Naan – indisk brød
Naan hører til i det indiske køkken og jeg er fuldstændig vild med dette hjemmebagte bløde naanbrød, som har den skønneste smag af smeltet smør, hvidløg og nigellafrø.
Jeg er helt vild med det indiske naan og de forskellige smage, som vi kommer på. Brødet er perfekt til at bryde i stykker og dyppe i krydrede saucer fra de gode indiske retter – eller som i indien, bruge brødet som en ske til at scoope de lækre saucer op med.
Prøv også: mine bedste opskrifter på lækre indisk mad >>
Arbejdstid 20 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Naanbrød
- 1 dl stuetempereret vand
- 25 g gær
- 1 dl mælk
- 1 æg, sammenpisket
- 1 dl græsk yoghurt 10 %
- 3 spsk olivenolie
- 1 tsk salt
- 1 tsk sukker
- 450 g hvedemel
- Pensling og smag
- 50 g smør, smeltet
- 1 håndfuld frisk koriander, finthakket
- 2 fed hvidløg, pressede
- 1 spsk nigella frø
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom vand i en skål og rør gær ud i væsken. Tilsæt mælk, æg, yoghurt, olivenolie, sukker og salt samt halvdelen af melet.
Rør det grundigt igennem og tilsæt så lidt efter lidt mere mel.
Ælt dejen godt, til den er smidig, blød og stadig klistret og kom den i en skål.
Dæk dejen til og lad den hæve i en times tid til dobbelt størrelse.
Del dejen i 4 dele og tryk eller rul hver del flad og i dråbeform.
Læg dem på en bageplade med bagepapir, dæk dem til og lad dem hæve i et kvarters tid.
Pensl brødene med smeltet smør og drys med de ønskede krydderier.
Bag brødene i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka 20 minutter.
Kan man lave dejen ‘koldhævet’?
Hilsen
Lily
Ja, brug gerne 10 g gær og lad dejen hæve 30 min i en skål på køkkenbordet inden du sætter skålen i køleskabet
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Vi laver gerne tit vires eget brød – også naan, men kan jeg erstatte mælkeprodukterne med noget andet da vi har en i familien der ikke kan tåle mælk? På forhånd tak.
Hilsen Anne
Du kan bage dem på vand, de bliver lidt anderledes, men stadig lækre :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Har du en glutenfri udgave af dine lækre naanbrød ?
Det har jeg ikke :)
Tidsestimatet er lidt off – hvis dejen skal hæve først en times tid, dernæst et kvarter og så 20 minutter i ovnen, så er vi langt over 1 time og 15 min. Og så arbejdstid oveni…
Nu håber jeg til gengæld, at de smager godt, så det kan opveje lidt for ventetiden
Det var en tastefejl og er rettet nu.
Kh AC
Jeg abonnerer på din dejlige app og bruger den med glæde.
Dog er det ikke lykkedes mig at søge “naanbrød”, men må derimod google det og finde opskriften på den måde.
Er det mig, der gør noget forkert?
Hej Karen,
Hvor er det dejligt at høre du er glad for appen og premium.
Appen kan ikke så godt med ord der ikke findes præcis i overskriften, så prøv bare at skrive naan eller første del af et ord, så fungere den bedre pt. Vi arbejder på at udvikle søgefunktionen så den bliver skarpere :)
Har du set at du kan logge ind her på web også nu? I premium menuen kan du også se din favoritside, madplan mv herinde
Kh Ann-Christine
hej,
kan man lave dejen til naanbrød aftenen inden det skal spises og sættes i køleskabet
Ja, sagtens :)
God fornøjelse
Kh AC
Bagte dine naan brød her til aften. De er supergode, luftige og lette. De skal absolut prøves igen. Næste gang tror jeg, at jeg vil justere salt- og sukkermængden til halvanden teskefuld salt og halvanden teskefuld sukker, da jeg synes, smagen måske mangler lidt “dybde”. Jeg lavede 5 brød ud af den pågældende portion. 2 af dem fik foccacia “topping” – olivenolie, havsalt og oregano/rosmarin. De 3 andre fik smeltet smør og nigella-frø.
Kære valdemarsro!! Som ung ingeniør var jeg på DYRUPs laboratorium. Vi havde et fagudtryk “fortynderchok”. Altså når tyk maling skulle røres ud med masser af terpentin. Så skulle man begynde langsomt. På samme måde synes jeg, at det er nemmest at røre gæren ud med et par skefulde vand og så langsomt tilsætte vandet. Så skal man ikke stå og finde klumper og trykke dem ud langsommrligt.
