De bedste boller med røremaskine


Her får du opskriften på de bedste og mest saftige boller, som holder sig friske og lækre længe.
Disse boller skal bages med mel, der kan tåle at blive æltet godt og længe og få arbejdet sig op til en virkelig god glutenstruktur, som giver de fineste lufthuller og et saftigt brød.
Ølandshvede er virkelig godt til formålet – hvorimod speltmel slet ikke duer i denne opskrift og fremgangmåde. Du kan også bruge manitobamel, ren hvedemel eller en kombination af forskellige meltyper med høj glutenproteinindhold.
Prøv også: min opskrift på hjemmelavet surdej >>
Arbejdstid 20 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
De bedste boller - på røremaskine
- 5 g gær
- 5,50 dl stuetempereret vand
- 1 tsk honning, eller sukker
- 150 g fuldkorn ølandshvedemel
- 525 g hvedemel
- 1,50 tsk salt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Rør gær og honning ud i vandet i røreskålen.
Bland salt, hvedemel og ølandshvede i en skål og kom det i røreskålen.
Rør dejen på laveste hastighed i to minutter og sæt derefter hastigheden op på til middelhastighed, alt afhængig af din maskine. Dejen skal æltes på maskinen omkring 10-12 minutter. Så snart dejen slipper skålens kant, skal du stoppe maskinen og se om du kan lave en glutentest.
Tjek at dejen er æltet perfekt ved at lave en glutentest:
Tag en lille klump dej og træk den ud, så den bliver helt gennemsigtig uden at gå i stykker.
Hvis du ikke kan lave en glutentest efter 10-15 minutter, så kom en smule mere mel i, 1/2 – 1 dl ekstra mel.
Smør en stor ren skål med olivenolie og kom den æltede dej deri. Dæk med husholdningsfilm eller et låg og lad dejen hæve i køleskabet 12-14 timer.
Tænd ovnen på 260 grader varmluft og sæt en bagesten eller bagestål ind i ovnen.
Skær bollerne ud med en spartel eller kniv, dejen skal ikke æltes.
Løft bollerne over på et stykke bagepapir. Skub bagepapiret med bollerne ind på den varme bageplade. Skru ned for varmen til 180 grader varmluft og bag bollerne i 10 minutter. Skru derefter varmen op til 220 grader og bag videre i cirka 5-7 minutter, eller til bollerne er lækre, sprøde og færdigbagte.
Nyd dem lune med smør og lad resten køle af på en rist.
BEMÆRK
Om du vil prøve kræfter med opskriften på din maskine er naturligvis på dit eget ansvar!
Ikke alle maskiner kan klare denne opskrift, så der skal du selvfølgelig holde øje, læse manual og selv vurdere om maskinen kan klare en gærdej efter denne metode.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Super opskrift, det er virkelig nogle dejlige boller. Jeg har dog ændret opskriften lidt, idet jeg bruger 150 g Tipo 00 mel og kun 375 g hvedemel, det smager også godt at tilsætte en håndfuld solsikkekerner el.l.
Hej Torben
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din fine tilbagemelding på opskriften, det er jeg glad for :)
God weekend
Kh Ann-Christine
Hej. Er der en fejl, at der kun står 5g gær, eller skal der som normalt en hel pakke gør på 50g i? :)
Hej Jan,
Det er rigtigt med de 5 g gær.
Mindre gær og længere hævetider giver en dybere og bedre brødsmag.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
20 – 21/2 2025, første forsøg med 12 stk.
Jeg tilsatte ekstra Ølandshvedemel.
Første seks bagt efter opskrift.
Næste seks bagt ved 220 grader varmluft i 16. minutter. De blev bedst.
(Jeg oplever næsten altid, at jeg må øge / justere mængden af mel, ovntemperatur og bagetid i forhold til de opskrifter, jeg bruger (ikke kun dem fra Valdemarsro ;-) )
Hej Erik
Dejligt at høre de blev gode!
Bagetid og temperatur kan variere en del fra ovn til ovn.
Kh Ann-Christine