Æblesmør med vanilje og stjerneanis
Æblesmør er en dejlig koncentereret og krydret sag, som er anvendelig til både at bruge som marmelade på nybagte boller, som fyld i æbleskiver og som tilbehør til et lækkert ostebord.
Jeg har stadig planer om flere æblekager, tartetatin, æbleskiver og i dag tror jeg faktisk jeg vil forkæle Johan og Julie med en lun nybagt bolle smurt med denne æblesmør og så en mini portion af den lækre æblegrød med vanilje.
På billederne er det skyr og æblesmør – en himmelsk kombination som smager syndigt og lækkert! Perfekt som tilbehør til morgenmad, en snack eller dessert.
Arbejdstid 25 min.
Antal 1 portion
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Æblesmør
- 800 g æble, i tern
- 4 dl vand
- 1 stjerneanis
- 1 kanelstang
- 1 tsk vaniljepulver
- 0,50 dl sukker
- 0,50 dl lys muscovadosukker, (eller rørsukker)
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Æbler, vand og stjerneanis koges til æblerne er kogt helt ud.
Æblegrøden moses igennem en sigte, så stjerneanis sorteres fra. Der skal arbejdes lidt her, men det er det værd!
Kom den sigtede æblemos i en ren gryde sammen med sukker, vanilje, og kanelstang og kog det ved middelsvag varme under låg i en stor gryde eller sauterpande.
Det skal simre lidt, men ikke koge.
Rør jævnligt i det, det må ikke koge fast. Det tager tid før æblemosen karameliseres og bliver mørk og tyk. Regn med 1 1/2 – 2 timer til en portion som denne og tag gerne låget af, hvis der er for meget væde i.
Kom den færdige æblesmør i et skoldet glas, evt skyllet med en smule cognac, hvor det kan holde sig i nogle måneder.
Opskriften giver ca 3 dl
Hej Ann-Christine
Er lige gået i gang med din opskrift på Æblesmør, tænkte blot hvis man har problemer med at få den til at tykne, kunne man så ikke blot tilsætte lidt syltesukker som jo indeholder Pektin?
Går ud fra man skal koge hele æbler med skræl og kernehus, (du nævner det ikke i opskriften)
Den flotte label fra Sara fra MIniMega, kunne du sende mig en kopi som HMTL eller måske PDF?
Man kan fint bruge lidt syltesukker, prøv endelig bare med det.
– jeg har desværre ikke længere de fine labels, så kan desværre ikke hjælpe med det.
God fornøjelse med den lækre æblesmør
Kh Ann-Christine
Glæder mig til at prøve at lave det!
Jeg smagte det ved en veninde og var overrasket over, hvor godt det smagte.
Jeg har ikke kanelstænger – og det har mit supermarked heller ikke lige nu. Kan jeg bare tilsætte kanel i stedet – og hvis ja, hvor meget tror du?
Hej Karin
Hvor dejligt! Det er jeg glad for at høre! Du kan enten tilsætte 1 tsk kanel fra start eller smage den færdige æblesmør til med 1/2 tsk kanel – eller mere efter smag.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Kan se det er et gammel opskrift ,men håber du alligevel læser spørgsmålet ..
Vil man kunne henkoge æblesmørret , og gennem det .. har et enormt luksus problem med mange skønne æbler og har henkogt æblegrød til både kage og børnebørn æblemos .. men syntes det lyder rigtig godt det her .
Tak for nogen fantastisk opskrifter,både her og i dine skønne bøger .
Hej Karina
Mange tak for din søde hilsen :)
Ja, det kan du sagtens gøre. Det holder sig glimrende i lang tid og smager virkelig dejligt hen over vinteren.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Skal æblerne beholde skrællen på?
Ja, jeg koger dem gerne med både skræl og kernehus.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Bruger du HELE æbler skåret i tern i opskriften? Jeg kan læse af nogle af kommentarerne, at der tales om pektin fra kernehusene….