Din video er rigtig god instruktion. Måske kunne du også have en opskrift med bagepulver. Så kan man direkte bage. Hilsen fra Claus
Hej Ann-Christine,
Jeg står lige midt i bagningen af disse brød, som jeg virkelig glæder mig til at servere til dhal i aften og så slår det mig om der er sådan en hovedregel med at man kan lave dejen, men så stille den i køleskabet og så hæve den lidt mere på køkkenbordet inden jeg bager dem senere?
Mange hilsner
Kristine
Du kan ihvertfald fint med denne. Stil den på køl, tag dejen ud af køleskab, form brødene og lad dem hæve 1 – 1,5 time på køkkenbordet.
God fornøjelse
Kh AC
Kan man anvende skyr i stedet for yoghurt? :)
Det vil jeg tro, det er ihvertfald forsøget værd :)
Dit link til myntesaucen går direkte på naanbrødet, og jeg kan ikke huske opskriften. Kan du hjælpe mig? For den er vigtig til denne ret.
Sidst jeg lavede den, var der mad til to dage, og det første jeg tænkte på, da jeg stod op på dag nr 2 var, at jeg glædede mig til aftensmaden. Tak for det! :-)
Hej Irene
Så har jeg fluks sat link ind til raita dressingen her: https://www.valdemarsro.dk/raita-agurk-og-mynte-sauce/
– og hvor er det dejligt at høre. Det er en skøn følelse at have, og lige præcis indisk mad kan virkelig også give mig den glæde ♡
Kh AC
Hej! Er det sådan, at opskriften på agurke- myntesauce er drattet ud? Jeg kan simpelthen ikke finde den ?️♂️.
Mvh
Susanne
Hej Susanne,
Den er kommet på en side for sig selv: https://www.valdemarsro.dk/raita-agurk-og-mynte-sauce/
Kh AC
Wauw de er gode. Har du prøvet at fryse? Og er de så gode optøet og varmet? Lavede tikka masala, agurke myntessuce, naan og din grønkålssalat uden marinade – istedet for ris. Heldags projekt, men gæsterne var vildt begejstrede.
Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre! :) Du kan sagtens fryse naanbrød, mens de stadig er helt nybagt. Stænk dem med lidt vand inden de lunes i ovnen efter optøning og pensl dem evt med en smule smeltet smør.
Kh AC
De smager bare fantastisk. Ville dog lige høre om det er muligt, at lave dem som en koldhævet dej?
Ja, det kan du sagtens – brug 10 g gær og lad dejen hæve op til dobbelt størrelse på bagepladen efter de er formet
Kh AC
Hej Ann-Christine
Vi har lavet dit naanbrød mange gange og det er så lækkert! Kan man sætte dejen til hævning om morgenen, eller kan den få for meget?
Kh Freja
Ja, det kan du sagtens, så blot sæt den på køl og lad den stå der til omkring 1 time inden brødene skal bages. Form brødene og lad dem hæve til ca dobbelt højde ved stuetemperatur inden de bages :)
God fornøjelse
Kh AC
Hej Ann-Christine :-)
Jeg har ikke bagt naanbrød før og har lige et forståelsesspørgsmål til opskriften :-)
Du skriver 1 dl. youghurt, naturel drænet.
Er 1 dl. når youghurten er drænet – eller er det en del udrænet, som så efterfølgende drænes.
Mange hilsner
Gitte
Det er 1 dl drænet, fx græsk yoghurt. Men man kan også sagtens dræne en yoghurt naturel selv i fx et kaffefilter.
Kh AC
Lækker opskrift. Bager dem dog ved 250-275 grader. Varmluft og undervarme. Bagetid 5-7 min.
Dejlige opskrifter du laver)
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Kh AC
Jeg har lige bagt dine naanbrød og de er blevet super gode. Hvordan vil du opbevare dem efterfølgende? :)
Hvor er det dejligt at høre! De kan fint fryses ned, og ellers holder de sig fint i en brødkasse til dagen efter. Stænk dem med lidt vand og lun dem gerne igen inden servering :)
HEJ ANN cHRISTINE
jEG FORSTÅR IKKE HELT AT DU KUN FÅR 4 NAANBRØD UD AF DEN OPSKRIFT, JEG KAN LAVE 12, OG DE ER RET STORE ENDDA.
MVH
Karen Schmidt
Hej Karen,
Jeg tænker umiddelbart at dine naanbrød alligevel må være en del mindre end dem jeg bager :)
Kh AC
Fantastiske naan brød. Dog tog det noget tid at lave dejen, og den tog mere mel end angivet.
