Æblekompot
Æblekompot er fantastisk til både grød, desserter og som topping på hjemmebagte boller.
I juletiden er jeg vild med at komme æblekompot på risengrøden og i løbet af efteråret er det perfekt tilbehør til havregrød, yoghurt og til vaniljeis, hvis man har lyst til en dejlig dessert.
Det er super nemt at lave og kan fint holde sig i flere dage i køleskabet – og det er altså skønt at have sådan et glas duftende lækkerier til at bruge løs af.
Prøv også: flere opskrifter med æbler her >>
Arbejdstid 10 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Æblekompot
- 4 æble
- 40 g sukker
- 0,50 vaniljestang
- 1 kanelstang
- 0,50 dl vand
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fjern kærnehuset fra æblerne og skær æblerne i tern med skræl a 1,5 cm.
Kom æbletern, sukker, vaniljestang, kanelstang og vand i en gryde og kog op under omrøring.
Skru ned til middelvarme, når det er gennemvarmt og rør med jævne mellemrum. Æblerne afgiver en del saft, og det skal gerne koge ind, så det bliver lidt tyktflydende.
Opbevar æblekompotten i glas på køl.
Hej AC,
Endnu en glad bruger af din side gennem mange år😉
Jeg vil prøve denne opskrift i dag, da vi har fået en stor kasse æbler. Har du prøvet at fryse det efter det er lavet? Eller måske prøvet at gøre æblene klar og fryse dem utilberedt? Så vi kan lave det flere gange…
Æblerne skal jo bruges nu😉 jeg har lavet klassisk æblemos og frosset ned – et trick er også at fryse mos ned i de bløde isterningebakker og så tage en enkelt op og kom den i børnenes varme havregrød/risengrød😉
Hej Kat
Mange tusind tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for ♡
Det kan sagtens fryses, og hvis det bliver lidt vandet efter optøning, så kan det nemt lunes/varmes igennem og måske lige smages lidt ekstra til igen, så er det som nylavet.
– og super tip med æblemos til isterningebakkerne, det er smart!
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Yeah! Hvor godt :)
Det er dejligt at høre!
Hej AC!
Super side, du holder dig! Er vild med dine ideer og måden du præsentere retterne.
Vil prøve risengrøsen med æblekompot. Skal den serveres lun eller kold?
Tusind tak, det er jeg glad for at høre :)
Begge dele virker fint til denne opskrift – det er testet ;)
Risengrøden smager faktisk godt igen – har ellers ikke spist det i laaang tid.
Prøv det på Ris a la Mande i stedet for den søde kirsebærsauce.
Det kan anbefales…. :)
Jeg fik endelig prøvet denne sammensætning her i går, og jeg må sige – jeg er stor fan. Det smagte så skønt, men alligevel var det lidt som om det ikke var “rigtig” risengrød – det betyder dog heldigvis, at så kan jeg spise risengrød dobbelt så mange gange, og ikke ende med at blive træt af det :) Min mand, som ikke er sååå pjattet med risengrød var ligeledes begejstret – det tog lidt den overvældenhed væk, som risengrød kan have for nogle folk.
Dejligt at denne lille ændring også vandt hos én som ikke er risengrødsfans og jeg er da helt enig i at så man man spise risengrød meget oftere. Jeg tror heller ikke jeg er helt færdig med at lave risengrød med et twist … overvejer næste smagsvariant :)
Synes konsistensen på risengrødsbrødet er meget anderledes end dine boller med ris (for de er nemlig også prøvet, og blev rigtig lækre saftige).
Uhhhmmm klatkager, det laver vi også tit, laver faktisk med vilje en god stor portion risengrød, når det er ;o), så der kan være lidt til senere…..
Og nu da jeg har hele bryggerset og skuret fyldt med nyplukkede æbler fra weekenden, så er det da helt på sin plads at du lige smidder sådan et bagt æble på :).
I går lavede vi kandiserede æbler – tror ikke jeg har fået det siden jeg selv gik i børnehave, uhmmm det var lækkert og hyggeligt. Og (næsten) alle 3 drenge kunne lide dem……
Jeg elsker æblekompot og risengrød, har dog ikke prøvet begge samtidig endnu.
Æblekompot laver jeg i øjeblikket i stride strømme på mit arbejde for der er søde forældre der kommer med overskydende frugt, men jeg koger også kanel med i blandingen og så laver jeg en stor gryde, for det er nemt at fordele kompotten i fryseposer og så lægge den i fryseren. Kompotten smager himmelsk på havregrød, en god ostemad eller på yoghurt naturel.
Tak for dejlig inspirerende blog :)
Krams Lene
Hej Lene,
Det var en god ide! Jeg har nemlig overvejet om jeg skulle prøve at plukke æblerne og opbevare dem utilberedt, så vi løbende kan bruge af dem. Men jeg har mest lyst til at bruge af dem, og kompot til fryseren var da en god ide!
Kh Ann-Christine
Jeg må altså rose dig for din fantasi. Jeg selv elsker risengrød, men jeg laver det så sjældent, da det absolut ikke er ungernes yndlingsret. Jeg tror da, jeg vil forsøge denne nye opskrift uden at kalde den risengrød i første omgang – måske bliver de glædeligt overraskede :-)
Tak, hvor er du sød!
Ja, prøv da det og så kald det noget andet. Jeg har lige læst en artikel om hvordan navne på mad kan ændre børnenes syn på at smage det. Hvis man kalder grøntsagerne noget sjovt og fjollet, så spiser de dobbelt så meget grønt. Jeg skal i gang med at eksperimentere med det herhjemme ;)
Her i huset er der sjovt nok også en der er fuldstændig vild med risengrød og en der simpelthen ikke kan lide det, hvor gerne han end vil.
Det er lidt sjovt som risengrød virkelig synes at dele vandene. Enten er man til det, ellers er man ikke :) Det er som om der ikke er nogen middelvej, med lige den ret
Vi elsker risengrød herhjemme, og det er så dejligt at Spunken nu er stor nok til selv at spise og give udtryk for at der er noget han er særligt tilfreds med – som fx. risengrød. Tror vi skal ha’ en fast grøddag her i den mørke tid.
Skønt at han også er risengrødsfan! Vi spiser ofte grød til morgenmad, også risengrød. Jeg er så glad for at bruge fuldkornsgrødris, især til morgenmaden.
Hvor ser det lækkert ud! :)
:) Det var det også
Uhhh vi elsker også risengrød og er helt pjattede med Signes risengrødsbrød, har du prøvet det? Vi har faktisk også spist risengrød i sommer :)
Da vi skal ud og plukke æbler i morgen formiddag, tror jeg vi skal prøve din kompot, og har også din fersken kompot på programmet snart :)
Mange hilsner Sarah
Nej det har jeg ikke prøvet, lyder skønt!
Jeg har ofte bagt boller med ris: http://www.valdemarsro.dk/hjemmebagte-boller-med-ris/
Er det lidt ala det samme måske?
hvis vi har rester af risengrød, så laver vi altid klatkager næste eftermiddag:
http://www.valdemarsro.dk/klatkager-laekre-og-luftige/
Nu du nævner ferskenkompot, så tror jeg da snart vi skal have risengrød igen – med ferskenkompot. Måske som dessert eller til morgenmad :)
kh Ann-Christine
Tænk – jeg har det på helt samme måde som Johan; jeg spiser al mad undtagen risengrød :)
:) Det er da pudsigt.
Johan har aldrig været vild med grød, heller ikke da han var baby. Frugt og grøntsagsmos jo, men ikke grød – heller ikke dengang.