Varme hveder
Det er den hyggeligste tradition med varme hveder til Store Bededag.
Vi spiser dem både friskbagte og lune om torsdagen og resten nyder vi ristede fredag morgen.
Mine varme hveder er fyldt med duftende kardemomme som giver en vidunderlig smag til bollerne og de er lækre både at spise helt frisktbagte og lune eller ristede med iskold smør. Lige nu dufter hele huset af de nybagte lune hveder med kardemomme.
Prøv også: min bedste opskrift på pandekager >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Varme hveder
- 2 dl mælk, stuetempereret
- 20 g gær
- 2 æg
- 1 spsk sukker
- 450 g hvedemel
- 1 tsk salt
- 2 tsk stødt kardemomme
- 100 g smør, stuetempereret
- 1 æg, sammenpisket til pensling
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i en skål med stuetempereret mælk og rør derefter æg og sukker i mælken.
Bland mel, salt, kardemomme godt sammen i en ren skål og smuldr smør i, til en ensartet fintsmuldret blanding. Ælt nu de to blandinger sammen – gerne på en røremaskine, til dejen bliver smidig, blød og lækker.
Kom dejen i en skål og stil den til at hæve i 2 timer på køkkenbordet, dækket med et rent klæde.
Tag dejen ud på et meldrysset bord, del og form runde boller. Sæt dem tæt, med cirka en cm afstand mellem dem, på en lille bradepande med bagepapir. Kom et rent viskestykke over og lad dem efterhæve i 2 timer på et lunt køkkenbord.
Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 16-18 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
Skær midt over og rist hvederne og nyd dem, smurt med iskoldt smør.
Selvom helligdagen er afskaffet, måtte der hveder til i morgen, så nu sidder jeg hér kl. næsten midnat og venter på jeg kan smide dem i ovnen 😂
Elsker dine opskrifter og håber også at denne er lige i skabet ☺️
Så hyggeligt! Jeg håber de blev lækre :)
Tak for din søde hilsen og rigtig god weekend med varme hveder
Kh Ann-Christine
Hej,
Måske et dumt spørgsmål, men 12 stk. ifølge opskriften er det hele eller halve hveder? Der står ikke hvor mange boller der skal laves 😬
Tak i øvrigt for alle de dejlige opskrifter og de fine kogebøger. Valdemarsro er mit “go-to” når jeg skal bruge en opskrift på noget.
Hej Maria
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for at høre :)
– det er 12 hele hveder.
Kh Ann-Christine
Jeg har brugt din opskrift i flere år nu, altid et hit. Jeg plejer at lave to omgange for at kunne styre dejen bedre, men ville man trygt kunne lave dobbeltportion, eller hvad tænker du? Måske mindre gær…
Tak for altid lækre og NEMME opskrifter😎
Hej Sara
Hvor er det dejligt at høre! Mange tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for ♡
Jeg synes det går rigtig fint med at lave dobbeltportion af dejen, og der plejer jeg selv blot at bruge omkring 25-30 g gær i alt, og blot holder øje med hævningen, og giver den lige lidt ekstra tid, hvis nødvendigt
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak;)
Ok, lidt mindre gær, men dobbelt op af resten? Med undtagelse af mel måske, men det kommer jo an på dejen;)
Bh Sara
Hvederne bliver lækre. I stedet for at forme bollerne, kan man lægge hele dejen i en høj, smurt, bradepande og så dele den med en paletkniv, dyppet i smeltet smør. Så skiller bollerne fint i pæne kvadratiske hveder, når de er bagt.
Er på barsel, så besluttede at lave din opskrift på hveder 😃 de er lige kommet ud af ovnen og nu dufter huset dejligt. Nu venter de bare til manden og den ældste datter kommer hjem.
Jeg blev nød til at tilføje lidt ekstra mel, da dejen var alt for klistret, men er sikker på de stadigvæk kommer til at smage godt 😃
Super nem opskrift at følge, tak
Hej Jennie,
Mange tak for din hilsen, jeg håber I får en hyggelig dag med lækre varme hveder.
jeg har også lige bagt dem selv herhjemme ♡
Mht mel, så kan du læse mit tip omkring dette under opskriften
Kh Ann-Christine.
Det er virkelig den bedste opskrift på hveder, jeg nogensinde har prøvet!