Har du prøvet at lave en kolesterol venlig version? Tænker noget sund mel iblandet og med olie på toppen?? Jeg prøver det næste gang :)
Agurkedippen smagte vidunderligt. Den lignede dog slet ikke dit billede, da agurk blev blendet, og jeg drænede den efterfølgende, da jeg syntes, at den var for tynd. Men FANTASTISK :)
Hej Ulla,
Hvor er det skønt at høre!
Jeg synes selv at det gerne skal være en forholdsvis tynd dej, da de flade brød så bliver ekstra saftige og lidt bløde i det, men det er endelig blot om at justere til så du synes de bliver bedst.
Kh AC
Prøv og bag dem på grillen på en bagesten – det er virkelig godt! ?? Tak for en god blog ?
Det må prøves ♡ Tak for tippet og din søde hilsen
Kh AC
Er det meningen, at myntesovsen skal være “tynd”, eller gør jeg noget forkert?
Den bliver tynd når den blendes, men kan også blot røres. Jeg synes begge dele fungere godt :)
Hej Ann-Christine, jeg har lavet dit naanbrød flere gange, sammen med den lækre dahl på din blog, det er sååå lækkert, mange tak. Jeg skal lave den til i morgen, til mine fødselsdagsgæster, men har lidt travlt med alt andet forberedelse.
Så mit spørgsmål er om man kan lave dejen i dag, eller i morgen tidligt, og så lade den hæve i de mange timer? :D
Mvh Freja
Hvor er det skønt at høre! ♡
Du kan fint koldhæve dejen, så kom blot 10-15 gram gær i dejen, sæt den på køl og giv den tid til at efterhæve ved stuetemperatur dagen efter indtil de bages.
Kh AC
Hejsa. Nu har jeg flere gange lavet de her fantastiske brød og agurke-mynthe sauce ?
Men lige et opklarende spørgsmål: saucen er meget tynd… Er det meningen ? Når jeg ser din video hvor du bager brødene, så er dit agurke dip tykt i konsistensen?
På forhånd tak Janne
Hej Janne,
Det er dejligt at høre! Jeg kan se at i videoen, der har jeg blot revet agurken groft og drænet den over en sigte i stedet for at blende den i dressingen. Det giver en tykkere konsistens – men jeg kan nu selv godt lide begge dele. Både den tykke cremede sauce og den mere tyndtflydende :) Men prøv det endelig af med at rive agurken og pres væden ud gennem en sigte og se om du foretrækker det :)
Kh AC
Virkelig gode :D jeg lavede dem her til aften og kan klar anbefales :) næste gang vil jeg putte endnu mere smag i mine og lidt flagesalt ovenpå bare lige for noget ekstra ;) og muligvis lave dem mindre da de mætter meget :D
Dejligt at høre! Tak for din fine tilbagemelding på opskriften ♡
Egner naanbrødene sig til nedfrysning?
Mvh. Dorte
Jeg har ikke prøvet det, men tror sagtens det går :)
Hej, jeg undrer mig over at yogurten skal drænes. hvorfor det? Jeg mener der er jo mælk i, så kan evt tage mindre mælk og ikke dræne yougurten?
Det kan du sikkert fint prøve af :)
Jeg er doven anlagt, så jeg prøvede det, og puttede bare mere udrænet yougurt i og lidt mindre mælk, og de blev fine (og ligner dine) Tak for gode opskrifter!!
Hej Ann-Cristine.
Jeg har lavet mange af dine lækre opskrifter og elsker især dine indiske derfor tænkte jeg det var tid til at kaste mig over brødet her.
Jeg endte med super flotte brød, men de havde desværre en lille bismag af gær, hvordan undgår du det når du laver det?
Så jeg næste gang kan lave både flotte og helt velsmagende brød :)
mvh Nanna
Tusind tak for din søde hilsen, Nanna :) Det er dejligt at høre!
Jeg har ikke selv oplevet det med brødene, men måske du kan prøve at koldhæve dem næste gang – eller halvere gærmængden og lade dem hæve lidt længere tid.
Kh AC
Hej. Jeg har prøvet at lave din myntesauce med græsk yougurt. Den smagte rigtig godt, men blev meget tynd da jeg blendede den. Skal yougurten måske ikke blendes med?