Jeg glæder mig vildt meget til at prøve opskriften!! Jeg har besluttet, at mine voksne børn får hjemmegjorte adventsgaver i år og din opskrift på æblesmør var inspirationen :-) TAK
Du kan frit koge med eller uden kernehus. Der er mere pektin hvis det er inkl.
Så hyggeligt med hjemmelavede gaver, det er en skøn ide.
Rigtig god fornøjelse med alt det julehyggelige ♡
Kh Ann-Christine
Tusinde tak for hurtigt svar! Og rigtig glædelig jul til dig og dine
Tak for Valdemarsro – jeg bruger meget ofte din hjemmeside!
Eddiket staves etiket, og skriver kun fordi jeg syntes det var meningsforstyrrende (troede det handlede om noget med eddike ) – ikke for at være sprogpolitiet – jeg laver rigeligt med stavefejl selv
Endnu engang tak
Hvilke æbler/sorter af æbler vil du anbefale, når nu man ikke har et æbletræ og må på jagt i supermarkederne?
Du kan bruge fx Ingrid Marie eller Cox Orange
Kh AC
Skal vandet hældes fra efter 1. Kogning, eller tages med efter mosen er sigtet?
Det tages blot med, jeg oplever ikke der er overskydende vand, men endelig tag det med, der er jo masser smag ved :)
Jeg lavede en dobbelt portion af opskriften, smagen er lige i skabet, men det tog 4+ timer før det fik den rigtige konsistens, derfor spurgte jeg. Jeg tror jeg vil holde igen med vandet ved større portioner fremover :) .
Ah, ja det kan jeg godt se at der kan komme ved større portioner.
Skønt at høre det smager skønt :)
Hej
Jeg er ved at koge æbler til æble smør
I opskriften står der simre UDEN låg i 11/2 til 2 timer og så står der tag låget af hvis der er for meget væske ???
Så er fejlen rettet :)
Hejsa. Har du ikke ændret lidt i opskriften? Jeg mener helt bestemt at jeg plejer at koge æblerne med halvdelen af sukkeret, stjerneanis, kanelstang og vanillestang inden de moses?
Tak for rigtig mange gode opskrifter.
Mvh
Maria
Jo, det er rigtigt! Det er for at man ikke kommer til at kassere krydderierne og sukkeret sammen med æbleresterne og det giver på denne måde det samme resultat :)
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej
Hvad betyder jævnligt???
I flere op skrifter bruges ordet – men ingen
kan forklare det.
Brug tid: ca, 20 min, – 15 min. eller andet tidsrun.
Det er en ubetinget fordel at lave æblesmør en slow cooker.
De første par timer under låg, herefter 8-10 måske 12 timer uden låg.
Det bliver så fantastisk, at jeg holder igen med krydderierne.
Lidt kanel kan næsten gøre det alene.
Når man i starten tilfører lidt væske, er æbleeddike rigtig godt.
Så måske lidt ekstra mørk muscovadosukker.
Resultatet skal være meget tykt.
Så er æblesmøret også blevet et hit i vores hjem – på yoghurten og til tapas-ost. Desuden er din æblegrød også et hit. Mine æbler som jeg ikke aner hvilken sort de er, passer tilsyneladende til dine opskrifter. Takker og bukker.
Så skønt – det er dejligt at høre :)
Dejlig weekend til jer
Kh AC
Hej Ann-Christine
Hvor tyk skal æblesmørret være? Jeg har kogt den 4 timer (med låg) og synes ikke at den er voldsom tyk. Slet ikke som syltetøj. Lidt mere som æblemos til babyer.
Hvordan ved man om den er færdig?
Mvh
Sana
Det hjælper at tage låget af, hvis det ikke tykner helt nok – for så fordamper overskydende vand. Derudover tykner lidt mere, når det køles af. Hvor tykt det skal være er lidt en smagssag, men jeg synes ikke det lyder helt tosset, med det du beskriver.