Jeg kom ikke mere mel i selv om jeg først tænkte at det kunne den godt klare og at dejen var lidt for klistret ift hvad jeg plejer og det var så godt at jeg “styrede mig” og stolede på opskriften, for den artede sig som den skulle under hævningen og blev simpelthen perfekt.
Tak for dine altid gode opskrifter
Venligst
Hvor er det dejligt at høre! Jeg er glad for at høre du også oplevede sådan et godt resultat af opskriften
Tusind tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Fantastiske hveder – både familien og naboerne var begejstrede her i vores “fysisk afstand” tilværelse
Så skønt at høre! Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften ♡
Kh Ann-Christine
Jeg plejer normalt ikke at kommentere (skønt jeg er ivrig bruger af din skønne side) – men hold nu FAST, det er en god opskrift! Jeg var godt nok noget tvivlende over for dejens konsistens, men det lykkedes mig med lidt mel og lidt snilde at forme dem til boller, de faldt ret meget sammen, da de blev penslet, men slutresultatet efter bagning er helt vidunderligt. Det er de bedste hveder, jeg har bagt, og jeg har prøvet lidt forskellige opskrifter gennem årene. Af hjertet TAK!
Hvor er det dejligt at høre! Mange tusind tak for din fine hilsen og meget pæne ord om min opskrift, det er jeg rigtig glad for :)
Kh Ann-Christine
Hej
Tak for super dejlige og nemme opskrifter. Jeg er stor fan af dine opskrifter og bruger dem tit.
Jeg vil bage hveder og tænker jeg vil lave både en portion almindelige og en portion grove hveder. Kan jeg udskifte noget af hvedemelet med fx. fuldkornshvedemel, for at få en grovere variant?
Venlig hilsen Mette
Hej Mette
Mange tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre ♡
ja, det kan du sagtens, jeg vil forslå 100 g groftmel i stedet for 115 g hvedemel.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kære AC,
Jeg vil rigtig gerne bage dine lækre hveder! Jeg sidder i London, hvor der kun er tørgær at finde. Kan jeg mon bruge det?
Sidst jeg brugte det til kanelsnurre hævede de ikke rigtigt op – jeg tror det har noget at gøre med kontakt med fedtstof, der bremser udviklingen. Ved du mere om dette / hvordan jeg kan bruge det i stedet?
Alternativt kan man bruge surdejsstarter?
Solskinshilsner fra Notting Hill
Kære Solveig,
Det er ved at være meget længe siden jeg har bagt med tørgær, så jeg skal ikke kunne sige om der er noget der tricker der ift fedtstof. Men uanset, så kan du ihvertfald sagtens kombinere med lidt surdej også.
God fornøjelse, håber du har det godt i London :)
Kh Ann-Christine
Tak for opskriften på nogle dejlige hveder.
Da jeg har glutenallergi har jeg skiftet hvedemelet ud med Rød Finax melmix og rørte dejen på maskine. De blev rigtig gode. Jeg har prøvet flere glutenfrie opskrifter på hveder, som er endt i skraldespanden, det er faktisk ikke lykkedes tidligere, at bage nogle glutenfrie hveder der var “spiselige”. De her er ikke bare spiselige, de er faktisk rigtig gode, det bliver helt sikkert disse hveder jeg bager i år og fremover, så nu er opskriften gemt.
Hej Trine,
Hvor er det dejligt at høre, det er jeg glad for!
Det er ikke så meget jeg har eksperimenteret med glutenfri bagning selv, så det er altid rart med gode tilbagemeldinger til når jeg på et tidspunkt vil i gang med at eksperimentere mere med det :)
Kh Ann-Christine
Endnu engang en skøn opskrift fra dig. Og nem! Jeg bagte en portion til bededags aften hos et vennepar, og de vakte stor lykke.
Jeg brugte hele kardemommekapsler, som jeg ristede og knuste, tror jeg brugte 5-7 g til hele portionen, og det smagte vidunderligt.
Hvor er det dejligt at høre – og uhmm, hvor lækkert med friskt knust kardemommekapsler ♡
Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Nu er der bagt hveder, og håber de smager. Desværre har vi her i ch ikke fri i dag, men hygge os iaften vil vi.
I en af kommentarene kan jeg se, at man kan få et nyhedsbrev. Det kunne jeg godt tænke mig, da jeg ofte bruger dine opskrifter.