Vh Kirsten
Den bliver lidt tynd i konsistensen. Men kan fint laves som en tynd dressing/sauce eller en tykkere dip. Men hvis du gerne vil have en mere tyk dressing, så kan du fint blot røre finthakket mynte og drænet revet agurk i. Jeg synes begge dele smager dejligt :)
Kh AC
Kan dejen evt kold hæve og hvor meget gær vil du evt putte i? Skal have gæster fredag aften så det ville være rart hvis man kunne lave dejen torsdag aften.
Det kan du sagtens. Jeg bruger ved koldhævning 10 g. gær og tager gerne dejen ud af køleskab en times tid før bagning.
Alternativt, kan du bruge 5 g gær og så tage dejen ud om fredag morgen og lade den hæve færdig på køkkenbordet. Det vil passe perfekt også
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej :) bare lige ros herfra! Vi er vilde med dine opskrifter herhjemme. Når jeg skal lave noget nyt, starter jeg altid lige med at tjekke, om du har en opskrift på det ;)
god dag :)
mvh
Hvor er du sød, Sandra ♡ Tusind tak, det er rigtig dejligt at høre :)
Kh AC
Hørt! Vi sad netop tre veninder og snakkede om præcis det samme i går og roste dig til skyerne. Din mad er altid så super lækker og velsmagende, og vi tager altid udgangspunkt i dine opskrifter, hvis du har lavet retten. Tak for den BEDSTE madblog! :-) Kh Nadia
Årh, hvor bliver jeg glad! Tusind tak, det er vel nok dejligt at høre ♡♡♡
I er søde! :)
Ha´ en skøn skøn dag – og tak for din søde hilsen
Kh AC
Tak for mange lækre opskrifter ?
Kan man undlade nigella og koriander og så bare lave dem med smør og hvidløg?
Og presser du dette?
Ja, du kan sagtens lave dem bare med smør og hvidløg.
Om hvidløget skal presset eller finthakkes er en smagssag – smagen bliver kraftigst hvis hvidløgget presses og mere mildt hvis det hakkes.
Rigtig god fornøjelse :)
Kh AC
Tænker du, at den drænede yoghurt kan erstattes med creme fraiche?
Det kan du sagtens :)
Jaaaaaaaaaa.. Dem glæder jeg mig til at lave. Jeg elsker Naan. Også selvom jeg har fundet ud af hvor enorme mængder kalorier der er i dem. Ups.
Du er så dygtig og dine videoer er rigtig fine.
Jeg elsker dine opskrifter!
Bliv endelig ved! :-)
Haha, ja – de er ikke just helsebrød ;) Men med en god indisk salat eller masser grønt i et andet måltid, så går det nok ;)
Tusind tak for din søde hilsen og kompliment til videoerne også. Det er jeg glad for!
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg vil kaste mig ud i at prøve dine naan-brød. Men er blevet i tvivl… Jeg kan ikke finde drænet yoghurt i mine lokale supermarkeder. Kan jeg bruge skyr eller græsk yoghurt? Eller skal jeg dræne en helt almindelig yoghurt naturel vha et kaffefilter?
De sidste par uger har jeg prøvet en håndfuld af dine opskrifter – tak for fantastisk inspiration :-)
Vh Ida Marie
Hej Ida Marie,
Du kan sagtens bruge græsk yoghurt. Jeg dræner bare selv yoghurt natural ved at komme den i et kaffefilter over et glas. Det fungere super fint
Hvor dejligt at høre at du bruger mine opskrifter :)
Kh AC
Nu er turen kommet til Tikka chicken masala, som skal afprøves og serveres for søde vendinder. Med hensyn til nannbrødet, holder det sig fint, hvis det bages dagen før eller anbefaler du, at det er bedst at bage samme dag det skal spises.
Hej Tina,
Hvor lyder det skønt. Jeg håber I får en dejlig aften :)
Jeg synes naanbrødet er allerbedst lige når det er bagt – men du kan evt bage dem, og så inden servering, stænke dem med koldt vand og lune dem i ovnen. Det er jeg sikker på bliver godt, også.
Kh AC
Lavede naanbrød med denne dip som tilbehør til din butterchicken i går. Det var SÅ lækkert – min mor blev helt overrasket, da jeg fortalte, at det hele var lavet selv, hun var sikker på, at brødet var købt. Så skulle hun lige have en opskrift!
Tusind tak for mad! :-)
Sejt! Og hvor er det dejligt at høre at det var et stort hit hos jer
Tusind tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Faldt ved et tilfælde over din side igår aftes da jeg stod og skulle lave mad, og hold nu op, den holdt mig fanget i mange timer! Har så mange bogmærker nu, at det kommer til at tage laaaang tid før jeg kommer igennem alt den mad jeg skal prøve at lave!
