Pesto med basilikum
Hjemmelavet pesto smager fantastisk og helt anderledes end den man kan købe i butikkerne.
Det er tilmed super nemt at lave selv! Her får du mit opskrift på klassisk pesto med basilikum som er virkelig nem og lækker til mange retter.
– jeg elsker at vende det i frisk pasta eller nye danske kartofler, smøre det på brød til sandwich, bruge det som dip, eller … mulighederne er mange.
Prøv også: opskrift på bruschetta med tomat >>
Arbejdstid 10 min.
Antal 1 glas
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Pesto
- 3 håndfulde frisk basilikum, skyllet
- 0,50 fed hvidløg
- 40 g parmesan
- 30 g pinjekerner
- 3 spsk olivenolie
- flagesalt
- sort peber
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rist pinjekerner på en pande, under omrøring til de får lidt farve.
Alle ingredienserne hakkes fint på et skærebræt eller endnu nemmere kommes i en foodprocessor.
Smag til med salt og vurder om det evt skal have en smule mere olivenolie.
Tip
Giv evt hvidløg et hurtigt opkog i en gryde med vand. Det tager toppen af skarpheden, så den mere milde hvidløgsmag træder frem.
Hej Ann-Christine. Jeg skal ha lavet pesto kartofler til 60. Kan jeg lade skrællen blive på kartoflerne. Det er de små nemme kartofler jeg har købt. På forhånd tak. Vh Doris
Hej Doris
Det lyder lækkert, og hvis det er en tynd fin skræl der er på kartoflerne, så ville jeg også nøjes med blot at skrubbe dem inden de skal koges.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Er vild med dine opskrifter. Er ikke så gode venner med basilikum, men brugte din opskrift og byttede basilikummen ud med løvstik, nøj det var godt.
Kh Pia
Hvad er flagesalt og hvor køber man det?
Hej Ann-Christine:)
Skal denne pesto være på køl eller kan den holde sig frisk uden? Og putter man den i fryseren, hvordan optør man den senere og hvor længe kan den holde sig der?
Stor fan af din blog, i øvrigt?
Hej Ella,
Mange tak for din søde hilsen :)
Den skal opbevares på køl. Når jeg fryser den, så tør jeg den op i køleskab eller på køkkenbordet, rører den sammen og så holder den sig fint i 2-3 dage i køleskab.
Kh Ann-Christine
Hejsa :)
Jeg har faktisk god erfaring med at optø pesto – ikke lige denne, men din rucolapesto – i mikroovnen, hvis det skal gå lidt stærkt. Jeg brugte bare defrost-funktion i 2 min i en skål.
KH. Elisabeth
Hej AC
Jeg har en kæmpe basilikum stående ude på terrassen, der er gået i blomst. Kan jeg bruge blomsterne heri også?
Kh.
Hvor skønt med sådan en stor basilikumsplante!
Du kan sagtens nippe blomsterne af og spise dem i fx salater og i pesto
Kh AC
Hejsa.
Hvor længe kan denne pesto holde sig ?
3-4 dage i køleskab, længere tid i fryseren
Kh AC
Hej, kan man lave helt uden hvidløg? Min niece kan ikke tåle hvidløg og løg. Har du et forslag til noget andet jeg evt kan komme i?
Ja, du kan sagtens lave det uden hvidløg. Jeg ville ikke komme andet i, i stedet.
Skal man pille bladene af stængerne inden de ryger i blenderen eller er det det hele man bruger ? (undskyld det dumme spørgsmål)
Hvis stænglerne er bløde, så kan de sagtens komme med, men de mere grove stængler sortere jeg gerne fra.
Hvor længe kan pestoen holde sig i køleskab?
Hvis den skal laves på forhånd?
Mette
Den kan fint holde sig i 4-5 dage – måske også længere :)
Jeg plejer gerne at varme hvidløget forsigtigt i olivenolie. Det tager en del af den skarpe smag og gør den mere rund.
Tak for super mange gode opskrifter ellers – når jeg skal finde en opskrift er dette mit udgangspunkt :)
Det er også en rigtig god ide med olien!
