev:
    17. juni 2019 kl. 15:06

    Kan tilslutte mig mange af de bøger, det er nævnt – gode minder i Liv og Alexander, Åndernes Hus, Drageløberen, Tudemarie.
    Ellers er dem der kommer først til hukommelsen nyere i min læsehistorie:
    Vindens Skygge af Carlos Ruiz
    Señor Peregrino (og de andre i serien) af Cecilia
    Selv stilhed hører op af Ingrid Betancourt
    Boghandleren i Kabul af Åsne Seierstad
    Og selv om det ikke er skønlitterært så bevæger Factfulness og Jytte fra Marketing op ad listen.

  • Christina skrev:
    17. juni 2019 kl. 14:00

    Tak for et godt og inspirerende indlæg!
    Der findes jo et hav af gode bøger, men mine favoritter er:

    “Lad os håbe på det bedste” (indtager formentlig førstepladsen på min liste)
    “Folkets Skønhed”
    “Engletræet”
    “Stoner”
    “Hvis der skulle komme et menneske forbi”
    “Et lille liv”
    “Mig før dig”
    “Den der lever stille”
    “Barndommens Gade”

  • Gina skrev:
    17. juni 2019 kl. 07:17

    Som Pesten af Hanne Vibeke Holst
    Troldmanden
    Shantaram – især hvis man har rejst i Indien
    Andre Kvinder
    Amy tans bøger
    Viveca Steens krimier
    Uhhhh der er mange

  • Louise skrev:
    16. juni 2019 kl. 16:41

    Har været mange gange forbi siden og får også tilsendt nyhedsbrev ;)
    Første gang jeg kommentere på noget :)

    1 Harry potter serien ,- masser af magi
    2 Fremkaldt af Susse Wold
    3 Pigen i tyverne af Sophie kinsillea (yndlings bog)
    4 Alternative / udviklings bøger
    5 Se mor jeg danser af Puk Elgaard
    6 Fra Libanon til Lærkevej
    7 et hjerte til Maria af Hanne Vibeke Holst
    8 Anne franks Dagbog
    9 Selv biografier
    10 Hekse serien af Phyllis Reynolds Naylor

    Skal til at læse,- Når mor ikke elsker :)

  • Malene skrev:
    16. juni 2019 kl. 12:29

    Åh jeg er en læsehest og nu med voksne sønner nyder jeg virkelig mit julegaveabonnement til Bookmates :)

    I øjeblikket læser jeg:

    Clifton krøniken af Jeffrey Archer.

    Første bog i serien hedder- “Hvor der er vilje”. Jeg er nået til den 6. af 7, den sidste udkommer i August :)

    Outlanderserien af Diana Gabaldon er virkelig god.
    Første bog hedder simpelthen “Outlander”

    De syv søstre af Lucinda Riley. Virkelig gode bøger, kan ikke vente til “Solsøsteren” udkommeri November.

    Dig før mig af Jojo Mojes

    Jussi Adler Olsens bøger både om Afdeling Q, glæder mig nok lige til Offer 2117 udkommer i næste uge :D men Alfabethuset er en af mine absolutte favoritter og Washingtondekretet kryber ind under huden.

    Bedemandens datter triologi af Sara Blædel

    Stor tak til dig Ann-Katrines, vi får inspiration til madlavning hver uge og er blevet meget bedre til at få mange grøntsager ind i vores hverdagsmad.

    • Malene skrev:
      16. juni 2019 kl. 12:30

      *Undskyld Ann-Christine

  • Mai-Britt Lydersen skrev:
    16. juni 2019 kl. 00:18

    Sorte Sambo
    Harry Potter
    Vilde svaner
    Drageløberen
    Jordens søjler
    Brdr Løvehjerte
    Godfather
    Pigen med den blå cykel
    Volmer
    Det lille hus på prærien

  • Carina skrev:
    15. juni 2019 kl. 21:57

    Helt perfekt med sådan en tråd lige før sommerferien!
    Vil da også give det et skud:
    * Farven Lilla
    * Liv og Alexander
    * PS Jeg elsker dig
    * Sarahs nøgle
    * Godfather
    * Havets katedral
    * Stadig Alice
    * Min venstre fod
    * Snemanden
    Og sidst, men absolut ikke mindst: Den, der lever stille.

    Flere nævner Brødrene Løvehjerte, og det kan jeg jo kun tilslutte mig. En fantastisk historie! Den får mig også til at tænke på Den lille pige med svovlstikkerne. Ikke en bog, men hold op, hvor jeg græd, når min mormor læste den højt for mig.

  • Julie skrev:
    15. juni 2019 kl. 21:41

    Åh, de her bog-indlæg er altså virkelig inspirerende. Tak for det.