God weekend
Kh Anne-Mette
Hej Anne-Mette
Det er dejligt at høre! Håber det har været en god weekend :)
Mit nyhedsbrev kan du tilmelde dig lige her: https://www.valdemarsro.dk/nyhedsbrev/
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine!
Tak for endnu en skøn opskrift, har netop bagt og prøvesmagt disse hveder og de er bare så lækre. Glæder mig allerede til at spise endnu en i aften.
God bededagsferie.
Tina
Hvor er det dejligt at høre!
Rigtig dejlig bededagsferie til dig også
Kh AC
Jeg har første “hvede” dag i Sverige (flyttede her op i august sidste år) , her er der to slags gær. En til madbrød og en til “kage” og sødt bagværk. Hvilken tror du jeg skal vælge. Glæder mig at tage en dansk tradition med i min nye svenske tilværelse :D
Godt spørgsmål – jeg tænker at du nok kan bruge dem begge, men ville selv vælge den til sødt bagværk – står der mon på pakkerne hvad der gør forskellen?
God fornøjelse :)
Kh AC
Har bagt den og de blev gode og luftige
Uhmm, jeg glæder mig også til at bage dem igen ♡
Vi er kæmpe fan af dine opskrifter her i huset, sønnen er så vild med hvederne at vi nu laver dem til hans fødselsdag. Selvfølgelig sammen med pølsehorn og pølsebrød efter dine opskrifter :)
Tak for en rigtig god blog og dejlige opskrifter.
Tusind tak for din søde hilsen og hvor er det skønt at høre! Og mine børn er helt enig med din søn i at disse glimrende kan spises til fødselsdage også ;)
Stort tillykke med ham og god fornøjelse med fødselsdagsforberedelserne
Kh AC
Havde tilfældigvis alle indgredienserne i køkkenet, så dejen står så fint og hæver nu ❤
Vi skal lave havehygge og derefter spise varme hveder, uhmm ☺️
Lyder som en perfekt plan for dagen ♡
Rigtig god fornøjelse med det hele og god lang weekend til jer
Kh AC
Hej AC
Jeg har i dag bagt hveder efter din opskrift. Det er ikke sidste gang jeg bager dem, mine dagpleje børn var vilde med dem? Dejlig bededagsferie
Åh hvor er det dejligt at høre! Tak for din søde hilsen
dejlige bededagsferie til dig
Kh AC
Hej!
Ville du anbefale, evt. at komme sukat i hvederne, for at pifte dem lidt op? Og mange tak for en mega fed blog ?
Det kan du fint gøre.
Jeg kan selv bedst lide dem uden, men det er jo 100% en smagssag, så kom det endelig bare i, hvis du synes det kunne være ekstra godt :)
Tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Hej
Er fuldstændig pjattet med din side, dine opskrifter og inspiration til madplan. Vi bruger jævnt tit dine ideer – og skal selvfølgelig også bage dine hvedeknopper.
Tak for inspirationen og de små historier knyttet dertil.
Hilsener fra Allan – familiens madplanskok.
Tusind tak, Allan!
Hvor er det bare dejligt at høre, så skønt med sådan en skøn feedback på min blog og opskrifter :)
Rigtig god fornøjelse med de varme hveder
Kh AC
Jeg glæder mig til at prøve denne opskrift i morgen! Er det underordnet hvilken type mælk (sød, let, skummet) jeg bruger? Eller er der en du vil anbefale?
Vi har altid sødmælk og minimælk og når jeg bager hveder, så foretrækker jeg sødmælken – det giver en lidt mere fyldig smag. Men ellers brug endelig bare hvad du lige har af mælk, det skal nok blive godt uanset :)
Bruger du saltet eller usaltet smør, når du bager og laver mad?
Mange tak for dejlige opskrifter og flotte billeder. Fortsæt det gode arbejde!:)
Hilsen Annemette
Hej Annemette,
Tusind tak – og det kan du tro at jeg med glæde vil gøre :)
Jeg bruger stort set altid saltet øko smør, medmindre jeg skriver usaltet smør i opskriften – du kan sagtens bruge usaltet smør også, hvis du ønsker mindre saltsmag.
Kh AC
Så er det ved at være tid til hveder igen:) men har ikke mulighed for at bage dem på dagen. Vil man kunne fryse dem og så bare lune dem i ovnen?
Jo, det kan du sagtens gøre.