Kh AC
Tak for hurtigt svar. Den er blevet lidt tykkere her til morgen og smager forrygende!! Tak for en dejlig opskrift og i øvrigt er mange af dine opskrifter en del af familiens favoritter ?
Det er dejligt at høre at den lykkedes og smager dejligt! Jeg glæder mig helt til at skal lave den selv i weekenden.
♡ Rigtig skøn dag til dig og tusind tak for din søde hilsen.
Kh Ann-Christine
Sikke nogle dejlige opskrifter du har:) Hvor længe tror du æblesmørret kan holde sig? Og hvordan skal det opbevares? Hilsen Solveig
Det kan sagtens holde sig et par måneder på et skoldet glas, skyllet i fx alkohol (eller atamon, men det undgår jeg gerne at bruge)
Det opbevares enten i et mørkt køligt skab, men du kan også fint fryse det ned i små beholdere og så er du helt sikker på at det glimrende kan holde sig vinteren igennem
Tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Hej
Kan jeg bruge surkin gold til æblesmørret??
Hilsen
Maria
Jeg har faktisk aldrig selv smagt sukrin, så må være dig svar skyldig. Men mon ikke det fint kan gå …
Kh AC
Hvor længe er holdbarheden på æblesmøret? Har du prøvet at lave så meget at du har haft det stående henover vinteren?
Tak for en fantastisk blog – jeg finder jævnligt opskrifter på din side! Mvh Annika
Det kan sagtens holde sig længe. Hvis glasset er skoldet og evt skyldet med cognac eller atamon.
Så burdet det fint kunne holde vinteren over.
Jeg laver gerne selv små portioner, så har det ikke stående helt så længe
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre ♡
Kh AC
Hold nu op hvor smagte det skønt ❤❤ og mit barnebarn på 1 år er vild med det på sin havregrød om morgenen ? Så mormor her må igang med en ny portion
Åh, hvor dejligt – og det er jo den skønneste spise på havregrød, så jeg er ret vild med at dit lille barnebarn også er fan :)
Tak for din skønne hilsen
Kh AC
Nu har jeg prøvet denne 2 gange og uanset hvor længe jeg koger den efter den er siet, kan jeg ikke få den tyk……
Skal vandet æblerne er kogt i med når den er siet eller er det kun æblerne?
Selvom den dog ikke tykner, så dufter det dejligt :)
Mvh Sarah
Hej Sarah,
Der er en del forskel på hvor meget pektin der er i æbler og der er mere i kernehuset, så måske hjælper det ved de æbler du har brugt at have kogt dem med …
Uanset, så ja jeg lader det hele blive i. Æblerne skal koges ud til de er helt uigenkendelige og så skal det hele moses godt gennem sigten. Det tager tid, men så kommer der også så meget mos med at det tykner godt.
Prøv evt at komme 2-3 spsk sukker mere ved, komme det i en gryde eller sauterpande med stor overflade og lade det simre uden låg. Så skulle væsken gerne fordampe og det bliver tykkere i konsistensen.
Du kan sagtens varme det du har lavet op igen. Men ellers så nyd og spis det som det er blevet – det er helt sikkert også super lækkert på skyr, yoghurt, grød osv.
Kh AC
Hej AC
Tusinde tak for dit uddybende svar og beklager at jeg først vender tilbage nu, men har været indlagt med mindstemanden, og har lige fået lov at komme hjem.
Jeg koger altid æblerne sammen med æbleskrogene også, for som du selv skriver, har jeg altid lært at de indeholder meget pektin, men tror at jeg nu har fundet min fejl. For efter at have kogt det 3 timer uden at det tyknede, skruede jeg op og så fik det 2 timer mere, og så skete der noget, så mon ikke jeg har kogt det ind ved for svag varme….:)
Kan godt se at jeg er nød til at lave en omgang igen, for det har været et kæmpe hit herhjemme, ungerne er vilde med det :)
Jeg havde forresten ikke stjerneanis – og er heller ikke så pjattet med lakrids – så jeg puttede hele nelliker i, det kan sagtens anbefales :)
Kh Sarah
Hej Sarah,
Jeg håber han har det godt igen.
