For noget tid siden, fik jeg den fine forespørgsel at lave et indlæg over de bedste bøger jeg nogensinde har læst. Så fin en opfordring, som jeg nu vil dele med jer og samtidig give videre, for det kunne være så sjovt og hyggeligt hvis I deler i kommentarfeltet også.
Jeg overvejede lidt frem og tilbage, for hvad gør en god bog værdig til at være blandt de bedste 10?
Med i gennemsnit 1,5 bog læst om ugen siden jeg var 7-8 år … langt mindre de første år som nybagt mor til babytvillinger og langt, langt mere før jeg startede Valdemarsro og før børn. Det bliver det jo alligevel til en hel del bøger gennem årene.
Jeg oplever jævnligt, at min læseoplevelse og samlede indtryk af bogen handler om dagsformen. Det kan være, at jeg er i en periode med ro og overskud trænger til lidt udfordring på læsefronten. Det kan på den anden side lige så vel være, at jeg er i en periode med alt for meget på programmet finder ro i kaoset ved at læse noget rart og let.
Dette halvår har vi haft to meget store projekter i gang på samme tid. Det ene er min kommende kogebog, som udkommer til september og hvor vi lige mangler de allersidste smårettelser. (den bliver virkelig god og brugbar og jeg glæder mig enormt meget til at dele den med jer).
Måske derfor har jeg haft lidt svært ved at samle mig om bøgerne og har haft en yderst sjælden oplevelse af at læse nogle bøger i træk, som jeg havde glædet mig enormt meget til, men som viste sig at være yderst ligegyldige og jeg måtte give op på.
Det er noget nær et skrækscenarie for læseglade væsner, at markedet for gode bøger rinder ud og løber tørt ;) Jeg har derfor i denne uge tyet til den dejligste redning, nemlig at læse den seneste bog af Jojo Moyes og nærmest som en lindrede balsam kan sådan et valg løse op for den bogmæssige hårknude og jeg begynder at få smag for flere fortællinger igen.
Det pudsige er, at jeg tidligere har oplevet ,at bøger som jeg ellers havde opgivet, blev fundet frem igen på senere tidspunkter og læst med største fornøjelse.
Så for mig handler en god læseoplevelse meget af dagsformen. Jeg læser udelukkende for underholdning og fornøjelse. Jeg holder af at der er stor variation mellem genrer, forfattere, handlinger og kan godt lide både bøger der giver udfordringer, læring, lindring og de der er ren og skær underholdning.
Med min liste over de bedste bøger, ville jeg være uden filter og ikke sætte ‘bøger på listen, blot fordi de ville se fine og interessante ud i samlingen’. Klassikere af Hemmingway, Tove Ditlevsen, Brontë søstrene mv. som alle har været spændende bekendtskaber og bøger, som jeg gerne læser igen. De ligger dog ikke nødvendigvis hos mig på top 10 over de bøger, som jeg har været mest begejstret for. (Måske fordi de blot ikke har ramt mig på dagsformen, hvem ved …).
Tro mig, jeg kunne gå længe og veje for og imod. Finde bøger til min top 10 (som i øvrigt er i vilkårlig rækkefølge), sammenligne, fjerne igen og være i tvivl om den ene havde mere berettigelse end en anden til at blive nævnt.
Så jeg gjorde følgende:
Satte en halv time af og skrev de 10 bøger ned, der faldt mig ind med de to kriterier, at de gennem hele min læsetid havde rørt noget særligt og som jeg varmt vil anbefale videre til mine børn, så de kan læse dem, efterhånden som deres alder passer.
Så her er de …
Listen med de 10 bedste bøger jeg har læst, nogensinde
- Harry Potter af J.K. Rowling. Jeg læste den første i serien, da den udkom på dansk i 1998 og var tryllebundet af det magiske univers. Derefter købte og læste jeg de efterfølgende, så snart de udkom. Nu har også både Johan og Julie læst bøgerne og er helt lige så fascineret og opslugt af Hogwarts, Harry, Hermione og magien. Drømmer om en tur til London og Harry Potters studios for os alle fire til efteråret eller næste forår og lige nu hygger vi også med at se filmene om fredagen.
- Sofies Verden af Jostein Gaarder. Min introduktion til filosofiens verden, som jeg faldt pladask for. Jeg læste den i midt halvfemserne og overvejede længe at læse filosofi på uni, for at forlænge og udvide interessen for den filosofiske verden, som var så ny og interessant. Jeg har stadig bogen stående i bogreolen og overvejer at læse den igen denne sommer.
- To Brødre af Ben Elton. Jeg oplever at lære enormt meget af skønlitteraturen ift historien omkring 2. verdenskrig. Den reflektion og de menneskelige fortællinger, skæbner og følelser som litteraturen kan er vidunderlig. Denne bog bør være undervisningsmateriale i dansktimerne sideløbende med historieundervisning i historie – jeg er overbevist om, at læringen vil rodfæste sig. Vil ihvertfald gerne opmuntre mine egne læseglade børn til, når de kommer i den alder, at dykke ned i litteraturen sideløbende med fagbøgerne om 2. verdenskrig.