Bedste trick er at stænke dem godt med vand inden de lunes i ovnen, så bliver de næsten som nybagte :)
Nu er det jo snart hvedetid igen, og derfor faldt jeg over din lækre opskrift, jeg også lavede sidste år – verdens bedste hveder!
Tror du man kan lave dejen om eftermiddagen, og så først bage dem om aftenen, så man kan få helt friske hveder til aftenskaffen?
Hej Regitze,
Hvor er det dejligt at høre – jeg er også vild med disse hveder :) Du kan sagtens lave dejen som eftermiddagen, kom evt bare dejen i køleskab i et par timer, så hæver den ikke så hurtigt. Ud af køleskabet en time før de skal bages og så ellers følg opskriften derefter
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Nuuuuj, dejlig blog jeg har fundet, netop som jeg er gået på barsel… Er nødt til at prøve alle dine lækre opskrifter :-)))
Glæder mig til at bladre rundt blandt alle opskrifterne…
Hilsen Maria
Ih, hvor er det dejligt at høre! Hyggeligt at du fandt vej hertil og jeg håber du får glæde af opskrifter og alt det andet herinde :)
Rigtig god barsel
Kh Ann-Christine
Uhhh, de ser lækre ud!
Har bestemt mig for, at næste år må de prøves af! – og smukt som altid!
Tusind tak :)
Jeg glæder mig også selv til at de skal bages igen til næste år
Jeg tænker hver år at jeg da hellere må få bagt de hveder, men heller ikke i aftes nåede jeg det ;) meen måske din opskrift kommer i brug i løbet af weekenden
Hvederne står på bagepladen og hæver nu! Håber de bliver lækre! :)
Det håber jeg også ;)
Tak for en lækker opskrift, der kom lige på det rette tidspunkt :-) Jeg har fri idag, og da jeg så dine skønne billeder af lækre hveder her til formiddag, blev jeg da lige nødt til at lave en portion :-) Så nu sidder jeg spændt og venter på at dejen har hævet første omgang. Dejen var i hvert fald lækker at arbejde med, så det tegner lovende :-)
Hvor hyggeligt at du lige har bagt dem også. Jeg håber de blev gode :)
Havde egentlig tænkt mig, at jeg bare ville købe dem i Bilka på vejen hjem, men nu skal de da bages. Tak for opskrift og inspiration:-)
Selv tak, jeg håber de blev gode :)
Tak fordi du lagde opskriften på hvederne frem her igen (selvom jeg selvfølgelig selv kunne have kigget i din opskrifts-liste :)
De skal helt sikkert bages i dag!
Jeg har for resten bagt dine rabarbermuffins 2 gange i løbet af sidste uge – de er simpelthen bare for lækre! Marcipanen er ‘prikken over i’et’.
Tak for skønne og enkle (til at gå til) opskrifter og jeg glæder mig også til at kunne købe din kogebog og jeg har allerede meldt mig til dit Nyhedsbrev, som jeg også glæder mig til at modtage løbende.
Jeg håber du og din søde familie får en dejlig St. Bededagsaften og St. Bededag :)
Hvor ser det lækkert ud! Jeg tror måske jeg vil snyde lidt, lave dine hveder og spise dem i morgen i stedet for.
Det lyder som en dejlig ide :) God fornøjelse med dem
Uhm jeg skal selv arbejde, så varme hveder bliver der ikke noget af… men lækre ser de ud :)
UHM, jeg skal også bage dem i dag til min teenager, de smager SÅ lækkert, og jeg elsker også kardemomme i bollerne. Giver sådan en fin smag.
Rigtig hygge med børnene
smil Lene
Kære AC
Jeg kom lige forbi siden, fordi jeg liiiige skulle se om du ikke havde en opskrift på hveder – og selvfølgelig poppede den lige op som det første! Skønt! Jeg glæder mig forresten til at modtage dit nyhedsbrev og ser meget frem til at se din kogebog! Vi er stor fan af dine nemme og enkle opskrifter herhjemme.
Tak for dem og god bededag i i morgen :)
Kære Tina,
Hvor er det dejligt at høre!
Tusind, tusind tak for din søde hilsen, som lige fik solen til at skinne lidt ekstra her :) Den blev jeg virkelig glad for og jeg er så glad for at du kan bruge mine opskrifter.
Rigtig god fornøjelse med hvederne, det er bare sådan en hyggelig tradition, synes jeg.
Rigtig dejlig dag og bededagsferie
Kh Ann-Christine