Tak for din fine hilsen, det er jeg rigtig glad for at høre :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Nu har jeg lavet min første pesto jeg siger bare mums
tak
Så skønt at høre! :)
Har lige lavet pesto efter ovenstående opskrift, en med basilikum og en med persille (fladbladet). De blev begge to superlækre. God idé at riste pinjekernene! I øvrigt tak for utroligt mange lækre opskrifter og gode tips.
Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre :)
Tak for altid evig inspiration og lækre og nemme opskrifter!
Mange tak for din hilsen ♡
Hvad gik der mon galt med de skønne baileysmousse?
Hej Ann-Christine.
Jeg har efterhånden prøvet at lave din pesto et par gange, men jeg døjer med at overfalden bliver brun kort efter at den er sat i køleskabet. Man kan sagtens skrabe det brune af, men syntes det er synd at så meget går til spilde, da det bliver brunt igen så snart den er på køl igen.
Kender du til dette problem og har du eventuelt en løsning på dette?
Hilsen Nanna
Hej Nanna,
Det har jeg ikke prøvet, men mit bedste bud er at det er den grønne basilikum der iltes og dermed bliver brun.
Enten kan du hælde lidt ekstra olie over, eller du kan alternativt fryse pestoen ned i små portioner, fx i en isterningbakke og der kan den holde sig dejligt længe :)
Kh AC
Hej Ann- Christine, jeg læser lige med her. Har netop taget min, ellers meget lækre, pesto ud af køleskabet og oplever også en brun overflade. Pestoen har stået på køl i 2 dage.
Mit spørgsmål er, om den nu er dårlig – eller om jeg bare kan røre den op. Jeg synes ikke den smager dårligt.
De bedste hilsner, Pernille
Hej Pernille
jeg tror blot den er iltet lidt. Det kan du fint skrabe af eller røre op, uden der sker noget ved det.
Kh Ann-Christine
Hej , vil gerne eksperimentere med din pesto… men jeg ved at det er ret vigtigt med en god olivenolie, hvilken bruger du?
Jeg kan bedst lide at bruge en der ikke smager af alt for meget og til pesto bruger jeg ofte urtekram olivenolie – den er i en flaske på 1 liter og er den basis olie vi bruger til mange formål herhjemme :)
Jeg elsker pesto. Jeg vil gerne have den blød (olierig) og ikke alt for fint hakket. Jeg lavede denne opskrift men puttede nok lidt flere pinjekerner i da jeg synes det givet en lækker sødme. Problemet er at den bliver meget kompakt selvom jeg putter mere olie i end i opskriften. Når den har været på køl er den næsten helt fast og der ligger ingen olie og “skiller”. Betyder det at jeg har puttet for lidt olie i eller er der andet jeg skal justere? Smagen er som den skal være, og jeg har brugt en god olie :-)
Det lyder som om den blot skal have en del mere olie (måske 1/2 dl)for at blive som du ønsker den.
Olien stivner dog på køl, så den skal gerne ud af køleskabet en halv times tid før brug.
Kh AC
Tak, jeg vil forsøge med mere olie næste gang :-)
Du kan fint røre mere olie i nu, hvis du stadig har pestoen på køl :)
hej.. der skal lidt citronsaft,og en strøget tsk.rørsukker,det tar bitterheden.
man kan evt tilsætte frisk kørvel, den har også lidt sødme.
Jeg har en lille udfordring. Min pesto blev ufattelig skarp i smagen.
Jeg kogte hvidløgene, som du anbefalede, og jeg tror heller ikke, at det er udfordringen. Det smager meget som om at Basilikummen er blevet bitter/skarp i smagen.
Det er en hjemmedyrket basilikum. Den havdeeget store blade og var vokset til vel over en halv meter i højden. Jeg tog stilken fra, så det var kuk bladene. Men kan de blive bitre, når planten bliver høj?
Og hvordan redder jeg min pesto?
Håber du kan hjælpe :)
Wow, det er noget af en kæmpe basilikum! :) Der er ret stor forskel på smagen i de forskellige varianter, og jeg tror næsten at det må være det … Hmm, hvordan den så reddes. Måske kan du prøve at blande pestoen med creme fraiche eller græsk yoghurt inden servering. Lidt anderledes, men det kan nok godt tage toppen af den skarpe smag. Eller måske blende den med persille – jeg skal dog ikke kunne sige om det hjælper.
