Surdej – opskrift og vejledning
Surdej er fantastisk til at gøre ens hjemmebag endnu bedre. Det er ikke tidskrævende at holde en surdej kørende, og det er det hele værd! For det gør ens bagværk virkelig lækkert. Både når man bager udelukkende med surdej eller bruger surdejen som et supplement til gærdej.
Her får du min opskrift og guide til surdej. Derudover skal man også kigge på sin surdej og lære den at kende. Min guide til surdej mere stringent i opstarten af surdejen, ganske enkelt for at gøre det let tilgængeligt at følge en guide til surdej trin for trin. Læs endelig også alle tips mv nedenfor.
Prøv også: Opskrift på surdejsboller
Arbejdstid 5 min.
Antal 1 portion
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Surdej - vejledning
- Start din surdej
- 100 g stuetempereret vand
- 50 g hvedemel
- 25 g rugmel
- 25 g fuldkornshvedemel
- Fodring af surdej
- 50 g surdej
- 50 g stuetempereret vand
- 10 g rugmel
- 40 g hvedemel
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Dag 1
Rør vand og mel sammen, til det er helt ensartet i konsistensen.
Lad det på køkkenbordet i et glas eller en skål med låg. Låget skal ikke sluttet tæt, men blot lægges over og må gerne stå på klem.
Temperaturen skal hele ugen gerne være behagelig stuetemperatur, omkring 20-21 grader. På en varm sommerdag er det derfor en god ide at stille surdejen i det køligste rum, hvor temperaturen er mest stabil over døgnet.
Lad din nystartede surdej stå i 2 døgn inden du starter med at fodre den.
Fodre din surdej til den er klar til bagning
Det tager omkring 4-7 dage at gøre surdejen klar til bagning.
Når surdejen har hvilet de første to dage, skal du starte med at fodre den hver dag.
I disse dage vil surdejen begynde at dufte syrligt. Måske vil du opleve en mellemting mellem kærnemælk og eddike. Hvis der er en skorpe på toppen af surdejen, inden du frisker den op, så skrab skorpen af og kasser den.
Fodr surdejen hver dag og kom 50 g surdej, 50 g vand og 50 g mel i en skål, rør det godt igennem og kom tilbage i et rengjort glas.
Kasser overskydende surdej i opstarten – det er ikke klar til at blive brugt til overskudssurdej.
Surdejen vil som regel være klar til bagning på 5. eller 6. dagen. Se tip i beskrivelsen under tips, hvordan du tester om den er klar.
Fodring af surdejen fremover
Hvor ofte din surdej skal fodres og vedligeholdes er forskelligt alt efter temperaturer, meltype, opbevaring og hvor ofte du har brug for at bage med den.
Regn med opfriskning to gange om dagen, hvis din surdej står ved stuetemperatur og du gerne altid vil have en surdej der er klar til at blive bagt af.
Du kan også nøjes med en opfriskning hver 2-3. dag, når surdejen står i køleskabet og så kan du fodre den med lige dele vand og mel og blot 10 g surdej, hvis du ikke skal bruge den her og nu, eller gerne vil have lidt længere mellem fodringerne.
Når du fodre en køleskabskold surdej, så lad den stå på køkkenbordet til den hæver til dobbeltstørrelse, hvorefter du kan sætte den i køleskab igen. Fodr den gerne lige inden du skal bruge den, og lad den stå på køkkenbordet i 2-4 timer til den hæver til dobbelt størrelse, og så er den klar til at blive brugt i en dej.
Hejsa. Nu er jeg kommet så lang med min surdej til at kunne bage med den 🤞🏻
Men hvad er forskellen på opfriskning og fodring
Hej Tina
Det er det samme :)
Rigtig god fornøjelse med surdejsbagningen
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg er på dag 8 nu af min surdej og kan se den hæver til dobbelt efter fodringen men den flyder ikke når jeg putter den i vand. Hvad kan jeg gøre i denne situation. Skal jeg bare fodre den et par dage mere?
Hej Thienanh
Hvor hurtigt hæver den til dobbelt størrelse?
Har du prøvet at tilsætte lidt god sigtet rugmel? Det plejer at sætte fut i surdejen, hvis den ikke er stærk nok.
Lidt afhængig af hvilken mel man bruger, temperaturer mv så kan tiden variere lidt +/- nogle dage før surdejen er klar
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Har du en video med fremgangsmåden for hvordan du laver surdejen og fodrer den. Selvom du har skrevet en meget udførlig opskrift, er det alligevel en meget uoverskuelig proces. Kunne være enormt hjælpsomt med en video. Tak for de bedste opskrifter! og ikke mindst skal du have ros for din måde at beskrive opskrifterne på.
Har på min bucketliste at lære at lave grydebrød og boller med surdej.
Hej Merete
Jeg har ikke fået lavet en video med surdejen endnu, men det er på min liste når jeg forhåbentlig igen på et tidspunkt begynder at lave videoer igen :)
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg super glad for du skriver! – og det med surdejen, det bedste er egentlig at bare begynde at blande det og holde godt øje med den hver dag. Når du så undrer dig over noget med den, så kan du måske have glæde af at bruge siden med surdej her som et lille opslagsværk og ellers spørg endelig i kommentarfeltet, så hjælper jeg gerne :)
Kh Ann-Christine
Jeg har bagt de skønneste surdejsboller og stillede så resten af surdejen i køleskabet i en beholder med låg på. Nu på tredje dagen skal jeg så fodre surdejen og tager, som din opskrift siger, 10g surdej og blander det med 50 g vand, 25g rugmel og 25g hvedemel og stiller det på køkkenbordet med låg løst over. Så skulle det hæve til dobbelt størrelse efter 2-4 timer, men der sker ikke så meget? Hvad har jeg gjort forkert og kan den reddes?
Hej Susanna
Den skal helt sikkert blot have lidt længere tid eller stå lidt lunere. Prøv bare at lade den stå på køkkenbordet til i morgen, og så kan du evt fodre den igen med 50 g surdej, 50 g vand og 50 g hvedemel, så skal der nok komme godt gang i den, når der bliver lunt og så lækkert sommervejr, som de lover i morgen.
Kh Ann-Christine
Jeg startede på en surdej i søndags, efter din opskrift, og der skete ingenting hele den første dag. I dag vågner jeg op til at den endelig er hævet! Men der er også kommet hvidt mug på den :(
Hvad gør jeg forkert, har fulgt din opskrift til punkt og prikke.
Hej Emma
Startede du surdejen i forgårs? Hvis det kun er halvanden dag siden du startede din surdej, er du så sikker på, at det er mug? For det er usædvanligt hurtigt, at der kommer mug på på halvanden dag.
Prøv igen, og fodr den evt allerede efter et døgn og derefter dagligt. Der vil gå en uges tid inden den er klar til bagning.
Kh Ann-Christine
Hejsa,
Første gang jeg prøver mig med surdej og er evt kommet til at fodre den (efter de to første dage) kun med hvedemel – er det noget rigtig hø eller skal jeg bare give den rugmel fra nu af?
Er på 5. dag nu med fodring og jeg synes den ser ud til at have det meget godt.
På forhånd TAK!
Mvh. Katrine
Hej Katrine
Hvedemel kan fint fungere. Rugmel er blot godt til at sætte lidt fut i surdejen, hvis den er sløj eller trænger til at blive boostet. Det vigtigste er at se og dufte på surdejen – og se om den fungere perfekt under bagning.
Rigtig god fornøjelse med surdejsbagningen :)
Kh Ann-Christine
Jeg er ved at prøve kræfter med din opskrift på surdej. Jeg har ladet den stå i to dage og nu har jeg fodret den i fire dage. Skal man kunne se at surdejen hæver eller sker der først efter længere tid?
Hej Iben
Hvor dejligt! Ja, det kan godt være det tager lidt længere tid, også alt afhængig af hvilken mel du bruger. Når surdejen er ved at være klar til at blive brugt til bagning, så hæver den til mindst dobbeltstørrelse på omkring 2 timer (det kan tage +/- en time kortere eller længere tid alt efter surdejen og temperaturen i rummet)
Hvis du mister tålmodigheden med surdejen, så prøv at blande 10-20 % ekstra sigtet rugmel i som erstatning for tilsvarende mængde hvedemel – bare et par gange ved fodring.
Kh Ann-Christine
Tak for alle de dejlige opskrifter, og nu er jeg startet på surdejen ☀️
Jeg tror bare jeg lige skal forstå korrekt, når man starter på at fodre sin surdej, er det så bare fodring med vand og hvedemel, eller laver man en blanding af rug, hvede og fuldkorn? ☺️
Til fodring bruger jeg 40 g hvedemel og 10 g sigtet rugmel, 50 g vand og 50 g surdej
– det står under ingredienserne i opskriften :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej! Min surdej har på døgn 2 delt sig i tre lag – det nederste helt hvidt, det midterste brunligt vandet og så ”dejen” øverst. Det lugter en smule kraftigt. Er det normalt eller hvad gør jeg mon galt? :)
Hej Julie
Mon ikke det sker pga sommervarmen … det lyder blot til at du skal fodre den en omgang. Rør den godt sammen, hæld halvdelen fra og fodr med 1/3 vand, 1/3 surdej og 1/3 mel. Det kan fint være du skal fodre den dagligt allerede nu, hvis den står varmt. Det må du endelig prøve dig lidt frem med.
Kh Ann-Christine
Hej. Jeg har kastet mig ud di surdej. første døgn voksede det 4 gange, men faldt sammen.
Jeg har så fodret som beskrevet, men dejen vokser ikke!! burde den ikke det??
Hej Kjeld
Kan den stå lidt for koldt måske? Prøv at sætte den et lidt lunere sted tættere på en radiator eller lign.
Hvilken mel bruger du?
Kh Ann-Christine
Jeg har været fra det, men prøvet igen. Dejen vokser x 4, fodre efter to dage, vokser lidt, derefter ikke. Jeg bruger denne gang økologisk mel.
Hej Kjeld
Hvor koldt står surdejen? Prøv at sæt den på en hylde over en radiator eller hvis du har gulvvarme, så sæt glasset med surdej på gulvvarmen.
Nu hvor det er så koldt udenfor, så kan surdejen nemt komme til at stå for køligt og så hjælper det at sætte den et lidt lunere sted
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg har bagt rugbrød med surdej de sidste 10 år og er begyndt på franskbrød og boller. Det går ikke godt, da jeg ikke kan hæve surdejen til dobbelt størrelse med hvedemel (manitoba) alene. Jeg har prøvet 14 i træk med to daglige “fodringer”, men der er ikke meget aktivitet i glasset.
Skal der være lidt rug i surdejen, eller er der en anden fidus til at få en “hvedesurdej” til at hæve nok.
Mvh. Mikael
En smule rugmel af god kvalitet er mit bedst trick til at give godt med power til surdejen. Prøv også at blande halv hvede og halv manitoba + 1 spsk rugmel eller to, så er jeg sikker på at du vil opleve gode resultater.
Skriv endelig igen om det lykkedes på den måde :)
Kh Ann-Christine
I opstart af starter process skal vand være stuetemp eller kun første dag?
Jeg bruger altid stuetempereret vand til surdejen, både til start og derefter.
(jeg blander blot en smule kogende vand i koldt postevand, til det er stuetemperatur 20-21 grader)
Kh Ann-Christine
Hej
I opskriften står: Når du fodre en køleskabskold surdej, så lad den stå på køkkenbordet til den hæver til dobbeltstørrelse, hvorefter du kan sætte den i køleskab igen. Fodr den gerne lige inden du skal bruge den, og lad den stå på køkkenbordet i 2-4 timer til den hæver til dobbelt størrelse, og så er den klar til at blive brugt i en dej.
Jeg forstår ikke, hvorfor den skal stå ude og hæve og så bare sættes ind i køleskabet igen?
Det er for at aktivere mælkesyrebakterierne, ikke et absolut must hver gang, men en god ide for at sikre en stærk surdej
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Jeg prøver nu på 3. forsøg din opskrift. Er det normalt at den inden første fodring omkring 1.5 døgn efter opstart danner en brun væske og skiller sig fra dejen? I så fald, skal væsken så kasseres inden fodring eller blot røres sammen til samlet masse med dejen?
Og en anden ting. Hvor anbefaler du at opbevare surdejen i opstartsfasen når det er meget varmt og vi desværre ikke ligger inde med et køligt depot? :-)
Dbh. Emilie
Hej Emilie
Når der er varmt som i øjeblikket, så udvikler surdejen sig hurtigere. Det betyder at det kan være du skal fodre den hver halvanden dag de første 2 gange – så hvis du starter den op om aftenen, så springer du næste dag over og fodre den om morgenen på 3 dagen. Derefter skal du fodre den dagligt, og når du fodre den lige inden du skal bage med den, så er den måske klar allerede efter 1-2 timer.
Jeg har skrevet om hvorfor den skiller med brun væske længere nede i indlægget under ofte stillede spørgsmål til surdejen.
Der sker intet ved at den skiller med brun væske, du kan hælde det fra og komme tilsvarende det ekstra vand i en fodring. Eller blot røre det sammen.
Kh Ann-Christine
Hej AC
jeg har et par spørgsmål til en køleskabssurdej:
1. Må jeg godt skrue låget på, når den er i køleskabet?
2. Skal den stå på køkkenbordet inden fodring?
3. Efter fodring – skal den så have lov at stå og vokse lidt på køkkenbordet inden den kommer tilbage i køleskabet?
Venlig hilsen
Silje Marlow
Hej Silje
jeg lader låget sidde løst, så der ikke dannes overtryk i glasset, og lader den også stå på køkkenbordet efter fodring, så den lige aktiveres. Hvis det blot er en fodring, så behøver den ikke stå på køkkenbordet inden fodringen.
Kh Ann-Christine
Hej :-)
Min surdej står ofte på køkkenbordet i 1-2 dage, hvorefter jeg opfrisker lige før bagning. Den vokser og bobler ig det er da jeg begynder bagning. MEN, mit brød hæver ikke. Har du nogle tanker om, hvad der går galt?
Tak for en lækker blog med mange, afprøvede opskrifter ;-)
Kh. Mette.
Hej Mette
Mange tak for din søde hilsen
Kan det være din dej skal stå en smule mere lunt? Fx på en lunt plads i køkkenet, eller en hylde over en radiator, bare lige til at sætte processen igang.
Kh Ann-Christine
Tak for svar. Det skal jeg prøve ;-)
Tak for mange gode opskrifter og læsevenlig blog.
Tusind tak for de pæne ord :)
Kh Ann-Christine
Hejsa :-)
Jeg er ny indenfor bagning med surdej, har fået en surdej op og kører og har fået baget et par gode brød, men vil så lige hører om hvordan jeg laver en stor portion surdej hvis jeg nu skal bage flere brød afgangen ?
Hilsen Marianne
Hej Marianne,
Du kommer blot ekstra meget mel og vand ved fx dobbelt eller mange dobbelt – alt efter hvor meget surdej du har brug for.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Tak for din tålmodighed med alle de spørgsmål! Jeg må være særligt tumpet, for der er (så vidt jeg kan overskue) ingen andre, der har det samme forståelsesproblem som mig … men jeg forstår ikke, hvad der menes, når der står
“Du kan også nøjes med en opfriskning hver 2.-3. dag (…) og så kan du fodre den med lige dele vand og mel og blot 10 g surdej …” Hvordan fodrer jeg surdejen med surdej? Mener du, at jeg skal smide hele surdejen på nær 10 gram ud, eller skal jeg røre mel, vand og 10 g surdej sammen og så hælde det tilbage til den eksisterende surdej?
Jeg skulle gerne ende med at have en surdej, hvor jeg kan tage 2 dl fra til et rugbrød, men det lyder som om din opskrift bliver meget mindre?
Hej Helene
Tak for din søde hilsen :)
I det eksempel du skriver, er det kun 10 10 g surdej der skal bruges – resten kasseres eller endnu bedre gemmes og bruges til fx at bage surdejsknækbrød, pandekager eller lign (jeg har ikke lige en opskrift til dig klar på det endnu, desværre)
Og du kan blot fodre op med lige dele vand og mel, så du har rigeligt at tage fra. Bager du fx ofte og flittigt, så fodre du blot med mere vand og mel, så det passer med mængderne.
Kh Ann-Christine
Hej,
Nu skal det være! Jeg vil lære at lave min egen surdej og bage med den. Og som altid havner jeg her på din hjemmeside, fordi det bare er godt 😊
Jeg kan dog kun bruge speltmel. Jeg synes der var en tidligere, der har spurgt om det, men nu kan jeg ikke finde det og dit svar.