    Her kommer en liste over de bøger, der lige popper op her hos mig. Kan se, at jeg er på linje med mange af jer andre:-)

    – Serien om Anne fra Grønnebakken
    – Serien om Pigen med den blå cykel
    – De syv søstre
    – Et lille liv
    – En mand der hedder Ove
    – Brit Marie var her
    – Da Vinci Mysteriet
    – Oxen-serien
    – Mig før dig
    – Millennium-serien

  • Kirsten skrev:
    15. juni 2019 kl. 17:48

    Dødevaskeren af Sara Omar
    Sarahs nøgle af Tatiana De Rosnay (også set filmen)
    Øen af Victoria Hislop
    Mig før dig af Jojo Moyes
    Papmache-reglen af Hella Joof
    Et liv en tid et menneske af Morten Albæk
    Playground af Kepler
    Løbende tjener (og de andre i serien) af Dennis Jurgensen
    Krokodillevogteren (og de andre i serien) af Katrine Engberg
    Vinterland af Faber & Pedersen

  • Mathilde skrev:
    15. juni 2019 kl. 14:20

    Vidunderligt med sådan en mængde af anbefalinger. Efter grundig overvejelse, er mine favoritter pt:
    Af nostalgiske grunde er Harry Potter serien nød til at blive nævn! Hvis jeg ser den i boghandleren eller på biblioteket er jeg nød til at samle den op.
    Alphabet weekends af Elizabeth Noble er en virkelig sød kærlighedshistorie med, i min optik, mere dybde end den typiske chick-lit bog.
    Bogtyven af Markus Zusak som udspiller sig under nazi regimet og sønderknuste mit hjerte som få andre bøger har gjort.
    Extremely loud and incredibly close af Jonataha Safran Foer fordi den er ulig nogen anden bog jeg har læst. Handler om en families liv efter 11. september.
    The Time Traveler’s Wife af Audrey Niffenegger er en af de smukkeste kærlighedshistorier jeg har læst.
    Syv satans lange dage af Jonathan Tropper handler om komplicerede familierelationer og kærlighed og var dejlig familiær.
    Dage uden sult af Delphine de Vigan om en ung kvindes kamp mod hendes spiseforstyrrelse.
    The Lover’s Dictionary af David Levithan som er en ordbog over forskellige oplevelser eller følelser i et parforhold. Finurlig, men sød.

    • Trine skrev:
      15. juni 2019 kl. 16:11

      Uhh svært at begrænse sig til 10… men de her 10 bøger/serier er klart blandt favoritterne ?
      1) Christiane F (har ikke læst den siden 90’erne – men dengang gjorde den stort indtryk)
      2) Ken Follets century bøger
      3) Drageløberen og under en stigende sol
      4) Jacob eiersbo’s Afrika triologi
      5) Son of a cirkus (John Irving)
      6) indtil jeg finder dig (John Irving)… er generelt ret glad for John Irvings univers så stopper her….
      7) clifton serien
      8) “Helbrederen”, ”shamanen” og “en kvindes valg”
      9) Peter Plys
      10) Et løft af sløret ( Rushy Rashid)

  • Metmasu skrev:
    15. juni 2019 kl. 13:53

    Tror nærmest Astrid Lindgrens bøger er en del af mit DNA ligesom Hanne Vibeke Holst ungdomsbøger, men på “voksen-listen”:
    1) Alt det lys vi ikke ser
    2) Niceville
    3) Jordens søjler
    4) Kristin Lavrandsdatter (Sigrid Undset)
    5) Prinsesserne (Anne Marie Løn)
    6) Dinas bog
    7) Æblemostreglementet
    8) Vilde svaner
    9) De syv søstre
    10) Journal 64

    Tak for god inspiration fra din blog?

    Er lige blevet færdig med troilogien “Millionæren fra Singapore” osv. Anderledes men bestemt læseværdige !

    God weekend. Kh.

    • Tenna skrev:
      8. juli 2019 kl. 08:50

      Jeg havde undret mig over at der ikke var nogen der havde skrevet “alt det lys som ingen ser” på deres liste… godt der er nogen der endelig fik den nævnt.. en fantastisk bog! ??

  • Vinnie skrev:
    15. juni 2019 kl. 13:37

    God idé og tak for listen – der er et par stykker jeg helt havde glemt :-) her er mine, i vilkårlig rækkefølge:

    Det fjerne land af Nevil Shute
    Astrid og Veronica
    Alle vi børn i Bulderby
    Huset ved floden
    Huset ved søen
    Drengen og gården
    Som om vi aldrig rigtigt fandtes af Rikke Dahl
    Knogler af Stephen King
    Eksperimentet af Dean R. Koontz
    Shamanens datter

    • Judith Parus skrev:
      16. juni 2019 kl. 11:04

      Tak for at huske mig på Det fjerne land af Nevil Shute – den er fantastisk og som jeg også ofte er vendt tilbage til.