- Sarahs Nøgle af Tatiana de Rosnay. I bund og grund samme begrundelse som ovenstående, men også fordi denne bog i den grad rører mit hjerte. Samtidig sætter fortællingen fokus på, hvordan man kan komme omkring hjørner af en verdens historie, som ellers er gået i glemmebogen hos mange, fordi man i skolen mest forholder sig til de store træk.
- Stolthed og Fordom af Jane Austen. Jeg er meget begejstret for Jane Austen, hendes finurlige humor, distance og underfundige måde at betragte og beskrive omgivelserne i 1800 tallets England. Jane Austen blev født i 1775 og jeg holder så meget af hendes stemme i beskrivelserne af den tid.
- Anne fra grønnebakken af L.M Montgomery. Jeg har læst bøgerne adskillige gange som barn og ung. Det var dog først for et par år siden, at jeg opdagede at der var flere end de tre bøger i serien som jeg kendte til. Nu står hele rækken samlet på bogreolen og er læst med største fornøjelse. De kan sagtens læses, også som voksen.
- De syv søstre serien af Lucinda Riley. Jeg er lige dele underholdt og imponeret over rammen og den scene, der er sat for seriens opbygning. Det er nogle herligt tunge bøger, som dog er hurtigt og let læst, da fortællingen flyder let. Jeg faldt især for Lucinda Rileys evne til at veksle på fineste vis mellem fortid og nutid, med en rød tråd og uden det bliver en rodet affære. Må indrømme at jeg synes de første bøger i serien ramte mig mest, men det kan jo evt handle om dagsformen …
- Amazonernes Ring af Anne Fortier. Sikke et brag af en fortælling, og en af de bøger hvor man forsvinder helt ind i fortællingen og har lyst til lige at sætte verden på pause imens. Den er opslugende, medrivende, intens og spændende. Det er ikke en decideret krimi, som jeg også holder meget af at læse, men den kan det samme ved at både være en bog, hvor siderne nærmest læser sig selv og vejret holdes i spænding imens.
- Vilde svaner af Jung Chang. Mon ikke jeg har læst denne bog 5-6 gange, siden jeg læste den første gang i midten af 90’erne. Kinas historie de sidste 100 år fortælles af tre kvinder, fra bedstemoren fødes i 1909, får brækket fødderne og snøret dem ind efter tidens tradition så kun kunne sælges som konkubine til en general. Morens liv under japansk herredømme og senere den ekstremt kommunistiske tid under Mao og til Jung Chang, forfatteren, fødes i starten af 50’erne og beskriver hendes barndom og ungdom. Det er en enormt medrivende og lærerig fortælling, som har fascineret mig hver gang jeg har læst den.
- Brødrene Løvehjerte m.fl af Astrid Lindgren. Jeg har altid været, meget begejstret for Astrid Lindgrens fantastiske forfatterskab. Både som barn, da jeg læste bøgerne og så filmene og som voksen hvor jeg sammen med mine børn har nydt at læse alle bøgerne højt og se filmene sammen med dem.
Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg, de søde børn i Bulderby, Karl og Jonathan Løves kamp for frihed i Nangijala og den enormt sørgmodige triste historie om et barns død, der fortælles så fint og modigt i børnehøjde. Astrid Lindgrens børn i bøgerne er modige, seje, selvstændige, fantasifulde, sjove og særlige. De er helt klart et forbillede og til stor inspiration.
Nu kunne det være mægtigt sjovt, hvis I ville tage udfordringen op og i kommentarfeltet, lave en liste med de 10 bedste bøger, som I nogensinde har læst og meget gerne blot de 10 bøger der falder jer først ind at nævne …
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Top 10 Bøger (tegneserier ikke medtaget)
1. Menneskejagt af Desmond Bagley
2. Kaninbjerget af Richard Adams
3. Ringenes Herre af J.R.R. Tolkien
4. Klit af Frank Herbert
5. De Tre Musketerer af Alexander Dumas
6. Ulvehunden af Jack London
7. Navarones Kanoner af Alistair MacLean
8. Brødrene Løvehjerte af Astrid Lindgren
9. Jorden Rundt i 80 Dage af Jules Verne
10. Sjakalen af Frederick Forsyth
Boblere: Solar af Brian Roland Larsen, Oxen Trilogien af Henrik Jensen, Mataresernes Cirkel af Robert Ludlum, Tigerens Øje af Wilbur Smith, Blind Flugt af Desmond Bagley.
Alle mine yndlingsbøger er blevet nævnt i ovenstående, dog mangler der én:
Hundehoved af Morten Ramsland
Tak for god inspiration til kommende læseoplevelser!
Min ven Thomas af Kirsten Holst
Pelle Erobreren af Martin Andersen Nexø
Brødrene Løvehjerte af Astrid Lindgren
Rådhusklatreren af Kim Blæsbjerg
Hundehoved af Morten Ramsland
Serien om Laura Ingalls Wilder
Odysseen af Bent Haller
Kaskelotternes sang af Bent Haller
Endnu er der håb af Karin Wahlberg
Serien om Dyveke af Herta J Enevoldsen