Mon du vil guide mig her?
Hilsen
Marianne
Hvor dejligt! Det håber jeg bliver et sjovt og spændende projekt for dig.
jeg har ikke testet surdejen med ren spelt, men mener også at huske der var noget dialog omkring det her i det lange kommentarfelt, kan dog ikke umiddelbart finde det igen.
Kh Ann-Christine
Nu er jeg klar! Måske jeg ikke er skarp nok, men jeg har surdejen i hus (tak for super vejledning). Jeg skal igang med mit første brød: Jeg har kigget på dine Valdemarsro-opskrifter og surdej – men jeg savner en manual til “mit første brød efter min første surdej”. Knus og tak, Marianne
Hej Marianne
Du kan se min opskrift på surdejsboller her: https://www.valdemarsro.dk/surdejsboller/ – jeg har planer om at lave mange flere surdejsopskrifter, så det kommer :)
Rigtig god fornøjelse med den skønne surdejsbagning :)
Kh Ann-Christine
Hej.
Jeg har lige et spm. Kigger på den nye opskrift, og kan se, at man skal fodre surdejen…. med surdej. Hvordan gør jeg det, når jeg ikke har en surdej til at starte med?
Tak for svar, og for lækker inspiration og opskrifter :)
/Louise
Hej Louise,
Når du ikke har en surdej, så starter du med ingredienserne under overskriften “start din surdej” og dag 1.
Derefter fodre du den surdej med ingredienserne under overskriften “fodring af surdej” og fortsætter med fremgangsmåden.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Hej Anne Christine.
Jeg har bagt rugbrød i ca. 30 år og har aldrig haft problemer de blev bare alletiders, surdejen har jeg altid opbevaret i fryseren og aldrig haft problemer, nu er vi flyttet og den gamle surdej gik desværre til under flytningen, hvorfor jeg har lavet en ny surdej men det er ikke så godt som det plejer, min gær som jeg opbevarer i køleskab gærer alt alt for meget, jeg kommer ca. en go teske surdej i blandingen, når det kommer i formene efter det har stået og gæret i en spand begynder det straks at boble meget kraftigt og jeg må hurtigt sætte dem i ovnen, her gærer det så videre og når brødene er færdigbagte er brøddet faldet sammen i toppen.
Jeg håber du kan give mig et godt råd hilsen Søren
Hej Søren,
Prøv evt at fodre surdejen oftere, det tror jeg vil hjælpe
Kh Ann-Christine
Hejsa og tak for en dejlig blog, jeg bruger den meget!
Nu skal jeg så igang med surdej! Jeg har prøvet det før, men den døde for mig – jeg bagte ikke nok og glemte den :(
Lige et spørgsmål – du skriver “Regn med opfriskning to gange om dagen, hvis din surdej står ved stuetemperatur og du gerne altid vil have en surdej der er klar til at blive bagt af.”
2 gange om dagen? Det lyder af meget og lidt krævende hehe
Jeg bager 4-5 gange om ugen og havde tænkt at lade den stå på bordet, opfriske én gang dagligt og gerne en 4 timer før på de dage jeg skal bruge den.
Lyder det helt skævt??
Tak for din søde hilsen :)
Prøv at eksperimentere løs med det hele. Både med og sekvensen af mængden af opfriskning – frisk fx op med mindre surdej, fx bare 5 g surdej til 50 g vand + 50 g mel og juster op og ned i mængderne på surdej ift vand/mel for at få en fornemmelse af hvor hurtigt det går med at surdejen bliver aktiv på sådan en opfriskning. Duft til den og prøv dig frem. Det er bedre at kigge på surdejen end på klokken. Og har du travlt i en periode, så frys lidt surdej ned i en beholder, så har du altid en surdej, som du nemt og hurtigt kan køre videre på.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Ann-Christine
Kan man dræbe sin surdej? Jeg har fulgt din opskrift og har bagt de dejligste, luftige boller og brød i en måneds tid, men nu er pusten gået af surdejen og den hæver ikke længere, selv om jeg følger samme bageopskrift. Surdejen lugter fint men er bare ikke aktiv, heller ikke efter opfriskning. Den eneste forskel er måske, at jeg er begyndt at bruge silikonelåg på surdejsglasset, så den evt får mindre luft. Håber du har et godt tip?
Det kan man godt.
Men prøv at fodre dem med 30 g rugmel, 30 g hvedemel, 60 g vand og 60 g af din surdej – og lad den kun være 2/3 del dækket af låget som lægges løst på, så den får luft.
Lad den stå på køkkenbordet til den hævet op igen.
Kh AC
Tak. Havde ikke opdaget dit forrygende hurtige svar. Jeg prøver og krydser fingre…
Hej AC,
Du skrev at man de første 2 dage skulle ligge låget “løst” ovenpå glasset. Skal man stadig det fremover eller kan man godt lade det slutte tæt på tredjedagen?
Kh Nina:)
Hej Nina,
Jeg lader altid låget være løst på ved stuetemperatur, så der kan komme luft til surdejen – medmindre jeg stiller den på køl for at bremse den lidt, så lægger jeg låget på, men uden at det slutter helt tæt
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Tak for opskriften :-) Hvad skal jeg gøre, hvis jeg gerne vil bage 2 dage i træk? (Gør det noget, at surdejen kortvarigt primært kommer til at bestå af hvedemel, fordi jeg ikke fodrer den 2 dage i træk, men “kun” giver den hvedemel ifm. bagning)? På forhånd tak for svar. Mvh Amalie
jeg frisker den også op indimellem primært med hvedemel, det fungere fint – også at bage med den to dage i træk. Så længe den er frisk og klar. Her i det lune sommervejr er den lidt ekstra aktiv, så det fungere fint synes jeg.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej,
jeg har længe gået og har lysten til at eksperimentere med surdej, men jeg er altid gået lidt i stå ved tanken om at huske at foder den, og klargøre den til at bage med.. Men min største “hurdel” er om hvor vidt jeg skal lave forskellige typer af surdej, en med f.eks. hun hvedemel og fuldkornsmel til at bage alm. boller af, og så f.eks. en surdej til rugbrød?
Har du flere surdeje af forskellige typer, eller bruger du blot den beskrevne surdej til alt?
Jeg bruger oftest den samme, men har indimellem også en til hver – se tip med surdej til rugbrød
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Super god opskrift på din surdej. Jeg undrer mig dog over, hvorfor 50g skal kasseres på 3. Dagen og efterfølgende, hvis den i øvrigt er fin og dufter som den skal?
Mvh
Katja
Mange tak :) Prøv dig endelig frem og eksperimenter med at beholde det.
Hvad hvis jeg gerne vil have en sur dej som jeg hele tiden kan tage af?
Tænker at den bliver jo aldrig rigtigt større når man hele tiden skal kassere, så der er et x antal mængde. 😅
Hej Christine
Tak for dit dejlige site, som vi tit anvender. 😀
Jeg har tidligere bagt meget, med en honningsurdej…utroligt nemt. Men opskriften er blevet væk under en flytning. Så tænkte jeg, at jeg kunne prøve denne.
Det undrer mig lidt at portionen er designet til aldrig at give mere end ~ 1 1/4 dl? (da man altid kun skal bruge 50 gr af surdejen til at opfriske og smide resten væk) Det er ikke nok til at bage af og endsige gemme halvdelen af, eller er der noget jeg har misforstået?
Jeg har bagt bollerne der er blevet fine, men har også tilføjet gær og brugt al surdejen.
Hej Cristine. tusind tak for dine super gode opskrifter altid:)
Men denne surdejsopskrift er jeg noget forvirrende over. Jeg har nu lavet den stå i seks dage som du har beskrevet ovenfor. Nu skal jeg begynde at bage med den men skal jeg kun tage en halv deciliter fra og så friske den op med rugmel, hvedemel og fuldkorns mel? Eller skal jeg tage halvdelen fra og friske den op med hvedemel og vand? Jeg synes nemlig du skriver begge dele?
Tak for din søde hilsen.
Det er to forskellige varianter af surdej, og begge er beskrevet i indlægget :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Med fare for at nogen allerede har spurgt. Skal den efter dag 3 forsat kun have låg lagt på eller skal det her være tætsluttet?
På forhånd tak :-)
Hej,
Jeg har i skrivende stund startet min første surdej op. Når den fodres, skal den så i ret rent glas eller hvor længe kan man bruge det samme?
Hilsen Amalie
Hej.
Kan det passe at man slet ikke skal røre i surdejen dag 1-2 morgen og aften? Skal den bare stå på bordet uden at man kommer til den de første par dage inden den skal fodres? Synes ikke det fremgår tydeligt i din opskrift (:
Jeg plejer at lade en nyopstartet surdej stå de første to dage
Kh Ann-Christine
Hej:)
Jeg har nu lavet starten af surdejen, altså dag 1. Kan det passe at den faktisk skal være en fast masse, og ikke flydende? Jeg har brugt de mål som der står i opskriften, men det er en fast kugle?:)
Hej AC.
Tak for nogle skønne opskrifter:-)
Hvis jeg vil fryse min surdej, er det så lige når den er blevet fodret, eller lige inden jeg skal bage af det.
På forhånd tak fir svar.
Mvh. Ruth
Hej Ruth,
Tak for din søde hilsen.
Jeg tror begge dele kan fungere, men da surdejen er mest aktiv lige inden den skal bages med, så kan det være det være det er bedst at fryse den på det tidspunkt
Kh AC
Hej Valdemarso
Jeg er på dag 2 med min surdej ud fra din opskrift. Den har allerede hævet næsten dobbelt op, er dette helt normalt, eller skal jeg gøre noget?
Det lyder som om der er godt gang i den. Dejligt. Prøv evt at stille den en anelse køligere og frisk den måske op lidt oftere.
God fornøjelse
Kh AC
Hej, jeg er igang med din surdej, og den er igang på 4. Dagen og bobler derud af og dufter dejlig kraftig syrlig ?
Har lige et par spørgsmål. ?
Hele dejen SKAL “fodres” hver gang man skal bage med den?
Og skal man kun “fodre” den med hvedemel, når man har brugt graham og rugmel med hvedemelet ved opstart?
Mvh Dorte
Glem lidt det andet spørgsmål, formulerer det her anderledes. 😊
Når jeg bare frisker op så er det med rugmel og hvedemel som der står i opskriften?
Men når jeg bager med det, bliver det jo kun med hvedemel og vand jeg frisker op med til den halve portion til køleskabet?
Så når jeg bager ofte får jeg ikke blandet den med rugmel og grahamsmel som der står i opskriften den skal fiskes op med?
Hvordan får jeg det til at fungere? 🤷♀️
Håber du forstår spørgsmålet 😊
Mvh Dorte
Hej Dorthe,
Jeg vil forslå at du prøver dig frem med forskelligt mel og får oplevelsen af hvad du synes fungere godt. Det behøver ikke nødvendigvis at være den/de samme meltyper hver gang.
Kh AC
Hej
Når jeg skal fodre min surdej, hvor meget mel og vand skal jeg så bruge?
Vh. Line
Hej Ann-Christine
Tak for Dine mange gode opskrifter og dertil hørende fif.
Jeg har fulgt Din surdejsopskrift helt slavisk, men den bliver ikke rigtig til noget, den “vokser” ikke, og synker pladask til bunds i et glas vand.
Der er ingen tegn på nogen form for aktivitet og ingen “bobler”.
Den er startet for 20 dage side, men efter de første ca. 10 dage har jeg forsøg, at undlade fodring i et par dage af gangen, men stadig omrørt den.
Den henstår i stuetemperatur på køkkenbordet med ikke tætsluttende låg.
Har Du et forslag til, hvad jeg kan gøre for den?
Ps: Den dufter fint og ser også helt sund ud!
Hej Kurt,
jeg ville prøve at bage med den, og tilsætte blot 4-5 g gær (på størrelse med en lille ært) i dejen også for lige at sætte lidt i gang. Jeg synes det er en helt fin måde at teste lidt af på surdejen, mens den bliver klar til at blive bagt med som solo-hævemiddel :)
Du kan også prøve at skifte melmærke og fodre med et andet melmærke, jeg plejer gerne at gå efter mel med minimum 12-13 gram protein pr 100 gram mel.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for hurtigt svar.
Jeg har prøvet med surdejen i een pizzadej, og hvor jeg også tilsatte alm. tørgær, det gav ikke rigtig noget surdejspræg, men jeg er endnu ikke utålmodig, så jeg vil måske prøve Dit fif,.. med at benytte noget andet mel.
Det jeg har brugt af mel er, Valse Møllens Fuldkorns hvedemel, formalet og med 12 g. protein pr. 100 g.
Og Coop Änglamark økologisk Rugmel med 9 g. protein pr. 100 g.
Samt Coop Änglamark økologisk hvedemel med 11 g. protein pr. 100 g.
Jeg har noget tipo “00” hvedemel med 11 g. protein, noget grahamsmel med 11 g protein, og noget af Valse Møllens øko formalet hvedemel med 11,6 g. protein, og noget Änglamark økologisk Durum hvedemel med 12 g protein.
Så, det er svært at vælge hvad næste skridt bør være, men måske, at jeg bare skal vente og se om der sker noget med surdejen i en 8-10 dage mere, eller hvad tænker Du?
Der er jo umuligt, at komme helt tilbage til Din basis opskrift, hvis jeg prøve et mel skift!
Hej Kurt,
Det er jo gode meltyper, så jeg tror ikke det er der den ligger.
Jeg ville nok prøve at lade den stå i 2 dage uden at røre i den, friske lidt op med vand og mel uden at kassere noget af surdejen og lade den stå igen 2 dage.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg forsøger…
Og, tak for support!
Hvis jeg skal prøve med noget af det mel jeg har, er der så noget af det, at Du evt. kan anbefale, eller skal jeg ud at købe noget med mere protein, og i givent fald, hvad kan Du så anbefale?
Dbh.
Kurt
Hej igen
Jeg har prøvet med mere vand, mere mel og at lade den så noget tid.
Men, den vokser på ingen måde, men er begyndt at dufte lidt anderledes og lidt mere surt.
Har Du et ekstra fif, eller skal den bare smides ud?
Dbh. Kurt
Prøv evt at lade den stå i 2-3 dage før du frisker den op og hvis den stadig ikke vokser, så lad den stå i flere dage inden du frisker den op igen.
Kh AC
ikke så, men stå noget tid….. :)..
Nå, men det er altså ikke gået så godt, den begyndte at lugte fælt og fik også en mugplet til sidst. Hygiejnen har været god under vejs og melet har også været ok.
Den er nu smidt ud, (for 14 dage siden) men hvad kan der være gået galt?
Jeg har kørt med din “nye” surdej et stykke tid, og den giver lige det ekstra til smagen. Jeg elsker at eksperimentere. Du er meget inspirerende!!
I øvrigt har jeg kørt med den samme rugbrødssurdej siden 2004, jeg bager rugbrød en gang om måneden. Jeg køber aldrig rugbrød, mit eget smager bedre, (min mand er enig).
Hvor er det dejligt at høre, Anne. Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for.
Så lækkert med dit surdejsrugbrød, det er virkelig så skønt med hjemmebagt rugbrød, det er vi også meget glade for herhjemme :)
Rigtig dejlig søndag til jer
Kh Ann-Christine
Jeg er ny i det her med surdej, og er på dag 3. hvis jeg gerne vil have min serdej på køl efter dag 6, kan jeg så bare sætte den på køl med det samme, og så fodre igen efter ca. 4-5 dage? og så sætte på køl igen. Eller skal den lige stå nogen timer efter fodring på køkkenbordet inden den kommer på køl?
Hej Trine,
Prøv dig endelig frem, jeg plejer at have den til at stå lidt køligt omkring 19-20 grader så vidt muligt, men du kan godt veksle lidt og hvis du ikke bruger den så ofte, så sæt den på køl – og synes du den ikke er helt aktiv nok, så lad den stå på køkkenbordet.
Kh AC
Hej :) Der står at man skal tage 50 g surdej fra og kassere resten i de tre dage. Behøver man at kassere? Har kigget på din opskrift til surdejsboller hvor der står 2 dl surdej. Det er der ikke i min, så vil gerne have mere surdej.
Vh Trine
Hejsa. Hvis du nu skulle lave et brød der smager af den bedste Italienske pizza skorp ? som skal bruges til grillede ostesandwich osv. – ville du så lave et surdejs et, eller et “alm.” af italiensk durum hvedemel ?