  • Marie skrev:
    15. juni 2019 kl. 12:11

    Tak for en dejlig side med masser af inspiration. Spændende liste, og skønt at blive inspireret op til sommerferien
    Min top 10 må være
    1. De sidste vidner – Svetlana Aleksijevitj
    2. Alt må vige for natten – Delphine de Vigan
    3. Alle mine morgener på jorden – Troels Kløvedal
    4. Mig før dig og Efter dig – Jojo Moyes
    5. Jeg vil klippes ligesom Kim Jung Un – Kåre Bluitgen
    6. På udkig efter Hemingway – Leif Davidsen
    7. Centurytrilogien af Ken Follet
    8. Ser du månen, Daniel – Puk Damsgård
    9. Hippie 1 og 2 – Peter Øvig Knudsen
    10. Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie

  • Susanne Thomsen skrev:
    15. juni 2019 kl. 11:25

    En dejlig udfordring – fik mig lige til at gennemgå reolen og tænke tilbage på gode stunder, hvor jeg glemmer tid og sted. Nogle af mine bud kunne være:
    1. Løven, heksen og garderobeskabet – vi lånte en illustreret billedbog, som mine store børn elskede at få læst op.
    2. Brødrene Løvehjerte – da vores efternøler nåede en vis alder, vare jeg også selv klar til at læse den og læse den højt
    3. Pigen med den blå cykel og de efterfølgende 3 bøger af Regine Deforges
    4. Da Vinci mysteriet af Dan Brown
    5. Stadig Alice af Lisa Genova – alle hendes bøger kan iøvrigt anbefales
    6. Drageløberen af Khaled Hosseini – de næste to bøger er også absolut læseværdige
    7. Mig før dig af Jojo Moyes
    8. Øen af Victoria Hislop
    9. Kirstens breve af Susan Moody
    10. De syv søstre af Lucinda Riley
    Og jeg kunne blive ved …….
    Go’ sommer med masser af dejlige bøger

  • Mette skrev:
    15. juni 2019 kl. 11:17

    Jeg kan kun nævne 1! Jeg har også læst virkelig mange bøger, men den her blev opgivet flere gange -til sidst lykkedes det dog og siden har jeg læst den 6 gange… det lyder måske dumt, men den bog kan noget jeg ikke har oplevet lignende nogensinde… om den er god? Det ved jeg faktisk ikke rigtig om jeg synes, men den kan et eller andet! Har du læst den? Kan du sætte de ord på jeg mangler? Det bedste ord jeg kan komme på er; forarget!

    Bjarne Reuters “Løgnhalsen fra Umbrien”…

    Tak for nogle fantastiske opskrifter på mad, gode indlæg og generelt hyggelige opslag❤️

    Mette.

  • Hanne Støttrup skrev:
    15. juni 2019 kl. 10:29

    Tak for listen og hvor er det pudsigt at de fleste nævner nogle af de samme bøger. Nogle af mine bedste bøger er
    Bech Nyggard: Guds blinde øje og Du blev træl
    Liv bøgerne
    Hanne Vibeke Holsts ungdomsbøger
    Ken Follet
    Serien om Pigen med den blå cykel
    Lykkens søn
    Barndommens gade
    Anne Franks dagbog
    Borte med blæsten
    De syv søstre
    Konkylie samleren
    Og en skøn børnebog “Grisen der ikke ville dø”

  • Hanne Rishøj skrev:
    15. juni 2019 kl. 09:53

    Hej Ann-Christine. Min top-10 over læseoplevelser ser således ud:
    1. Serien Outlander. Den bliver ikke overgået af nogen andre bøger. Aldrig.
    2. Lars Keplers krimier.
    3. Anna Grues serie om Den Skaldede detektiv.
    4. De syv søstre
    5. Den lukkede dør.
    6. Mig før dig.
    7. Østen for solen
    8. Britt Marie var her
    9. Signe af Lars Johansen
    10. Hulebjørnens klan, hele serien

  • Christina skrev:
    15. juni 2019 kl. 09:52

    Tak for at minde mig om en masse bøger fra min ungdom :)
    1) Louise triologien -jeg kan stadig finde på at læse den.
    2) Liv og Alexander – står også stadig i min bogreolen.
    3) Erik menneskesyn og mio min mio husker jeg, at min dansklærer læste højt for os. Jeg var solgt!
    Som voksen er:
    4) Alkymisten af Paulo Coehlo en af mine favoritter. Den gav et nyt perspektiv på mit eget liv.
    5) Sofie Sarenbrandts krimier. Jeg elsker Emma Skjöld universet
    6) Orkideens hemmelighed og Lavendelhaven af Lucinda Riley. Jer der har læst “de syv søstre” burde læse hendes andre bøger. Nogle af dem er bedre end serien. Vær opmærksom på rækkefølgen nogle af med hænger lidt sammen.
    7) bag oregons bjerge -har læst den mange gange.
    8) Du er ikke alene af Chris MacDonald -wow jeg tudede
    9) Michaels Laudrups tænder -mailkorrespondance mellem Maise Njor og Camilla Stockman -sjoveste bog ever!!
    10) den sidste er en gammel kærlighedsroman, som jeg ikke huske navnet på om en morddømt filmstjerne og en lærerinde, der bliver kidnappet af filmstjernen op i en skihytte. Måske kommer jeg i tanke om navnet. :)

    • Marie skrev:
      18. juni 2019 kl. 10:09

      Når du har læst ag oregons bjerge, har du så læste andre bøger af Barbara Bickmore? I sær Øst fior solen og vest for månen er værd at kaste sig over.

