Kylling i Rømertopf
Kylling i Rømertopf med estragon er så nemt og kræver blot god tid til at den kan passe sig selv i ovnen og bliver mør som smør.
Sådan en kyllingesteg er jo et festmåltid og tænkt sig hvordan det for år tilbage, var en virkelig fornem spise at tilberede en helstegt kylling. Den tanke kan jeg godt lide!
Jeg strækker gerne sådan en kylling til at være rigtig mange gode måltider til mange dage, koger suppe på skroget og får alt det bedste ud af det gode fjerkræ
Prøv også: min opskrift på kyllingesuppe >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Kylling i Rømertopf
- 1 kylling, hel
- 1 øko citron, med skal, skåret i grove tern
- 1 håndfuld frisk estragon
- 4 spsk smør
- 2 fed hvidløg, knust
- 1 løg, i tern
- 1,50 dl hvidvin
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Derudover
- 800 g nye kartofler
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Sæt Rømertopf i blød i vand, mens kyllingen gøres klar. Den skal gerne stå i blød i 15-20 minutter.
Rens kyllingen, dup med et stykke køkkenrulle og gnid godt med salt og peber på skindet.
Bland estragon med smør, hvidløg, salt og peber. Løsn forsigtigt brystskindet foroven på kyllingen og hele vejen ned, uden at prikke hul igennem og lav på den måde to dybe lommer, hvor estragonsmør kan kommes i.
Gnid kyllingen indvendigt med salt og peber og fyld den med løg, citron og resten af estragonen. Luk kyllingen til med en kødnål eller to og kom den i en stegeso eller römertopf. Alternativt en stegepose eller ovnfast fad.
Hæld hvidvin ved, og læg låg på og sæt kyllingen i en kold ovn ved 130 grader i ca. 2 timer. Kom kartofler i efter 1 1/2 time og vend kartoflerne i saften i fadet, bag videre i 30-45 minutter med låg.
Tag låget af ,når kyllingens kernetemperatur er 68 grader, vend kartoflerne og bag videre i cirka 15 minutter ved 220 grader, til skindet bliver sprødt og kernetemperaturen er 75 grader.
Lad kyllingen hvile i 15 minutter, inden den skæres ud og serveres.
Lavede din kylling i rømertopf af en kylling på 1,5 kg i går. Meget lækker som alle dine andre dejlige opskrifter. Men 130 grader varmluft og ca. 2 timer som angivet i opskriften var slet ikke nok hos mig. Skruede op på 200 grader varmluft og gav den endnu en time, så var den fin.
I kommentarerne er beskrevet temperatur på 150 grader og alt fra knap 2 timer til 3 1/2 time.
Er der en fejl i temperatur eller i tidsangivelsen?
Hej Inger
Det kan variere fra ovn til ovn, men opskriften er helt opdateret og korrekt som jeg laver den :)
Kh Ann-Christine
Der er usikkerhed om stegetider i opskriften,.
“Hæld hvidvin ved, og læg låg på og sæt kyllingen i en kold ovn ved 130 grader i ca. 2 timer. Kom kartofler i efter 1 1/2 time og vend kartoflerne i saften i fadet, bag videre i 30-45 minutter med låg.”
Hvordan skal det forstås? Først siger du 2 timer og efter 1½ time så 30-45 minutter mere? Det er uklart.
Det er 2 timer i alt for kyllingen + det løse til kartoflerne er møre. Kartoflerne skal i efter 1 1/2 time :)
Kh Ann-Christine
Jeg har lavet kylling efter din opskrift flere gange fordi kyllingen bliver så mør og lækker. Har dog erfaret, at kartoflerne skal have omkring en time, også selv om de er små. Det kunne måske være værd at nævne i din opskrift, så man er forberedt på den længere tilberedelsestid.
Dejligt at høre!
– og det er rettet nu :)
Kh Ann-Christine
Hvis man vil have nogen grøntsager/rodfrugter med i stegebassen hvilke vil du så foreslå og hvor længe skal de med i tror du? Det er første gang jeg skal lave denne opskrift.
Laver tit dine opskrifter fordi jeg elsker at lave noget “man ikke altid laver”
Tak for en god website.
Hej Nanna,
Mange tak for din søde hilsen.