Vh. hende der overhovedet ikke er vandt til at identificere et brød, lave surdej eller bage generelt *surprise*, men som rigtig gerne vil lære det ??????
Hej Ditte
Jeg ville lave min opskrift på pizzadej: https://www.valdemarsro.dk/hjemmelavet-pizza/ – gerne med 70 % tipo00 og 30 % sigtet durum mel. Lidt surdej vil ikke skade og ellers blot med lidt gær og en god lang hævetid på køl.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hey – afprøver netop din surdej, og drømmer om at det endelig må lykkes mig :-) Men, et spørgsmål. Den del jeg tager fra på dag 3-6, ville jeg kunne bruge den til en ny dej, der arbejder videre samtidig? Så jeg har 2?
Ja, du kan sagtens tage fra til to surdeje, som arbejder samtidig
Kh AC
Hej
Først lige et kompliment. God side du har, med masser af dejlige opskrifter.
Jeg vil gerne lige høre ang. din surdej om den kan fryses?
Jeg tænker, at bruge den til rugbrød, men kan ikke bage hver 3-4 dag.
Eller har du en anden opskrift på surdej til rugbrød der kan bruges?
Tusind tak for din fine hilsen, det er dejligt at høre!
Jeg vil fint tro den kan fryses og ellers opbevares på køl, hvis der ikke går så lang tid mellem bagningerne.
Denne kan sagtens bruges til rugbrød og du kan godt eksperimentere med lidt mere rugmel i selve surdejen også.
Kh AC
Tak for svar Ann.
Hvor lang tid vil du tro at den kan være i fryseren?
Jeg tænker ikke at bage hver uge, måske 1-2 gange pr. mdr.
Måske et lille tip til din web-site.
Kunne du lade de nyeste indlæg komme først? (Øverst)
Jeg kan ihvertfald ikke finde en mulighed for, at kunne gøre dette.
Jeg vil tro en måned, men det er ikke testet.
Jeg tænker du mener kommentarerne? ift kronologisk rækkefølge. Vi overvejer det i forbindelse med næste designupdate :)
Kh Ann-Christine
Hej. Jeg har opstartet en surdej, og dag 2 og 3 var den super fin.
Men efter 2. Og 3. Fordring sker der bare intet.
I morgen skal den have sidste fodring, men hvad gør jeg hvis den stadig ikke bobler som den gjorde i starten?
Den står på køkkenbordet i samme temperatur, og med låg let lettet ovenpå.
Jeg har været meget opmærksom på vandtemperatur.
Min surdej er her på 2. dagen begyndt at danne hvidt skum på toppen. Er det normalt? Synes ikke jeg kan finde nogle guides, hvor det står nævnt…
Der sker ikke noget ved en smule hvidt skum, blot det ikke er mug :)
Kh AC
Hejsa
Hvor lang tid skal der gå før surdejen begynder at reagere?
Jeg startede på min igår formiddags og i dag kan jeg stadig ikke se nogen ændring i den?
Der kan fint gå alt imellem 1-3 dage
Kh AC
Hejsa
Jeg skal lige have det skåret ud i pap. ?
Når min surdej skal ud af køleskabet, skal den så have stuetemperatur inden den fodres? Eller er det direkte fra køleskabet?
Og ja, jeg er nybegynder. ?
Venlig hilsen Karina.
Den har godt af at få stuetemperatur enten før eller efter fodring. Prøv dig endelig frem og varier fra gang til gang, så finder du nemt ud af hvad fungere bedst.
Det allerbedste er at eksperimentere med det, for du kan ikke gå helt galt i byen med det, så længe du husker surdejen med jævne mellemrum :)
Kh AC
Hvor meget surdej skal man tilsætte? Jeg bruger din opskrift på valnøddeboller (uden valnødder), men er i tvivl om hvor meget surdej jeg skal tilsætte (g) og om jeg skal reducere i andre mål/ tilsætte mere mel el lign?
Hej Lena
Du kan fint tage udgangspunkt i min opskrift på surdejsboller til inspiration med mængde og mål til valnøddebollerne med surdejsbagning.
God fornøjelse
Kh AC
Hej
Når man opfrisker den fra dag 3-6, skal den så stadig ikke være på køl?
Bh. Alberte
Det kommer lidt an på hvor varmt der er i dit køkken, men jeg lader den stå på køkkenbordet eller stiller den i et mørkere, køligere rum. Omkring 19-20 grader virker bedst synes jeg.
Kh AC
Hej
Når du bager på ren surdej, bruger du så samme mænge surdej som du ville have brugt gær?
Peter
Det kan man ikke sammenligne 1:1. Du kan se nærmere om mængde under denne opskrift på surdejsboller: https://www.valdemarsro.dk/surdejsboller/ og ellers er det jo endelig blot at eksperimentere med det :)
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Grund reglen er at man laver en fordej på 20% af mel i opskriften. Hvis du skal bruge 1000 gram mel og 700 gram vand til din gær opskrift, så skal du lave en fordej på 200 gram surdej, det vil sige at det mel og vand du så skal bruge er: 900 gram mel og 600 gram vand.
Hilsen,
Kristoffer
Hej Kristoffer,
Mange tak for tippet og indspark – det vil jeg helt sikkert eksperimentere videre med :)
Kh AC
Velbekomme
oops, der skulle have stået 20% surdej og ikke mel… damn…
Hejsa.
Nu er min nye surdej klar til bagning. Når jeg skal friske den op fremover er det så stadig ved at kassere halvdelen og friske op med nyt vand og mel?!
Ja, det er det :)
Kh AC
Kære Valdemarsro, Det er rigtig nok at dejen bliver ret fast? Som en løs æltefrit brøddej? Tidligere opskrifter på surdej jeg har prøvet, har den været mere flydende… :)
Ja, den bliver tykkere end den tidligere surdej – jeg oplever det giver en bedre hæveevne, men prøv dig endelig bare frem. Der er som sådan ikke noget der er rigtigt eller forkert, bare man får et godt resultat og der er flere veje til et godt surdejsbrød :)
Kh AC
Når man har fodret som surdej mhp at den skal bruges. Hvor lang tid før skal man så fodre? Tager det 4 til 5 timer?
Er der stor forskel i smagen mellem “den nye” og “den gamle“ surdej? Kan se, at opskrifterne er ret forskellige.
Smagen er den samme, men bageevnen til at hæve kun på surdej er bedre i den nye
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg har forsøgt at kaste mig ud i din surdej. Men jeg har lige et par spørgsmål.
På dag 3-6 når man skal fodre surdejen, behøves man så, kun at tage 50g af surdejen fra til fodring, eller kan man godt bruge hele surdejen? Hvis ja, er det så stadig samme mængde vand og mel man skal fodre med?
Hvis du ikke kassere noget af surdejen, skal der mere vand og mel til at friske op med og du vil ende med en temmelig stor portion surdej :)
I stedet for at kassere surdejen, kan du evt eksperimentere med at lave pandekager eller knækbrød af surdejsresterne.
Kh AC
Hej Valdemarsro
Et spørgsmål til mængderne…
Er det ikke 1:1 vand og mel? I “din nye” opskrift øverst er der dobbelt så meget vand. Men i den gamle opskrift og andre steder, jeg søger, er det 1:1
Jeg har fulgt din nye og, jeg synes, min starter virker meget våd. Det skal dog siges, at den kun har stået et lille døgns tid, men der flyder allerede meget vand ovenpå.
Mvh, Anders.
Hej Anders
Jo du har ret, det må være ændret da jeg opdaterede den igen forleden. Beklager. Men uanset, så kan du sagtens justere lidt med lidt mere mel, når du frisker den op.
Kh AC
Hej AC
Ok, tak. No problemo – jeg har bare lige klasket en ny sammen :)
God weekend.
/A.
Hej :-)
Først og fremmest tak for en rigtig god hjemmeside med mange lækre opskrifter som jeg nyder godt af! Dernæst håber jeg at du kan hjælpe mig med et spørgsmål i forhold til opbevaring af surdej på køl.
Jeg har en dejlig surdej som er god og aktiv. Dog vil jeg gerne have den på køl, da jeg ikke bager flere gange i ugen og ikke har planer om at bage inden for den næste uges tid, så jeg er lidt træt af at skulle fodre den hver dag når jeg ikke lige har bageplaner inden for den nærmeste fremtid. :-)
Mit spørgsmål går på:
Hvornår kan/skal/bør man sætte surdejen på køl?
Lige når den er fodret, når den er vokset op og klar til bagning eller når den er faldet lidt ned igen?
På forhånd tak for hjælpen!
Håber du kan hjælpe mig. :-)
Hej Ina,
der er nok ikke noget helt rigtigt eller helt forkert her. Jeg plejer at sætte den på køl efter fodring, hvis jeg ved der går flere dage inden jeg skal bage med den og så tager jeg den gerne ud dagen før den skal bruges – hvis jeg husker det. Har jeg glemt det, kompensere jeg med længere hævetid.
Kh AC
Hej.
Jeg synes at dejen bliver tykkere og tykkere for hver fodring? Som om opskriften har for meget mel eller for lidt vand? Den var helt vandtynd første dag og nu her efter 2. fodring er den tyk som dej?
Mvh. Sofie
Hej Sofie,
surdejen må gerne være tyk som dej, men eksperimenter endelig bare med mængden mellem vand og mel.
Kh AC
Hej. ?
Jeg har for første gang begivet mig ud i at lave en surdej og har fulgt din opskrift, men jeg er nu på dag 8 og den vil stadig ikke flyde, men den hæver godt nok op.
Gør jeg noget forkert og hvad kan jeg gøre/er der noget at gøre eller er det bare forfra?
Mvh Heidi ?
Prøv bare at bruge den og se hvad der sker. – evt med 3-5 g gær til at kickstarte gæren.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Tak for masser af god inspiration :-)
Herhjemme startede vi en surdej op i morges efter din nyeste opskrift. Den står i skyggen i et marmeladeglas med låget halvt på. Vi satte en elastik om glasset, da vi satte glasset til side. Nu er den hævet til dobbelt størrelse – men det skulle den jo slet ikke endnu ;-) Kan vi mon bage med den allerede i morgen, eller skal vi stadig følge din guide med fodring m.v.?
Mvh. Line
Hej Line,
Du kan prøve tip under opskriften “Alle mine bedste tips til surdej) for at se om den er klar til bagning
God fornøjelse
Kh AC
Hej
Tak for en fin opdateret gennemgang.
Jeg har, efter en uges tid, sammen med ungerne fået startet en surdej op “Musse” som der ud til at arte sig som den skal. Den er foderet dagligt og bobler fint op.
Har den i et sylteglas uden gummipakning.
Hvad gør I når i fodre?
Tømmer det nuværende glas, vasker den og genbruger. Eller hælder i blot lidt ud, og pisker direkte ned i glasset? ??♂️
Nettet er lidt splittet i forhold til tilgangen inden bagning.
Hvornår skal der sidst fodres inden bagning?
Hvor meget Surdej skal der bruges i en given opskrift, og skal det være et supplement til alm gær?
Håber I kan hjælpe med at bringe lidt lys over situationen.
Har to spændte unger der glæder sig til at bage først brød med “Musse” :-)
Dejligt at høre med jeres surdejsprojekt :)
Du kan sagtens fodre uden at vaske glasset hver gang, det kan I fint nøjes med, når I synes det er tiltrængt og det gør ikke spor at der sidder lidt tørrede surdejsrester op af glassets kant.
Mht mængde, så tjek evt opskriften på mine surdejsboller og tag udgangspunkt i den.
God fornøjelse
Kh AC
Hej. I sidste uge startede jeg for første gang surdejen op og i går fik vi de lækreste surdejsboller. Sikke en jubel da jeg så de fine lufthuller! :)
Men har lige et spørgsmål til når jeg skal opfriske den surdej, jeg har i køleskabet. Skal man også kassere noget af den eller kan den gives væk fx, hvis man ikke ønsker at bage med den lige pt?
Skal man genopfriske ligesom ved 3-6 dag?
Jeg er nu på dag 7. Min surdej dufter af kernemælk. Men bobler ikke og hæver ikke… Og ligger den jeg en skefuld i et glas vand, som du skriver, så falder den bare til bunds.
Det er som om den var bedst på dag 3 inden jeg begyndte at “fodre” den.
Hvad gør jeg mon forkert?
Har den stående på køkkenbordet, i et glas med et plastik låg henover. Altså ikke et låg som passer til glasset – ligger bare henover og slutter derfor ikke tæt.. Står ikke i sollys.
Ih altså – vil så gerne igang med af bage med min egen surdej..
Prøv at lade den stå en ekstra dag uden at fodre den – og fodre den evt med lidt ekstra mel, så den bliver en anelse tykkere.
Du kan sagtens bruge lidt i en gærdej allerede nu, så har du lidt glæde af den, mens den stadig får tid til at blive aktiv nok til at blive bagt med uden går
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg prøvede for ca. en måned siden at lave en kombineret surdej ala din opskrift, med halvt hvedemel og halvt rugmel, brugte en anelse gær og en skefuld kærnemælk til at få gang i processen.
Efter nogle dage hvor jeg fodrede surdejen begyndte den at vise de klassiske aktivitetstegn, masser af bobler og en syrlig duft.
Surdejen vedligeholdes før hver anvendelse og opbevares efter bagning i køleskab, maks en uge mellem opfriskninger.
Jeg har nu prøvet at bage både hvedebrød og rugbrød med surdejen og synes ikke den er særligt god til nogen af dem.
Hvedebrødet hæver ikke nær nok, en våd langtidshævet brøddej gav kun mådelige mængder af luftbobler og ikke rigtig nogen syrlighed.
Rugbrød syrner nogenlunde i løbet af 12 timer, men brødet stopper med hævningen inden det er færdigbagt og krummen falder sammen og danner store hulrum under skorpen også selv om jeg blander lidt ekstra mel i inden dejen kommer i form et par timer før det bages.
Det ville passe mig udmærket med en kombineret surdej så der kun er een at passe. Men mine erfaringer er ikke specielt gode.
Jeg har ingen hvedemel i rugbrødet og ingen rugmel i hvedebrødet-
Hvordan er dine erfaringer?
Med venlig Hilsen
Jesper W. J.
Hej Jesper,
jeg oplever at man sagtens kan bruge denne surdej til både hvedebrød og rugbrød.
Prøv at gøre surdejen noget tykkere i konsistensen og prøv at tage den ud af køleskabet 1 dag, før den skal bruges. Frisk den op og lad den stå på køkkenbordet til næste dag hvor den bruges til bagning.
Prøv desuden at bruge et stegetermometer i rugbrødet og tag det ikke ud før kernetemperaturen når 98 grader.
Kh AC
Kære Ann-Christine,
Jeg har forsøgt at lave en surdej, som du beskriver ovenfor (den nye version).
Første del, jeg kom til at lade surdejen stå i tre dage istedet for to.
Den lugtede ikke af kærnemælk men meget skarpere.
Jeg overvejer om den ekstra dag i opstarten har ‘ødelagt den’.
Del 2 med fodring hver dag, har fungeret fint, den dufter nu rigtigt men den er ikke så aktiv. Jeg kan se at der er små lufthuller men ikke en boblen, som du beskriver.
Jeg er på dag 7 nu og har forsøgt testen i et glas vand – den ‘dumper’.
Er det muligt at redde den eller skal jeg starte forfra?
Prøv evt at bruge den sammen med blot 5 g gær og lad dejen hæve de timer den har behov for til at blive flot ( hvis surdejen er fin vil jeg tro 8-12 timer på køkkenbordet. Så kan du bage boller og evt lade den stå en dag ekstra inden fodring næste gang.
Det kan også være den skal stå lidt varmere eller koldere, men tror godt den kan klare det :)
Kh AC
Ved ikke om min 6 dage gammel ny opstartet surdej duer, jeg skulle fodre uden at tage fra og uden vand, den vokser bare ikke. Ligesom man ser ved alle andre.
Men der er små boble, så går ud fra der er liv.
Tog 100 gr fra iaftes og blandede 100 gr vand – 50 hvedemel – 50 gr Fuldkornspowerbake mel og blandede i. Den har stået fra iaftes til nu og syntes den er begyndt at skumme, mon den virker og kan bruges imorgen. ??? Kig vedhæftet billede
Eller
1 : Skal jeg bare bruge det i dej som smag
2 : Skal jeg smide det hele ud og starte forfra
3 : Hvad sker der hvis man kommer til at røre ved sin surdej (tænker bakterier)
På forhånd tak
Prøv at fodre den, uden at tage noget fra og lad den måske stå lidt varmere eller lidt koldere, det kan være små ændringer.