  • Pia Boutrup skrev:
    15. juni 2019 kl. 09:09

    Hvor har du ret i det du skriver. Der er virkelig forskel på hvilken dagsform jeg er i og hvilke bøger der fanger. Mem det er den bedste fornemmelse når man kan fordybe sig i en fantastisk bog.?..værre er det når man har læst den alt for hurtigt og den er slut ? så fedt et indlæg med masser af inspiration. Her kommer min spontane liste:
    Laura bøgerne (det lille hus på prærien)
    Liv bøgerne
    Niceville
    Jorden søjler
    Drageløberen
    Den hemmelige datter
    De syv søster og mange andre bøger af Lucinda Riley
    Clinton Krøniken
    Havets Katedral
    Hulebjørnens Klan

    Ps. Jeg bruger Pinterest til at holde styr på de bøger jeg har læst eller vil læse ?

  • Rikke Veith skrev:
    15. juni 2019 kl. 09:07

    Jeg vil også være med :) Dog en ret spontan liste, da jeg sikkert glemmer et par stykker.
    -Harry Potter – har netop genlæst dem alle – også det forbandede barn, som er skrevet i skuespil-form
    -Det lille hus på prærien – plus fortsættelsen skrevet af Lauras olde- eller tipoldebarn – forrygende læsning.
    -Ronja Røverdatter – min søn hedder Matti, opkaldt efter Ronjas far.
    -Guds Blinde Øje – kan ikke huske forfatteren
    -Knogler af Stephen King – smukkeste kærligheds- og spøgelseshistorie. Læst flere gange og græder hver gang.
    -Sværkeslægten af Helene Strange – skønneste slægthistorie fra Falster
    -Alle Jenny Colgans bøger – sødeste og dejligste historier
    -Alle Margit Söderholms bøger – også læst flere gange
    -Jalna-serien – læst flere gange
    -MEGET af Dennis Jürgensen – Kærlighed ved første hik, zombie-bøgerne og hans krimiserie om Roland Triel
    Amen, jeg kunne blive ved og ved og ved – håber, jeg inspirerer <3

    • Judith Parus skrev:
      16. juni 2019 kl. 11:02

      åh ja Jalna- serien og Margit Söderholm og hendes Hellesta – dem har jeg også læst flere gange.
      Så mange gode bøger og alt for lidt tid

  • Anna-Mia skrev:
    15. juni 2019 kl. 09:00

    1) Harry Potter-bøgerne når også toppen af min liste!
    2) Lucca af Jens Christian Grøndahl – fantastisk roman.
    3) Louise-trilogien af Hanne Vibeke Holst – skøn ungdoms/coming-of-age.
    4) Lars Keplers Joona Linna-krimier (alle syv indtil videre…)
    5) The Rosie Project og The Rosie Effect af Graeme Simsion – chicklit med masser af personlighed.
    6) The Time Travellers Wife af Audrey Niffenegger
    7) Stieg Larsson-trilogien
    8) Nineteen-Eighty-Four af George Orwell – uhyggeligt skarp fremtidsprofeti.
    9) The Curious Incident of the Dog in the Nighttime af Mark Haddon – vigtigt og sjovt lille værk om livet med autisme.
    10) Ken Folletts century-trilogi om verdenskrigene – jeg synes nemlig også, at man kan lære meget af velresearchet skønlitteratur.

    Tak fordi du deler ud af dig selv her på bloggen – og for dine gode opskrifter!

  • Nana skrev:
    15. juni 2019 kl. 07:59

    Hej Ann-Christine – hvor er det en skøn ide! Jeg må få læst “Vilde Svaner”, den lyder virkelig god. Du får her min top 10:

    1. Laura-bøgerne (Det lille hus på prærien), Laura Ingalls Wilder – jeg tror, jeg har læst “De gyldne Lykkeår” 100 gange. Det er min yndlingsbog, uden tvivl!
    2. Erik Menneskesøn, Lars-Henrik Olsen – alle 4 bøger i serien er gode, men den første er min favorit. Jeg har altid været fascineret af nordisk mytologi.
    3. Stolthed og Fordom, Jane Austen – Skøn humor, flot sprog, samme tanker som dem du har nedskrevet.
    4. Heidi-bøgerne, Johanna Spyri – Jeg fik dem fortalt da jeg var lille, og historierne om venskab, glæden over de små ting og den uventede kærlighed er så fin.
    5. Tudemarie, Maria Andersen – sjove, ærlige, viser et billede af dem, der bestemt ikke tilhørte Danmarks overklasse.
    6. Engle og Dæmoner, Dan Brown – det hurtige tempo og det letlæselige sprog, blandet med de mange enormt nørdede aspekter af atomfysik er en fremragende blanding. Egentlig er jeg fan af alle bøger, Dan Brown har skrevet, men denne er min favorit.
    7. Ronja Røverdatter, Astrid Lindgren – de “gode” mod de “onde”, ej men den er bare så god.
    8. Heartland-serien, Louise Brooke – hesteserien over dem alle, i min optik!
    9. Den der lever stille, Leonora Christina Skov – den ramte hårdt, den bog, og selvom jeg skulle vænne mig til hendes skrivestil, var jeg fuldkommen opslugt.
    10. Hævnens Gudinde, Sara Blædel – jeg er vild med alle bøger i serien her, men denne er min favorit.

    • Liv skrev:
      10. september 2019 kl. 23:03

      Sidder og er helt oppe og køre over at en nævner heartland-serien!! Fantastiske minder.

  • Katrine skrev:
    14. juni 2019 kl. 22:17

    Altid: Harry Potter <3

    Og ellers:
    – Lev stærkt – Dø ung (Willard Motley)
    – Hvert øjeblik er vi stadig i live (Tom Malmquist)
    – Der bor Hollywoodstjerner på vejen (Maria Gerhardt)
    – Brun mands byrde (Hassan Preisler)
    – Den, der lever stille (Leonora Christina Skov)
    – Åndernes hus (Isabel Allende)
    – Det forsømte forår, Idealister og Frydenholm (Hans Scherfig)
    – Gud taler ud (Jens Blendstrup)
    – Niceville (Kathryn Stockett)
    – Ingen tænder et lys (Flemming B. Muus, dansk modstandsmand, gammel men virkelig spændende bog! Hans kone har også skrevet om WW2 og den danske modstandsbevægelse)
    – Vilde svaner (Jung Chang)
    – Den store slæderejse (Knud Rasmussen)
    – Den uimodståelige Henry House (Lisa Grunwald)
    – Ekstremt højt og utroligt tæt på (Jonathan Safran Foer)
    – Min Lillebror (Christel Wiinblad)
    – Tunu (Kim Leine)

    Som barn læste min mor højt for mig og mine søskende næsten hver eneste aften, blandt favoritterne var:
    – Astrid Lindgren (især Mio min Mio, Brødrene Løvehjerte, Emil fra Lønneberg og Alle vi børn i Bulderby)
    – Det lille hus på prærien (hele serien)
    – Anne fra Grønnebakken (hele serien)
    – Myter og Sagn fra Grønland (vi boede i Christianshåb i 2 år)
    – Erik Menneskesøn (trilogien)
    – Børnene fra Frostmofjeldet
    – Gamle Gule + Gamle Gules søn
    – Ole Lund Kirkegaard (især Frode og alle de andre rødder)
    – Fuglekrigen + Mig Little Ponni (Bent Haller)

    Lige nu læser jeg “Folkets skønhed” af Merete Pryds Helle. Er ikke nået så langt, men den virker god :)

  • Hanne skrev:
    14. juni 2019 kl. 22:07

    Det er godt nok svært, er sikker på jeg har glemt en del fantastiske bøger fra mine unge år så her er en liste med de bøger jeg husker har gjort indtryk. I vilkårlig rækkefølge:

    Louise – trilogien
    Liv og Alexander
    Kærlighed for begyndere
    Farven Lilla
    Philadelphia
    Konkyliesamlerne
    Den Polske løjtnant
    Mænd der hader kvinder
    Soffi er en heks
    The Beach( har kun læst den på engelsk)

    Der er mange bøger i denne tråd jeg kunne tænke mig at læse, så god idé:-)

  • J skrev:
    14. juni 2019 kl. 21:57

    ‘Sebastians kærlighed’ (Vita Andersen)
    ‘Hulebjørnens klan’ (særligt de tre første)
    ‘Rum’
    ‘Harry Potter’
    ‘Min Mormor hilser og siger undskyld’
    ‘Ekstremt højt og utroligt tæt på’
    ‘Sander i Sarasvati’
    Alle Don Rosa historier i ‘Anders and & co.’
    ‘Valhalla tegneserier’ af Peter Madsen
    ‘Jeremiah’ tegneserier

    • J skrev:
      15. juni 2019 kl. 20:20

      Det er lidt snyd, men er nødt til at tilføje ‘et eventyr’

  • Marie skrev:
    14. juni 2019 kl. 21:22

    Hvordan holder du styr på alle de bøger du har læst ? Har du en form for læse liste/bog ?