Og fantastisk at æblesmør er blevet så godt et hit hjemme hos jer, det lyder rigtig lækkert med nelliker i også
Kh AC
Hej AC
Ja han har det godt igen, ikke noget alvorligt, men en slem infektion i mund og hals, og når man er en lille purk på 1 år, har feber og ikke får vådt eller tørt, så sætter det sine spor. Men han er ved at være på højkant igen. Det hjalp gevaldigt at komme hjem til sine storebrødre :)
Ja med lidt ekstra nelliker, kan det næste være en juleæblesmør :)
Kh Sarah
Hvis man vil lave en sundere udgave af æblesirup uden sukker er det ret nemt. Man koger MANGE GODT MODNE æbler til de er kogt , hænger dem i saftpose til næste dag. Så hæder man det i en gryde og koger, koge, koger saften ind til der ca. en tiendedel tilbage, som er siruppen. Kan bruges til alt, og smager skønt, og kan holde sig i årevis, hvis man har æbler nok. Venligst Gudrun
Så lækkert! Og det er jo bare endnu en god grund til at vi må have os et æbletræ mere til haven ;)
Godt tip! :) Tak for det
Kh AC
Hold nu op, det smager godt.
Var ikke helt sikker på jeg kunne lide det, så jeg lavede bare en halv portion, men det var da vist en stor fejl ;)
Tak for mange gode og inspirerende opskrifter. Jeg bruger din side rigtig meget når jeg skal finde på noget nyt :)
Mvh Trine
Ej, hvor er det skønt at høre! Jeg er glad for at det blev en succes og heldigvis har vi en lang og skøn æblesæson foran os ;)
Tak for det pæne komplimenter, jeg er super glad for at du kan bruge mine opskrifter
Kh Ann-Christine
Jeg har lige lavet en lille portion 2/5 af opskriften, men uanset at jeg harnkogt den ind i 2 timer, bliver den ikke den flotte røde farve som din, men bare den typiske æblebrune. Hvordan kan det være? Konsistensen passer eget godt og smager også skønt
Det kommer nok ret meget an på æblesorten vil jeg tro. Har også lavet de brune versioner af æblesmøret med andre sorter.
Hej Ann-Christine.
Tak for lækker og inspirerende blog – elsker simpelthen at læse dine opskrifter.
Mine forældres have bugner af æbler lige nu, så tror jeg vil forsøge mig med en omgang æblesmør i dag. Du skriver 1/2 vanilje – er det vaniljestang?
Mvh Anne.
Hej Anne,
Hvor er det dejligt at høre :) Uhm, æblesmør er en af mine favoritter :)
Jeg bruger en halv vaniljestang
Kh Ann-Christine
Jeg har en portion til at stå og simre på komfuret nu :) og glæder mig til at smage..! Hvor længe kan de holde sig på køl..? Jeg har lavet en stor potion da vi selv har mange æbler i haven :)
Jeg ved det faktisk ikke. Sådan noget bliver aldrig rigtig for gammelt herhjemme. Det kan jo godt holde sig i månedsvis – men man kan også være uheldig at der kommer mug på. Vi plejer at spise vores inden for 3-4 uger.
Hej Ann-Christine
Tak for nogle altid herlige og hjertevarme opskrifter og nye ideer. Jeg bor selv i studielejlighed, og da det begrænser udfoldelsesmulighederne er det dejligt at få nye input her på din blog.
Din opskrift på æblesmør ser rigtig lækker ud, men hvorfor hedder det æble”smør”?
Hej Malene,
Godt spørgsmål. Jeg ville heller ikke kalde det æblesmør, hvis jeg selv skulle finde på et ord til det. Men mon ikke det kommer af at det er smørbart. Det er lidt ala en marmelade uden ‘klumper’
Tak for de søde komplimenter! Det varmer :)
Kh Ann-Christine
Det stammer fra Belgien Nederlandene og Rhinlandet.