2-3 timer efter fodring, kan du tage halvdelen fra til smagsgiver i en dej og lade resten stå til dagen efter hvor den fodres igen.
Der skal selvfølgelig være god hygiejne, men en surdej klare sig godt med gode bakterier – du må endelig godt røre i surdejen med fingrene, det er kun en fordel. Surdejen er i sig selv bakteriefyldt med de gode mælkesyrebakterier mv, og de mikroorganismer, der er på hænder er kun gavnlige for miljøet i surdejen.
Kh AC
Hej Christine
Jeg lavede din surdej (nye opskrift) i morges, som det første da jeg stod op – kunne simpelthen mærke, at det var NU jeg skulle kaste mig over det projekt:)
Den har stået hele dagen i en krukke i skygge, god temperatur og med ikke helt lukket låg. Der ligger det brune vand som et øverste lag ovenpå selve melblandningen, som du også beskriver længere oppe i dit indlæg. Jeg har simpelthen sådan lyst til at røre det rundt og og få det hele blandet godt sammen… men er det et no-go??
Mvh Tanja
Hej Tanja
Du kan hælde det fra eller røre det med når du fodre den, uanset, så skader det ikke :)
God fornøjelse med surdejen og dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Hvad gør man med det (brune) vand på toppen? Hælder det fra eller blander det ind i? ☺️
Det står i beskrivelsen og guide under opskriften :)
God fornøjelse med surdejen og dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Kan se at appen og din web ikke stemmer overens med opskriften og mangler noget information på app omkring fodringen.
Der er lidt knas med at opskrifterne i appen ikke straks opdateres hvis vi laver en ændring eller skriver ekstra til opskrifterne, det er vi i gang med at få set på.
Hvis du har premium abonnement til appen, så kan du i øvrigt også bruge det her på Valdemarsro nu, både på computer, mobil og tablet :)
Kh AC
Hejsa?
Hvor længe skal låget være åbent ned til surdejen??
Skal den altid det?
Der må gerne være låg på, men det er en fordel at der kan komme lidt luft til, så jeg lader ikke låget slutte tæt
Kh AC
Hej
Når jeg tager min surdej ud af køleskabet og fodrer den, kommer der bobler på overfladen, men surdejen vokser ikke. Kan surdejen, så stadig bruges?
Hilsen Inge-Lise
Måske, du kan prøve at brug den som smagsgiver eller lade den stå på køkkenbordet i løbet af dagen, fodre den og se om den ikke vokser ved stuetemperatur :)
Kh AC
Hej :-)
Jeg har lavet surdej efter din nye opskrift og den er nu klar til at blive brugt :-D Jeg har fundet en masse opskrifter på rugbrød men der bliver brugt gær. I mange af dem er det ca 25gr gær, men jeg vil jo hellere bruge min nye surdej. Hvor meget surdej kan jeg bruge istedet for gær, tror du? :-)
Hvor dejligt!
Det er ikke alle opskrifter hvor du kan erstatte gær helt med surdej, men i stort set alle brød og boller kan du tilføje et par spsk surdej for smagen eller erstatte halvdelen eller mere af gæren med surdej. Der er ikke nogen helt fast tommelfingerregel, så prøv dig endelig frem lidt efter lidt. Fx rugbrød med en opskrift på 25 g gær, der ville jeg bruge 5 g gær + 1 dl surdej.
God fornøjelse
Kh AC
Hej Ann-Christine
På femtedagen er min surdej næsten flydende som vand. Bobler og lugter sådan set godt nok, men det er da list svært at teste ‘vand’ i vand for at se om surdejen er klar til brug.
Der mangler lidt om dejens konsistens i din fine opskrift.
Hej igen –
Glem indlæg ovenfor – jeg har lige opdaget, at det er mig selv, der er en klovn. Jeg har fornyet dejen med de oprindelige mål – altså 2 dl vand etc. Så tror jo pokker, det bli’r ved med at være vandet!
Det ser straks meget bedre ud.
Go’ dag
ole
Godt det ser ud til at lykkedes bedre nu :)
God dag til dig også
Kh AC
Hej
Jeg vil gerne bage dine surdejsboller og har lavet surdej fra din opskrift. Der står i opskriften at der skal bruges to dl surdej, men jeg tror ikke der bliver to dl surdej? Jeg er derfor i gang med at lave endnu en portion surdej, men ved ikke om deter nødvendigt? Og et spørgsmål mere: kan man tilsætte for meget surdej i en bagning?
Jeg har skrevet til dig tidligere, men er usikker på om den kom afsted:)
God dag
Hilsner Mette
Hej Mette
Af min surdejsopskrift bliver der snildt mere end to dl til bollerne + til at fortsætte surdejen på.
Hvor meget og hvor lidt surdej der skal bruges er ikke en fast regel. Du kan godt bruge lidt mindre og give den lidt længere hævetid – og hvis du giver den for meget skal du omvendt holde lidt ekstra øje med dejen og være opmærksom på at den får en mere syrlig smag.
God fornøjelse med surdejsbagningen
Kh AC
Tusinde tak for svar. Jeg fandt ud af, som du skriver, at der blev 2 dl +;)
Nu har jeg to surdeje…… måske jeg skulle prøve at bage rugbrød…;)
Jeg håber, at du og din familie har det godt, trods denne mærkelige tid.
Kh Mette
Dejligt at høre!
Vi har det godt. Vi er naturligvis også påvirket af det, men prøver at få det bedste ud af situationen, på trods alt det der sker ude i verden og i vores land i denne tid.
Håber også du og dine har det godt!
Kh AC
Hej :-)
Jeg er i gang med min første surdej ever!! og er på 3. dag.
Jeg har 2 spørgsmål til dig:
Hvor tyk skal surdejen være?
Og, skal lågen slutte tæt nu, når den står på køkkenbordet? Og, og skal låget være tæt når jeg på et tidspunkt sætter den i køleskabet?
Bagehilsener
Marianne
Jeg synes den er bedst når den er forholdsvis tyk, og jeg bruger gerne et henkogningsglas uden gummiring, så er der luft til og jeg kan blot lade låget hvile på uden at lukke det helt.
Lad gerne låget være løst eller til at det nemt kan hoppe af, hvis gæren er for aktiv
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Jeg skulle efter 2 dage fodre surdejen, men kom til at kassere de 50 g og fodre resten. Vil det ødelægge processen, eller skal jeg bare kassere alt andet end 50 g imorgen og forsætte efter opskriften?
Nej, det er jeg sikker på vil gå fint. Det behøver ikke være så regelret, så fortsæt endelig bare efter opskriften :)
Hej.
Jeg er i færd med at starte din gamle opskrift op, da jeg kun havde hvedemel i huset da det kriblede i mine fingre for at prøve surdej af :)
Men du skriver at den kan holde sig uden at blive passet i køleskab. Skal låget lukkes helt til at lægge løst på når den kommer på køl? Jeg startede igår og den bobler lidt, så det ser rigtigt ud indtil nu :)
Dejligt. Det er altid en god ide at lægge låg på der ikke slutter helt tæt eller selv kan springe af, hvis nødvendigt, da surdejen fermentere og bobler.
God fornøjelse
Kh AC
Kære Valdemarsro.
Min surdej hævede omkring dag 3 først, men efterfølgende (er på dag 6 nu) hæver den slet ikke! Er det meningen? Har opfrisket og rørt i den hver dag. Desuden er den meget flydende, trods den var fast i går da jeg opfriskede
Den skal gerne hæve op i timerne efter du har frisket den op og derefter vil den falde sammen igen. Prøv at stille den lidt varmere eller koldere (alt efter om du vurdere den står for varmt eller koldt.) Frisk den op og vent om den ikke arter sig. Prøv dig lidt frem og måske kom lidt mere mel i.
Kh AC
Hej Anne-Christine
Tak for en altid dejlig blog!
Surdej! Savner min mor og mormor ekstra meget i disse dage…for hvordan er det nu liiige!? Så jeg må jo ty til dig. ;-)
Jeg er på 5. dagen med opstart af surdej. Den reagerer vist egentlig okay…tynd, bobler og brun væske på toppen. Men…jeg synes den lugter mærkeligt. Mere som tapetklister med et snært af kostald end af dejlig sur kærnemælk. :D
Er den fejlet tror du?
God dag!
Mh.
Ditte
Hej Ditte,
Tak for din søde hilsen. Ja, det er virkelig i sådan en tid som nu, at man savner sine nære lidt ekstra, når man ikke bor sammen og gerne vil sikre at alle har det godt. I må lave en kaffeaftale over facetime, det har vi planer om at gøre med min mor i dag ♡
Umiddelbart, så lyder det som om at eddikesyren har taget lidt over, og det kan fint bremses ved at friske den lidt ekstra op og stille den lidt køligere. Hvis du har et nordligt værelse eller hjørne af dit hjem hvor der ikke er så lyst eller bliver for varmt i løbet af dagen.
God fornøjelse og dejlig dag til dig
Kh AC
Hej – tak for en rigtig god opskrift på boller med surdej :-) Jeg har et spørgsmål til opbevaringen af surdejen. Kan man genbruge bøtten fra gang til gang – altså uden at vaske den af? Jeg har tænkt, at der var et gunstigt klima deri for den videre udvikling med lidt ‘gamle’ surdejsrester ;-) – så når jeg har taget de to dl surdej fra bøtten, hældt det i en skål, suppleret med mel og vand og ladet det stå på køkkenbordet en time, har jeg bare puttet ca. halvdelen tilbage i bøtten igen. Det har indtil videre virket upåklageligt – altså uden, at der er gået mug eller andet i. Men jeg vil selvfølgelig helst ikke være til fare for hverken mig selv eller min familie ;-)
Bedste hilsner Tine
Du behøver ikke vaske den hver gang, der sker intet ved at der sidder størknet surdej på kanten af glasset.
God fornøjelse med surdejsbagningen :)
Kh AC
Hej
Tak for opskrift! – nu skal jeg med på surdejsholdet (kan man overhovedet lade være i disse coronatider??).
Hvis man gerne vil opbevare den i køleskabet – altså efter at den er kommet godt i gang. Må man så stadig ikke lukke låget på glasset til?
Venlig hilsen Kristina
jeg synes altid det er en god ide at låget ikke er lukket mere end at det selv kan poppe af, hvis der er for meget tryk på surdejen
God fornøjelse
Kh AC
Kommer den nye opskrift også i appen. Jeg har lige været inde og kigge og der så det ud til at være den gamle opskrift stadigvæk.
Mange hilsner AK
Hmm, der er indimellem noget med at opskrifter ikke opdateres i appen med det samme, det er vi ved at kigge på. Prøv at slet appen og hent den igen, så skulle den være der :)
Kh AC
Hej Ann-Christine!
Er det mon muligt kun at bruge grahamsmel og hvedemel til surdejen, eller skal der være tre forskellige melsorter?
God weekend. :)
Mange hilsner, Emma
Du kan godt blot bruge grahamsmel og hvedemel
God fornøjelse og god weekend :)
Kh AC
Hej
Skal surdejen “fodres” hver på dag 3-6 eller kun en gang på 3. Dagen?
Hilsen Winnie
Hver dag fra dag 3 til dag 6
Kh AC
Hej. Jeg forstår ikke helt formuleringen i dag 3-6. Skal man opfriske surdejen hver dag med mel og vand? Eller kun røre rundt?
Ja, opfriskning hver dag dag 3 til 6
Kh AC
Hej “Valdemarsro” :-)
Efter mange forskellige forsøg på at lave en surdej – ja, så prøver jeg nu din – den med 3 slags mel.
Er det “normalt” der kan dannes “vand” ovenpå dag 2 ?
UHA – jeg vil så gerne – men syntes det er svært.
Vi “lever” med alle dine bøger – “Aftensmad’s bogen” har sin faste plads ved komfuret, bager stadig dine fastelavnsboller osv.
Hej Mai,
Tusind tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre!
Der sker intet ved at der dannes lidt vand oven på eller at den skiller lidt. Det hælder du blot fra eller røres med når den fodres.
God fornøjelse
Kh AC
Nu – på 5. dagen har jeg den FLOTTESTE surdej – klar til brug i morgen (rugbrød) – jeg er intet mindre en GLAD – endelig lykkedes det. Jeg har givet linket til din opskrift på surdej videre til flere, efter jeg satte et billede på Instagram og fik en del forespørgsler på hvor jeg havde opskriften fra :-)
hvor er det dejligt at høre! Rigtig god fornøjelse med bagningen ♡
Kh AC
Er det almindeligt, at der ligger væske øverst på dag 2? Det er lidt brunligt ?
Det sker der intet ved, det hælder du bare fra eller rører med når du fodre surdejen i dag
Kh AC
Hej Ann-Christine – 1000 tak for alle dine fantastiske opskrifter, jeg benytter dem flere gange i løbet af en uge hihi :D
Jeg synes jeg har læst et sted at du muligvis ville lave en video over opstart + fodring af din surdej?
Jeg har lidt på fornemmelsen at min surdej er gået i stå (jeg er på 6. dagen og der sker absolut ingenting) og tænkte derfor at det kunne være rart at se hvordan din surdej så ud på 6. dagen, eller måske andre der har lavet samme surdej. Skal jeg starte forfra eller skal jeg prøve at vente med at fordre den til senere i aften (jeg har fodret den ca. kl. 13 hver dag)?
jeg håber at den lykkedes, fordi dine surdejsboller ser bare så gode ud og jeg kunne så godt tænke mig at prøve dem :D Og så har jeg længe ønske mig at starte en surdej
mvh
Marita :-)
Tusind tak for din søde hilsen, det er så dejligt at høre :)
Jeg er aldrig rigtig nået til det – det bliver en tidskrævende video at lave, men jeg skal nok komme til det når der bliver lidt mere tid igen :)
Hvis du ikke oplever den hæver godt op 2-4 timer efter fodring, så prøv evt at vente med at fodre den lidt. Men når du skriver at der absolut intet sker med den, hvad indebærer det så? Er den bare flad, klæg og hæver slet ikke op i løbet af dagen? Dufter den og af hvad?
Kh AC
Kan man lave den på tørgær?
Hvor er det sødt af din nabo at dele.
Det er svært at sige, men jeg ville da give det et forsøg hvis det var mig – og ellers endelig kigge på den og vurder om den er klar til bagning.
God fornøjelse og mange tak for din søde hilsen.
Kh AC
I disse coronatider – kan man helt undlade gær, når man bruger denne surdej?
Vh Helene
Det kommer an på hvad du bager, men ja, denne surdej kan fint erstatte gær i mange brød og boller – se fx min opskrift på surdejsboller.
Er det rigtig forstået, at det først er på 3. dagen jeg begynder at tilføre frisk mel og vand? Lavede dejen igår og bliver lige i tvivl når der står hver dag, om det så også er på dag 2, eller skal jeg vente til imorgen? ?
Vh Birgit
Pyt, jeg har fundet svaret??
Det er første gang jeg skal lave surdej og jeg er i tvivl om jeg forstå din opskrift. Ved dag 3-6, skal jeg tage 50 gr surdej og kasserer resten. Hvorfor skal den kasseres?
Med venlig hilsen
Kaja
Fordi du ellers ender med en kæmpe stor portion surdej, da den alternativt ville skulle fodres med endnu mere mel.
Du kan bruge det kasserede surdej til at bage lækre knækbrød, pandekager eller komme i en alm bolledej.
Kh AC
Tak for hjælpen og super hurtig svar.
Er det korrekt forstået, at man ikke skal røre i den og fodre den de første 48 timer?
Jeg læste i en anden opskrift, at der muligvis kunne komme brunligt væske, som bare skal røres rundt. Er det også sådan i denne opskrift?
Mvh. Mikael
Den skal blot stå de første to dage, ja
Der kommer ikke brunlig væske de to første dage, men ellers læs evt. afsnittet om at den kan skille.
Kh AC
Hej – tak for opskriften! Jeg startede en surdej fra din øverste opskrift for 3 dage siden og den begynder at dufte lidt syrligt – så jeg tror vi skal i gang med at bage i morgen. Det bliver spændende. :-)
Du skriver, at når surdejen skal bruges til bagning, så skal den røres op med vand og mel og så gemmer man halvdelen af den masse i køleskabet til næste gang.