Hvis man blender olivenolien for meget, frigør den noget der får den til at smage bittert. Nogle gange kan man være heldig at det ikke sker, men det er synd hvis det går galt.
Et tip er at blende alle tingene med en smule friskpresset citron og så røre det sammen med olien bagefter.
Det gør jeg hvis det er til gæster og vil være sikker på at den sidder lige i skabet! :)
Bare lige et sent tip til andre der evt. læser tråden her. :)
Hej
Kan man bruge andet i pestoen end parmesanost? Jeg kan nemlig ikke tåle ost
Så vil jeg nok bare undlade den og komme lidt flere nødder i.
Hej :)
hvor lang tid kan pestoen holde sig?
En uges tid, vil jeg tro
Uhmm! Hjemmelavet pesto er bare det bedste!
Og sikke dog en fin, lille film, du har fundet! Man skal ikke undervurdere processen i madlavningen. Den får man ikke med på samme måde ved at blende maden. Men er det nu lidt nemmere i hverdagen :)
Ja, det er nemmere, men man skal bestemt ikke undervurdere værdien af slow cooking ;)
Det er en fantastisk blog!
Men bruger du slet citron i din pesto?
Kh Andrea
Tak :) Nej, det gør jeg faktisk aldrig, er det godt?
Kh Ann-Christine
Det har jeg nu altid gjort og det er faktisk godt. Det giver en friskhed til pestoen, som til tider godt kan blive lidt “olietung”. Jeg kan dog se, at dine pestoer ikke er voldsomt “olietunge”. Prøv bare med citron.
Mvh Gunvor
Sikke en laekkert film! Fär helt bestemt lyst til frisk pasta med klassisk pesto og hjemmebagt bröd til nu :-)
Ja, ik´ Den er så smuk og giver virkelig lyst til at nyde det helt simple lækre måltid
Du har lige inspireret mig til at få plantet en hel række potter med til basilikum til vinduskarmen :)
Så i øvrigt lige dine klip fra Morgen-TV, hvor var du bare god!
Basilikum er også dejligt, jeg skal også snart igang med at så :)
Og tak! Det var virkelig en sjov og god oplevelse!
Hej Ann-Christine, jeg har længe gået og tænkt på om du ikke har en favourit opskrift på en grov/fuldkorns madtærtebund helst uden brug af smør? Jeg ELSKER at spise og variere sunde tærter(det kan gøres i det uendelige jo!) plus at det er så dejligt ligetil at lave i hverdagen, men den ultimative bund er stadig på eksperimentations-stadiet herhjemme i håb om at ramme den perfekte en dag – derfor ville jeg høre dig om du har succes med en opskrift, som du vil dele ud af? :-)
Mange hilsner, Kristine
Jeg tillader mig at svare, da jeg også er vild med tærter og derfor også har eksperimenteret med en bund uden smør:).
Jeg plejer at blande ca. 90 g hvedemel med 90g groft mel (spelt, graham eller rugmel), 1 tsk salt og 1 tsk bagepulver. Herefter røres 100-120 g cremefraiche (9%) i, indtil det har den rette konsistens og kan rulle ud til en bund. Det plejer i hvert fald at være en sikker succes for mig :)
Line, Dejligt at du svarer :)
Det lyder som en god opskrift, den vil jeg også prøve næste gang!
Kristine, Det er faktisk alt for sjældent at vi laver madtærter, så måske skal jeg igang med at eksperimentere lidt med det og med tærtedej. Det smager jo fantastisk!
Kh Ann-Christine
Du må i gang med at eksperimentere, madtærter er jo fantastiske, og fyldet kan varieres i det uendelige :) Forresten laver man klart den bedste æggemasse med 3-4 æg og 1 dl cremefraiche, frem for mælk eller fløde. Det bliver bare bedre, og hvis man laver den sunde lækre bund har man jo allerede cremefraiche stående… :) Glæder mig til at høre om du er enig, og se hvilke dejlige smagskombinationer du kommer på :)