Teknikken blev udviklet i middelalderen for bedre at kunne opbevare frugten.
På en måde hvor det var umiddelbart anvendeligt.
Smørnavnet kommer af konsistensen og anvendelsen.
– til at smøre på brød.
Skøn opskrift – køkkenet dufter:-) Putter du atamon i glasset?
Det lyder dejligt. Nej, jeg bruger faktisk aldrig atamon. Jeg skolder glasset med kogende vand og skyller en smule cognac i. Det plejer snildt at kunne gøre det.
Jeg er ved at afprøve den her opskrift netop nu – det dufter himmelsk :)
Dejligt at høre. Prøv at komme en smule i æbleskiverne denne jul, det er så lækkert! :)
Hej – hvor lyder det lækkert – faldt over opskriften da jeg læste om æbleskiverne med dette som fyld – det skal prøves! Skal vist snart have julepynten ned – deri ligger nemlig min æbleskive pande! :) Sjovt også når jeg klikker på linket til Ninna – at jeg finder ud af, at hun er gift med min gamle studiekammerat! :) Verden er lille! Fortsat god dag!
ja, det er en lille verden. Det opdagede jeg også da jeg spottede Ninna til forældremøde i børnehaven ;)
(det kribler også i mig for at tage julepynten frem. Men vi venter til næste weekend (tror jeg)) ;)
Smuk og indbydende farve! Og sød idé med de hjemmelavede mærkater. Jeg er nu lidt misundelig over alt det overskud, du har. Din familie er rigtig heldig! Det håber jeg, de er klar over!
Hvor er du sød, Sille! Det tror jeg de er og jeg er også enormt heldig med dem :)
Det giver mig energi at lave alle de her skønne sager og at dele dem med jer søde læsere, ikke mindst
Hej Ann-Christine
Skønne inspirerende billeder!
Jeg har en del æblegrød i køleskabet – kogt i weekenden. Kun æbler og sukker – kunne jeg mon på en eller anden måde få transformeret dette til æblesmør? Jeg mangler jo smag af anis, kanel og vanilje?
Hilsen Anne
Sagtens. I et ubleget kaffefilter med smagsgiverne, eller knus krydderierne let, put dem i grøden, kog godt i gennem i et kvarters tid, sigt så krydderierne fra inden du lader det simre videre til æblesmør. Det tror jeg bliver helt godt :) Lad mig endelig høre om resultatet :)
Mmm glæder mig til flere opskrifter :)
Yeahh :) og jeg er så glad for at være på igen, Emma. Jeg har lavet skønne ting i køkkenet de seneste dage. Der kommer søde sager på bloggen i denne uge :)
Kh Ann-Christine
Lidt mærkeligt, men må simpelhen kommenter på den ediktet :D den er bare for fed :)
Ja, helt vildt, ik´
jeg er også vild med den og med alle de ting som Sara laver, faktisk. Hun er dygtig og prøv at klik ind på hendes blog, hun har flere skønne DIY og print selv
Kh AC
Uhmmmm!!
:)
Hvor ser det lækkert ud. Tak for opskriften – det skal helt sikkert prøves;)
Hvor ser det lækkert ud! Vil helt sikkert prøve det :)
Det kan jeg varmt anbefale :)
Hvor ser det godt ud. Kan man krydre den med en smule kanel? Æble/kanel er en fantastisk kombination i f.eks. kager.
Nå ja, og dit æblesmør smagte fantastisk!
Tak Ninna :)
Det er vildt så lille verden er:-) Glæder mig til næste playdate, det var vildt hyggeligt! Sikke nogle søde børn i har! S gik hele aftenen i går og øvede sig på at sige Johan;-)
Nårh, hvor er han sød! Aj, men det var da så hyggeligt og vi må snart aftale noget igen. Den er vi med på!
Hyggeligt lige at løbe ind i hinanden i institutionen i dag også – lille bitte verden og skønne blogverden :)