– skal man gøre det hver gang man bager? Eller er det kun første gang?
– den anden halvdel man skal bruge til bagning – er det ikke blot et par spiseskeer man skal bruge af den? Som du også skrive i din nederste opskrift?
På forhånd tak ?
Det er hver gang
– og mængden kommer an på om du bruger surdejen som smagsgiver og supplement til gæren eller om du bruger den som hævemiddel i stedet for gær. I første tilfælde er det blot et par spsk.
God fornøjelse
Kh AC
Jeg havde egentlig startet din gamle surdejsopskrift op for et par dage siden, da det var den jeg brugte sidst jeg lavede en surdej – og da jeg så skulle ind og se hvordan det nu var man friskede den op i dag, var det den nye ? Jeg tænker at jeg vil prøve den, og tog 50 g af den gamle fra (den der blot var med hvedemel og vand) og tilsætte de mængder og meltyper, der står i dag 3-6 i den nye opskrift. Jeg synes dog at den er blevet noget tyk, men ved ikke om det er noget der ændrer sig? Der er jo pludselig en masse groft mel i som ikke var der før, måske er det derfor, så skal jeg måske tilsætte lidt ekstra vand udover den 0,5 dl der står?
Venlig hilsen Christina
Den nye opskrift er en del tykkere end den gamle, som var mere som en biga surdej.
Du kan tilsætte mere vand hvis du foretrækker den tyndere version – der er ikke noget der er mere rigtigt end det andet her ;)
Kh AC
Mange tak! Jeg tog ved lære af din “large” tilgang til andre kommentarer med samme ordlyd og gav den lidt mere vand, så nu må vi se hvordan den arter sig! Jeg tror jeg giver den et par dage ekstra og behandler den som om den er blevet “nulstillet” da jeg tilføjede de nye meltyper – uanset hvad skader det vel ikke med et par dage ekstra :) Tak for råd!
Hej. Har du slettet din opskrift hvor man starter med 200 g mel og 2 dl vand? Kan ikke finde den og nu er surdejen klar, men kan ikke huske fremgangsmåden…
Den er nu opdateret, så den gamle opskrift er med i bunden.
Du kan sagtens bruge den surdej du har lavet nu, og friske den op efter den nye fremgangsmåde og så har jeg opdateret med masser af skønne brugbare tips til din surdej
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Åh nej! Så tidligt som i formiddag (13/3) lavede jeg den surdej, som oprindeligt stod på denne side (med kun hvedemel og vand). Nu ville jeg tjekke, hvad jeg så skulle gøre, men nu er den væk og lavet om! Jeg har bare lavet med hvedemel og vand, duer det ikke? Og hvis jo, hvad gør jeg nu? :-) Har aldrig prøvet at lave surdej før….!
Den er nu opdateret, så den gamle opskrift er med i bunden.
Du kan sagtens bruge den surdej du har lavet nu, og friske den op efter den nye fremgangsmåde og så har jeg opdateret med masser af skønne brugbare tips til din surdej
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hvordan tildækker du surdejen, når den skal stå 1-4 dage på køkkenbordet ?
Med et låg der sidder løst
Undskyld, kan se andre har spurgt og jeg har nu læst dit svar….undskyld.
Tak for en fantastisk blog iøvrigt !!
Heeejsa… Når du skriver at skålen starter med at stå i skålen på køkkenbordet i 3-4 dage… Er den så overdækket..? :)
‘surdejen’ :D
Undskyld… Har læst svar… :)
Jeg skal til at starte surdejen op. Hvor meget vand og mel bruger du, når surdejen skal friskes op og hvor mange gange gør du det før surdejen er klar til brug?
jeg er i gang med at opdatere mit surdejsindlæg i denne og næste uge, så der kommer snart lidt mere detaljerede beskrivelser på mængder osv når jeg har fået mig eksperimentere mig frem med mere præcise mål :)
Hejsa . Jeg er igang med den surdej som skal bruges i brød med gær (dine valnødder boller) jeg lavede den igår . Idag lugter den af opkast og jeg er i tvivl om den er korrekt? Det er første gang jeg laver surdej.
Hej og tak for din blog og fantastiske opskrifter
Lige for at knytte en kommentar til din fine opskrift på surdej….
Jeg så en video på You tube med en engelsk fyr der viste brødbagning med surdej. I stedet for at smide overskydende surdej væk når man skal opfriske den, bagte han et brød af det på en stegepande….det så ret lækkert ud…
Det vil jeg i hvertfald prøve med min overskydende surdej når den er klar til brug om et par dage….
Bare en info i disse “madspilds-tider”??
Mvh og tak igen fra Sanne
hej Sanne,
mange tusind tak for din søde hilsen, det vil jeg da lige se nærmere på :)
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Easy peasy med den surdej! Og hold da op der er power i den – jeg lagde dejen i en stor skål, men nu sejler den ud over køkkenbordet ??
åh åh, håber det er gået godt med bagningen :)
Kære Valdemarsro Ann-Christine
Jeg har benyttet din opskrift med surdej til boller og de blev mægtig gode. Det er min første gang med surdej. Mit spørgsmål er om den halvdel af surdej som er kommet på køl, skal den på sammen måde spædes op med vand og mel ( 1 dl vand plus 2 dl mel) samt stå en time inden brug? Og et tillægsspørgsmål, tager man så igen halvdel af surdejen fra og sætter på køl, med samme fremgangsmåde før anvendelse?
Mange tak for dine mange gode og velafprøvede opskrifter,
Henriette
Ja, det er nogenlunde sådan jeg gør.
Alt afhængig af hvor ofte jeg bager, er det dog ikke nødvendigvis hver gang jeg frisker den op lige inden brug – men som hovedregel ja.
Tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Kh AC
Skal surdejen være tildækket eller ej i de første 4 dage på køkkenbordet?
Og når de 4 dage er gået, så skal dejen på køl?
Jeg har aldrig prøvet før, men kunne godt tænke mig det.
Der skal være låg låst over og ellers prøv gerne at læse indlægget og evt en del af kommentarerne igennem, der er en masse hjælp at hente i dialogen der :)
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Jeg har i ca. 5-7 år haft en rugbrødssurdej stående på køl. Den fodres op ca hveranden uge og klarer sig fint med det. Ca. engang om ugen bager jeg et rugbrød, hvor jeg bruger en god klat surdej.
Nu har jeg et par gange også brugt den til at lave en ganske udmærket hvedesurdej:
Ca 1 dl rugsurdej røres op med 1 dl sigtet hvedemel, 1 dl fuldkornshvedemel, lidt honning og 2 dl lunken vand.
Efter blot 8-10 timer på køkkenbordet bobler det lystigt og er yderst velegnet til at bage hvedebrød med reduceret gærmængde.
Overskydende hvedesurdej ryger blot tilbage i rugsurdejen som jo står i køleskabet (Uden omrøring) og kommer så med i næste rugbrød.
Nemmere kan det næsten ikke blive….
Hej
Ang. surdej kan jeg evt. bruge fuldkornsmel i stedet for rugmel.
Hilsen Karin
Ja, det kan du fint. Den kan fint varieres med forskellige mel fra gang til gang også :)
Kh AC
Jeg forstår ikke helt, hvornår jeg må bruge dejen. Er det efter de 4 dage på køkkenbordet?
Ja, hvis den er aktiv, boblende og dufter af mælkesyre (som duften af mild kærnemælk) og hæver til minimum dobbelt inden for 4 timer efter en fodring, så er den klar til brug :)
Hej.
Først vil jeg sige dig tak for en fantastisk blog. Jeg bruger ofte dine opskrifter, for de er så gode❤️
Jeg har startet min første surdej. Den vil jeg bage et grydebrød af.
Jeg har startet surdejen af vand,grahamsmel og hvedemel. Kan det bruges??
Ja, det kan det sagtens. Jeg kan dog ikke herfra vurdere om det kan bage brødet alene, eller om det vil være en god ide at bruge 3-4 g gær til at kickstarte hævningen. Men hvis jeg var i tvivl herhjemme, så ville jeg komme et lille nip gær i dejen også
God fornøjelse og tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej med dig ?
Jeg vil gerne opfordre dig til, at lave en ny YouTube video hvor du laver din surdej ?
P.f.t.
Dét vil jeg gerne på et tidspunkt :)
Kh AC
Hej.
Det er første gang jeg laver en surdej, men nu skulle det prøves.
Det gik rigtig fint, de 3 dage den skulle stå, den boblende og det hele. Men da jeg så havde foderet den, så blev den meget flydende i glasset og brun vand på toppen. Den lugtede meget af eddike. Prøvede at fodre den igen og det tog lidt af lugten, så det var mere hen ad øl, men den er stadig meget flydende i glasset og nu på 7 dagen falder det bare på bundet glasset da jeg ville tjekke om den var klar. Har prøvet at fodre den igen, og stilt den et lidt varmere sted.
Jeg bruger rigtig mange af dine gode opskrifter. 😊
Mvh sarah
Hej Sarah,
det lyder næsten til at den har stået varmt nok. Prøv at fodre den igen med blot en anelse af din nuværende surdej og mere vand/mel og tjek om den ikke skal fodres allerede igen efter 1-2 dage.
Kh Ann-Christine
Hej!
Jeg har lavet surdej efter din opskrift og er nået til at den er klar til at bruge. Nu er jeg ved at forberede til rugbrød og der står der skal “1 surdej” i opskriften, – er det så en 1/2 portion af din surdej når jeg har givet den de 2 dl mel og 1 dl vand?
Og hvor meget dej tager du fra den færdige dej og gemmer som surdej? Altså når du er ved at bage….
Tak for meget inspirerende blog ?
Hej :)
Tak for en fin guide.
Jeg har brugt noget af min surdej til bagning og satte herefter det restende surdej på køl. Burde jeg have fodret den inden jeg satte den på køl? Skal jeg tage den ud nu og fodre den?
Og hvordan fodrer du den når den står på køl? Tager du den bare ud og fodre den og sætter den i køleskabet igen med det samme efter? Eller skal den stå på køkkenbordet et par dage efter fodring før man sætter den ind igen?
Er lidt i tvivl om hvordan jeg gør…
Hej Johanne
Mange tak for din fine hilsen.
– jeg kan godt forstå du kan være lidt i tvivl, for det er ikke en snorlige guide at følge, for jeg oplever nemlig selv at det er med at eksperimentere sig frem og prøve af. Jeg vil forslå at du tager den ud nu og fodre den. Bare blander lidt mel og vand i. Dufter og evt lader den stå på køkkenbordet et par timer eller til næste dag, hvor du dufter til den og røre lidt i den indimellem – for at se hvordan duften og konsistensen udvikler sig ved stuetemperatur frem for køleskabskoldt. Derefter sæt den på køl igen eller frisk den op på køkkenbordet.
En del har kun surdejen på køkkenbordet og lige så mange har den kun i køleskabet – jeg synes køleskab fungere godt, og er nemmest at styre. Men prøv endelig bare frem :)
Kh AC
Tusind tak for meget hurtigt og godt svar!
Nu kan det være jeg spørger dumt igen. Men nu har den stået ude hele dagen Efter fodring og er blevet vældig aktiv med bobler og lugter af en blanding af kernemælk og øl – skal den så på køl nu her? Skal jeg røre i den inden jeg sætter den på køl?
Du kan begge dele. Hvis det var mig, ville jeg røre den igennem og sætte den på køl.
Kh AC
Hmm jeg er er bager og studser lidt over nogle ting. Når den begynder at lugte syrligt er det fordi eddikesyrebakterierne har taget over fordi mælkesyrebakterierne dør hvis temperaturen er forkert eller den ikke bliver “fodret” regelmæssigt ? hvis det fungerer er det jo fedt! Tænkte bare lige over det teoretiske?
Jeg tænker det handler om fortolkningen af syrlig duft ;)
– kærnemælkssyrlig duft er det jeg går efter :)
Kh AC
Hej Ann-Christine
Tak for dine mange skønne opskrifter, som jeg ofte lader mig indspirere af.
Jeg er i gang med mit andet forsøg på surdej, og har sat en i gang efter din nye opskrift. Her på anden dag, er den hævet op til dobbelt str. og dufter surt. Er den allerede klar, eller skal jeg fodre den, sætte den i køleskabet eller bare lade den stå?
Mit første forsøg med en lidt tyndere udgave, gik også fint de 2 første dage, så jeg fodrede den, og så blev den meget tynd og efterfølgende begyndte den at lugte grimt, og der var ingen aktivitet. Jeg vil jo derfor helst undgå at lave samme fejl.
Kh. Mia
Hej Mia,
Mange tak for din søde hilsen.
Det var hurtigt med den surdej, men ja, måske – det er da værd at prøve.
Prøv evt at fodre den, rør den godt igennem og måske kom noget af den i en dej med halv mængde gær og se hvordan det virker.
Måske sæt den fodrede surdej på køl, så kan det være lidt nemmere at styre den og få fornemmelsen af den.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej – Skal man røre den “Nye” surdej sammen inden man bruger det man skal til bagning? eller skal man tage halvdelen af den gamle surdej og bruge til at bage og bagefter røre den nye sammen? (Undskyld det kringlede spørgsmål:-)
Hej Naja,
Det kommer lidt an på om den ‘trænger’ til at blive frisket op. Hvor syrlig er den osv. Prøv dig endelig frem og gerne i starten hvor du har tid til at lade den endelige brød dej hæve lidt ekstra hvis der ikke er nok power i surdejen, så kan det kompenseres ved længere hævning.
Kh AC
Hej .
Tak for mange gode opskrifter. Denne opskrift på surdej hvor jeg ikke skal tilsætte gær ved bagning kan den holde sig i køleskabet og hvor længe, jeg bager brød ca hver 3 uge .
Hej Henriette,
Den kan sagtens holde sig i køleskab, men skal lige friskes op 1-2 gange om ugen oplever jeg. Prøv dig endelig frem med den, og se hvordan den arter sig hjemme hos dig.
Kh AC
Kære Ann-Christine
Jeg skal efter ferien arbejde med surdej med mine elever i madkundskab. Jeg har derfor prøvet at opstart min egen efter din version, som er meget nem at gå til. Den blev sat i gang lørdag middag, og nu mandag dufter den allerede lidt syrligt og havde delt sig og var meget lind i konsistensen. Jeg forstår bare ikke helt næste trin. Skal den på køl nu? Kan jeg allerede bruge den nu? Når der står frisker den op med lidt vand og mel, hvor meget og hvor tit er det?
Beklager alle mine spørgsmål, men skal helst have styr på det ? kh en flittig bruger af dine opskrifter.
Kære Louise
Sikke et sejt projekt at tage med i madkundskab!
Alt afhængig af varmen kan surdej opbevares på køl eller på køkkenbordet. Her i sommertiden synes jeg den er nemmest at styre i køleskabet, så den ikke syrner for meget. Når jeg frisker den op inden bagning plejer jeg at komme 2 dl hvedemel i (eller blandet mel; hvede, rug, fuldkornsmel) og 1 dl vand. Rører det op og tager halvdelen fra til at komme i dejen der skal bages til brød. Resten af surdejen plejes til næste gang der bages og opbevares på køl eller køkkenbordet.
Surdejen plejes ved at komme lidt vand og mel i – jeg gør det med lidt løs hånd alt efter hvad jeg synes den har brug for. Men ca 3-4 spsk mel og 2 spsk vand hver anden dag (måske lidt oftere hvis på køkkenbordet og sjældnere hvis på køl.
Skriv endelig bare igen hvis du har spørgsmål til det.
Tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse
Kh AC
Tusind tak for uddybende svar ?
Når du tilsætter mel og vand umiddelbart inden, du skal bruge den, skal den så ikke have lov at stå og ‘sætte sig’ lidt først, inden jeg tager det fra og bruger det i en dej?
Jeg har prøvet at sætte den på køl nu og fylde lidt grahamsmel i. Er lidt i tvivl om konsistensen – tynd/tyk, meget flydende/lidt flydende. Og ja – det er lidt af et projekt, jeg har cirka 100 børn fordelt over en uge, men de elsker alle de projekter, vi kaster os ud i, og dette er en del af et større projekt, hvor vi skal arbejde med picnickurven og dens indhold. Det bliver hektisk, men fedt! ?
Endnu engang tak for svar og et væld af lækre opskrifter!
Jo, den må gerne stå på køkkenbordet en times tid – se min opskrift på surdejsboller (men alt afhængig af rumtemperatur osv) der sker også en del under hævningen, så det kan lykkedes uanset.