    • Ann-Christine skrev:
      17. juni 2019 kl. 17:17

      Som Mathilde skriver og tipper om, så har jeg også hørt meget godt om goodreads.
      Egentlig ville det jo være ret fantastisk med en læseliste over alle bøgerne jeg har læst – men det har jeg desværre ikke. Så det er rent fra hukommelsen at jeg kan huske de fleste bøger jeg har læst :)

    • Mathilde skrev:
      15. juni 2019 kl. 10:56

      Jeg er personligt super glad for Goodreads, som er en slags online bog katalog/forum. Man kan registerer alle de bøger man har læst, eller vil læse, og bedømme dem 1-5 stjerner og skrive en bedømmelse, har man lyst til det. Det er en international side, men har endnu kun oplevet at der var en dansk bog jeg ikke kunne finde derinde, så den får mine varmeste anbefalinger.

  • Dorte skrev:
    14. juni 2019 kl. 20:05

    Bøger som stadig sidder dybt i mig….selv efter mange år.

    Ray Kluun: en slags kærlighed
    (LÆS DEN…
    En hudløs ærlig fortælling fra en mand, om kampen mod konens kræft)

    Jeanne brewer: når evigheden brister
    Maria helleberg: kærlighedsbarn
    Colleen McCollough: den romerske famile
    Lucinda riley: de 7 søstre
    Erika Johansen: Tearling trilogien
    Ken Follett: Jordens Søjler trilogien
    Erin Watt: papirprinsessen
    Stieg Larsson: Millennium trilogien
    Dan Brown: Da Vinci mysteriet

    Plus mange mange flere?

  • Mette skrev:
    14. juni 2019 kl. 19:24

    Oij, vi har flere fælles yndlingsbøger!
    Her er ti andre bøger, som (også) er uforglemmelige for mig:
    Richard Bach: Broen over evigheden
    Linda Lay Shuler: Kvinden der husker
    JRR Tolkien: Hobbitten
    Kundera: Tilværelsens ulidelige lethed
    Murakami: 1Q87
    Anne Fortier: Julie
    Leonora C. Skov: Den som lever stille
    C. Jungersen: Undtagelsen
    Camus: Pesten
    M. Fredriksson: Den som vandrer om natten
    Kh Mette

  • Ann skrev:
    14. juni 2019 kl. 18:57

    Jeg er meget enig med mange af dem, du skriver: Harry Potter, Anne fra Grønnebakken, Stolthed og fordomme, alt med Astrid Lindgren. Men Vilde Svaner kunne jeg simpelthen ikke komme igennem :D Måske havde dagsformen noget at sige.
    Jeg vil gerne byde ind med min yndlingsbog Øst for Paradis af John Steinbeck. Og hvis man er vild med Austen er Brönte-søstrene også et godt bud, både Stormfulde Højder og Jane Eyre.

  • Angelika skrev:
    14. juni 2019 kl. 18:33

    Uden at tænke for meget over det, er det dem her jeg har læst utallige gange :
    Tudemarie-bøgerne
    Stolthed og Fordomme
    Outlander
    Jane Eyre
    Jordens Søjler
    Pippi
    Anarkistens Kagebog
    Pausekage
    Anne Franks Dagbog
    Harry Potter

    • Stine skrev:
      14. juni 2019 kl. 19:39

      Hvor hyggeligt at en anden også er fan af Tudemarie :)

      • Angelika skrev:
        14. juni 2019 kl. 20:22

        Jeg har lige fundet den frem igen. Tror aldrig jeg bliver for gammel til at læse den ;-))

  • Malene Steenshard skrev:
    14. juni 2019 kl. 17:02

    Det var da en god ide – her de 10 bøger, som jeg tænkte på først:
    1) Astrid og Veronika af Linda Olson.
    Hold ud! Den ender så smukt – jeg græd som pisket.
    2) Dræb ikke en sangfugl af Harper Lee.
    Bliv klogere på skellet mellem racer i det sydlige USA
    3) Yacobians Hus af Alaa Al-Aswany.
    Kærlighed, sex, løgn og snyd på Egyptisk
    4) De elendige af Victor Hugo.
    En klassiker :-)
    5) Den amerikanske sømand af Karsten Lund. Smuk og simpel historie fra det barske Vestjylland.
    6) Jordens Søjler af Ken Follett.
    Handler om England i gamle dage.
    Jeg nægtede at læse den + efterfølgeren i mange år. Men da jeg overgav mig, var jeg solgt. Elsker også filmene.
    7) Kim af Vibeke Malthe-Bruun.
    Handler om hendes søn Kim, som var modstandsmand under 2. Verdenskrig.
    Jeg læste den som teenager, og den gjorde stort indtryk på mig.
    8) Albertines Fortællinger af Jette Kjærboe.
    En dansk familie fortælling på godt og ondt.
    9) Havets Katedral af Ildefonso Falcones. Mere historie – nu fra Spanien.
    10) Jane Eyre af Charlotte Bronte.
    Advarsel – smuk med en trist ende. Filmen er også værd at se.
    Rigtig god sommerferie og læselyst :-)