Jeg tænker rodfrugter, løg og hvidløg vil være oplagt. Men tomat og broccoli vil også være dejligt at eksperimentere lidt med at komme i.
Juster tilberedningen af disse alt afhængig af hvor ‘smovsede’ vs sprøde du ønsker resultatet af dem skal være. Det er en smagssag og begge kan være godt.
Kh Ann-Christine
Denne her kylling er et kæmpe hit herhjemme. Hvis der går for lang tid imellem jeg laver den, bliver der spurgt om hvornår vi skal have den til middag igen. Jeg laver gerne to store kyllinger og har købt en stor Rømertoft, hvor de kan være i. Så har vi også den lækre Mulligatawny suppe til flere dage og den er lige så stort et hit og lækkert der er en portion til fryseren også😀
Benytter dine opskrifter rigtig meget og du skal have stor ros for både hjemmesiden og appen, som vi benytter os af meget af.
Rigtig glædelig jul til du og familien 🎄
Bh Karina
Hvor er det dejligt at høre!
Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på mine opskrifter
Rigtig glædelig jul til dig og din familie ♡
Kh Ann-Christine
Hejsa! Jeg skal altså have tingene skåret ud i pap! Sådan er det. Så: du skriver at “kartoflerne kommes ved” – mener du: i ovnen i et fad, eller ned til kyllingen i rømer bassen?
Du må ikke sukke, jeg er rigtig god til en masse andet end at lave mad 😉😊.
Hej Lene
Helt ok du spørger :)
Jeg kommer dem i rømertopfen ved siden af kyllingen, som på billedet.
Kh AC
Porre og gulerødder i bunden er et godt tilbehør
Hvor meget vejede den kylling du der stegte ?
Hej,
Jeg læste først at der skulle serveres brød til et godt stykke inde i fremgangsmåden – kan dette evt tilføjes til indkøbslisten i app’en? Vi er så glade for opskrifterne ellers!
Mvh
Hej Line,
Det kan du tro, det er tilføjet nu.
Appen opdatere ikke ændringer i opskriften med det samme pt (det får vi snart fikset) så får at det slår igennem på din app, skal den lige slettes og installeres igen, så er opskriften opdateret :)
Tak for din søde hilsen. Jeg håber du er glad for appen og dit Premium abonnement
– har du i øvrigt set at du også nu kan logge ind her på Valdemarsro og se dine madplaner, indkøbsliste, favoritter mv?
Dejlig dag til dig
Kh AC
Hej hej
Har det betydning for stegetiden eller grader på ovnen hvis man i stedet bruger en le creuset gryde i ovnen?
Mh Louise
Nej, det vil være det samme :)
Kh AC
Jeg ved ikke om du når at se min besked…
Jeg har en kylling på 1,700kg
Hvor længe skal jeg regne med den skal have?
Jeg tror omkring knap to timer vil være glimrende med låg på i Rømertopf
God fornøjelse
Kh AC
Hej. Hvis man ikke kan tåle hvidvin, hvad vil du så anbefale i stedet? Tak for mange skønne opskrifter! Vh Didde-Louise
Hej Didde-Louise,
Så kan du sagtens bruge grøntsagsboullion i stedet og evt lidt syrlighed fra fx æblecidereddike.
Tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Fedt. Det vil jeg gøre. Tusind tak for svar!
Mums…… Det er den bedste kylling jeg har smagt. Tusind tak for opskriften ????
Hvor er det skønt at høre ♡ Tak for din søde hilsen
Kh AC
Smagte virkelig godt med estragon! Kartoflerne skulle have lidt længere end en time, men smagen fejlede intet :)
Hej Ann-Christine,
Denne opskrift må prøves:)
Med ‘Resten af saften…’ menes der så bare det man ikke bruger til ‘dyp’, og i så fald indeholder det fløde også..?
Tak;)
KH Kirstine
Det er blot hvis man ikke bruger det hele til dyppelse :) – og det er uden fløde.
Rigtig god fornøjelse med den
Kh AC
Lækker opskrift. Den skal jeg prøve idag. Men hvor længe vil du give en kylling på 4 kg.?
Mvh Yvonne
Sikke en flot stor kylling! Jeg vil tro en stegetid på omkring 3 – 3 1/2 time vil passe perfekt.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg forstår ikke helt at du anbefaler 3-3 1/2 time til en kylling på 4 kg når du selv giver din kylling på 2 kilo 3 1/2 time?