Konsistensen kan også variere fra en meget tynd konsistens ala tynd grød til en luftig boblende og mere dejlignende.
God fornøjelse :)
Kh AC
Den “gamle” har virket for mig i mange år. Det er bare vigtigt, at surdejen får noget at leve af i brøddejen. Til dej med 500-600g mel får dejen 1ss honning. Derefter udvikler den sig fint på køkkenbordet over 9-12 timer, mens det i køleskab tager ca. 24 timer. Derefter formes der brød, der ofte hæver helt færdig på 1½-3 timer.
Jeg bruger fortsat min nu 13 år gamle base af “Karina”. Når jeg har været på ferie, har jeg kastet den i fryseren, og når jeg er hjemme, tøes den op, fodres, og henstår på køkkenbordet, til den igen er aktiv.
“Karina” er opkaldt efter min kone, da den har de samme kvaliteter for brødet, som hun har for mig.
Det kan godt nogen gange starte lidt syrligt, men til sidst bliver resultatet GLIMRAGENDE!
Det lyder som en pragtfuld surdej :)
– tusind tak for din søde hilsen og fine kommentar! – og sikke et fint trick at smide den i fryseren, det må prøves næste gang vi skal på ferie
Kh AC
Jeg er ved at bage Fransbrød i rømertope det er første gang
Jeg kan godt lide at bage med surdej og tak jeg fik skrevet surdejen ned og glæder mig til at bage sundt og godt brød tak for jeres jeres hjælp
Hvor er det dejligt at høre! Jeg håber det blev et godt brød og mange tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Nu har jeg for første gang lavet en surdej, den du har delt opskrift på herover (vand og hvedemel).
Jeg er nybegynder og har et par spørgsmål.
Jeg har dækket skålen med ‘film’, så der ikke flyver en bananflue i, er det okay?
Der står, at når den om 1-4 dage lugter syrligt, så er den klar.
– Altså klar til at bage med? Eller skal jeg vente yderligere til efter hveranden dag at have spædet i med mel og vand?
Der står at når man skal bage med det, skal man hælde mel og vand i, lade det stå en time på bordet og så tage halvdelen fra (som surdej til næste gang), men den halvdel man så har i skålen til at bage med, kan man vel så hælde yderligere ingredienser i, ikke?
(Altså feks nødder, honning, Soltørrede tomater og mere mel).
hej
tak for en dejlig opskrift på surdej , da det er meget vigtig for mig jeg bor fast i sverige, og bager mit brød selv har 100km til nermeste handel. så kan man være selvforsygnet er det jo godt rugbrød finde jo ikke i sverige.
tak for mange opskrifter
hilsen
maria lykkemark
Hvor er det skønt at høre, så dejligt at man kan bage sit lækre rugbrød selv. Det er vi også inde i en virkelig god periode med og smagen er altså så meget skønnere :)
Tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Hej. Når surdejen er klar og når man skal bruge den.
Skal man komme 1 dl vand og 2 dl mel og stå 1 time derefter tages halvdelen fra og gemmes hvis man gør det hver gang må den da blive tyk. Hilsen nybageren
Cirka … det handler mest af alt om at kigge på den, lære en surdej at kende og justere lidt til fra gang til gang :) Hvis den bliver for tyk kommer du bare mere vand i og omvendt hvis den bliver for tynd, så mindre vand eller mere mel.
Hej! Er der en grund til at man ikke kan bruge din første surdejsopskrift uden st hæve med gær også? Jeg har nemlig med stor succes’s brugt en surdej fra Meyers til deres ølandshvedebrød (med surdej og 5g gær) men har mod på at prøve uden gær og kom så forbi din vejledning. Ville nemlig også gerne er brødet var lidt mere surt. Tak for en god side i øvrigt. Bruger flittigt af dine andre opskrifter!
Jeg synes den anden surdejsopskrift er der lidt mere krudt i, og dermed er den bedre til at hæve uden gær. Men når det er sagt, så synes jeg der er virkelig mange veje til et godt surdejsbrød, så det er endelig blot at eksperimentere løs og det kan sagtens være du kan få det til at hæve fint med den gamle surdejsopskrift uden gær.
Tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Kh AC
Jeg har en gammel surdej til rugbrød som jeg altid opbevarer i køleskabet. Jeg kunne godt tænke mig at den skulle være mere sur. Skal jeg sætte den ud på køkken bordet, tror du? Er bange for at den går helt amok!
Jeg tror fint du kan eksperimentere med at ‘lufte’ den lidt ved stuetemperatur nogle timer ad gangen. Det kan fx blot være 1-2 timer mens der laves aftensmad, spises og ryddes væk igen og derefter sætte den tilbage på køl.
Kh AC
Hej Valdemarsro, jeg er ved at starte en surdej for første gang og er lidt i tvivl. Skal surdejsstarteren også “fodres” de første 3-4 dage hvor den står på køkkenbordet og stadig er ved at starte op? Og i så fald – skal noget af dejen hældes fra når man fodrer den? Eller skal den blot stå selv og røres lidt i indtil den begynder at boble til at starte med?:)
Det kommer altsammen meget an på surdejen, hvor aktiv den er og hvor varmt/koldt den står. Mest af alt er det om at prøve sig rigtig meget frem og “lære surdejen at kende” :)
– men ja, den må gerne fodres de første 3 dage, hvis man oplever det går lidt for tjept med at syrne, men det er ikke et must. Hvis man fodre den, så er det heller ikke et must at tage noget fra, man får blot mere surdej, hvis man ikke tager fra.
Kh AC
Mange tak for svaret, jeg må prøve mig frem så. ;)
Men når den så er begyndt at boble, kan jeg så bage med den lige med det samme, eller skal jeg også fodre den og lade den hæve op osv?
Hvis den dufter af frisk kærnemælk og den er rimelig frisk, så oplever jeg at den fint kan bruges som den er.
Kh AC
Hej. Vil nu kaste mig ud i projektet. Hvad er “ lidt mel og vand” som den skal friskes op med hver el. Hver anden dag? Ca. Mængde? Jeg ved ikke hvordan det skal se ud? Og når du så sætter den i køleskabet, hvor den kan holde i en uges tid “ uden at blive passet” ? Men du skriver alligevel “ løbende friskes op?” Og sidste ?: Den står så i køleskabet, men du skriver til sidst noget med at den skal ud og tempereres? Skal det forståes som ud og få stuetemperatur hver gang jeg skal bage med den? Og så tilbage i køleskabet? Beklager mine mange ??
Det jeg nok mest prøver at formidle er at det virker bedst for mig at tage det hele lidt på slump, dermed er man nødt til at få lidt erfaring og se på hvad surdejen “trænger til” og det er virkelig et must når man skal arbejde med surdej. Det er slet ikke så svært som det lyder og jeg vil blot anbefale at prøve dig lidt frem.
Jeg vil gerne lave en video på den på et tidspunkt, men bliver nok nødt til at være lidt mere konkret i mine formuleringer der, så det bliver brugbart – det arbejder jeg lige lidt på ;)
Hvor meget vand og mel frisker du op med?
Det er altid lidt på slump, men 1-2 dl vand og mel til konsistensen er god.
Hej
Vedr. din “kvik-surdej” med hvedemel og vand. Når den står på køkkenbordet i de der 1-4 dage, har du den så tildækket? Med tætsluttende låg? Eller et viskestykke? det sige nogen. Synes ikke rigtig den bobler som din. Men deler sig mere i to lag; melblanding nederst og tynd vandigt øverst og lugter så ikke særligt godt.
Mvh Vibeke
Jeg har et glas med låg, som godt kan poppe af, hvis der dannes lufttryk i surdejen.
Måske du skal prøve at friske den op og røre den.
Kh AC
hej!
jeg forstår ikke rigtig denne opskrift. jeg lavede de første trin så satte jeg det i køleskabet i nogle dage.
nu skal jeg bruge den. er det så nu jeg skal tilsætte 2dl mel og 1 dl vand og så skal det stå i en time inden brug. eller skulle jeg have gjort det med det samme lige efter den første del af opskriften.
Den skal gerne friskes op løbende og vedligeholdes – prøv evt at læse fremgangsmåden igen, jeg kan næsten ikke forklare det bedre end det :)
Hejsa. Tak for god inspiration og dejlige opskrifter. Jeg har haft min surdej i køleskabet og har netop fodret den med 1 dl vand og 2 dl mel – forstår jeg det rigtigt at jeg kan bruge den om en time?
Hej Thea,
Ja, som udgangepunkt, hvis den virker boblende og frisk. Men prøv det endelig bare af og hvis dejen er lidt for langsom til at hæve, så skal den blot have lidt længere tid til det. Rigtig god fornøjelse – jeg krydser fingre for et godt resultat :)
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Kan det godt passe, at min surdej er meget “dejagtig”? Synes slet ikke min bliver flydende og skiller?
Ja, det kan den sagtens være, det behøver ikke være noget dårligt tegn. Jeg sjusser altid selv lidt med målene og nogle gange er den tyndere og andre gange mere dejagtig – jeg synes de tykkere surdeje kræver at man holder lidt ekstra øje med dem og frisker dem oftere op, synes du det er besværligt, så kommer du bare lidt mere vand og lidt mindre mel i, så reguleres det nemt :)
Hej AC,
jeg har nu for 2. gang forsøgt at lave en surdej (dog ikke dinopskrift, men bruger dine gode råd). Jeg oplever også denne gang, at der hurtigt samler sig vand ovenpå surdejen – og dermed kan jeg ikke rigtig fornemme luftbobler i dejen. Den dufter dog mørkt og surt. Hvad tænker du om det?
Mvh Simone
Det er svært at sige, men jeg ville da prøve at bage med den, dem skal gerne virke ‘levende/aktiv’ og lidt boblende når du rører i den
Hej
Jeg har med stor interesse læst dine indlæg om surdej…..har fundet din opskrift på rugbrød….. har lyst at bage uden gær i, er det muligt ?.
Hilsen Lisbeth
Det kan man fint gøre, men jeg synes selv at jeg lykkedes bedst med rugbrød når jeg kommer en lille ært gær i dejen også – men prøv dig endelig bare frem
Hejsa
Hvordan gør jeg med surdej, hvis vi bager 5 gange om ugen, så kan jeg jo ikke have en dej stående 4 dage inden jeg kan bruge den, handler det så om at bruge 1/2 del af surdejen for så at supplere den op og bruge den næste dag i det kold hævet brød??
Og kan den stå et par dage i køleskab, f.eks en weekend over for så at blive brugt mandag?? Eller hvordan gør jeg
Når jeg bager meget – og som dig 4-5 gange om ugen – så spæder jeg blot surdejen ekstra meget op til en stor portion og frisker den så blot op 1-2 gange om ugen, de andre gange tager jeg blot en portion fra den.
Den kan sagtens stå i køleskab indimellem.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg har lige prøvet din surdejsopskrift med stor fiasko. Efter 2 dage på køkkenbordet lignede surdejen dit billede, men på 3. og 4. dagen var konsistensen som “tyk loftsmaling” og der udskiltes en gullig væske.
Anvendt som surdej til et brød fra Pinterest (Emmerys) udeblev hævning totalt og det kom et kompakt fladt bød ud af det.
Så 1-4 dage for surdejen, holdt i hvert fald ikke til mit brød
Jens ☹️
Kære Ann-Christine,
Tusinde tak for helt fantastiske opskrifter ?
Et enkelt spørgsmål til din nye surdej som står på køl. Er det korrekt forstået at når din surdej efter flere dage i køleskab tages ud, så frisker du den op med det samme og så er den klar til brug efter en times tid på køkkenbordet ? Jeg har en surdej i forvejen men iflg. opskriften skal friskes op 2 gange med ca. 6 timers mellemrum efter at den er taget ud af køleskabet, så der gælder det om at planlægge bagningen i god tid. Det lyder som om din opskrift er noget lettere eller har jeg misforstået noget .
Tusind tak for din søde hilsen, Marianne.
Ja, det er helt rigtigt, men mest af alt oplever jeg – når det kommer til surdej – at det fungere glimrende for mig at have et ret afslappet forhold til den, både mht opfriskning og ventetid inden den er klar til at blive brugt til brøddej. Så mit bedste råd er at prøve det af, måske efter min fremgangsmåde og måske lander du et stykke midt imellem det som jeg gør og den opskrift du bruger nu, og finder det der virker perfekt for dig.
Kh AC
Hejsa,
Måske er jeg dum, men jeg forstår simpelthen ikke opskriften ;)
Hvis jeg skal starte en surdej op, skal jeg så bruge surdej? Eller blander jeg blot vand og mel og lader det stå?
Prøv at læse fremgangsmåden, så håber jeg den giver mening.
Blandingen af mel og vand bliver til surdej, som så kan bruges til bagning og kan opbevares og genopfriskes til fremtidige bageprojekter – den bliver blot bedre med tiden :)
Tak, så er jeg med. Det er jo nemt :-)
Hej. Tak for opskriften. Jeg er gået i gang med surdejsprojektet. Surdejen boblede efter en dags tid og er ellers begyndt at skille som flere beskriver – boblerne forsvandt herefter. Nu har jeg efter fire dage genopfrisket den. Efter 10 timer er der dog ingen bobler og den skiller. Er det normalt at der ikke er bobler efter den er genopfrisket.
Det er heller ikke altid min surdej bobler, så hvis den dufter fint syrligt ala kærnemælk, så tænker jeg den er fin. Det gør ikke spor at den skiller, det er helt ok.
Hej
Kan den surdej også bruges til rugbrød? Tak for dejlig blog?
Kh Iben
Ja, det bruger jeg den også gerne til – plejer dog at komme lidt gær i også. Du kan se min opskrift på rugbrød her
Kh AC
Mange tak
Hej Ann-Christine
Tusind tak for de mange gode opskrifter på din blog. De bliver brugt flittigt!
Jeg har netop blandet min allerførste surdej sammen og er allerede begyndt at tænke over, hvad jeg skal bage, når den er klar. Jeg kan se, at du har en opskrift på surdejsboller, som jeg tænker at starte med.
Men kan man blot udskifte gæret med surdej i en hvilken som helst brødopskrift? Og i hvilken målestok? Går der 25 gram gær på en portion surdej eller hvordan?
Hvor dejligt! Rigtig god fornøjelse med din surdej.
Det er endelig blot at eksperimentere løs med den. – ofte kan du bage de fleste langtidshævede deje med surdej, men det er ikke alle gærdeje der kan hæve og blive gode udelukkende med surdej. I fx gærdeje som til mine pølsehorn, der kan du i stedet komme 2-3 spsk surdej i og tilsvarende 5-10 g mindre gær og lade surdejen være dels en smagsgiver og dels en lille gærbooster.
Med surdej er den bedste vej ind i det at eksperimentere med en masse forskelligt. Er du i tvivl så prøv at komme halv mængde gær i af hvad du plejer eller der står i opskriften og tilføj surdej – se hvordan det bliver og eksperimentere videre derfra.
Kh AC
Er du sikker på 200 g mel og 200 g vand til en surdej ? Den bliver ikke flydende
Ja, det er det jeg bruger.
Du kan også komme lidt mere vand i, det bliver til en surdej uanset :)
Kh AC
Hvis nu min surdej er klar til at blive tilsat mel og vand i dag men jeg først har tid til at bage i morgen, venter jeg så bare med at tilsætte i morgen, eller er det bedst at gøre det i dag?
Nogen steder står der at den skal mades dagen før den skal bruges, er det nødvendigt- du skriver bare en time inden??tak for hurtig svar
God dag?
Begge dele går fint – i det hele taget, så er jeg ikke så nøjsom med det, det oplever jeg ikke er nødvendigt. Du skal blot have for øje at jo længere tid der er gået (en time ift 1 dag) jo kraftigere virker surdejen ift både at hævebrødet op og at give smagen af surdejsbrød.
Kh AC
Hej AC.
Jeg startede op på min surdej for 7 dage siden, og på 5 dagen boblede dejen fint og duftede syrligt. Jeg blandede derfor 100g vand, 100g hvedemel og 100g surdej, for at gøre den klar til bagning. Men efter jeg gjorde dette ville surdejen slet ikke hæve op til dobbelt størrelse, måske er det fordi der er ret koldt i mit køkken. Men jeg lod den stå hele dagen, og den hævede ikke rigtig op. Jeg tog halvdelen fra, og lod den stå til dagen efter. Det er så i dag, og den duftede syrligt og fyldt med fine små bobler. Denne gang lavede jeg vandtesten, og dejen flød fint. Så jeg vurderede at dejen var klar. Jeg blandede derfor igen 100g vand, 100g hvedemel og 100g surdej, for at gøre den klar til bagning. Igen ville den nye dej ikke hæve op, og jeg har igen givet lidt op. Men jeg har stadig dejen, men mit spørgsmål er, hvad gør jeg forkert?