  • Judith Parus skrev:
    14. juni 2019 kl. 16:12

    uhh 10 hmmm

    Det lille hus på Prærien – alle bøger, læst flere gange også som voksen
    Hulebjørnens klan – især de 3 første bøger i serien af Jean Auel
    Liv-serien af Tine Bryld
    Theresetrilogien af Hanne Vibeke Holst
    De 7 første af Patricia Cornwell om detektiven Kay Scarpetta – de var gode
    Folk og Fæ /All creatures great and small: James Herriott
    Kathy Reichs: alle med detektiven Temperence Brennan
    ++ alle dem jeg har glemt. Elsker at læse

  • Line skrev:
    14. juni 2019 kl. 14:40

    Kunne nok godt lave en list med mange flere bøger end ti, men her er de ti første der faldt mig ind…
    1. Harry Potter bøgerne… fordi magi…
    2. Den røde tråd af Rohinton Mistry – generelt en helt fantastisk indisk forfatter
    3. Music of chance af Paul Auster – har elsket alle hans bøger siden jeg blev introduceret for denne i gymnasiet
    4. Drageløberen som jo er så barsk og smuk
    5. Erik Menneskesøn var en virkelig god introduktion til nordisk mytologi
    6. Hobbitten som min far læste højt for mig og min søster da vi var omkring 6 og 10 år. Har genlæst den flere gange siden
    7. IQ84 af Haruki Murakami – elsker hans magiske univers og vil så gerne til Japan en dag
    8. Ekstremt højt og utroligt tæt på af Jonathan Safran Foer – om hvordan en dreng håndtere tabet af sin far efter 11. September
    9. Lone Star af Mathilde Walter Clark
    10. En mand der hedder Ove – virkelig sjov

    • Karine skrev:
      23. juni 2020 kl. 11:22

      Mener du mon “en hårfin balance” af Rohinton Mistry? Det er nemlig den allerbedste bog, jeg nogensinde har læst, og har også læst de andre af Rohinton, men kan ikke finde “Den røde tråd” af ham på det lokale biblioteks hjemmeside.

      • Mette skrev:
        9. oktober 2020 kl. 09:52

        Blev inspireret til at læse/ høre en hårfin balance, men findes den som lydbog, jeg elsker lydbøger. Jeg har søgt og søgt, men uden held, ved du om den findes et sted som lydbog?
        Mvh mette

  • Sofie skrev:
    14. juni 2019 kl. 14:38

    Åh det er svært, men:

    Harry Potter serien
    Appelsinpigen
    Sofies Verden
    Den lukkede bog
    Det syvende barn
    Everything I never told you
    Ellinor Oliphant is completely fine
    Ringenes Herre trilogien

    Alle bøger jeg har læst maaaaange gange og altid vender tilbage til. Særligt Appelsinpigen af Jostein Garder har en helt særlig plads i mit hjerte, og jeg har flere gange givet den i gave :)

    • Stine skrev:
      14. juni 2019 kl. 19:30

      Jer, der har læst Brødrenes Løvehjerte for jeres børn; Hvordan er det gået og hvor gamle var jeres børn? Jeg har ikke læst den siden jeg var barn, og husker den stadig som en fantastisk historie men en af de mest sørgelige bøger jeg nogensinde har læst, og kan ikke helt magte tanken om at læse den igen efter jeg er blevet mor

      • Annemette skrev:
        17. juni 2019 kl. 18:22

        Jeg læste den for mine døtre sidste år. Vi måtte holde grædepauser – ikke for ungerne skyld, men for min! Mit følsomme moderhjerte oplevede det simpelthen, som en SÅ overvældende omgang at læse højt! Smuk læseoplevelse for pigerne, som gav pigerne en masse tanker – men også ro ifht det at miste. De er 10 og 8.

        • Ann-Christine skrev:
          17. juni 2019 kl. 18:40

          Mine børn var omkring 8 1/2 – 9 år, da vi læste den – det var en rigtig fin alder, og jeg oplevede egentlig at for dem var det en meget naturlig beskrivelse og fin forklaring på døden og for mig ramte den lige i morhjertet ♡

      • Line skrev:
        25. juli 2019 kl. 15:41

        Jeg selv og mine to søstre har alle fået læst Brødrene Løvehjerte fleregange i løbet af vores barndom. Min græd hver eneste gang, men det var smukt og fint. Og jeg mindes at forstå det bedre og bedre, for hver gang og altså jo ældre, jeg blev. Har nok ikke været meget mere end fem år første gang, men det var fint.

        Daa vi mistede min mor alt for tidligt for to år siden, forsøgte min familie at læse den højt sammen, men det var for hårdt. Glæder mig til, at jeg er klar.

      • Lisbeth skrev:
        22. juni 2020 kl. 20:22

        Min søn har læst den i dansktimerne i år i 5. kl. (= 11-12 år), hvilket han virkede til at få meget ud af. Og jeg fik lov til at få flere snakke med ham om historiens indhold, super spændende ?