I aften står den så på Tikka Chicken Masala med naanbrød og agurke-mynte sauce! Glæder mig til at prøve! Jeg laver dobbeltportion af TCM, så jeg slipper for at lave det helt store imorgen når man har sent fri!
Men mit spørgsmål går så på om saucen her sagtens kan holde sig i køleskab, eller om jeg bør lave en ny portion imorgen?
Tak for nogle lækre opskrifter og appetit-vækkende billeder!
Hej Ditte,
Hvor er det dejligt at høre! Tusind, tusind tak for din søde hilsen :)
Mht agurkesaucen, så oplever jeg at den fint holder sig en dags tid på køl.
Kh Ann-Christine
Ser så lækkert ud, minder mig sådan om sidste års ferie til Tyrkiet, hvor vi fik det til forret adskillige gange.
– Anne
Det er så lækkert med retter som minder en om gode ferier :)
Uhh, drømmer mig allerede væk til sol og sommer. Må se at få afprøvet dine indiske retter – de lyder vildt lækre!
Jeg er simpelthen så fascienret af, at dine børn er er så glade for forskelligartet mad. Vil gerne høre om jeres tricks engang.
Tak for inspirationen, Ann-Christine.
Kh,
Tanja
Jeg skal gerne fortælle lidt mere om ‘hvordan vi gør’ mht mad og børn – ja, og lidt om mine holdninger til det. Det bliver helt sjovt at skule skrive ned også :)
– og uhmmm, sol og sommer …. det drømmer jeg også om
Kh AC
Hvor ser det altså bare lækkert ud! Og så elsker jeg de retter, hvor meget af det kan laves i forvejen, så man ikke står med det hele i sidste øjeblik. Jeg bliver vist nødt til at tilslutte mig flere af dine læsere, og konkludere at den skal prøves. Snart! :)
Hej
Du siger 230 gr. i videoen, men i opskriften står 170 gr. – hvad mon er korrekt? Skal bage dem til mange gæster næste weekend, og jeg glæder mig til at smage. De ser virkelig god ud.
Du kan altid gå ud fra den skrevne opskrift, da de er opdaterede og altid ekstra gennemtestet løbende – videoerne kan have en del år på bagen og er mest til inspiration :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvor dejligt! Det er jeg glad for at høre :) God fornøjelse med den
For pokker Ann-Christine. Jeg plejer jo at skære hjørnerne og købe naanbrød + tikka masala på glas. Nu er jeg jo nødt til at prøve at lave det hele fra bunden. Det må vist blive et weekend projekt. ;)
I øvrigt er et favoritspise herhjemme en “café-ret” med salat, tomat, agurk, rødløg, oliven, parmesan mm., rejer, rørt dressing og naanbrød. Vi blander ganske vist lidt middelhav med Indien, men det smager altså godt!
Rigtig god fornøjelse med projektet ;)
Jeres caferet lyder lækker – spiser I det som pita eller som tapas?
Vores caféret er bygget op som en “høj salat”. Vi laver en bund af blandede salater, derpå fordeler vi grøntsagerne + ost, topper med rejerne i midten. Lidt dressing kommer på og resten ved siden af. Til sidst skæres der et naan brød skråt og lægges på salaten i en af siderne.
I øvrigt er det rigtig godt med en lidt klassisk caesar dressing til. Det kan godt være, at jeg skulle lave et blogindlæg med yndlingsretten?
ja, det synes jeg lyder som en god ide :) Lyder godt!
Mmmm. Lækkert.
Mon ikke naanbrødene kan fryses? Og i så fald, før eller efter bagningen? :)
Jo, det tror jeg sagtens de kan. Jeg ville blot bage dem halvt færdig inden de fryses og så bage dem færdig når de er tøet op
Hvor ser det bare lækkert ud – det skal prøves. For os er naanbrød lig med sommer – så nu må sommeren gerne komme :)
Hej Ann-Christine
WOW nogle lækre naan-brød :) Tak for din video omkring røring/æltning af dejen, det var virkelig et godt tip!
Dejligt at høre, mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej Ann-Christine
Kan man langtidshævebrødet her med lidt mindre gær og så bare bage dem lige inden de skal spises? Vil gerne lave dejen morgen tidlig og bage dem sidst på eftermiddagen
Hej Catrine
Ja, det kan du fint gøre, lad dejen hæve på køkkenbordet i 30 minutter, sæt på køl.
Form brødene og lad dem gerne efterhæve i30-45 minutter på bagepladen inden de bages
Kh Ann-Christine
Ja, tak! Det må den virkelig gerne :)