Skal jeg bare bruge surdejen dagen efter jeg har fodret med 100g vand, mel og surdej? Hvis den altså består vandtesten.
Ellers, hvad skal jeg så gøre?
På forhånd tak :)
Prøv at lade den stå lidt lunere – fx hvis du har gulvvarme eller på en hylde over radiatoren. Det kickstarter hævningen og så skal der nok komme fut i den :)
Lad mig endelig høre om det ikke virker glimrende :)
– og jeg ville også forsøge mig med at bruge surdejen dagen efter fodring, som du beskriver.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej,
Jeg har lavet min surdej efter din “nye” surdejs opskrift.
Min surdej har stået på køkkenbordet i 4 dage og der er kun “enkelte små bobler” i surdejen, men ellers så dufter surdejen syrligt.
Vil du mene at min surdej er klar til bagning?
MVH Anders
Ja, jeg synes det lyder som om den er ved at være klar.
Hvis jeg er i tvivl om den kan hæve nok på surdejen, så sætter jeg altid tid af til mulighed for ekstra lang hævetid eller kommer alternativt blot et lille nip gær i til at skubbe processen i gang.
Jeg håber det bliver noget lækkert brød!
Kh AC
Hej? Nu har jeg prøvet 3 gange at lave surdejsbollerne og de bliver bare så lækre.
Jeg kunne godt tænke mig at spæde min surdej lidt op så der er mere af den, fx til når jeg skal bage dit rugbrød. Men når jeg nu får mere end 2 dl surdej, og dermed har en rest når jeg bager bollerne. Skal det så blandes sammen med det jeg tager fra ved bollerne eller hvordan? Når man bager bollerne tager jeg jo halvdelen af surdejen fra, når jeg har kommet vand og mel i (og det har stået på bordet i 1 time)
Håber det er godt nok forklaret?
Mvh Camilla
Hvor er det dejligt at høre!
– og det er da en rigtig god ide. Jeg vil forslå at du blot bruger en større beholder til surdejen og spæder den op med dobbelt eller tredobbelt mel og vand. Lader den stå på køkkenbordet en dag eller to og så er der altid rigeligt at tage fra til både boller, rugbrød osv. Den skal blot spædes op hver gang med den mængde du tager fra den.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak for svar? Skal der frisk mel og vand I, eller kan jeg komme det i, som jeg tager fra ved bollerne?
Mvh Camilla
Hvis jeg forstår sprøgsmålet rigtigt, så vil jeg første gang supplere op med ekstra mel og vand og derefter blot tage fra når der bages.
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Kaster mig ud i den her sur-dejs verden og har lige lavet den med det grove mel.. Har dog erstattet Grahamsmel med fuldkornshvedemel.. Kan man det?
Nu står den på køkkenbordet, men bliver i tvivl.. Skal der låg på eller ej? Og kan jeg sætte den på køl efter de fire dage??
Kh. Dorthe
Hej Dorthe
Grahamsmel kan fint erstatte fuldkornsmel.
Du må gerne sætte låg på, men husk endelig at lette låget hver dag, så der ikke dannes undertryk. Endnu bedre er det at lade låg sætte løst på, så der kan komme lidt luft både ind og ud af glasset.
Når den dufter dejligt syrligt kan den fint opbevares på køl.
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg har en surdej i mit køleskab i en tæt beholder, men kan ikke huske hvor gammel den er. Hvis jeg skal friske den op hvordan skal jeg så gøre.? (skal siden at den surdej jeg har jeg fået af en.)
Mvh
Sebastian
Hvis den har det godt, så kan den fint stå længe. Prøv blot at friske den op med lige dele vand og mel. Lad den stå på køkkenbordet i nogle timer eller en dag, hvorefter den gerne skulle dufte syrligt ala surmælksprodukter eller kærnemælk og boble i overfladen.
Kh AC
Jeg har prøvet surdejen for første gang men synes at der kommer mugpletter (efter 3 døgn). Hvad tænker du om det? Kan det bruges?
Nej, endelig ikke – så skal det kasseres desværre.
Heej :)
Jeg lavede en surdej i mandag og vil lave dit brød i eftermiddag, men jeg synes at surdejen er blevet meget vandet i mellemtiden. Det dufter lidt som kærnemælk, som du skriver. Er det normalt at den bliver mere vandet i konsistensen med dagene? Vh.
Ja, det er helt normalt :) Det lyder som om den opfører sig helt som den skal
Kh AC
Hej
Jeg er i tvivl om en ting ; når jeg skal bage med surdejen , skal det der sjal bruges til bagning så tages fra før eller efter opfriskning ?
Tak fir en flot blog med meget inspiration
Tak for din søde hilsen.
Det står i punktet under: Når surdejen skal bruges til bagning i opskriften jeg frisker som regel surdejen op og lader den stå i en times tid inden jeg laver dejen.
Kh AC
Jeg sidder i en surdejs krise, hvor meget surdej bruger du i opskriften på de gode boller på røremaskine, når der ikke skal gær i?
Jeg bruger samme mængde som i opskriften her på surdejsboller
Kh AC
Mht surdej. Hvad gør man hvis den er blevet for sur? Laver man en ny eller er kan den friskes op?Jeg har fulgt din “nye” opskrift. Pt synes jeg ikke den lugter som kærnemælk. Min datter synes den lugter af opkast, så måske er det bedre at begynde forfra?
jeg tror det er noget med at prøve sig lidt frem … måske den kan reddes ved at blive fodret med mel og vand.
Hvis ikke er det forfra, desværre.
Har lige selv haft en surdej, som var blevet meget for sur og havde udviklet vildtgær på overfladen – den måtte kasseres og en ny startes op.
Må man tilsætte mel og vand inden de fire første dage? Den er helt ny?
Vil det sige at når jeg skal bage så tilsætter jeg mel og vand og så deler dejen eller bruger 1/2 del- nogen steder står der at halvdelen skal smides ud?
Eller er det lige som kagen Hermand at en skat kan gives væk??
Hej Ann-Christine.
Tak for nogle gode opskrifter:) Jeg skal afprøve din opskrift på grydebrød “verdens bedste brød”. Jeg er igang med dit øverste forslag til surdej (hvedemel og vand). Bruger du denne surdej til grydebrødet, som der jo også skal lidt gær i?
Ja, den surdej kommer jeg gerne i langt det meste brød, efterhånden – sådan cirka mellem 2 spsk og en halv dl bliver gerne tilsat i alle brød og boller. I grydebrødet er der meget lidt gær i, så der laver jeg ikke om på opskriften, men lader den måske blot hæve en time eller to kortere – i andre opskrifter kommer jeg blot en smule mindre gær i og ellers bare justere til med måske en smule mere mel.
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej AC
Bager alt mit brød selv, men har aldrig bagt med surdej – af ren og skær skræk for det ukendte. Men din version lyder virkelig nem! Rører straks én sammen :)
Er virkelig begejstret for dine opskrifter! De virker så gennemprøvede og slår aldrig fejl. Når jeg googler en opskrift på et eller andet, ryger der altid lige et “valdemarsro” med i søgefeltet ;)
Hej Mia,
Hvor er det dejligt at høre! Det er jeg glad for, kan du tro :)
Jeg håber du bliver glad for at bage med surdej og at du får lyst til at eksperimentere mere og mere med det fremover.
Dejlig aften til dig
Kh AC
Hej
Jeg har i de sidste dage øvet mig i at bag med surdej. Jeg har investeret rigtig mange timer i at fordybe mig. Det fungerer desværre IKKE så godt ?
Nu ser jeg din opskrift på at lave surdej og som jeg ser det, er forholdet mellem mel og vand det samme som de fleste andre opskrifter. Forskellen ligger i, at du ikke bruger fuldkorn. Hvor en opskrift kunne se således ud ½ del hvedemel, ½ del rugmel eller lign. og 1 delevand. Så ser din opskrift således ud: 1 del hvedemel og 1 del vand. Er det korrekt eller er der noget jeg har overset. Skal det være økologisk ? Er der en forklaring på at din opskrift giver bedre hæveevne eller er det blot noget, at du tilfældigt har opdaget ?
Glæder mig til at dykke dybere ned i din flotte madblog.
Venlig hilsen
Peter Buch
Hej Peter,
Jeg kommer gerne både lidt fuldkorn, ølandshvede, rugmel osv i min surdej med jævne mellemrum – i det hele taget er jeg ikke specielt nøjeregnende med at måle eller bruge bestemte melsorter, udover at der altid primært er god kvalitet hvedemel i.
Jeg bager altid kun med økologisk mel, så derfor er det nødvendigt for mig at vejlede ud fra det – for jeg oplever at der er stor kvalitetsforskel inden for mel, både bageevne og evne til at absorbere væde og man kan derfor opleve et andet resultat hvis man bruger konventionel mel.
Prøv evt at følge min opskrift på surdej med Meyers økologiske hvedemel (den bruger jeg ofte selv) – og brug den fx til at bage disse surdejsboller
Jeg håber den vil lykkedes for dig og give et godt brød – og når først man har oplevet et godt resultat, så oplever jeg at det er nemmere at justere til, finpudse og skabe sin helt egen metode og brød.
Kh AC
Hejsa. Nå jeg startede på din surdej i søndags og igår da jeg skulle røre i den så lugter den ufatteligt meget af opkast. Er det mon rigtigt ?
Jeg har aldrig lavet en surdej før :)
Vh Marlene :)
Tja, det er lidt svært at definere duften. Jeg beskriver den selv om kærnemælk/syrlig mælk …
Hvis den bobler og virker levende, så er jeg sikker på den fungere glimrende :)
Kh AC
Okay, syntes bestemt ikke at min dufter.
Den er meget tynd, og så flyder væsken ligesom ovenpå og resten ligger nede, og som jeg kunne forstå var en god ting ? :)
Tak for dit svar :)
Bobler og gære den, når du rører i den?
Der er få bobler.
Prøv at bruge den – den lyder ok og det er bare med at prøve sig frem :)
Tusind tak for dit svar :) ha en rigtig god dag :)
Mon Marlene kan se at der bliver svaret igen ? jeg vil nemlig gerne vide, hvordan det gik med din surdej, for jeg lavede en i fredags og igår og idag lugter den også af opkast ?
Hej Carina
Jeg endte med at smide den ud, den lugtede for ulækkert ?
Vh Marlene
Hej
Den “nye” surdej du her beskriver, med 200g vand og 200g mel – skal den være tyk?
Og når man så rører den klar med vand og mel til boller (deler den osv.) skal man så næste gang man vil bage bollerne også røre op med vand og mel?
Og kan denne surdej også lige bruges i F.eks. Grydebrød –
Ja, den er tyk i konsistensen, næsten lidt som at røre i græsk yoghurt i tykkelsen (bedst eksempel jeg lige kunne komme på) :)
Oftest så rører jeg den som du skriver igen med vand og mel, deler og gemmer halvdelen. Men når den er godt i gang og surdejen fungere godt, så er det ikke altid jeg lader den stå en times tid inden jeg deler den. Men deler den bare med det samme og stiller den ny-opfriskede surdej på køl.
Det kommer sig generelt ikke så nøje, man kan godt variere lidt og prøve sig frem.
Du kan fint bruge den til grydebrød. I første omgang vil jeg anbefale at komme et lille nip gær svarende til en halv ært og hvis det går som det plejer, så prøv endelig bare uden gær og udelukkende med surdej gangen efter.
God fornøjelse
Kh AC
Hej Ann-Christine. Tak for rigtigt mange gode opskrifter – på både mad og brød. :-) Jeg har nu fire gange i de sidste par uger forsøgt at lave surdej efter Meyers opskrift (som jeg kan se, ligner din meget). Hver gang begynder surdejen at lugte ret kraftigt allerede efter 1-2 døgn. Jeg synes, det luftet virkeligt dårligt (næsten lidt af opkast) og slet ikke af mørk øl eller yoghurt, som jeg kan forstå, at det burde. Jeg har smidt alle portioner væk pga luften, og er derfor endnu ikke nærmere en surdej. :-) Har du oplevet det? Og ved du, om jeg gør noget forkert, om det bare er min næse, der er sart, eller om jeg bare skal vente et par dage mere, for at det bliver rigtigt? På forhånd tak for din hjælp. Mvh Signe
Hej Signe,
Jeg kan fint forestille mig at de minder om, da langt de fleste surdeje (hvis ikke stort set alle) laves cirka over samme list – en skøn metode der er blevet brugt i århundrede, hvis ikke tusinde.
Mest af alt er det noget med at få fornemmelsen for hvordan den skal være.
Prøv at fodre 40 g af din surdej med 75 g vand + 75 g hvedemel. Kasser resten af surdejen. Lad det stå i omkring 4 timer og fodre igen derefter med samme metode. Så skulle din surdej gerne være mere mild, syrlig og kærnemælksduftende efter et par timer.
Kh AC
Hvor længe kan surdejen holde sig på køl? Og skal den fodres og røres rundt i mellemtiden?
Den kan holde sig rigtig længe og bliver den fodret og brugt jævnligt, så burde den jo kunne holde mindst et menneskeliv :)
Jeg har fint kunnet lade min stå i en uge eller mere uden problemer, men bruger af den 2-4 gange om ugen i snit, så den bliver helt automatisk fodret og frisket op i forbindelse med bagningen.
Kh AC
Min surdej har stået i tre-fire dage nu. Jeg skummede toppen af (det lignede lidt urenheder som i en suppe der skimmes) – jeg kom er par spsk mel i, den blev straks lidt tykkere. Det var dog som om, at surdejen bare konsumerede melen og blev helt tyndtflydende igen.
Den lugter MEGET af sur mælk, der er for gammel – er det vildtgær?
Mvh Ditte
Hej Ditte,
Det lyder som rugmelet der er meget aktivt. Prøv at fodre 40 g af din surdej med 75 g vand + 75 g hvedemel. Kasser resten af surdejen. Lad det stå i omkring 4 timer og fodre igen derefter med samme metode. Så skulle din surdej gerne være mere mild, syrlig og kærnemælksduftende efter et par timer.
Kh AC
Hej Ann Christine
Når du bruger din surdej, tager du så kun halvdelen og kommer nyt mel og vand på til næstegang eller tager du det hele og laver en ny surdej til næste gang?
Hilsen stinne
Jeg bruger enten lige dele af min eksisterende surdej, vand + mel.
Eller jeg bruger mindre surdej og lige dele vand og mel.
Aldrig starte forfra, medmindre surdejen bliver dårlig.
Kh AC
Det kunne være dejligt hvis du havde en god opskrift på et lækkert rugbrød – med surdej ?
Det kommer fluks på listen – jeg skal gerne dele min rugbrødsopskrift her på bloggen på et tidspunkt :)
Det vil jeg glæde mig til. Du har altid nogen supergode opskrifter og ideer
Tak! Det er jeg glad for du synes
Hej Ann-Christine. Hvor er det dejligt, at du skriver, at du vedligeholder din surdej. Mange andre skriver fodrer, og det synes jeg passer mere til dyr. Vh Jolanda
Det har jeg egentlig ikke tænkt over – men kan sagtens følge dig ;)
Jeg ææælsker at bage med surdej ;o) Har netop været på bagekursus på Skærtoft Mølle for at blive lidt klogere på samme, og fik masse af inspiration og godt brød med hjem. Og mulighed for at købe en masse lækkert mel. Virkelig skønt – kan klart anbefales :o)
Vi fik på kurset af vide, at man skal være varsom med at gemme surdej i et patentglas. Surdejen udvikler sig jo og afgiver en masse fugt mv, så man kan faktisk godt risikere at glasset sprænger, selvom det slet ikke ser fyldt ud. Vi brugte plastikbøtter med tætsluttende låg. I værste fald revner de bare og man skal naturligvis gøre rent i køleskabet, men forstil dig hvis et glas eksploderer i dit køleskab… :o(
Tak for en super-dejlig blog, masser af gode tips og feel-good karma. Jeg nyder meget at følge med i din side :o)
Mange hilsner
Anne-Louise
Lyder rigtig spændende med surdejskursus. Det kunne være sjovt at prøve på et tidspunkt!
