Æbleboller
Æbleboller med groft revet æble er noget så efterårshyggelige og jeg synes de syrlige æbler skulle have modspil af lidt kanel og græskarkerner.
Jeg har brugt æbler fra vores æbletræ, de er syrlige og friske, men så absolut spiselige. Bruger man sødere æbler, kunne jeg godt forestille mig, at bollerne her blev sådan helt dessertlækre.
Johan og Julie fik æbleboller med i frugtmadpakken og jeg tror da også, at de får serveret et par stykker igen, når de kommer hjem fra børnehaven senere.
Arbejdstid 30 min.
Antal 12 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Æbleboller
- 4 dl koldt vand
- 1 dl yoghurt naturel, alternativt A38 eller ymer
- 20 g gær
- 50 g græskarkerner
- 50 g finvalset havregryn
- 175 g æble, groftrevet
- 1 tsk salt
- 1 tsk stødt kanel
- 100 g fuldkornshvedemel
- 375 g hvedemel
- 1 æg, til pensling
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i en skål med koldt vand og tilsæt yoghurt, salt, græskarkerner, havregryn, kanel og revet æble.
Tilsæt fuldkornsmel i og derefter røres lidt efter lidt hvedemel i, indtil dejen er så fast, at den ikke kan røres i længere.
Ælt til sidst dejen med hænderne. Den må gerne være lidt klistret.
Læg et rent klæde over skålen og sæt dejen i køleskabet natten over eller til hævning 3 timer på køkkenbordet.
Form æblebollerne runde og sæt dem på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i 30 minutter.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag dem i 18 minutter ved 180 grader varmluft.
Lad dem køle lidt på en rist inden servering.
Tak for en rigtig god opskrift! Jeg bagte dem med mine unger på 3 og 5 i dag og de blev SÅ gode! Vi dryssede også lidt kanel og salt på toppen! Virkelig lækre boller! Nu skal vi prøve din opskrift på æbletærte!
Hav et vidunderligt efterår :-)
Hej Marie
Tusind tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften, det er jeg så glad for!
Rigtig skønt og hyggeligt efterår til jer
Kh Ann-Christine
Skal jeg bruge ekstra gær, hvis jeg lader dem hæve de 3 timer på køkkenbordet ? Kh Malene
Det er samme mængde gær uanset
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg lavede æbleboller i afsted, jeg måtte tilsætte 150 g ekstra mel. Jeg brugte røremaskinen, men dejen var stadig klistret. Jeg lod dejen hæve i køleskabet natten over, i morges kunne jeg se at dejen stadig var klistret. Jeg forsøgte at forme dejen til boller, men dejen flyder ligesom lidt ud. Skulle jeg have brugt mere mel? Jeg brugte saftige Ingrid Marie æbler fra haven, måske var de for saftige og som gjorde at der kom mere væske i dejen end det var tiltænkt.
Hej Tina,
Jeg skal lige have dem testet efter med forskellige æbler, for det kan godt variere lidt fra æble til æble hvor meget saft de giver til dejen. Hvordan blev de færdigbagte boller, var de tørre, klæge eller helt perfekte?
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Er det muligt at erstatte dejen med surdej i disse boller?
Jeg ELSKER dine opskrifter. Det lykkedes mærkeligt nok altid med dem og de smager fantastisk. Tak for de lækreste boller jeg længe har smagt ?
Hej Lea,
Så dejligt at høre! Tusind tusind tak for din søde hilsen, det er jeg virkelig glad for!
Skøn sommer til dig
Kh AC
Jeg har nu prøvet opskriften på æbleboller 2 gange og begge gange er boller blevet meget flade.
Hvad går galt?
Det kan variere lidt efter hvor meget saft der er i æblerne og hvilken mel der bruges. Hvis du oplever det sker fordi dejen er for våd, så prøv at komme 1-2 spsk ekstra hvedemel i og måske klemme lidt saft fra de groftrevede æbler
Kh AC
Tak for det. Jeg har brugt den type mel og mængde som opskriften siger, så det er nok æblerne, der er skyld i det, for dejen var meget fugtig.
Kære Ann-Christine,
Jeg ville gerne bage de her lækre boller, men jeg er ikke så vild med kerner. Kan de godt bare udelades?
Tak for en fantastisk blog og verdens bedste kogebog !
De bedste hilsner
Christel
Kære Christel
Det kan du sagtens! Tusind tak for din søde hilsen, det er så dejligt at høre :)
Kh AC
Min ovn har ikke varmluft og de bliver ikke sprøde men det er jo et vilkår. Til gengæld vil jeg høre om dejen kan hæve for længe??
Ja, den kan godt hæve for længe, og dermed overhæve, så bollerne bliver klæge og ikke hæver op
Er det noget med at du altid bager på varmluft (når der ikke står andet i opskriften)? :)
Ja, det er helt rigtigt. Jeg prøver at huske at skrive det i alle nye opskrifter (og kommende bog) ;)
Hvor mange timer kan dejen stå i køleskabet?
Den kan fint klare op til 12 timer uden at overhæve
Lavede disse igår morges. Dog med 25 g gær fordi jeg sku bruge dem samme formiddag. De var et hit hos alle. Brugte grahamsmel som fuldkorn, solsikkerkerner istedet for græskar og slumpede alm hvedemel. Helt perfekt. Gæsterne bad om at få resten med hjem. ;))
Hej Camilla,
Hvor skønt! Det er jeg glad for at høre – så skønt når gæsterne ber om at få resten med hjem jo :D
Dejlig søndag til dig
Kh AC
Fuldstændig fantastiske boller!! Det er helt klar familiens nye favorit!
Hvor skønt! Det er jeg glad for at høre :)
Hej hvor mange kalorier er der i en af de æbleboller
Det ved jeg ikke – men mener at der er forskellige beregnere på nettet, hvor man kan plotte ingredienser ind og få et resultat.
Tusind tak for en skøn opskrift. Æbler, græskarkerner og kanel er simpelthen en fantastisk kombination. Jeg ville ikke selv have fundet på den, men de blev øjeblikkeligt mine favoritboller, og jeg anbefaler kombinationen til alle, jeg taler om boller med. Synes i øvrigt at du har en rigtig hyggelig hjemmeside. God adventstid til dig og din familie ?
Hvor er det dejligt at høre!
Tusind tak for din søde hilsen :) og rigtig god advent til dig også
Kh Ann-Christine
Vil lave disse til min bonus datters fødselsdag, men har en “overvægt” af æbler lige pt, så nu kommer det klassiske spørgsmål: kan de fryses?
Mvh Cigena
Hej Cigena,
Ja, det kan de sagtens :)
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej!
Lækre opskrifter!
Kan disse boller laves “normalt” – altså ikke koldhævet?:)
Ja, det kan de sagtens. Hold bare øje med at de ikke overhæver.
Kære AC,
tak for den den skønne opskrift på æbleboller, nu har jeg forsøgt mig igen med mere mel, og sidste gang blev de simpelthen så lækre, lige i øjet ,0) og har lige lavet dejen igen så vi er klar til at få friske lækre morgenboller til weekenden. mums.
smil Lene :0)
p.s. der er lidt billeder af dine fine solsikker på bloggen og dine æbleboller i dette link – er lidt bagud på blogindlæg efter boglanceringen i århus, blev selv ramt af influenza, men de kommer. :0)
Kære Lene,
Det lyder godt med æblebollerne :) – og jeg håber du er ved at være på toppen igen!
Kh AC
Hvor ser det lækkert ud igen, igen og hvor er du altså bare superdygtig. Stort tillykke med bogudgivelsen. Håber du og din stemme er på højkant igen :-)
Mange hilsner
Gitte
Tusind tak, Gitte :) Og ja, heldigvis er stemmen helt på højkant igen nu! 5 dage uden lyd, det var også lidt i overkanten for mig ;)
Kh AC
Dem skal jeg helt sikkert bage til ungernes frugtmadpakker :-)
Må jeg spørge, hvor din smukke tekande er fra?
Ja, selvfølgelig.
Den er fra Marimekko og de er super gode til madpakker disse boller :)
Tak for lækker inspiration! Hvor køber du ægte kanel henne?
Jeg køber det oftest på nettet
Tidligere havde urtekram det i store glas, men det er de gået væk fra igen, desværre.
Jeg har også selv prøvet at miste stemmen et par dage inden jeg skulle synge til er bryllup. Min sanglærers tip, og det skal siges at det virker:
Lav en god og meget stærk kamillete i en skål. Indånd derefter dampene med et klæde over hovedet (her må man gerne lige tage lidt pauser fra dampen). Efter indånding af dampene må mand overhovedet ikke tale i min. 8 timer. Efter sigende er dampene fra kamillete noget af det eneste der heler stemmebåndet :-)
Pøj pøj med fredag. Jeg håber, at du får stemmen tilbage inden da.
Jeg købte en stor pose kamillete i går og de der dråber der er blevet anbefalet – er gået all in ;)
Ved ikke om det er det, men stemmen er ihvertfald stærkt på vej tilbage, jubiii :)
Dine boller lyder lækre, jeg vil prøve opskriften en dag. I det hele taget laver du en spændende og inspirerende blog, hvor jeg hele tiden støder på opskrifter jeg får lyst til at afprøve. Tak for det :-)
Har du skiftet format (eller hvad det hedder) på bloggen egentlig? Jeg synes ikke altid det har været sådan, at man ikke får hele historien i en køre, men skal klikke sig ind på det enkelte indlæg for at læse alt, men måske jeg husker forkert. Det er altså min eneste kritik, dit blog-format (som altså også bliver brugt af mange andre dygtige bloggere) passer ikke så godt til min tålmodighed, jeg undlader tit at læse et indlæg (og ikke kun hos dig, bestemt), fordi jeg ikke orker at vente på upload af indlægget, og så igen bruge ventetid på at vende tilbage til rækken. Håber du forstår min kluntede formulering. Synes du blog-formatet fungerer rigtig godt, så smid min indvending ud til højre, har du overvejelser om at sætte bloggen op på en anden måde, kan du måske bruge min “kritik”. Stadig tak fordi du vil bruge tid på at skabe en dejlig blog :-)
Tusind tak, Annika – og rigtig god fornøjelse med bollerne :)
Jeg har ændret til læs mere funktionen, men det er nok ved at være 3-4 år siden efterhånden ;) Og tak for feedback, jeg kan sagtens følge dig. Der er mange gode grunde til at det er som det er nu, men også gode argumenter for det andet – så jeg overvejer ;)
Kære AC,
hvad er det for en æblesort du har brugt til dine lækre boller? du skriver at det er syrlige dem du har i jeres have?
Uhm det med karamel lyder bestemt også lækkert. Men som en lækker sund bolle lyder de så lækre. :0)
kh Lene
jeg skal ikke kunne sige det med sikkerhed. Vi har både Ingrid Marie, men de er ikke helt klar endnu. De andre her er syrlige, men får mere sødme her i løbet af oktober – plejer de i hvertfald. Jeg kender desværre ikke navnet på dem.
Tusind tak for dejlig inspiration.
Jeg bagte æbleboller i dag, dog bare af en fin “færdig blanding”, hvor jeg bare tilsatte 2 æbler, lidt kanel og en håndfuld havregryn.
Hvor dejligt at du kunne bruge æbletippet :)
Lige et tip til stemmen:
Jeg har også selv perioder hvor min stemme forsvinder og der har jeg fundet ud af at det hjælper at gurgle Pimpernelle dråber tre gange dagligt et par dage. Mener de koster omkring en 50’er på apoteket. Måske det kan hjælpe for dig også? :-)
Og bollerne ser så lækre ud!
Det skal prøves! Tak for tippet :)
Jeg gi’r mine æbleboller et sødt strejf af et drys flormelis. Det er ikke så ringe endda! Et god modspil til æblerne, men det er ikke for sødt.
Uhmmm, det lyder virkelig godt :) Tak for tippet!
Dejligt med god inspiration til anvendelse af efterårets lækre æbler. Mange af vores æbler er desværre så orme stukne i år, men det kræver jo bare lidt ekstra skære arbejde.. Og så i saftpresseren med dem!
Det tror jeg heldigvis ikke vores er, I må få nogle med hjem i weekenden :)
I mine unge dage på apotek kom der en demonstratrice fra København og købte Pimpinelledråber, som hun dryppede på en sukkerknald og suttede mod hæshed, hver eneste gang hun var i min by. Prøv at spørge på apoteket eller i en helsekostbutik om hvor mange dråber, du skal bruge/og hvor ofte.
Jeg bager altid brød med vand og gammeldags/økologisk kærnemælk; som regel op til 14 dage eller mere over sidste salgsdag (jeg smager altid på det først!). Det bliver brødet kun bedre af. Så det kan du roligt sætte på opskriften som alternativ til de tre, du nævner.
Økologisk kærnemælk er så godt! Det har vi også ofte på køl :)
Tak for tippet med pimpinelle også
God bedring med stemmen! Der er én vej frem, og det er at give den ro, masser af søvn og absolut ingen stress. Så skal den nok komme igen i løbet af et par dage. Medmindre selvfølgelig hæsheden kommer af en decideret forkølelse… Jeg håber at næ forbi på fredag :)
Vh Louise
Jeg fik ordineret gaffatape for munden hos Øre, næse og halslægen :D Totalt forbud om at forsøge at hviske den mindste lyd frem, så satsede hun på at stemmen var fin igen til fredag.
Hihi, det er den hårde vej, men også den eneste, der hjælper. Jeg bliver tit hæs, når jeg er stresset – stressspændinger fra nakken går også lige i de muskler, der styrer stemmen, og så er der bare ikke andet at gøre end at give musklerne hvile og tid til at restituere, selvom det kan være dødirriterende! Jeg håber, du snart er taleklar igen :)
Yeahh, stemmen er heldigvis på vej retur :) Lidt hæs, men fin ellers :)
Hej Ann-Christine!
Føler med dig når man ikke kan sige noget, har selv prøvet det et par gange, men har haft megen glæde af Pimpinelledråber, stemmebåndsdråber mod hæshed, købes på apotek. Måske kunne disse også hjælpe dig :-), hvilket jeg håber.
Tak for alle dine indslag,billeder og kommentarer, er utrolig glad for din blog samt din bog. God bedring.
Tusind tak, jeg har bedt Martin købe dem med hjem i dag :)
Og tusind tak for din søde dejlige hilsen, det er jeg virkelig glad for!
Tak, de skal helt sikkert snart laves. Lavede en ordentlig portion af dine chokoladeboller i går. Så skønt med nogle dejlig boller til børnene om eftermiddagen.
Hvor er det dejligt at høre :) Det er hyggeligt at starte eftermiddagen sådan
God bedring, Ann-Christine, og ja, jeg håber også du bliver frisk til på fredag, men helbredet først, så må det andet komme, når det kan, hvis du ikke når at blive helt rask til Arnold Busck og boglancering i København lige den dag :)
Lækre æbleboller – dem vil jeg bage i morgen!
Mange tak :) Og jeg er heldigvis frisk og rask og har fået grønt lys fra øre,næse og halslægen til at tage afsted uanset.
Så nu krydser jeg bare fingre for at der kommer lyd på igen snart ;)
Dem glæder vi os til at prøve! :o) og vil skam også overveje at prøve med kanlecreme :o)
Hvor er din smukke vase fra?
Den er fra Ditte Fischer
Og jeg synes det lyder som en god ide med karamelcremen, tip mig lige hvis det bliver et must for mig næste gang ;)
Har lige lavet de skønne boller med kanel men så vil jeg prøve at tilsætte lakrids og de blev supergode hvis man kan lide lakrids
Hvor lyder det dejligt!
Vi glæder os til at komme hjem til Danmark igen, og så står et par gode lakridser højt på forkælelsesønskelisten :)
De ser godt nok lækre ud! Jeg har sjældent yoghurt i køleskabet, så jeg har tænkt, om man egentlig kan skifte yoghurt ud med mælk?
også kærnemælk er en mulighed. Det gør dem også luftige .0)
Kærnemælk er bare så dejligt i brød :)
Ja, det kan du sagtens, det giver ikke helt den samme syrlighed, som der er i mælkesyrebakterierne i surmælksprodukterne, men det bliver helt sikkert godt alligevel. Du kan også erstatte yoghurt med lidt ekstra vand :)