Jeg skal tilberede en kylling på omkring 3300 gram, så hvor længe skal sen mon have? Tænker jeg vil give den 4 – 4 1/2 time.
En nybegynder, som jeg, kunne godt tænke mig, at der i opskriften fremgik, hvilken side af kyllingen som vender mod låget, samt om graderne er til varmluft eller almindelig ovn. Jeg kan se på billedet, at du har haft brystsiden opad, men det opdagede jeg lidt tilfældigt :-) Jeg glæder mig til at smage – den er i ovnen… Tak for aftensmadsinspiration.
Hej Ann,
I denne opskrift er det uden betydning om det er varmluft eller alm ovn, da rømertopfen lukker kyllingen inde, og fungere nærmest som “en ovn i ovnen”.
Godt du fandt inspiration på billederne ift hvordan kyllingen skulle vende.
Håber det blev en god ret.
Kh AC
Når du skriver 150 gr, så bliver jeg i tvivl, om det er ved almindelig ovn eller varmluft? – 3 1/2 time i varmluft tænker jeg ender med, at kyllingen langt tidligere opnår 75 gr.
Tak for super gode opskrifter:-)
Det kan fungere fint både med og uden varm luft. Jeg bruger dog som regel varmluft også i denne opskrift.
Det er ikke nødvendigt at måle temperaturen på kyllingen undervejs i denne opskrift – det bliver simpelthen så mørt og lækkert.
Den kylling jeg tilbereder er en langtsomt voksende økologisk en, som har en lidt mere tæt kødstruktur, som bliver mørt af langtidstilberedning. Hvis du bruger en anden kylling, så kan det være den kan tage lidt kortere tid.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej.
Tak for mange inspirerende opskrifter og lækkert mad.
Kan jeg erstatte hvidvinen med noget andet, da vi aldrig, som i aldrig nogensinde, drikker hvidvin og dermed ikke vil få brugt resten :-)
Du kan sagtens bruge lidt grøntsagsboullion i stedet, fx herbamare :)
Og tusind tak :)
Hej :)
Hvor meget vejede din kylling? Jeg tænker om en almindelig kylling på 1200 gram skal have samme tid?
Min kylling til opskriften her vejede omkring 2 kg. Når jeg tilbereder en lidt mindre hel øko kylling (tror de ligger på 1,5 kg som det mindste) plejer jeg at give den omkring 30 minutter mindre.
Sæt evt et stegetermometer i, temperaturen skal op på 75 g.
Kh AC
Hæld nu vandet fra Rømertopf og kom kyllingen i Rømertopfen. Hæld hvidvin ved og sæt Rømertopfen i en kold ovn, som skrues op til 150 grader.
Nu skal kyllingen ellers bare hygge sig der i omkring 2 1/2 time. Derefter kommes kartoflerne ved og kyllingen steger videre med låg i 1 time mere.
Mit spørgsmål er om låget på Rømertopfen, skal være på fra starten, når man sætter kyllingen og hvidvin ind uden kartoflerne ?
Hej Helle,
Der skal låg på fra starten, det skal måske gøres klarere i opskriften – det kigger jeg lige på :)
Kh AC
Sidste søndag var jeg til brunch på Gothenborg – det kan varmt anbefales, så lækkert og spændende mad. Og jeg ved at efter jeg har set hvordan en Gothenborg kylling har levet sit liv så vil det altid blive det jeg vælger. På Gothenborg sælger de også halve kyllinger, sådan en fik vi i søndags – med dine tryllekartofler til :) det var så godt. Vi spiser også kun kylling som et festmåltid, og vi havde mad til to dage til to personer og den halve kylling vejede ca. 1 kg. og kostede små 100,-kr.
Dét vil jeg også gerne prøve en dag og have min lille familie med en tur til brunch :)
Så fint et tip med de halve kyllinger, det vidste jeg ikke de havde – men det er jo så fint hvis man skal lave mad til en eller to personer.
Og hvor lækkert med tryllekartoflerne til :)
Kh AC
Åhh, det er så lækkert med citronkylling:-)
Meget :)
Det ser virkelig lækkert ud. For os der ikke bor i nærheden og har mulighed for komme til Gothenborg på søndag og høre dit indlæg, vil det da være muligt at lægge et skriv her på bloggen om hverdagsmadlavning ? Jeg ville nemlig rigtig gerne høre dine idéer.
Et andet spørgsmål; har du en god idé til, hvad man kan bruge en rest kogte ris (alm. eller basmati) til dagen efter ? Synes tit at vi har en lille rest, som vi ender med at smide ud.
Hej Lisbeth,
Jeg bruger risen i boller: http://www.valdemarsro.dk/hjemmebagte-boller-med-ris/ eller blander dem med en most banan, et æg, lidt kanel og vanilje og steger små pandekager af dem. Smager lidt ala klatkager: http://www.valdemarsro.dk/klatkager-laekre-og-luftige/
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Det var nogle rigtig gode idéer til brug af ris-rester :-)
Øv jeg kan desværre heller ikke d. 17. sep.
Men jeg følger dig troligt på bloggen :-)
Tak.
Kh Lisbeth
Måske en anden god gang :) Og mange tak, glad for at du kan bruge dem :)
Kh AC
Kære Ann-Christine,
Grunden til, at jeg ikke kunne høre dit foredrag i dag, er at jeg har fødselsdag og havde inviteret til brunch.
Ærgerligt at jeg ikke kunne høre det, men tilgengæld fik jeg din bog, som jeg sidder og hyggelæser i.
Desuden blev adskillige af dine opskrifter afprøvet på gæsterne i dag med stor begejstring. Herligt, når opskrifterne er så nemme at gå til.
Kh Lisbeth
Kære Lisbeth,
Hvor er det dejligt at høre og det lyder som en skøn brunch :)
Tusind tak for din dejlige hilsen
Kh AC
Jeg er dybt imponeret! Jeg laver ofte hel kylling på grill, men hånden på hjertet – den er ikke økologisk. Jeg har indtil nu haft den opfattelse, at vi bare ikke havde råd til at bruge så meget (øko kyllinger er ret pebrede jo) på et enkelt måltid – heller ikke selvom, jeg har haft stor lyst til det pga. dyrevelfærden og det faktum at jeg køber økologi i alle de produkt grupper, hvor vores økonomi kan bære det.
Men hvor er jeg bare glad for at se, at det argument slet ikke holder, når man får SÅ mange gode måltider ud af en enkelt øko kylling!
Fantastisk inspiration du er Ann-Christine.
Fra nu af bruger vi øko-kylling og strækker den til flere måltider som du :-)
TAK for dig :-)
Ej, hvor er det fedt at høre!
Jeg er helt enig, hvis man sammenligner 1:1 så er sådan en øko kylling pebret, men hvis man sammenligner med mængden af måltider og den fornøjelse det er at få det fulde potentiale og alt næring saft og kraft udnyttet – så er det en helt anden snak.
Jeg blev selv temmelig glad, da det gik op for mig og jeg begyndte at koge fond til suppe og den slags. Det giver bare så god mening, på mange måder :)
Tusind tak for din søde hilsen – det bragte et stort smil frem her :)
Kh Ann-Christine
åhh, det ser bare lækkert ud. Den opskrift må jeg prøve. Jeg har dog ikke en römertopf, men en stegeso. Er det lige så godt?
Tak endnu en gang for de inspirerende opskrifter og indlæg. Jeg prøvede Huevos Rancheros i går – det var et hit – også for børnene.
Mange hilsner
Inaam
Det er så lækkert :) En stegeso fungere helt fuldstændig lige så godt – princippet helt det samme, så den kan du sagtens bruge.
Og tusind tak for de søde ord, det er så dejligt at opskrifterne bliver brugt og skaber glæde
Kh AC
mums hvor lækkert! Du er virkelig en inspirator for mig og jeg har fulgt dig siden start og du formår fortsat at inspirere og pirre min lyst til nye retter. Nu skal min römertopf støves frem til kylling men hvor stor er den du bruger til en kylling på 2,3kg? Vi skal forbi Gothenborg på lørdag. Det glæder vi os alle til. Keep up the good work!
Hvor er du sød – det er jeg rigtig glad for, så dejligt at vi kan inspirere hinanden. Jeg haren Rømertopf som kan klare op til 5 kg, så den kan klare det meste ;)
Rigtig god fornøjelse på Gothenborg om lørdagen – lad os håbe det bliver en dejlig solskinsweekend :)
Kh AC