Og du har helt ret ift låg
Tusind tak for din søde hilsen, tips og søde ord om min blog – det er jeg rigtig glad for ♡
Kh AC
Jeg har lige prøvet at lave surdej første gang. Min er dog slet ikke så tynd som din? Jeg har brugt ølands hvedemel, kan det være årsagen? Det er jo lidt grovere end helt almindeligt Hvidt hvedemel? Jeg har også brugt ølands fuldkorn (i stedet for grahamsmel). Er det for groft mon?
Tak for min total yndlingsblog! :-)
Min fremgangsmåde er meget med at sjusse sig lidt frem – og nogle gange er min surdej som en boblende flydende dej, andre gange mere vandet. Det justeres blot op og ned med mængden af vand – begge dele fungere ganske glimrende og min oplevelse er at groft god mel, fx rugmel, ølangshvede og fuldkornshvede mv giver den bedste surdej – jeg blander dog ofte lidt sigtet hvede i surdejen også.
Kig bare til den en gang om dagen. Rør den godt igennem og kom lidt mere vand i og lidt mere mel i hver eller hver anden dag, det behøver ikke at være i bestemte mål. Bare prøv dig frem med at lave den både tykkere og tyndere i konsistensen – så får du hurtigt fornemmelsen af hvordan den arter sig og udvikler sig. Uanset så skal den nok give en fantastisk smag til brød og boller :)
Spørg bare igen, hvis du har spørgsmål til det. Jeg laver også snart en video, hvor jeg fortæller lidt mere om surdejen
Og ikke mindst – TUSIND tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Hej A C, jeg sætter min surdej i køleskabet, bager ca efter 14 dage, uden at fodre den eller rører i surdejen, er det rigtigt? Når jeg skal bage, tager jeg surdejen ud på køkkenbordet , er så tvivl om den skal fodres eller bare stå til næste dag hvor jeg så bager med den? tak for gode svar og opskrifter, men jeg mangler lige fra køleskab til bagning. Kh
Jeg fodrer den dagligt da den oftest står på køkkenbordet herhjemme. Men hvis den står i køleskabet, så fodrer jeg den minimum 1-2 gange, før jeg bager med den. Prøv at læse alle de tips jeg deler under selve opskriften også.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Blander man ikke gærceller i surdejen.
mvh.
Klaus
Hej Klaus,
I selve surdejen, tænker du?
Det er der ingen grund til at gøre, surdejen udvikler masser af mælkesyrebakterier, som glimrende fungere som hævemiddel også.
Jeg bager dog næsten altid mit brød med en lille smule økologisk gær sammen med surdej. Blot en gærmængde svarende til en lille ært, men man kan også fint bage brød alene med surdej også.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Først vil jeg rose din blogg og dine YouTube videoer. Jeg ser dem alle. Det er nogle gode og inspirerende opskrifter, du giver os, og i dine videoer virker du bare så frisk og glad, så man får lyst til at prøve det hele. De viser også fint, hvordan man skal gøre, og hvordan det skal se ud.
Jeg har netop set din video med valdnøddeboller, og den skal jeg altså prøve. Ville gerne have surdej i, men det kan jeg ikke vente på, så prøver lige en portion uden.
Jeg er helt ny med surdej, og vil prøve din opskrift. Har altid været lidt bange for det, for hvad nu hvis den er blevet dårlig? Kan man så se det, eller lugte det?
Hej Jane,
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg meget glad for du synes!
Valnøddebollerne er vitterligt super skønne både med og uden surdej – så du kan fint kaste dig ud i dem med det sammen :)
Jeg har selv oplevet at min surdej er blevet dårlig på to forskellige måder. En gang hvor den er blevet helt flad. Dvs at der har ikke været noget ‘liv’ den har ikke boblet lidt, som den gerne skal og gjorde tidligere. Og en anden gang er der gået mug på. Begge dele er sket fordi den har stået for længe.
Hvis man skal afsted og ikke kan pleje den, så skal den blot på køl, hvor den holder sig længere – men ellers så kan du teste om den er god ved at sammenligne med duften af kærnemælk og syrnet yoghurt uden smag.
Prøv også blot at komme et par spsk surdej i dejen til at starte med og eksperimenter så videre derfra. Og hvis en surdej kikser – så må man blot lave en ny og nogle dage senere er man kørende igen :)
Sig endelig til hvis du har spørgsmål undervejs :)
Kh AC
Tak for en fantastisk blog? Vi laver for tiden kun aftensmad herfra, og kæresten er lykkelig. Super god inspirationskilde?
Nu skal jeg have gang i en surdej, men kan jo læse af tråden at mange tager lidt fra, af en koldhævet dej, og gemmer til næste bagning.
Er det bare sådan man gør, altså lige gemmer en klat, og smider i næste dej?
Eller er der noget jeg overser mon?
Virker simpelthen for nemt… men mega smart, og fungerer klatten så som surdej?
Hilsen Mette, en stor fan?
Hej Mette,
Tusind tak for din skønne hilsen ♡ Hvor blev jeg glad og hvor er det dejligt at høre, at I finder dejlig inspiration her :)
Det er et super godt og nemt princip at tage lidt dej fra hver gang til den næste dej. Det giver nogle gode brød og en dejlig smag – men er dog ikke helt at sammenligne med en surdej, som får mere tid til at udvikle sig.
Jeg har altid et glas stående på køkkenhylden med en surdej, som den i opskriften her. Den kan laves på 3-4 dage og samtidig med at man så gør som du skriver her, så kommer jeg en halv til en hel dl surdej i dejen også.
Hvis jeg så laver en ny dej samtidig med at jeg skal bage den der lige har hævet – så tager jeg gerne en halv dl dej og ‘brygger’ videre på den til den næste omgang brød. Det fungere ret godt, hvis man bager hver eller hveranden dag. Jeg bruger samme princip uanset om det så er -pølsehorn, boller, et helt brød eller lign. Det fremgår ikke af mine opskrifter her til bloggen, for så bliver det lidt for kompliceret har jeg vurderet (for det er nok alligevel langt fra alle der bager hver eller hver anden dag …) Men hvis man gør, så er det en rigtig god fremgangmåde.
Giver det mening, ellers spørg endelig bare igen :)
Kh Ann-Christine
Jeg har selv en surdej jeg nu køre på ca 6 år. Bruger slet ikke gær i rugbrød. Det smager meget bedre end det man kan købe :)
♡ surdej!
Jeg er også begyndt at komme surdej i stort set alt bagværk med gær. Det giver virkelig bare den der ekstra smag :)
Surdej er helt nyt for mig!
Så surdej kan godt tilsættes boller med gær? Eller skal det være uden gær??
Min surdej lugter af ” bræk” det flød over glasset i går så har hældt det i en ny plastic beholder.
Skal jeg bare fortsætte?
Den skal fornyes i morgen hvad gør jeg så?
Når den bliver fornyet skal man så bage af den med det samme?
Skøn blog og opskrifter?
Ja, du kan sagtens tilsætte surdej til brød-gærdeje også.
Jeg oplever ikke at mit lugter som du beskriver, men mere ala kærnemælk eller andre surmælksprodukter – du må prøve den af og se om den er fin :)
Du kan godt bage af den med det samme at den er fornyet, men den har større hæveevne hvis den får lov at stå lidt.
God fornøjelse og tak for din søde hilsen
Kh AC
Jeg har i årevis brugt præcis samme fremgangsmåde – og afslappede holdning – til surdej, som Ann-Christine. Det er let, simpelt og hurtigt og brødet smager bedre. De af jer som ikke har prøvet det – kom i gang med det samme – det betaler sig.
Kære AC
Tusind tak for svar – og positivt. Det havde jeg slet ikke regnet med. Så er det bare om at komme igang. Glæder mig allerede.
Kh Stine :-)))
Dejligt at høre!
Lad mig endelig høre om hvordan det går :)
Kh AC
Hejsa. Jeg er igang med andet forsøg mht. at lave din surdej. Jeg er nu nået til at det dufter fint af kærnemælk, men det ligger stadig i lag… vand øverst. Har du et godt fif til hvordan jeg kommer til det sidste trin, hvor det er blandet i glasset? Lad mig høre fra dig :-) Vh. Stine :-)))
Hej Stine,
Barerør det sammen inden du tager fra det, så går det helt fint :) Kh AC
Hej AC. Kan det passe at surdejen er mejet flydende? Og er det meningen, at den skiller (altså i “dej” og væske?)?
Kh Cecilie
Hej Cecilie,
Ja, det kan fint være. Du kan fint eksperimentere med at komme lige dele surdej, mel og vand i til en tykkere surdej.
Kh AC
Tak for svar! Jeg leger videre ;-)
Hej. Jeg forstår ingenting. Jeg har netop blandet en surdej efter din opskrift 200 gram mel og 200 gram vand. Min surdej er ikke flydende. Gør jeg noget forkert?
Der går et par dage før den bliver flydende – her på 3. dagen kunne jeg i princippet have rørt den op ved at ryste bøtten. Husk blot at røre i den engang imellem de første par dage :)
Hej “Valdemarsro.” For ca 20 år siden, fik jeg af en ven, en surdej og en opskrift.
Begge dele har jeg desværre forlist.
Surdejen blev blandet med mel og vand, så skulle der tages surdej fra til næste gang.
Derefter kom kerner,salt og honning i, det hele bliver rørt godt sammen på røremaskine,
Kommes i form, stilles til hævning 12 timer, bages ca 1 1/2 time.
Det er hvad jeg kan huske. Kerner er 1/2 dl til et brød, bagt i rugbrødsform.
Det er ikke et surt brød.
Håber der er nogen, der kan hjælpe mig.
E. Lykke. :-)
Hej Elin
Det lyder som om den opskrift du søger er en surdej hvor du bager med fordej. Sådan en har jeg til rugbrød.
Jeg startede med Camilla Plums opskrift på en surdej men er sikker på at den har fra valdemarsro også kan bruges. Når surdejen er sur (lugter af sur mælk) er min opskrift således:
Surdejen, 1/2 l varmt vand, et par spsk surmælks produkt (yoghurt, cremefraiche eller hvad du nu har) 2 spsk groft salt, 1 tsk honning og 500 g rugmel blandes godt og stilles under låg på køkkenbordet i min 8 timer, gerne 12.
Tag nu ca 2 1/2 dl fra og opbevar i et lukket glas i køleskab til næste bagning. Tilsæt til reste af dejen 330 g rugkerner, 2 dl solsikke kerner og 2 dl varmt vand. Rør godt og hæld i rugbrødsform. Hæve i min 6 timer under et vådt klæde.
Bages i 1 time og 45 min ved 175 grader. Lidt mere hvis det er direkte i kold ovn.
Hvis min surdej står mere 1 – 1 1/2 uge stiller jeg den på køkkenbordet i 12-24 timer før jeg bruger den. Varmen sætter gang i den igen.
God fornøjelse
De 330 g rugkerner, er det kogte ?
Hej Elin Lykke,
Det lyder som en dejlig opskrift.
Måske er det bare at eksperimentere sig frem til noget der minder meget om den – lyder som om der kommer et godt brød ud af denne fremgangsmåde :)
Kh AC
Jeg har haft prøvet kræfter med surdej før, men der gik vildtgær i den :(
Jeg spiser low fodmap-diæt, men jeg er så heldig at kunne tåle spelt – har du et bud på, hvordan melen skal udskiftes med spelt i denne opskrift? :)
Tak for verdens bedste blog og de dejligste opskrifter!!
Hej Ditte,
Du kan prøve at erstatte det mel jeg bruger med 1/2 sigtet speltmel og 1/2 groft speltmel og ellers helt på samme måde.
Øv med vildtgær, det er jo så ærgeligt når man har holdt en surdej kørende længe at det så sker.
Tusind tak for dine søde ord – det er jeg da simpelthen så glad for at du synes :)
Kh AC
Tak for dit indlæg om surdej! Jeg skal altså prøve det af igen! Men efter de første dage på køkkenbordet, opbevarer du den så ikke i køleskabet, eller?
Nej, det gør jeg ikke, da jeg bager stort set hver dag. Bager du 1-2 gange om ugen eller sjældnere kan du have surdejen i køleskab – se tips :)
Nu går jeg igang med en surdej
Jeg bager cirka 1 gang om ugen… har du opskrifter på både hvidt brød og rugbrød bagt med surdej? Er i tvivl om hvor meget surdej det skal I
Tak for alle dine fantastiske opskrifter
Hej Sanne
Ja, du kan søge på surdej i søgefeltet: https://www.valdemarsro.dk/soeg/?terms=&terms2=&q=surdej&q2= så kommer surdejsboller og rugbrød frem.
Jeg har planer om at lave flere lækre opskrifter med surdej i den kommende tid :)
Kh Ann-Christine
Troede også den skulle stå med løst låg under opstart? Har læst at den gerne skal stå i plasticbeholder – da der er en lille risiko for, at glasset splinter grundet tryk :)
Bare læg låget over uden at lukke det helt til. Det kan også stå på klem. Når jeg sætter surdejen i køleskab sætter jeg låget over, men låget kan selv fint ‘poppe af’ uden skader på glas eller surdej, skulle et gå helt galt.
Jeg bager stort set kun med surdej, rugbrød og grovbrød. Jeg lader det hæve natten over. Denver ukompliceret og giver lækkert brød. Det er som om et surdejsbrød kan blive mere groft uden at det føles sådan når man spiser det. Jeg lader surdejen stå ude natten over, så lidt salt på toppen (det er det der kommer i brødet) for bedre holdbarhed og så i køleskabet. Min hvedesurdej kan af og til komme til at stå lidt for længe så rør jeg lidt honning, vand og mel i og lader den stå et par timer på køkkenbordet inden jeg bruger den.
Lyder spændende! Bruger du så hele surdejen hver gang til brødet og tager derefter en portion fra til næste omgang bagning, som du opbevarer på køl?
Jeg synes det lyder som en smart metode, som er til at have med at gøre :)
Jeg brugte surdej da jeg bagte rugbrød fast hver 14. dag. Der brugte jeg det hele i starten af hver bagning og tog en ny portion færdig dej fra til slut, som jeg opbevarede i køleskabet i mellemtiden. Jeg har aldrig prøvet med lyst brød, men gemmer da lige din guide , hvis det skulle blive aktuelt en dag :)
Det er også smart tricks tage en del af dejen fra – på den måde altid have en dej i gang
Jeps, surdej er vejen frem. Dog kan man vidst snyde sig til en surdejsagtig smag, ved at tilsætte edikke til dejen, bruges når surdejen ikke lige er blevet fodrede(det er ligesom, det at man også skal huske at vande blomster.)
Jeg har prøvet at bage med en surdej fra Meyers bageri for lang tid siden, men det gik ikke så godt – jeg synes det var svært at ramme den rigtige mængde mel og brødene blev klæge, de gange jeg forsøgte.
Sidenhen har jeg fået konstateret glutenallergi og har derfor slet ikke bagt brød i godt halvandet år. Her på det seneste er jeg så begyndt at tænke på, om man ikke kunne udvikle en glutenfri surdej – og blev nysgerrig for at høre, om du mon er stødt på sådan én? Enten en opskrift eller én man kan købe sig til?
De bedste hilsner – og tak for en rigtig dejlig blog, som jeg bliver i godt humør af at læse :-)
Camilla
Jeg har læst et sted at man kan lave det på brun ris:)
Der er skrevet bøger om det, du kan eventuelt låne på biblioteket. Der er fx en der hedder Ægte glutenfri surdej af Therese Vangsøe og så er der en der hedder Knæk koden til glutenfrit brød af Karina Baagø
Hej Camilla,
Tusind tak, det er dejligt at høre :)
Jeg har ikke forsøgt mig med en glutenfri surdej, men måske der er en anden læser der kan hjælpe med tips, hvis de har succes med det :)
Kh AC
Det er rigtig smart og det gør både brødet lettere at fordøje og øger holdbarheden. Jeg har brugt den samme gennem 5 år, men nu er den død, efter jeg begyndte at følge Low FODMAP. Jeg laver indimellem en på spelt, men jeg er ikke inde i den samme systematiske rytme som tidligere. Jeg har brugt den metode, hvor det er lidt af dejen man gemmer på køl. Den kan også opfriskes på samme måde som din, jeg har bare ikke været god nok til at huske det. Den kan også fryses, så man har en backup.
Kh.
Anne-Marie
Det er nemlig også så smart det med at køre videre på en koldhævet dej i køleskabet. Fik tippet af en læser engang, og det bruger jeg også indimellem.
Kh AC