Julekarameller – flødekarameller med julesmag
Her får I min opskrift på lækre hjemmelavede julekarameller, som er uimodståelige dejlige at servere til et afsnit af dagens julekaldender eller en god julefilm.
De er skønne med julede krydderier som nelliker, vanilje, kanel og kardemomme.
Prøv endelig at lade krydderierne trække smag i den lunede fløde i 10 minutter, det smager så dejligt og de hjemmelavede flødekarameller er et hyggeligt og skønt decemberprojekt.
Prøv også: min opskrift på saltkarameller >>
Arbejdstid 10 min.
Antal 25 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Julekarameller
- 5 dl piskefløde
- 0,50 tsk stødt kanel
- 0,50 tsk stødt kardemomme
- 0,50 tsk stødt nellike
- 250 g sukker
- 120 g glukosesirup
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom piskefløde, kanel, kardemomme og nelliker i en gryde og lun fløden op under omrøring til omkring 60 grader. Det skal ikke koge. Lad fløden trække smag fra krydderierne i 10 minutter og hæld derefter fløden gennem en finmasket sigte i en ren stor gryde.
Kom sukker og glukosesirup i fløden og kog det op.
Lad det koge i 35-45 minutter. Mens karamellen koger vil det bruse meget op, så sørg for at der er god plads i gryden.
Rør indimellem i gryden, men ikke for ofte. Når karamelmassen slipper bunden og har en tyk og sej konsistens, samt en temperatur på 120 grader er den færdig.
Hæld karamelmassen i en beholder på cirka 16×16 cm, foret med bagepapir.
Lad karamellen stå på køkkenbordet og køle af i mindst 3 timer og skær karamellerne ud i den størrelse du ønsker.
Hej Ann-Christine. Jeg prøvede denne opskrift i dag, og da der står, at flødekaramelblandingen skal ‘koge’, og at man ikke må røre i den for ofte, så endte min karamelmasse med at brænde helt vildt på. Hvordan undgår du det? På forhånd tak. Vh Stine 😊
Hej Stine
Jeg har aldrig været i nærheden af at opleve at det er tæt på at brænde på, så det må blot blive et gæt :) Sørg for at det ikke er for varmt, det skal koge, men ikke brændes af. Brug en tykbundet gryde af stål, og rør det kort igennem cirka hver 3-5 minut, hvis du ikke oplever det er tæt på at brænde på, så kan du fint lade der gå længere imellem du rører
Kh Ann-Christine
Hej.
Jeg synes, din opskrift er nem at gå til, har lavet saltkaramellerne nogle gange nu. (dog minus salt :) ) Det virker næsten til at være for simpelt, i forhold til når jeg kigger på andre opskrifter, at karamellen bliver lige en anelse for hård, fordi jeg ikke tør at tage den af for tidligt. ;)
Nu skal der gøre lidt andet ved denne opskrift, som jeg er lidt nysgerrig på.
Hvorfor skal fløden og krydderierne varmes for sig selv først?
Og hvorfor skal det så efterfølgende sies?
Når fløden + krydderierne skal trække – skal det så af varmen i de 10 min?
hej Mette
I denne opskrift skal fløden blot tage smag fra krydderierne, så derfor sigter jeg dem fra. Det kan tages af varmen mens det trækker smag eller blot stå på helt lav varme.
God fornøjelse
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Lyder som en god opskrift der skal prøves, men der står at der både skal 1 tsk. kanel i og 0,5 tsk. kanel i :)
Det var en tastefejl og er rettet nu :)
God fornøjelse
Kh AC
Nu mangler der så bare kardemomme ;)
Prøv evt at opfriske siden igen, for den er hos mig :)
Jeg har netop lavet disse i eftermiddag, som så ofte før og de ER bare såååå gode . Jeg undlod dog kanelen men puttede salt i dem og dyppede dem i chokolade. Mums ❤️❤️
hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Glædelig jul ♡
Kh AC
Jeg kan bare ikke få kogt karamelmasse mere fast….. Hvad har jeg gjort galt?
Når den er afkølet er den på ingen måde skærefast.
Har kogt den yderlige 20 min, blevet en anelse mere fast, men absolut ikke skærefast…. ??
Det kan lyde som om den skal have lidt længere, prøv at se videoen til en anden karamelopskrift, hvor jeg viser konsistens mv: https://youtu.be/TAOo_C_Jfp0
Kh AC
Hvad pakker du karameller ind i?
Jeg har oplevet at de “sad fast” i alm. bagepapir/madpapir.
Jeg bruger madpapir og har ikke oplevet de hænger ved. Prøv evt at lade dem lufttørre lidt og drys med en anelse flormelis inden de pakkes ind, så tror jeg det løser det :)
Kh AC
Hej Ann-Cristine,
Super dejlig blog du har, med mange gode opskifter, på både spiseligt og kreativt :-)
Jeg tror jeg vil prøve de ovestående karameller, men da jeg har glukose sukker, vil jeg høre om det kan bruges istedet for glukose sirup?
På forhånd tak for dit svar og rigtig glædelig for jul.
Kh Anne Louise.
Jeg har aldrig prøve med glukosesukker, men jeg tror ikke at det helt har samme blødgørende effekt som siruppen. Måske honning kunne være et alternativ. Men det er da forsøget værd :) Lad mig endelig høre hvordan det går
Rigtig glædelig jul
Kh AC
Kære Ann-Christine,
Det ser godt nok lækkert ud!
Jeg har et par spørgsmål til dig, måske kan du svare :) Hvad er forskellen på Ahorn sirup og Glukose sirup? Og hvor længe kan karamellerne gemmes?
Tak for skønne opskrifter-dem har jeg efterhånden prøvet mange af.
Kære Hildur,
Tusind tak for dine dejlige ord, dem er jeg glad for.
Glukosesirup er udvundet af majs og indeholder stivelse, den gør karamellerne blødere og sejere i konsistensen end hvis man brugte ren sukker. Ahornsirup fremstilles af ahorntræets safter og har en helt anden smag og konsistens. Jeg elsker ahorn sirup og foretrækker den rent på pandekager og morgenmad med drænet yoghurt, ymer og lign. Hvordan karamellerne bliver hvis du bruger ahornsirup i stedet tør jeg ikke sige …
Jeg vil tro de kan holde sig i max 1-2 uger på køl. Der er jo fløde i, så ikke længere end det. De er dog bedst når de er helt friske
Kh Ann-Christine
Hvor ser det lækkert ud! Og flot billede.
Mange tak, Linn
Hej Ann-Christine. Hvor er det en skøn blog du har og superlækre opskrifter;) Disse karameller ser jo fantastiske ud, har lige et enkelt spørgsmål – hvor køber man glukose sirup? Kh. Line
Tusind tak, Line. Det er jeg rigtig glad for at du synes.
Jeg har købt glukosesirup i Brugsen, den fra Heiberg er rigtig fin
ORK de ser bare lækre ud!!
Dem må jeg klart forsøge mig med imorgen!
Rigtig god fornøjelse med karamelkogeriet :)
Oj hvor ser de karameller delicious ud, må i den grad afprøves. Godt man ikke skal på vægten i denne måned ;-)
Ja, det lader jeg også være med – men supplere med lidt sprøde rødkålssalater for at give lidt balance i den søde jul :-)
Hvor lyder det bare lækkert.
Det må altså prøves. Fredag skal jeg lave julelækkerier. Jeg tror de her må med på listen.
De er anbefalelsesværdige og jeg tror godt de med fordel kan puttes i noget chokolade også ;-)