      • Lis skrev:
        24. juni 2020 kl. 18:23

        Jeg ved indlægget her er et år gammelt, men her kommer lige min lille historie. Jeg læste Brødrene Løvehjerte, da jeg var 8 år gammel. Min bedstemor gav mig bogen efter min fars død, og den bog, mere end noget andet, hjalp mig til at komme videre. Fordi det bare var nemmere at tænke på, at min far sidder ved et lejrbål i Nangijala sammen med Tvebak og Jonathan, end at han var helt væk. Jeg fik på en måde lov til at sørge over ham gennem dem. Jeg er for evigt taknemmelig for den, og den vil for altid være min allerstørste læseoplevelse.

        Jeg har nu selv børn og kan ikke læse den uden at græde. Og det er jeg glad for! Det er da smukt at lære børn om sorg og død og livet.

        • Ann-Christine skrev:
          25. juni 2020 kl. 13:22

          Kære Lis,
          Hvor er det en fin og meget rørende historie at dele og hvor er det dejligt at høre at den dejlige fortælling hjalp dig gennem den svære tid ♡
          Kærlig hilsen
          Ann-Christine

  • Pernille skrev:
    14. juni 2019 kl. 14:05

    Åh, det er så svært! Men her kommer så en spontan liste der dukker op i mit hoved:

    – Astrid og Veronika af Linda Nilsson. I det hele taget alt hvad hun skriver.
    – Louise Trilogien af Hanne Vibeke Holst (fra ungdomstiden – mange drømme og forestillinger om at bo i København er skabt her)
    – Harry Potter serien
    – En mand der hedder Ove.
    – Folkets Skønhed
    – Pigen med den blå cykel
    – Undtagelsen
    – Talkshow af Tine Bryld
    – Mænd uden kvinder af Murakami
    – Jordens Søjler-Uendelige Verden af Ken Follett

  • Stine skrev:
    14. juni 2019 kl. 13:36

    Hvor sjovt at du lige udgiver dette indlæg. Jeg sad netop i aftes og kiggede dine boganbefalinger igennem for at bestille sommerferielæsning på biblioteket. Så nu ligger Julie, Nattergalen, Det der ikke slår os ihjel og maaaange flere og venter på mig på bioteket. Det bliver en skøn sommer :)

    De ti bedste bøger. Puh, det er svært… Der er (heldigvis!) virkelig mange helt fantastiske bøger til. De første bøger, der slog mig, var nogle fra mine unge dage.

    Fra mine tidlige læseår:
    – Tudemarie af Maria Andersen. En klassiker, som min familie har hørt på lydbog MANGE gange på bilture gennem Europa.
    – Brøndrene Løvehjerte – skøn historie!

    Fra ungdomsårene:
    – Anne fra Grønnebakken – jeg har læst hele serien mange, mange gange og set serien endnu flere
    – Louise-trilogien af Hanne Vibeke Holst
    – Therese-trilogien af Hanne Vibeke Holst

    Biografier/beretninger:
    – Til Anders af Jens Hatting. Jeg græder hver eneste gang!
    – At miste sin mor af Anne-Marie Finch Iversen. Den går bare lige i mit hjerte!
    – Solgt af Zana Muhsen. Skrækkelig historie.
    – Hils fra mig og kongen af Helle Virkner. Jeg synes, hun har så fint et syn på mange ting
    – Fremkaldt af Susse Wold. Fantastisk inspirerende og livsglad dame!
    – I det hele taget biografer af gamle, danske skuespillere. De er sjove at læse, fordi de allesammen mere eller mindre refererer til hinanden og de samme personer.

    Og så:
    – Century-trilogien af Ken Follett
    – Jordens søjler-trilogien af Ken Follett. Fordi de tager afsæt i virkeligheden på en vildt spændende måde!

  • Maria skrev:
    14. juni 2019 kl. 11:53

    Åh, det er svært, men her kommer mine:

    – Shamanens Datter

    – Liv-bøgerne (de bedste bøger i min ungdom)

    – Hulebjørnens Klan (alle bøgerne i den serie)

    – Harry Potter (skal se musicalen i London til efteråret, det glæder både store og små sig til)

    – De syv søstre (dem jeg har læst indtil nu – i det hele taget, er jeg ret fan af Lucinda Riley)

    – Anne Franks Dagbog (er genlæst et utal af gange siden 10-års alderen)

    – Undtagelsen (der er mange følelser på spil hele vejen gennem bogen)

    – Pachinko af Min Jin Lee – hørte hende til en talk, da vi boede i New York og måtte bare eje bogen, som handler om Korea-krigen både før, under og efter

    – Fatimas Hånd

    – Papmache Reglen – fordi det hele nogen gange gerne må være lidt mere uhøjtideligt :)

    G O D weekend

    Kh. Maria

Skriv en kommentar
Har du spørgsmål til opskriften, kan du finde de fleste svar her: Oftest stillede spørgsmål til Valdemarsro opskrifter >>

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort.